Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Spice Girls - Goodbye
35
hallgató

A trolivezető, akinek az a hobbija, hogy mozgássérült emberek álmait váltja valóra

- 2018. július 8. 17:17 - 735 megtekintés

.

Brandt Viktor több mint 10 éve dolgozik azon szabadidejében, hogy a kerekesszékes emberek is élményekben gazdag életet élhessenek. Június 26-án a TraumaAmbulancia beszélgetős estjének vendége volt, ahol Miskei Anikó pszichológus beszélgetett vele ez elmúlt évek tapasztalatairól.

Brandt Viktor főállásban trolivezető, szabadidejében pedig ő az “Álomszállító“, azaz mozgássérült embereknek szervez izgalmas programokat, segít megvalósítani álmaikat, hogy kiszakadjanak a négy fal közül.

Június 26-án a TraumaAmbulancia beszélgetős estjének vendége volt, ahol Miskei Anikó pszichológus beszélgetett vele ez elmúlt évek tapasztalatairól.

Brandt Viktor 25 éve dolgozik a BKV-nál, de mindenképp szeretett volna mással is foglalkozni a trolivezetés mellett. Úgy érezte, hiányzik a motiváció az életéből, és mindig is vágyott rá, hogy másokon segíthessen. 2007-ben jelentkezett a Marczibányi téri Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjánál, hogy önkéntes sofőrként szállíthasson mozgássérült embereket. Örömmel fogadták felajánlását, próbaként egyből beültették egy automata váltós kocsiba, amilyet még soha nem vezetett – meg is kérdezte, hol a harmadik pedál. Végül felvették, ám kevés alkalommal hívták sofőrködni, így elmondása szerint nem tudta levezetni „hiperaktivitását”. De vajon miért akar szabadidejében is a volán mögött ülni?

Egy trolivezető napi 110-120 kilométert vezet a városban. Dodzsemezünk. Nagyon élvezzük. Fel vagyunk töltődve, nem csak árammal, energiával is. Ezt valahol le kell vezetni. Jó, ha az embernek más motivációja, hivatása is akad. Egy mozgássérült utas meg tudja köszönni, hogy elvittem A-ból B-be. Ha nekem megadatott a járás öröme, és nem kényszerültem kerekesszékbe, akkor amit tudok, szívből megteszek egy mozgássérült emberért. Sokszor kérdezik, hogy miért pont mozgássérülteken segítek. Szerintem azért, mert én tudok járni– mesélte Brandt Viktor, akinek nagymamája szklerózis multiplexben szenvedett, és sosem tudtak együtt elmenni kirándulni, amit rosszul viselt az akkor tizenéves fiú.

Hivatásában fontos, hogy „kerekesszékes-barát” legyen a lába, ami azt jelenti, hogy vezetés, fékezés közben tekintettel kell lennie a járművön utazó mozgássérültekre, és erre trolibuszvezetőként is odafigyel. Kezdetben autókat és különböző járműveket bérelt, hogy mozgássérülteket szállítson és programokat szervezhessen nekik. Mivel a bérlés túlságosan költséges volt, gyűjtést szervezett, így tudott megvásárolni egy Mercedes Sprinter 9 személyes kisbuszt, mely fel van szerelve kerekesszék rögzítésekkel, elektromos emelő berendezéssel és tetőmonitorral.

2018-ban még mindig óriási a távolság mozgássérült és ép emberek között. Ezt a távolságot szeretném csökkenteni. Egy kerekesszékes is vágyhat rá, hogy sárkányrepülőzzön, rallyzzon, hajózzon. Ami nekünk, járó embereknek megadatik, ugyanazt az élményt éljék át ők is!

Trolibuszvezetőként azt tapasztalja, az emberek nem igazán segítik látássérült utastársaikat, ezt szóvá is szokta tenni, vagy ahogy ő fogalmaz, próbálja akadálymentesíteni az emberek elméjét.

Elmondása szerint kollégái az elején furcsa szemmel figyelték álomszállítói tevékenységét, de mostanra kezdik elfogadni. Eddig több mint ezer emberen segített, akár egy kirándulás megszervezésével, akár segédeszközökkel. További terveit illetően elárulta, hogy jelenleg egy kerekesszékes platformmal szeretne segíteni egy zuglói mozgássérült nőnek, aki hat éve alig mozdult ki a lakásából.

Vannak olyan álmok, amiket meg lehet valósítani, akadnak olyanok, amiket nem. Nem tudom felvállalni 600 ezer ember problémáját, de ha látom, hogy egy kérés megvalósítható, akkor segítek.

Forrás: Librarius kortárs kult. magazin

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


5 - négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com