Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ámokfutók - Szomorú Szamuráj
51
hallgató

A tudomány mai állása – pénteken 9-től

- 2024. március 6. 7:12 - 179 megtekintés

A március 8-adikai műsor tartalmából

 

1.

https://www.hwsw.hu/daralo/67324/mwc-motorola-adaptivedisplay-hajlithato-tekerheto-kijelzo.html

Karperecként mutogatta a Motorola a hajlítható kijelzőjét

Lezajlott a Mobile World Congress kiállítás Spanyolországban. Ezen az expón többnyire olyan koncepcióeszközöket mutatnak be, amelyek egyelőre messze vannak attól, hogy tömeggyártásba kerülő termékek legyenek, de jól mutatják, hogy milyen trendekben gondolkodnak a gyártók a jövőről.

A Motorola tavaly a feltekeredő kijelzős Moto Rizr telefont vitte kiállítani az eseményre, ami nagy érdeklődést váltott ki az újságírókból, ezt a koncepciót idén az „adaptív kijelző” ötletével fejelte meg a gyártó. A 6,9 hüvelykes, műanyag-alapú pOLED kijelzős tekerhető kijelzőt a cég csuklón elhelyezve demózta, amolyan karperecként, de emellett U vagy akár S alakúra hajtogatva is használható. Alapállapotában hagyva a mobil leginkább egy hagyományos androidos készülékre hasonlít, persze kérdés, hogy ha a jövőben valóban csűrjük-csavarjuk a készülékeket, milyen védelemmel és milyen komponensek kerülnek majd a belsejébe.

A hagyományos, eddig látott foldable modellekkel szemben annyi előnye lehet a megoldásnak, hogy nem csak feltekerve, de álló-, illetve sátormódban is használható, így a helyzettől függően alakítható, a cég legalábbis ezt a multifunkcionalitást hangsúlyozta.

2.

https://www.origo.hu/techbazis/2024/02/dramaian-ki-fog-loni-az-okosorak-uzemideje

Drámaian ki fog lőni az okosórák üzemideje

Az okosórákkal szembeni messze leggyakoribb panaszt a bosszantóan alacsony üzemidejük jelenti, tipikusnak mondható használat mellett a legtöbb Google Wear OS rendszerű modellt naponta kell tölteni. Mostantól viszont nagyon más szelek fújhatnak, ugyanis a napokban bemutatott OnePlus Watch 2 az első olyan termék lesz a piacon, amely teljes mértékben kihasználja a Wear OS hibrid működési lehetőségét, így ezt a modellt a gyártó már 100 órányi üzemidővel reklámozza. A hibrid felépítés lényege, hogy a Wear OS rendszerű okosórákban kettő vezérlőrendszer található: az okosórákban megszokott rendszerlapka az okosfunkciók működtetéséért felel, míg az egyszerű feladatokat egy töredék fogyasztású mikrokontroller veszi át tőle. A mérések szerint ezzel körülbelül megnégyszerezhető a tipikus működési idő, így jön ki a OnePlus által is hirdetett 100 óra. A drámaian jobb akkus üzemidő természetesen csak a hibrid hardveres felépítésű okosórákon lesz elérhető, így hiába kapják meg egyes meglévő modellek is a legújabb WearOS 4-es frissítést, azokon nem érdemes az üzemidő kitolódására számítani az újabb szoftver miatt.

3.

https://raketa.hu/automatikusan-fordul-meg-a-tengelye-korul-a-forgo-haz

Automatikusan fordul meg a tengelye körül a forgó ház

Az Új-Zélandon található Lighthouse (Világítótorony) egyike azoknak a különleges házaknak, amelyek képesek forogni a tengelyük körül, minden nap vagy akár minden órában eltérő látványt biztosítva a benne lakóknak.

A „forgó házakat” ma már meg is lehet vásárolni. A Világítótorony házakat többféle méretben és verzióban kínálják a 110 négyzetméteres változattól a 480 négyzetméteresig, a teljesen üvegezettől a több fallal rendelkezőig, de alapvetően mindegyik kétemeletes és természetesen képesek a 360 fokos fordulatra. A házak különböző részeit a leírás szerint új-zélandi gyárakban készítik el személyre szabottan, majd a megrendelőhöz szállítják és a helyszínen előkészített alapra helyezik. Az épületeket akár olyan környezetben is fel lehet építeni, ahol más, nagyobb házak elhelyezése problémákba ütközne, mivel a kis méretű talapzat kevésbé zavarja a fák gyökérzetét. A forgást kívánság szerint lehet irányítani, de az egyszerűség kedvéért ellátják a házakat egy PLC (Programmable Logic Controller) rendszerrel, ami előre meghatározott időben indítja el a mozgást. A rendszert az időjáráshoz is igazíthatja a tulajdonos, hogy az épület a széljárástól, hőmérséklettől, napsütéstől vagy más faktoroktól függően forduljon. Bár a legtöbb forgó házat egyszerűen a szórakozás kedvéért hozza létre a tervezője, de a Lighthouse-nak és a hozzá hasonló lakóhelyeknek gyakorlati haszna is van: például a bejárat elforgatásával jobban védhetőek a betörés ellen és a rájuk telepített napelemek nagyobb hatásfokkal dolgozhatnak, ha a panelek mindig a napsütés felé tudnak fordulni.

4.

https://gyartastrend.hu/cikk/deepfake-technikak-terjedese-harc-az-ujgeneracios-kibercsalasok-ellen

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt és adatot kicsalni a célpontoktól. Napjainkra a mesterséges intelligencia és deepfake elérte azt a minőséget, hogy bárkit úgy lehessen beállítani, mintha valamit mondott vagy tett volna. Sztárokról, celebkről, politikusokról látunk olyan videó felvételeket, nyilatkozatokat, melyek nem valódiak, csupán a mesterséges intelligencia segítségével hozták létre a tartalmat – de mindez lehet pusztán szórakozás, miközben a kiberbűnözők is kihasználják ezt a lehetőséget: egy brit energiaipari vállalat vezérigazgatójától például 243 000 dollárt szereztek meg csalók, akik a deepfake AI hangtechnológiát használva az anyavállalat vezetőjének adták ki magukat.

De vajon meg tudjuk-e különböztetni a valós és a gyártott tartalmakat? A Deloitte felmérésében a megkérdezettek többsége úgy véli, képesek megkülönböztetni az AI és a valós emberek által létrehozott tartalmat, és mindössze 20 százalék kételkedik ebben. Ez abból adódik, hogy az emberek arra számítanak, hogy a mesterségesen generált tartalom valamilyen módon mesterségesnek néz ki, vagy annak hangzik. Azonban a valóságban kevesen tudnak megbízhatóan különbséget tenni a kettő között, mivel az AI tartalomgenerátorokat az ember által létrehozott tartalmakon tanítják.

Viszont léteznek már eszközök, amelyek segíthetnek a valós és generált tartalmak megkülönböztetésében: az Intel nemrég mutatta be deepfake-felismerőjét, amely az adatokon túlmenően a videókon szereplő emberek arcán való véráramlást figyelve elemzi a videókat. Az ember szívének pumpálásával az erek színe enyhén megváltozik, amelyet az AI-modellek számára nagyon nehéz jelenleg utánozni.

5.

https://raketa.hu/teljesen-atlatszo-kijelzos-laptopot-mutatott-be-a-lenovo

Teljesen átlátszó laptopot mutattak be

A ThinkBook Transparent Display kikapcsolva úgy néz ki, mintha a kijelző helyén csak egy üveglap lenne. A világ legnagyobb laptopgyártója eddig is előszeretettel kísérletezett a gépeiben az innovatív megoldásokkal, elég csak a fizikai billentyűzet helyett e-ink kijelzőt használó Yoga Book C930-ra, az immár második generációját taposó, hajlítható kijelzős ThinkPad X1 Foldra, vagy a tavalyi barcelonai Mobil Világkiállításon bemutatott, gördíthető kijelzős laptopjukra gondolni. A Lenovo az idei MWC-n is gondoskodott róla, hogy a standjuk előtt hatalmas tömeg tülekedjen, hiszen a legújabb notebookjaik mellett egy, talán a fentieknél is különlegesebb prototípussal érkeztek Barcelonába.

A ThinkBook Transparent Displaynek – ahogy a neve is mutatja – a kijelzője teljesen átlátszó, kerete sincsen, vagyis kikapcsolt állapotban olyan hatást kelt, mintha csak egy üvegtábla lenne a kijelző helyén. Bekapcsolva viszont kifejezetten meggyőző az összhatás, az 1000 nites fényerőnek köszönhetően a kijelzőn megjelenő tartalmak tisztán láthatóak és a betekintési szöge is kifejezetten jó. A gépnek a billentyűzete is rendhagyó, hiszen a fizikai billentyűzet helyén egy érintésérzékeny panelt találunk, amelyen gépelni ugyan nyilvánvalóan nem olyan kényelmes, mint egy normál klaviatúrán, cserébe viszont digitális tollal rajztáblaként is használható.

6.

https://gyartastrend.hu/cikk/vorosiszapbol-allitanak-elo-vasat

Vörösiszapból állítanak elő vasat

Az alumíniumgyártás hatalmas mennyiségű, évente mintegy 180 millió tonna, mérgező vörösiszapot termel, viszont most úgy tűnik, hogy a német Max-Planck-Institut für Eisenforschung tudósainak sikerült megoldani, hogy a vörösiszapból környezetbarát módon állítsanak elő acélt.  Az eljárás egyszerre oldhatja meg az alumíniumgyártás hulladékproblémáját és javíthatja az acélipar szén-dioxid-kibocsátását is.

Az eljárás során a kutatók – az acéliparban is használatos – elektromos ívkemencét alkalmazva hidrogénplazma segítségével alakítják át a vörösiszapból származó vasoxidot vassá. Ezzel az innovatív eljárással a világszerte felhalmozott négymilliárd tonna vörösiszapból közel 700 millió tonna CO2-mentes acélt lehetne előállítani.

Az acél- és alumíniumgyártás hagyományos módszerei jelentős környezetkihívásokat jelentenek. Csak az acélipar a globális CO2-kibocsátás nyolc százalékáért felelős, míg az alumíniumgyártás során hatalmas mennyiségű, erősen lúgos, nehézfémek nyomait tartalmazó vörösiszap keletkezik. A nem megfelelő ártalmatlanítási módszerek, mint például a hulladéklerakás, környezeti katasztrófákhoz vezethetnek, a kínai és a magyarországi példák rávilágítanak a vörösiszappal kapcsolatos kockázatokra. Ugyanakkor a Nature folyóiratban megjelent tanulmány bemutatja, hogy a vörösiszap magas vasoxid-tartalma miatt értékes nyersanyagként szolgálhat az acélgyártás számára. A vas-oxidot plazmaredukcióval tiszta vassá alakítják át, amely alkalmas az acélgyártásra. A zöld hidrogén redukálószerként való használata nemcsak a CO2-kibocsátást küszöböli ki, hanem gazdaságilag is megvalósíthatóvá teszi a folyamatot. Még részben megújuló forrásokból származó villamosenergia-mix mellett is kifizetődőnek bizonyul a folyamat, ha a vörösiszap legalább 50 százalékban tartalmaz vasoxidot. Sőt, figyelembe véve a vörösiszap ártalmatlanításával kapcsolatos költségeket, már 35 százaléknál alacsonyabb vasoxid-tartalom is gazdaságilag életképessé válik. A keletkező vas versenyképes árazása még zöld hidrogénnel és villamos energiával is alátámasztja az eljárás gazdasági életképességét.

7.

https://ng.24.hu/tudomany/2024/02/26/fajos-izuletek-es-az-idojaras/

Nem köthetőek az időjáráshoz az ízületi fájdalmak

Rendkívül elterjedt dologról van szó, nagyon sokan kötik a fájdalmaikat az időjáráshoz, annak változásaihoz, így sok kutatás is irányul arra, hogy kiderítse, mi is lehet az oka ennek a kapcsolatnak. Eddig azonban semmi megtámadhatatlan dologra nem sikerült fényt deríteni, gyakorlatilag nem sok elképzelésünk van arról, mi okozhatja az időjárás és a fájdalmaink közti vélt, vagy valós kapcsolatot.

Sőt, egy újonnan, a Seminars in Arthritis and Rheumatism szakfolyóiratban publikált ausztrál kutatás során arra jutottak, hogy nincs kimutatható összefüggés e fájdalmak és az időjárás között. „Közhiedelem, hogy bizonyos időjárási helyzetek fokozzák a mozgásszervi tüneteket, például a hátfájást, a csípő fájdalmát, vagy épp az ízületi gyulladásos tüneteket” – mondta Manuela Ferreira professzor, a kutatás vezetője, aki a Sydney-i Egyetem Mozgásszervi Központjának kutatója.

Az ausztrálok negyede küzd valamiféle krónikus ízületi-izomzati fájdalommal, nagyon sokszor megfelelő egészségügyi támogatás és kezelés nélkül. A felmérés során több mint 15 ezer páciens adatait vizsgálták át korábbi kutatások elemzésével, ezek során 28 ezer olyan esetről számoltak be, amikor rosszabbodtak a beteg tünetei. Összesen hétféle mozgásszervi tünettípust vizsgáltak, ezek közt a csípő- vagy a térdízület porckopása volt a leggyakoribb probléma, ezt a hát alulsó részének fájdalmai, majd a rheumatoid arthritis követték. A kutatók megvizsgálták, hogy a tünetek idején tapasztalható időjárásnak volt-e bármi kapcsolata a fájdalmakkal, ám arra jutottak, hogy se a léghőmérséklet, se a légnyomás, se a páratartalom változásai, se az eső nem növelte e tünetek gyakoriságát.

8.

https://ng.24.hu/tudomany/2024/02/22/termeszvar-ihlette-menedek/

Termeszvár ihlette menedék

A Holdra visszatérő űrhajósok számára épülhet olyan menedék, amelynek ihletője a termeszvár. Az Arizonai Egyetem mérnöki kutatócsoportja különös menedéket tervez, amely robotok segítségével építhető fel a Hold felszínén. A fejlesztésekről egy konferencián számoltak be a kutatók nemrégiben.

A holdi visszatérést követően az űrhajósoknak olyan, félig-meddig ideiglenes menedékekre lesz szükségük, amelyeket addig használhatnak, míg a végleges épületek helyszíneit kijelölik és azokat megépítik. Az arizonai kutatók meglepően egyszerű, „homokzsákokból” felépíthető menedékben gondolkodnak egy, még az 1980-as években felmerült ötlet alapján. Akkor ugyan semmi holdi építmény nem született, ám a tervező földi pályafutását siker koronázta ezekkel az építményekkel. Az arizonai kutatók most ezen a régi ötleten gondolkodtak el, modernizálták és felújították azt. A termeszek sivatagi-félsivatagi környezetben élnek, e helyeken hozzák létre hatalmas váraikat, s a Holdon is extrém sivatagiak a viszonyok.

Az építmény nem vízzel készül – ez pedig fontos tényező a Holdon. A tervek fő részét az együttműködő robotokból álló rendszer jelenti, amely emberi beavatkozás nélkül képes felépíteni a menedékeket. Ez is a termeszek módszerén alapul, hisz ők is központi irányítás nélkül hoznak létre és tartanak fenn termeszvárakat. A homokzsák természetesen holdi „homok”, azaz a felszínt mindenütt beborító regolit töltéssel készülne, így építhetnének a felszínen dolgozó munkagépek számára garázsokat, a landoló űrjárműveknek leszállóhelyet, a felszállók által felkevert por ellen védőfalat, irányítótornyot, és még számos szükséges építményt. Az ilyen homokzsák-építményekhez csak egészen minimális anyagot kell a Holdra szállítani, védelmet nyújtanak a környezeti viszontagságok ellen, és holdrengésállók.

9.

https://www.okosipar.hu/fennyel-toltheto-pacemakert-fejlesztettek-vezetek-sem-kell-hozza/

Fénnyel tölthető pacemakert fejlesztettek

A pacemakerek jelenleg olyan kisméretű eszközök, amelyek elektromos impulzusokat használnak a szívverés szabálytalanságainak kezelésére. A bennük lévő elem általában hét évig bírja, ezt követően a páciensnek ismét operáción kell átesnie a pacemaker cseréjéhez. A másik lehetséges megoldás, hogy a pacemakert külső akkumulátorról töltik fel, ám ennek csatlakoztatása a szívből testen kívülre vezetett kábeleket igényel. Ez nemcsak kellemetlenséget, hanem egészségügyi kockázatot is okoz, így sok kutató próbál jobb alternatívákat kitalálni.

A legígéretesebb innovációk egyikével most a Chicagói Egyetem csapata állt elő: nem elég, hogy a pacemaker ultra vékony, még azt is elérték, hogy fénnyel tölthető legyen, ráadásul minimálisan behatoló műtéttel be lehet ültetni, és fényt használ energiaforrásként. Az eszköz legfontosabb szerepe az lenne, hogy csökkentse a szívműtétek szövődményeit.

Bozhi Tian, az intézmény kémiai tanszékének professzora és az általa vezetett kutatócsoport azért kezdte összefüggésbe hozni az implantátumot és a napelemes vagy fotovoltaikus technológiát, mert egyrészt használható a szervezet stimulálására, nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így kisebb eséllyel megy tönkre és okoz kárt a test érzékeny szöveteiben, például az emberi szívben. A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a pacemakert irányított fénnyel képesek aktiválni és tölteni, ráadásul nagyságrendekkel könnyebb (egy gramm ötvenedrészét nyomja), mint a hagyományos, kb. ötgrammos pacemakerek.

A beültetése valóban jóval kisebb beavatkozással jár a mai eljárásoknál: egy aprócska cső és egy optikai szál segítségével, gyakorlatilag sebészeti rutineljárással telepíthető. Az eszköz jelenlegi kialakítása ideiglenes használatra készült: idővel feloldódik egy kovasavas vegyületben, ami nem mérgező és könnyen eltávolítható a szervezetből. A hosszabb távú alkalmazáshoz a kutatók olyan eszközöket terveznek, amelyek sokáig a szervezetben maradhatnak

10.

https://www.okosipar.hu/ez-a-mesterseges-intelligencia-15-evre-elore-jelzi-a-demenciat/

Ez a mesterséges intelligencia 15 évre előre jelzi a demenciát

A mesterséges intelligencia és egy hatalmas adatbázis segítségével a kínai tudósok akár másfél évtizeddel a tünetek megjelenése előtt megjósolják a demencia kialakulását. A Fudan Egyetemhez tartozó Huashan Kórház eredményeit a Nature Aging című folyóiratban tették közzé. A 40-69 éves résztvevők vérmintákat adtak, és válaszoltak az egészségükre, valamint az életmódjukra vonatkozó kérdésekre. A kutatók átlagosan 14 éven át követték nyomon mind az 50 ezer ember egészségi állapotát, és megállapították, hogy ez idő alatt több mint 1400-an szenvedtek demenciában. Több ezer fehérjét elemeztek a résztvevők vérplazmájában, hogy azonosítsák a specifikus fehérjéket, amelyek szintje megváltozik, amikor a betegség kezd kialakulni. Ennek a hatalmas adathalmaznak az elemzéséhez használtak mesterséges intelligencia algoritmust, hogy a segítségével átrostálják az adatokat, és azonosítani tudják a fehérjéket, amelyek expressziós szintje akár egy évtizeddel a demencia klinikai megjelenése előtt eltér a normálistól.

A demencia diagnosztizálására szolgáló vértesztek azért váltak népszerűvé, mert egyetlen csepp vérből képesek kimutatni a betegséget a tüneteket mutató betegeknél. A Fudan kutatásának célja azonban a demencia puszta diagnosztizálásán túlmutatóan az volt, hogy megjósolják az időskori betegség kialakulását még az előtt, hogy bármilyen észlelhető tünet jelentkezne. Ez a korai felismerés döntő fontosságú lehet a megelőzéshez és a kezelés korai megkezdéséhez, ami potenciálisan lelassíthatja a demencia előrehaladását.

11.

https://www.okosipar.hu/biouzemanyagra-valt-skandinavia-legnagyobb-tomegkozlekedesi-vallalata/

Bioüzemanyagra vált Skandinávia legnagyobb tömegközlekedési vállalata

A Skandinávia négy országában működő Nobina tömegközlekedési szolgáltató a dízelt bioüzemanyagra váltva csökkenti egy év alatt nyolcvan százalékkal szén-dioxid-kibocsátását Helsinkiben. Az átállási folyamat már javában zajlik – közölte az Intelligent Transport.

A Helsinki tömegközlekedési rendszerét irányító hatósági szervvel (HSL) együttműködve a Nobina új típusú üzemanyagra áll át: biodízellel váltja ki a korábban felhasznált évi hárommillió liter gázolajat. A hagyományos dízelről történő átállás egy év alatt 80 százalékkal csökkenti Helsinki éves szén-dioxid-kibocsátását. Ez azzal egyenértékű, mint ha egy év alatt ötvenegyszer ingáznánk Finnország legészakibb pontja és a legdélebbi csücske között autóval.

„A Nobina büszke arra, hogy a HSL-lel karöltve egy fenntarthatóbb társadalom megteremtésén dolgozik. A fenntartható utazás megteremtésével beváltjuk utasainknak tett ígéretünket. A szóban forgó váltás kiváló példája annak, hogy hogyan dolgozunk ennek a vállalásnak a teljesítésén”, mondta Petri Auno, a Nobina Finnország ügyvezető igazgatója.

„A Nobinánál a fenntarthatóság magától értetődő, és örülök, hogy a HSL-lel közösen világos fenntarthatósági stratégiát határoztunk meg, most pedig együtt dolgozunk ennek kivitelezésén”, tette hozzá Peter Avenberg, a Nobina fenntarthatósági igazgatója.

12.

https://www.okosipar.hu/szoul-ujra-feltalalja-az-oriaskereket-fenntarthato-oriasgyuru-lesz/

Szöul újra feltalálja az óriáskereket: fenntartható óriásgyűrűje lesz

Döntés született róla, hogy olyan nagyvárosok után, mint például London, Bécs, Budapest, Szingapúr vagy Dubaj, Szöul is óriáskerékkel dobja fel a látképét, és ezzel vadonatúj nevezetességet, illetve turisztikai attrakciót épít. Viszont ha már belevágnak, az óriáskerék műfaján belül is különbözni akarnak, ezért a gyönyörű kilátást nem a szó hagyományos értelmében vett kerékről, hanem egy grandiózus gyűrűből szemlélhetjük majd – írja a Yanko Design.

A tervezett üreges óriásgyűrű átmérője 180 méter lesz, ezzel a világ második legnagyobb ilyen jellegű attrakciójának ígérkezik, a 250 méteres Ain Dubai és a 160 méteres Las Vegas-i High Roller között. Igaz, ezek kerekek, míg a koreai építmény látványban és technológiai szempontból teljesen formabontó lesz.

A Seoul Ring 36, egyenként 25 személyes üvegfülkével fog rendelkezni, és amellett, hogy vizuálisan lenyűgöző, illetve gyönyörű kilátást nyújt majd a városra, környezetbarát is lesz, mivel zöld energiával tervezik működtetni. A Gyűrű újrahasznosított és napenergiát igényel majd az üzemeléssel és még egy érdekesség a fülkékről: azok mindegyikéhez járni fog egy-egy idegenvezető, aki viszont személyesen nem lesz jelen, sőt, jó eséllyel nem is ember lesz, hanem egy virtuális alak, akit a belső falakra vetítenek.

A Gyűrű naponta akár 12 ezer embert is képes lesz szállítani, mire – a tervek szerint 2027-re – elkészül. A helyi önkormányzat mintegy 411 millió dollárt (kb. 143,5 milliárd forintot) fektet a projektbe, amitől azt remélik, hogy még több turistát vonz majd a városban.

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ hat = 12

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 22. hétfő, Csila, Noémi napja van.
Ma van a(z) Föld napja, Holocaust világnap, Ápolók napja Magyarországon.
Az év 17. hete és 113. napja.
Holnap Béla napja lesz.

1645. I. Rákóczi György a szövetséget a franciákkal és svédekkel megújította Munkácson.


1896. A képviselőház megszavazza a honalapítás ezredik évfordulójának törvénybe iktatását.


Héra Zoltán: Ó-kalendárium költőknek

"A Bika hava: szépség és erő.
Mit elrontottál, most halászd elő,
s meglásd meglesz a rend:
Vénusz és Gaia leginkább ilyenkor szeret.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com