Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zámbó Jimmy - Még nem veszíthetek
36
hallgató

Új magyarhang a NVDA. képernyőolvasóhoz

- 2012. július 30. 9:55 - 3059 megtekintés

Már kapható a Net-média Alapítványnál a nvda-vocalizer szoftver, mely több, mint 50 beszédhang mellett magyarul is megszólal.

A számítástechnika eszközeinek, vívmányainak fejlődése gyakorlatilag megállíthatatlannak tűnik. A négymagos processzorok erre az évre szinte általánosak lettek a háztartások legjelentősebb hányadában, a hagyományos pc-kre és táblagépekre szánt Windows 8 itt áll a küszöbön, az újdonságokkal párhuzamosan pedig az alkalmazások is folyamatosan fejlődnek.
Így egyre többre képesek azok a programok is, amelyek valamilyen kisegítő célokat szolgálnak, például lehetővéteszik a számítógép használatát a látásukban akadályozottak számára. Ezek rendszerint nagyon egyszerű elven működnek: a képernyőn megjelenő információkat hang útján, esetleg ún. braille kijelző segítségével közlik a felhasználókkal. Ilyen módon lehetővé válik a számítógép csaknem teljes értékű kihasználása: a webböngészés, a szövegszerkesztés, kommunikáció napjaink legnépszerűbb programjai használatával, egyszóval lehetőségek tárháza nyílik azok számára is, akik valamilyen okból ilyen programok használatára kényszerülnek. Ezek az alkalmazások tehát egyfajta speciális igényt elégítenek ki, s noha már a DOS operációs rendszerre is léteztek bizonyos megoldások, szinte évtizedeken át kiküszöbölhetetlen problémát jelentett a végfelhasználók számára az ilyen programok meglehetősen magasra szabott ára.
Cikkünk tárgya erre a problémára kínál megoldást már egynéhány éve, a teljességgel ingyenes, ugyanakkor rengeteg szolgáltatást kínáló NVDA (NonVisual Desktop Access) nevezetű képernyőolvasó ugyanis rendíthetetlenül tör előre. Ingyenessége mellett rengeteg nyelven elérhető, támogatja a jelenkor gépein futó Windows operációs rendszereket, így A windows xp, Vista és 7 kezelését is lehetővé teszi, sőt a Windows 8 támogatása is folyamatosan fejlődik, a megjelenését követően hamarosan már ezt is támogatja majd.

Miért az NVDA?

Meglehetősen sok vonzó tulajdonsága van a nyilvánvaló ingyenes mivoltán kívül is. Az NVDA dinamikusan fejlődik, mivel nyílt forráskódú, így általában “naprakész” megoldásokat nyújt az újonnan felmerülő igényeket kielégítve. Támogatja például napjaink két legnépszerűbb alternatív webböngészőjét, a Google által karbantartott Chrome-ot, illetve a Mozilla Firefoxot, valamint a Libre Office-ot is.

Ingyen is van, sokat is tud, miért csak másodhegedűs?

Az NVDA, noha már magyar nyelven is elérhető lassan négy éve, a magyar látássérültek között sem durrantott egyelőre hatalmasat, dacára annak, hogy könnyen üzembe helyezhető, és a hordozható verziójának köszönhetően bármilyen Windows-t futtató gépen használható. Az ingyenességnek azonban mindig akadnak hátulütői, jelen esetben ez nem más, mint maga az ingyenesség. Ehhez ugyanis egy közkézen forgó, minőségében nem túl acélos beszédszintetizátorra volt szükség, amely teljesen érthetően beszél és olvas fel minden információt, ám hangja hosszú távon kifejezetten frusztráló, fárasztó és kiábrándító. A kereskedelmi forgalomban elérhető képernyőfelolvasók lényegében itt lépik le az ingyenes NVDA-t a pályáról, a beépített ESpeak fantázianevű beszédszintetizátora ugyanis képtelen versenyezni hangzásban.

Az új beszédhang

A magyar verziót fejlesztő csapat már jó ideje lobbizik azért, hogy egy megfizethető árú, ám mégis kellemesebb hangú beszéd készüljön az NVDA-hoz. A most elkészült beszédmotor nemcsak Magyarul, hanem több, mint 50 nyelven képes beszélni pár tízezer forintos örökös licensz áron. Magát a beszédet egy portugál gyökerekkel rendelkező cég készítette el az NVDA-hoz, egy kellemes női hangról van szó, amelynek hangsúlyozását és hangját szintén szokni kell, de az ingyenes gépi hangnál nagyságrendekkel nagyobb élményt nyújt a használata. Érthetően beszél, hallgatása órákon keresztül sem fárasztó, s nagyszerű partner lehet akár könyvek olvasásában, webes újságok böngészgetésében, nem kell figyelnünk a kiejtésre és a beszédre, mert az új hang egész egyszerűen kényelmesebb. Természetesen megvásárlása után a további, később megjelenő NVDA verziókhoz is használható a kiegészítő, így tehát egy nagyon kedvező árú, és hosszú távon megtérülő befektetést jelenthet mindazok számára, akik alacsony(abb) jövedelemmel rendelkeznek, mégis jó minőségben szeretnék élvezni azokat a szolgáltatásokat, amelyeket e rendszer kínál, s mindezt meglehetősen jutányos áron. Az új beszédszintetizátort hazánkban a Hobby Rádiót is üzemeltető Net-média alapítvány forgalmazza, ezzel is elkötelezve magát a szervezet kitűzött céljához: segíteni a fogyatékos emberek info-kommunikációs lehetőségeinek bővítését.
A beszédhang online megrendelhető a vocalizer.nvda.hu web-oldalon.

Rauch Róbert

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ hat = 10

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com