Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Tnt - Bele vagyok zúgva
48
hallgató

A tudomány mai állása (pénteken 9-től)

- 2024. március 20. 9:01 - 143 megtekintés

A március 22-edikei műsor tartalmából…

 

1.

https://raketa.hu/egy-uj-felfedezes-a-mar-meglevo-szamitogepunket-gyorsithatja-a-duplajara-hardvermodositas-nelkul?fbclid=IwAR30VQX20lxscP1OndeoNLZtyBzvCcJRbTiwatlvTAFgCzfdAhObuwo5aes

Duplájára gyorsíthatja meglévő számítógépünket egy új hardver

Az elmúlt hetek egy nagy és aktuális bejelentése volt egy új fejlesztés, amely a már meglévő eszközök hatékonyságát és teljesítményét javítja.

A University of California, Riverside (UCR) kutatói egy olyan új technikát, a szimultán és heterogén többszálú feldolgozást (SHMT) dolgoztak ki, amely akár forradalmasíthatja is a számítástechnikát azáltal, hogy akár a duplájára emeli a jelenlegi számítógépek sebességét anélkül, hogy ehhez költséges hardvermódosításra lenne szükség. A fejlesztés nemcsak azért ígéretes, mert még gyorsabb lehet a számítógépünk, hanem azért is, mert ez az innováció intelligensebb szoftveralgoritmusokat alkalmaz az eszközök hatékonyságának és teljesítményének javítása érdekében, ami az energiafogyasztás jelentős csökkentését ígéri.

Az innováció a modern telefonok, számítógépek és egyéb eszközök általános jellemzőjét használja ki, tehát azt, hogy több processzorra támaszkodik a feladatai elvégzéséhez. A modern hardverek “agyát” jelentő processzor kifejezés mögött valójában több, együttműködő processzor áll: egy grafikai feldolgozásra szolgáló (GPU), egy gépi tanulásra specializált (TPU) és egy általános számítási feladatokat ellátó központi egység (CPU). Ezek a specializált processzorok sok előnnyel járnak, mivel konkrét feladatokra tervezhetők, de a különböző egységek közötti adatátvitel akadályt jelent, és lassítják a feladatok elvégzésének sebességét és hatékonyságát. Az SHMT ezeket az akadályokat iktatja ki úgy, hogy több alfeladatot hajt végre egyszerre, párhuzamosan, több processzoron keresztül, ezáltal időt és energiát megtakarítva. A tesztek során az energiafelhasználás 51%-kal csökkent.

2.

https://raketa.hu/nem-emberek-hanem-egy-robot-javitja-a-katyukat-es-uthibakat-angliaban?fbclid=IwAR1xDr0og5xE2R3uGg4yf4h21psH-huMDKDtnM-VbbOxcvlDyCkHC22c0EU

Elindult az első kátyúzó robot

Anglia Hertfordshire megyéjében útjára indították az első autonóm kátyúzó robotot, ami önállóan végzi az úthibák detektálását és javítását. A gép egyelőre tesztüzemben működik és azt vizsgálják a segítségével, hogy milyen hatékonysággal teljesíti feladatát élesben, valamint milyen fejlesztésekre van még szüksége, mielőtt tömeggyártásra kerül. Az ARRES (autonomous road repair system, autonóm útjavító rendszer) PREVENT elnevezésű robotot a Liverpooli Egyetem kutatói építették meg, hogy Nagy-Britannia nem megfelelő minőségű útjainak karbantartását leegyszerűsítse és felgyorsítsa.

A gép nem egy előre megadott helyszínen végzi a munkát, hanem önmagától keresi meg az aszfalt rendellenességeit, amelyeket a kamerái révén észlel és a mesterséges intelligencia algoritmusokkal ismer fel, valamint osztályoz. Különbséget tesz például a kátyú és repedés között, meghatározza a mélységüket, kiterjedésüket és azt is jelöli, hogy mennyire komoly a baj, emellett térképet készít a kátyúk tartózkodási helyéről. A repedéseket ezután a tartályában lévő anyaggal befoltozza. A robot egyik előnye, hogy éjjel-nappal képes dolgozni és ha 100 km/órás sebességgel közlekedik az úton, akkor is felismeri, megtalálja a kátyút.

Hertfordshire megyében – ami körülbelül háromszor akkora, mint Budapest – évente körülbelül 40 000 kátyút kell javítani.

3.

https://telex.hu/techtud/2024/03/13/korallzatony-ocean-kutatas-larva?fbclid=IwAR3k4gLQ5XyT9nEMv02V5Fnt82W-7ld1vAoqlf-x_6XWtGyNsmeyLz61Ohs

Viruló korallzátonyok hangjaival lehetne megmenteni a pusztuló korallzátonyokat

Egy friss kutatás szerint víz alá telepített, viruló korallzátonyok hangjait lejátszó hangszórókkal rá lehet venni a korallok lárváit, hogy költözzenek rosszabb állapotban lévő zátonyokra – írja a Guardian.

A Royal Society Open Science szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók abból a már korábban bizonyított tényből indultak ki, hogy a lárvák a korallzátonyok hangja felé úsznak. Ezt továbbgondolva három, az Amerikai Virgin-szigeteknél lévő zátonyhoz telepítettek víz alatti hangszórókat, egynél pedig három napig játszották le egy remek állapotban lévő zátony hangjait, és megvizsgálták, hogy hány lárva kapaszkodott rá a szűrt tengervizes, zárt tárolókban elhelyezett, kőszerű kerámiákra a 30 méteres környezetükben. Az eredményekből az látszott, hogy a hangokkal felturbózott zátonynál átlagosan 1,7-szer gyakrabban kapaszkodtak meg a lárvák – a fix pontra való rögzülésük lényegében a felnőtt életük előszobája, ha itt túlélnek, akkor lesz belőlük kifejlett korall –, és miután minél távolabb voltak a hangszóróktól, annál kisebb volt a növekedés, valószínű, hogy a hangok szerepet játszhattak ebben.

Az ötvenes évek óta a Föld korallzátonyainak fele pusztult el, és csak 2009 és 2018 között tizennégy százalékuk veszett el a dinamitos halászat, a környezetszennyezés, és mindenek előtt a globális felmelegedés következményei miatt. A korallzátonyok a tengeri ökoszisztémák közül a legfajgazdagabbak, emiatt gyakran az óceánok esőerdőjének nevezik őket. Nagyon sok állat számára biztosítanak menedéket, szaporodásra alkalmas helyet, valamint a táplálkozási lánc szerves részét képezik, pusztulásuk más élőlények fennmaradását is veszélybe sodorja. Emiatt foglalkozik a világ évek óta a megmentésükkel.

4.

https://raketa.hu/feltunoen-emberszeruen-beszel-az-egyik-leggyorsabban-fejlodo-humanoid

Feltűnően emberszerűen beszél az egyik leggyorsabban fejlődő robot

A Figure robotikai céget Brett Adcock alapította 2022-ben, majd olyan neves vállalatok, mint a Boston Dynamics, a Tesla, a Google DeepMind az Apple, a Cruise és az Adcock által korábban elindított eVTOL gyártó Archer Aviation korábbi munkatársaiból összeállított csapattal gyorsan létre is hozták a Figure 01-es humanoid robotot, amelyet széles körű képességekkel rendelkező, AGI (artificial general intelligence, általános mesterséges intelligencia) rendszerrel ellátott univerzális robotnak szánnak. A gépet októberben mutatták be és az utána következő hónapokban a humanoid rendkívül gyors fejlődését a Figure rendszeresen közzétett videókkal bizonyította.

Januárban a robot már munkát is kapott: a BMW-vel kötött egyezség értelmében az autógyártó dél-karolinai üzemében dolgozik majd több példány is, miután a tesztfázis alatt felmérik, hogy milyen feladatkörökben tudják alkalmazni a gépek képességeit.

A Figure 01 robotról készült legutóbbi felvételeken látható, hogy a gép mozgása, valamint a tárgyfelismerő és kommunikációs készségei hogyan működnek: a robot megérti, hogy mit kérnek tőle, válaszol a kérdésekre, elvégzi a kijelölt feladatokat és mindezt kevés késleltetéssel. A robot hardver tekintetében nem sokat változott, de már képes az élőben zajló beszélgetésekre, ami nagy előnyt jelent az emberek közelében zajló munkavégzés során. A Figure 01 hangja különös módon időnként elcsuklik vagy elbizonytalanodik, ami kérdéseket vethet fel azzal kapcsolatban, hogy a robotot nem távoli irányítással működtetik-e a videóban, de Brett Adcock elmondása szerint a gép nyelvi képességeit az OpenAI technológiája biztosította, míg a mozgását a Figure neurális hálói irányítják.

5.

https://www.zoldpalya.hu/varos/liverpoolban-epul-a-vilag-legnagyobb-arapalyeromuve-353827.html

Liverpoolban épül a világ legnagyobb árapály-erőműve

Az elmúlt évek, évtizedek egyik legjelentősebb dilemmája a Föld népességének és infrastruktúrájának véget nem érő növekedéséből adódik. A fosszilis energiahordozókkal viszont több probléma is van: a kibocsátás és az abból fakadó globális felmelegedés fokozódó mértéke, valamint a lassan kiapadó fosszilis forrásokból származó kitettség egyre inkább szükségessé teszik a fenntartható, alternatív energiák elterjedését.

A jelenleg alkalmazott megújulók közül legjelentősebb növekedés a napenergia terén figyelhető meg, de számos egyéb lehetőség is ismert és kiaknázásra vár. Jellemzően minden térségben az határozza meg az alkalmazott fenntartható alternatívát, hogy a lokális természeti adottságok alapján mire van lehetőség, illetve, mit lehet leghatékonyabban használni a természeti erők közül. Ahol sok a napsütéses órák száma éves viszonylatban, ott az inverterek használata indokolt, ha sokat fúj a szél, a szélerőmű létesítése jelenthet megoldást. Van még számos további lehetőség a természet erőinek kiaknázására, melyek közül a tengerhez közeli területeken számba vehető lehetőséget jelent az árapály jelenségből adódó áramlási energiát kihasználó erőmű létesítése.

Az angliai Liverpool városának döntéshozói nemrégiben előrehaladott terveket tettek közzé a világ legnagyobb árapály-erőművének megépítésére a közeli Mersey folyón. Ha ez megvalósul, a Mersey Tidal Power lesz a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, amely több mint 1 millió otthont láthat majd el energiával legalább 120 éven keresztül.

Az építmény egy gátat fog formálni, amely egy árapály-medencét fog összekötni a tervek szerint az Ír-tengerrel. Ez egy víz alatti turbinákkal felszerelt szerkezet lesz, mely a tenger ciklikus mozgásából származó áramlások segítségével termel majd jelentős mennyiségű energiát. Ráadásul a gát egyfajta hídként is szolgál majd, melyen megnyitnák a forgalmat a gyalogosok és a kerékpárosok előtt.

6.

https://www.okosipar.hu/haromszor-pontosabba-valhatnak-a-gps-eszkozok/

Pontosabbá válhatnak a GPS-eszközök

Meglévő telefonokban és viselhető eszközökben is 5-ször pontosabbá válhatnak a GPS alkalmazások egy új fejlesztésnek köszönhetően, ami kifejezetten a helymeghatározás erősebb, következetesebb működését tűzte ki célul – szoftveres megoldással. A találmány minőségi változást hozhat a kiterjesztett valóság, a mobilitás és akár a logisztika területén készülő termékekben is.

A mobil GPS pontossága sok szemponttól függ, az épületekről vagy más környezeti objektumokról való visszaverődéstől a műholddal bezárt látószögig. A fejlesztést végző cég szakemberei azzal az ötlettel álltak elő, hogy mi lenne, ha minden mobiltelefont bázisállomássá alakítanának, és az azokból nyert adatok segítségével küszöbölnék ki a fizikai tényezők okozta anomáliákat. Az új megközelítéstől azt várják, hogy a meglévő viselhető és mobileszközök 3, vagy 5 méteres pontossága kevesebb, mint egyméteresre javuljon.

A szabadalmaztatás alatt álló technológia a műholdas mérések több eszközön keresztül történő összekapcsolásával operál, ami a példa nélküli helymeghatározási pontosságot biztosítja úgy, hogy közben garantálja az erős felhasználói adatvédelmet is.

7.

https://hvg.hu/tudomany/20240313_stratolaunch-talon-a1-hiperszonikus-repulogep-teszt-vilag-legnagyobb-repulogepe-roc

Felszállt a világ legnagyobb repülőgépe, majd a levegőben elindult róla egy másik hiperszonikus gép

Tavaly májusban történt meg, hogy a világ legnagyobb repülőgépe, a Roc a levegőbe emelte a Talon-A nevű hiperszonikus járművet, majd menet közben sikerült is azt kioldani a repülőgép törzséről. A mérnökök azóta elemezték az adatokat, és most egy újabb fontos manővert vittek véghez. A Space.com beszámolója szerint március 9-én a Csendes-óceán felett sikerrel hajtottak végre egy újabb tesztet, amely során nemcsak kioldani, de elindítani is sikerült a levegőben a Talon-A1 (T-A1) nevű prototípust.

A Roc a Mojave-sivatagban lévő bázisról szállt fel, miközben a másik eszköz a 117 méter hosszú szárnyak alatt volt rögzítve. A Roc 6 km-es magasság felett oldotta ki a T-A1-et, hogy aztán néhány másodperccel később bekapcsoljon az Ursa Major által fejlesztett hajtóműve, a Hadley, hogy hiperszonikus sebességre gyorsítsa a járművet. Zachary Krevor, a Stratolaunch elnöke azt közölte: bár a teszt pontos paramétereit nem hozhatja nyilvánosságra, a próba pontosan úgy sikerült, ahogy eltervezték, illetve annyit azért elárult, hogy a hangsebesség majdnem ötszörösére sikerült gyorsítani a járműve. Összehasonlításképpen: a Concorde utasszállító átlagsebessége mintegy 2.200 km/h volt, ez a hangsebesség kétszeresét érte el, és teljesítménye több, mint a duplája volt egy mai utasszállító repülőgépnek.

8.

https://gyartastrend.hu/cikk/szomoru-valosag-14-onvezeto-autobol-csak-1-ment-at-a-vizsgan

Szomorú valóság: 14 önvezető autóból csak 1 ment át a vizsgán

Egy új autókat tesztelő, független szakértői csapat kiadta első rangsorát a részben automatizált rendszerekre vonatkozóan. Az amerikai szervezet 65 éve tesztel többek között új autókat, most először önvezető rendszereket. Tizennégy különböző autót tanulmányoztak, eltérő önvezetési képességekkel, és arra jutottak, hogy tizenhárom megbukott és csak egy ment át a vizsgán.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy ezen a teszten nem a tisztán automatikus, önvezető autókról van szó, hanem az úgynevezett részlegesen automatizált autókról. A részlegesen automatizált rendszerek érzékelőket és kamerákat használnak arra, hogy a járművezetőktől levegyék a jármű működtetésével kapcsolatos felelősség egy részét. Ide tartoznak az olyan funkciók, mint az adaptív sebességtartó automatika, a sávtartó asszisztens és az automatikus sávváltás. Egyesek még azt is lehetővé teszik, hogy a járművezetők bizonyos körülmények között levegyék a kezüket a kormánykerékről. Tehát ezek nem teljesen önvezető autók, mert a járművezetőnek továbbra is figyelnie kell az utat és felügyelnie kell a rendszert.

A csoport a járműveket zárt pályán tesztelte, különféle módszerekkel, például egy kendőt terítettek a vezető fejére, hogy eltakarják az arcát az autóba épített kamerák és érzékelők elől, és bokasúlyokat erősítettek a kormánykerékre, hogy szimulálják a vezető kezét a kormányon.

Noha egyetlen jármű sem teljesített jól az összesített teszten, de legalább egy kategóriában mindegyik jól teljesített, ez pedig az automatikus sávváltás volt.

9.

https://newtechnology.hu/automatizalt-megoldasok-a-csiszolasban-megoldas-a-munkaerohianyra/

Automatizálás jelenthet megoldást a munkaerőhiányra a csiszolásban is

Furcsa kettőség a világban, hogy a robotizálás elveszi a munkánkat, miközben más területeken egyre nagyobb a munkaerőhiány, amelyet ugyanakkor robotokkal tudunk pótolni.

Növekvő tendenciát mutat például a fémiparban jelenleg tapasztalható munkaerőhiány-válság. A kétkezi, fizikai munkát betöltő feladatkörök, például a csiszolás egyre csökkenő népszerűsége nehéz helyzetbe hozza a termelő vállalatokat, a jelenség hátterében olyan tényezők állnak, mint a magas egészségügyi kockázat, az ország népességének elöregedése, valamint a szakképzett munkaerő hiánya. A csiszolás esetében a munkafolyamat balesetveszélyes is és nagyon súlyos egészségkárosító hatásokkal jár, mint például égési sérülések, látáskárosodás, vagy a tüdőrák.

Ez az oka annak, hogy egyre több vállalat fordul az automatizálás és a robotizáció felé a probléma megoldása érdekében, vagyis a munkaerőhiányban az automatizálás jelent megoldást.

A csiszolás területén a cégek már számos munkafolyamatra állítottak be gépeket, például a sík lemezek csiszolására, vagy a bonyolult geometriájú hajlított, és hegesztett, valamint a forgácsolt alkatrészek kezelésére. A cél, hogy az emberi munka-erő minél nagyobb arányú kiváltását célozzák, de ezzel egyidejűleg képesek növelni a termelés hatékonyságát, és biztonságát, valamint biztosítani a magas és állandó termékminőséget.

10.

https://www.zoldpalya.hu/varos/a-hollandia-partjainal-epulo-uszo-napelempark-egyszer-a-vilag-legnagyobbja-lehet-353795.html

A világ legnagyobbja lehet a Hollandia partjainál épülő úszó napelempark

Világszerte egyre monumentálisabb naperőművek épülnek, amelyek jellemzően elhagyatott, másra nem használt területeken kapnak helyet. Például sok olyan tengerközeli terület van, ahol kevés a szél, de sok a napsütéses órák száma: a Karib-térségben, Japánban, Dél-Koreában vagy Ománban is adottak a lehetőségek erre, ráadásul a naperőművek szaporodása hosszútávon segíthetne a gázfüggőség és a szén-dioxid kibocsátás visszaszorításában. Az arizonai sivatagban nemrégiben egy folyó fölé építettek egy inverterekből álló borítást, Franciaországban egy élő vízre telepített beruházás a jövő év elejére készülhet el és a közelmúltban kezdődtek el egy holland-norvég cég vadonatúj, tengeren úszó naperőművének tervezési munkálatai.

A hollandiai partokra szánt eszköz egyelőre 5 MW energiát lesz képes előállítani, de 2030-ra a tervek szerint akár 1 GW-osra is kibővítenék. Ha ez sikerül, akkor a hollandok úszó inverterei alkothatják majd a világ legnagyobb tengeri napelemparkját.

Mielőtt a szükséges munkálatok elkezdődnek, a tervek megvalósítására létrehozott kivitelező cég alapos hatástanulmányt készít: stabilitás és megbízhatóság szempontjából vizsgálják az épülő erőművet, és azt is kiderítenék, hogy milyen lehetőségei vannak a későbbre tervezett bővítéseknek. A projekt 8,4 millió euróba fog kerülni, ami körülbelül 3,3 milliárd forintnak felel meg.

11.

https://ng.24.hu/fold/2020/12/19/az-ember-termelte-targyak-tomege-meghaladja-a-bolygo-elolenyeinek-tomeget/

Meghaladja a bolygó élőlényeinek tömegét az ember által termelt tárgyak tömege

Izraeli kutatók tanulmánya jelent meg a Nature magazinban, mely becslés szerint az emberek által, világszerte előállított tárgyak tömege első alkalommal szárnyalhatta túl a Föld összes élőlényének tömegét.

A kutatók 1900-tól napjainkig vizsgálták a biomassza és az ember által előállított dolgok tömegének globális változását és azt találták, hogy miközben a biomassza zsugorodik, az úgynevezett antropogén massza egyre gyorsabban növekszik. Az utóbbiból – amely a 20. század elején még csak 3 százalékát tette ki a biomasszának – nagyjából több mint 30 milliárd tonnányi termelődik évente, a becslés szerint az ember által alkotott tárgyak tömege az elmúlt 100 évben 20 évente megduplázódott, például a műanyag tárgyakkal, az épületekkel, az utakkal és a gépekkel.

Ez azt jelenti, hogy a világon élő minden ember számára minden héten a súlyának megfelelő mennyiségű tárgy keletkezik. Ha a jelenlegi irány folytatódik, az ember alkotta tárgyak tömege 2040-re eléri a 2-3 ezer milliárd tonnát, vagyis akár több mint kétszerese lehet az élőlények tömegének.

Az izraeli szakértők munkájukban hangsúlyozzák, hogy nagyon nehéz a biomassza és az ember alkotta massza arányának fordulópontját időben meghatározni, de a becslések szerint 2020 lehetett az az év, amikor ez megtörtént. Mindenestre egy biztos: ez az első kutatás, mely összehasonlítja a biomassza és az antropogén massza tömegét.

12.

https://www.hwsw.hu/daralo/67391/airbnb-szallas-belteri-kamera-szabalyzat-szigoritas.html

Tilos lesz beltéri kamerákat felszerelni az Airbnb szállásokon

A technika fejlődik, az újabb és újabb eszközöket előszeretettel használjuk, de van, hogy eljön a pillanat, amikor megálljt kell parancsolni. Szigorít szabályzatán a világ egyik legnépszerűbb szállásközvetítője. Az Airbnb lehetővé teszi, hogy a házigazdák biztonsági kamerák, rögzítőeszközök és zajérzékelők segítségével ellenőrizhessék a vendégeket a szálláshelyen eltöltött idő alatt, április 30-tól viszont új szabályok lesznek érvényesek a kontrollt illetően, méghozzá globálisan – olvasható a szolgáltatás frissített szabályzatában.

A lakáskiadóknak tiltottá válik a beltéri biztonsági kamerák elhelyezése, melynek értelmében le kell szerelniük az eszközöket a folyosókról és közös helyiségekből, azokat kikapcsolt állapotban sem lehet felszerelni. A hálószobák bekamerázása már korábban is tiltottnak számított, a rejtett kamerák használata pedig szigorúan tilos. A változások minden olyan eszközre érvényesek, amelyek „videót, képeket vagy hangot rögzítenek vagy továbbítanak”, beleértve a babamonitorokat, csengőkamerákat és egyéb kamerákat.

A kültéri kamerák használata továbbra is lehetséges, amennyiben a házigazda információt szolgáltat annak pontos elhelyezéséről. A házigazdák rendelkezhetnek zajérzékelőkkel a szálláshely belsejében, ha közös helyiségről van szó és nem kell közölniük, hogy hol találhatók a zaj decibelfigyelőik. A szabályzat megszegése ugyanakkor a szolgáltatásból való kitiltással jár a házigazdák számára.

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* kettő = 10

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 22. hétfő, Csila, Noémi napja van.
Ma van a(z) Föld napja, Holocaust világnap, Ápolók napja Magyarországon.
Az év 17. hete és 113. napja.
Holnap Béla napja lesz.

1645. I. Rákóczi György a szövetséget a franciákkal és svédekkel megújította Munkácson.


1896. A képviselőház megszavazza a honalapítás ezredik évfordulójának törvénybe iktatását.


Héra Zoltán: Ó-kalendárium költőknek

"A Bika hava: szépség és erő.
Mit elrontottál, most halászd elő,
s meglásd meglesz a rend:
Vénusz és Gaia leginkább ilyenkor szeret.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com