Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 90 - Zenék a 90-es évekb*l
66
hallgató

A tudomány mai állása – pénteken 9-től a Hobby Rádióban

- 2024. január 8. 8:01 - 127 megtekintés

A január 12-edikei műsor tartalmából…

 1. https://raketa.hu/tesztelik-a-liftet-amivel-urhajosok-ereszkednek-majd-a-holdra

Tesztelés alatt áll a lift, amivel űrhajósok ereszkednek majd a Holdra

Újra ember léphet a Hold felszínére néhány éven belül, az ehhez szükséges berendezések tesztelése pedig már zajlik, többek között a Holdra lépést elősegítő liftet is fejlesztik. A holdprogram keretén belül a világ legnagyobb űrrakétája szállítja az asztronautákat az égitesthez. A legénységi szálláshelyek az űrhajó felső részében lesznek kialakítva, így a Hold felszínére való leereszkedés nem lesz olyan egyszerű feladat, a művelet kivitelezéséhez egy külön liftrendszert terveztek, ami az űrhajósokat és a rakományt biztonságosan továbbítja az égitestre. A lift kisebb méretű prototípusát a NASA asztronautáinak részvételével tesztelték a közelmúltban, hogy a gyakorlatban is kipróbálják az eszköz működőképességét. A rendszerhez tartozó kosár a teljes méretű eszközt imitálta, így az űrhajósok ellenőrizhették, hogyan tudnak elférni az űrhajósruhákban közlekedés közben és visszajelzést adtak a rendszer kezelésével kapcsolatban. A liftet kifejezetten tesztelés céljából építették meg, hogy lehetőséget nyújtson a további fejlesztések előtt a gyakorlati próbákra is. A lift végső változata két asztronautát fog fuvarozni az űrhajó és a Hold felszíne között, akik legalább egy hetet töltenek el tudományos munkákat, megfigyeléseket és mintagyűjtést végezve. A küldetés egyik fő célját az emberes holdraszállásnak a megvalósítása jelenti, amire nem volt példa fél évszázada, de a Hold déli pólusánál található vízjégkészletek feltérképezése és az erről a területről származó minták beszerzése is fontos szerepet játszik majd a misszióban. Emellett az új technológiák, például az újfajta űrhajósruhák működésének demonstrációja is a küldetés lényeges részét képezi.

 1. https://hvg.hu/tudomany/20231228_terren_napelemes_teherauto_elektromos_teherauto_kozlekedes_expedicio_magassagi_rekord

6500 méter magasra jutott fel egy napelemes teherautó

Különleges rekordot ért el egy svájci vállalat napelemes teherautója, amelynek 6500 méteres magasságig sikerült eljutnia. A lenyűgöző bravúrt Chilében érték el, a világ legmagasabb, még aktívan működő vulkánjánál. Úgy fejlesztették ki a jármű elektromos hajtásrendszerét, hogy azt 7000 és 15 000 kg össztömegű teherautókra lehessen felszerelni. A teherautó mozgékonysága érdekében hátsókerék-kormányzást kapott. A 90 kWh akkumulátor 200 km-es hatótávolságot biztosít, azonban szükség esetén egy 140 kWh csomag is beszerelhető, így a hatótávolsága jóval nagyobb is lehet. A járműben két villanymotor dolgozik, amelyek együttesen 320 lóerőt biztosítanak. A szakemberek saját váltót fejlesztettek a teherautóhoz, ami 70 százalékkal hatékonyabb és 20 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint a dízel teherautókban lévő sebességváltók. Mindezt úgy, hogy csupán fele olyan nehezek, mint azok. A járművet expedíciós célokra használták.

 1. https://raketa.hu/a-vilag-leggyorsabb-hiperszonikus-hajtomuve-a-hangsebesseg-tizenhatszorosaval-szaguld

A hangsebesség tizenhatszorosával száguld a hiperszonikus hajtómű

A világ leggyorsabb hiperszonikus motorjaként emlegetik a kínai mérnökök fejlesztését, ami képes elérni akár a hangsebesség tizenhatszorosát is. A motor két üzemmódban működik – az első a hangsebesség hétszerese alatt egy folyamatos forgó robbanómotorként funkcionál. Ebben az üzemmódban a külső levegő keveredik az üzemanyaggal, ami gyulladáshoz és a lökéshullám kialakulásához vezet. Ez a lökéshullám egy gyűrű alakú kamrában terjed, és ahogy a forgás folytatódik, egyre több üzemanyagot gyújt be, miközben folyamatos és erőteljes tolóerőt hoz létre a repülőgép számára. A hajtómű második üzemmódjában, amely akkor aktiválódik, amikor a repülőgép átlépi a hangsebesség hétszeresét, a forgó lökéshullám átvált és egy közel egyenes vonalú ferde detonációs formátumon keresztül tartja fenn a tolóerőt. Ez azt jelenti, hogy amint a hajtómű sebessége meghaladja a 8575 km/h-s sebességet, a detonáció során keletkező lökéshullámok olyan irányba koncentrálódnak, hogy szinte egyenes vonalban haladnak, miközben továbbra is dőlésszögben irányulnak. Ez a formátum segít a hajtóműnek fenntartani a tolóerőt a nagy sebességnél és hozzájárul a motortechnológia hatékonyságának a növeléséhez. A becslések szerint az éghető gázok detonációi a kémiai energia közel 80%-át kinetikus energiává alakíthatják át, ami jelentős előrelépés a hagyományos turbóventilátoros motorokhoz képest. A kutatók nem kevesebbet, mint forradalmi változást várnak a repülőgép-meghajtásban.

 1. https://raketa.hu/elerkezett-a-szinte-vegtelen-fuzios-energia-uj-korszaka-a-forradalmi-attorest-kovetoen

Elérkezett a szinte végtelen fúziós energia új korszaka

Sikerült reprodukálni az úgynevezett „begyulladási állapotot”, vagyis amikor egy ilyen folyamat több energiát termel, mint amennyire a fúzió beindításához szükség van. A fúziós energiatermelés esetén két könnyebb atom egyesül egy nehezebb atommá energiafelszabadulás kíséretében – és ez éppen az a folyamat, ami a Napban is zajlik. Fúziós reaktorokkal a világon többen is kísérleteznek jelenleg, de legtöbbször a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor kerül említésre. A létesítmény egy plazmakamra, ahol a fúziós reakciót a hidrogénizotópok nagy hőmérsékletű és nagynyomású plazmájában hozzák létre. Ezzel szemben az Egyesült Államokban található kutatási és fejlesztési központ a “belövős” módszert alkalmazza. Itt a fúziót termonukleáris gyorsulás segítségével érik el, vagyis a fúziós üzemanyagot ultragyors lézerimpulzusokkal tömörítik, létrehozva a szükséges hőmérsékletet és nyomást a fúzió elindításához. Az energiatermelés hasonló módjai ellenére a két kísérleti projekt jelentősen különbözik egymástól. Tavaly decemberben az amerikai reaktor elérte a begyulladási állapotot, vagyis sikerült elindítani ezt a folyamatot, amely során a fúziós reakció önfenntartóvá válik és több energiát termel, mint amennyit a rendszerbe befektettek. Habár a nyert energia rendkívül kevés volt – a sajtóhírek alapján némi teavíz felforralásához lett volna elegendő – azonban a világtörténelemben először sikerült egyáltalán demonstrálni, hogy ezen az úton plusz energia nyerhető. Hiába próbálták az eredményt megismételni, a kísérlet öt alkalommal is kudarcot vallott. Az akkor forradalminak nevezett eredményt végre sikerült megismételni – méghozzá nem is egyszer, mindjárt háromszor is, ami az energia új korszakát nyithatja meg.

 1. https://ng.24.hu/tudomany/2023/12/28/tuzolto-robot-segitheti-a-tul-veszelyes-oltasi-munkakat/

Tűzoltó robot segítheti az oltási munkákat

Képzeljünk el egy sárkányt, amely nem tüzet okádva repül, hanem vizet fecskendez ki a száján – és ezzel éppenséggel kioltja a keletkezett tüzeket. A japán fejlesztők tűzoltó sárkánynak nevezték azt az eszközt, amely már néhány éve elkészült, ám a tesztek során kiderült: számos újítást és javítást kíván. A kutatók a tervezés és a fejlesztés időszaka alatt végig tanácskoztak a japán tűzoltókkal is, hogy minél inkább az ő igényeiknek megfelelővé válhasson az eszköz. A sárkányt irányítható vízsugarak hajtják előre és ezek segítségével marad a tömlő a levegőben, képes változtatni az alakját, hogy a tűz felé irányuljanak a vízsugarai. Az irányítást a tömlő mögötti kerekeken guruló „kocsi” vezérlőegysége végzi és egy tűzoltóautó 14 ezer literes tartálya jelenti a víz forrását a robot számára. Az eszköz fúvókáiból másodpercenként 6,6 liter víz spriccel ki igen nagy nyomással. A tömlő „fején” egy hőkamera segíti a tűzfészek megtalálását. Az eszköz általános gyakorlati felhasználására, elterjedésére akár egy évtizeden belül sor kerülhet. A fő kihívást az jelenti, hogy 10 méternél nagyobb hatótávolságúvá tegyék a sárkányt, emellett pedig a robot egyedi képességeihez optimalizált tűzoltási módszereket is ki kell fejleszteni.

 1. https://hvg.hu/tudomany/20231224_szouli_metro_valos_ideju_fordito_szolgaltatas_mesterseges_intelligencia_gepi_forditas

13 nyelven fordít valós időben a szöuli metró új rendszere

A külföldi turistákra gondolva vezetnének be a szöuli metrón egy mesterséges intelligenciával támogatott valós idejű fordítási szolgáltatást, amelynek köszönhetően nyelvtudás hiányában is egyszerűen lehetne kommunikálni a személyzettel. Négy hónapig, kísérleti jelleggel indult valós idejű fordítási szolgáltatás a külföldi turisták számára, a 4-es szöuli metróvonal egyik, külföldiek által sokat használt állomásán. A mesterséges intelligenciával működő rendszer megkönnyíti a zökkenőmentes kommunikációt a dél-koreai fővárosba látogató külföldiek és a metróállomás személyzete között, lehetővé téve számukra, hogy a saját nyelvükön beszéljenek, miközben egy átlátszó kijelző két oldalán állnak. A szolgáltatás jelenleg 13 nyelvet ismer: koreai, angol, japán, kínai, vietnami, thai, maláj, indonéz bahasa, spanyol, francia, német, arab és orosz. Az érintőképernyőket, valamint vezetékes és vezeték nélküli mikrofonokat is magában foglaló szolgáltatás célja a külföldiek kényelmének növelése és a személyzet helyszíni reakcióinak javítása. Az átlátszó kijelző útvonalkereső funkciót is kínál és részletezi a viteldíjakat, valamint információkat nyújt a szöuli metró árutároló szolgáltatásáról és az állomás poggyásztárolójáról. Nemrégiben már külföldiekkel tesztelték a rendszert, ami nagy sikert aratott. Azóta még voltak fejlesztések, például irányított mikrofonok és a zajeltávolító technológia használatával javították a hangfelismerést, különösen a tulajdonnevek, például az állomásnevek esetében. Ha a kísérleti időszak sikeres lesz, a szolgáltatás jövőre további öt, a külföldiek által is népszerű állomással bővül.

 1. https://hvg.hu/tudomany/20231225_atlatszo_antenna_auto_lg_5g_gnss_navigacio_wifi_tamogatas_ces_2024

Átlátszó antennák forradalmasíthatják az autóipart

Hamarosan bemutatják az autók számára tervezett, közvetlenül a jármű szélvédőjére helyezhető, átlátszó fólia típusú antennát, amely az 5G-t és wifi-kapcsolatot is támogatja. Az autóipar – ahol ma már az elektromos járművek jelentik a normát, ­illetve hamarosan megérkeznek az autonóm és szoftveresen definiált járművek is – az összekapcsolhatóság forradalma előtt áll. Az átalakulás olyan élvonalbeli távközlési környezeteket igényel, amelyek képesek a valós idejű adatcserére a csúcstechnológiájú személyes terekben. Az átlátszó antennát úgy tervezték, hogy a különböző üvegtípusokkal és járművekkel is kompatibilis legyen. A fóliát nagy kiterjedésű felületen lehet alkalmazni, ez skálázhatóságot biztosít a megnövekedett hálózati forgalom kezeléséhez. Az újdonság fejlesztői szerint rendkívül széles körben adaptálható, az 5G, a globális navigációs műholdrendszer és a wifi támogatásával bír. Az átlátszó antenna zökkenőmentesen beépíthető az autók szélvédőjébe vagy az üvegből készült napfénytetőjükbe. Ez azt jelenti, hogy a járműgyártóknak az új modellek kifejlesztésekor nem kell engedményeket tenniük a formatervezés terén, mivel nincs szükség a hagyományos antennák elhelyezéséhez általában szükséges elemekre, burkolatokra.

 1. https://ng.24.hu/tudomany/2023/12/27/a-feny-szine-es-az-alvas/

A fény színe és az alvás kapcsolata

Az ismert, hogy amennyiben este fényhatásnak tesszük ki magunkat, az gátolja az elalvásunkat. Kutatók azt mérték fel, valójában milyen hatással van belső óránkra a fény, attól függően, hogy milyen színű. A látásunk kétféle fényérzékelő sejt működésén alapul: a csapsejtek felelnek a színekért, vagyis a fény különböző hullámhosszai közti különbséget a segítségükkel észleljük; a pálcikasejtek pusztán a fény erősségét látják, a szürke különböző árnyalataiban. Míg a csapsejtek a nappali világosságban működnek és tájékoztatnak minket mindenféle dologról nagy pontossággal, a pálcikák éjszaka adnak némi fogódzót arról, hogy is néz ki körülöttünk a világ. Az ezekről az agyba érkező elektromos jelek állnak azután össze képekké, sőt, e fényjelek szabályozzák az alvás-ébrenlét ritmusunkat is. Ehhez speciális sejtjeink vannak, amelyek a retinánkra érkező fényt a csap- és pálcikasejtekhez hasonlóan felfogják és ezen belül a kb. 490 nanométeres hullámhosszra érzékenyek a legnagyobb mértékben. Ez a hullámhossz a kék színű fényt képviseli. Emellett a saját érzékelés mellett a csapsejtektől is kapnak információkat, emiatt merül fel, hogy vajon van-e befolyása a fény színének a bioritmusunkra. A legnagyobb változások, fényerősségben és a fény színében is hajnalban és alkonyatkor zajlanak, ezek a nap kezdetét és végét jelzik. A kutatók arra jutottak, hogy a fényérzékeny speciális sejtek kapták a főszerepet az ember belső órájának beállításában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezen sejtek érzékenységét kell figyelembe venni a világítás tervezésekor, mert a színek csak igen alárendelt szerepet játszanak. Még ki kell deríteni persze, hogy változik-e ez a felállás akkor, ha más időpontban, vagy hosszabb időn át teszik ki fényhatásnak az embert, remélhetőleg a további felmérések majd erre is választ adnak.

 1. https://hvg.hu/tudomany/20231228_szerzetespapagjok_europaban_eltero_nyelvjaras

Városonként eltérő nyelvjárásokban beszélnek Európában a papagájok

Egyedi kommunikációt folytatnak, eltérő nyelvjárásokat használnak a papagájok, attól függően, hogy hol laknak – állítják német szakemberek, miután nyolc városban hasonlították össze e madarak egyik jellegzetes fajának hívásait egy újszerű analitikai módszerrel. Kontinensünkön ugyan nem őshonosok a papagájok, azonban bőven van belőlük a kisállat-kereskedésekben és így a családoknál is. Az egyik kedvelt faj a szerzetespapagáj, amely el is terjedt Európában, miután több egyedük is megszökött a „rabságból”. Egy kutatócsoport figyelt fel arra, hogy a faj különböző dialektusokat fejlesztett ki, amelyek országonként és városonként eltérőek. A kutatók Spanyolország, Belgium, Olaszország és Görögország nyolc városában rögzítették a szerzetespapagájok előfordulását, hogy kiderítsék, alakítottak-e ki dialektusokat, vagyis az egyének lakóhelyétől függően eltérő hívásokat Európában. Egy új statisztikai módszer lehetővé tette számukra annak tesztelését, hogy a papagájhívások városonként eltérőek-e és azt is, hogy ugyanazon városon belüli parkok között különböznek-e a hívások. Felfedezték, hogy a papagájoknak minden városban más-más dialektusuk van. Amikor eltérő nyelvjárásokat kerestek az egyes városok parkjaiban, nem találtak túl nagy különbséget és ezek kevésbé voltak konzisztensek a városi szinten megfigyelt nyelvjárási mintázathoz képest, ráadásul csak néhány parkban figyelték meg. Ez azt sugallja, hogy a papagáj dialektusai korán szétváltak, amikor a madarak megszállták az európai városokat, de aztán nem változtak lényegesen tovább. A parkokban a szerzetes papagájok erősen fürtözött fészkekben élnek és a kutatók úgy vélik, hogy ezeknél a kisebb társadalmi egységeknél hangbéli különbségek lehetnek. A következő lépésben azt szeretnék megvizsgálni, hogyan tanulnak az egyének egymástól és hogy van-e dialektusuk a kisebb csoportoknak a parkokban.

 1. https://hvg.hu/tudomany/20231222_kutyak_jatekok_neveinek_megtanulasa_elte_etologia_tanszek_kutatas_szotanulas_border_collie_kepessegek

A kutyák elképesztő teljesítménye

Nem minden kutya képes a tárgyak neveinek megtanulására, ám van néhány fajta, mely kiemelkedően teljesít ezen a területen. Tudományos eredmények bizonyítják, hogy néhány kutya még különlegesebb, ugyanis képesek kutyajátékok százainak nevét megtanulni. Mivel ez a képesség rendkívüli ritka, mindezidáig csak kevés adat állt rendelkezésre, hogy következtetéseket vonjanak le. A kutatók 9 országból 41 kutyát gyűjtöttek össze, többek között az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Brazíliából, Kanadából, Norvégiából, Hollandiából, Spanyolországból, Portugáliából és Magyarországról. A témával kapcsolatos korábbi tanulmányokban border collie-k vettek részt. Így, bár a tárgyi címkék tanulása még a border collie-k esetében is nagyon ritka, nem volt meglepő, hogy a jelenlegi vizsgálatban részt vevő kutyák közül sokan szintén ehhez a fajtához tartoztak. Ugyanakkor néhány nem fajtatiszta kutyánál, például két pomerániai törpespitznél, egy pekingi palotakutyánál, egy shih tzunál, egy corginál, egy uszkárnál és néhány keverék kutyánál is kimutatták a játéknevek tanulásának képességét. Meglepő módon a legtöbb tulajdonos arról számolt be, hogy nem szándékosan tanították meg kutyáiknak a játékneveket, hanem a kutyák spontán, a gazdákkal való játék során, maguktól jöttek rá arra, hogy egy-egy játéknak mi a neve.

 1. https://hvg.hu/tudomany/20231221_szembe_helyezheto_konnyekkel_toltheto_biologiai_akkumulator

Az emberi szaruhártya vastagságának felel meg a biológiailag biztonságos akkumulátor

0,5 mm vastagságú akkumulátort fejlesztettek szingapúri kutatók, amelyik energiával láthatja el az intelligens kontaktlencséket és a töltése emberi könnyekkel is megoldható. Az akkumulátort egy enzimmel vonták be, amely reakcióba lép a könnyben található nátrium- és kloridionokkal. A biológiai akku vizet is tartalmaz az elektromos áram előállításához. Az intelligens kontaktlencsék bioüzemanyaggal feltöltött, könnyalapú akkumulátora megfelel a szemkörnyezet által megkövetelt magas biztonsági követelményeknek. A tesztjeik során a kutatók egy szimulált szembe helyezték el az akkumulátort és sóoldattal utánozták a könnyeket. A tesztáramkör sikeresen bekapcsolt, 45 mikroamper áramot és 201 mikrowatt maximális teljesítményt produkált. Az akkumulátor biotöltését és kisütését több mint 15 cikluson keresztül meg tudták ismételni. A sikeres kísérlet mutatja, hogy az elképzelés jó lehet: a szupervékony biológiai akkumulátor táplálhat egy intelligens kontaktlencsét. A további kutatások célja az akku által termelt elektromos áram mennyiségének a növelése.

 1. https://hvg.hu/tudomany/20231227_szivveres_vizsgalat_fonendoszkop_sztetoszkop_lezer_kamera_mesterseges_intelligencia

200 év után nyugdíjazhatják a sztetoszkópot az orvosok nyakából

Komoly segítség lehet az orvosok és a betegek számára is az az eszköz, amit skót kutatók fejlesztenek. Egy olyan lézeres kamerarendszerről van szó, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes távolról mérni a beteg szívverését és megmondani, hogy kiolvasható-e ebből valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésre utaló jel. A köznyelvben sztetoszkópként emlegetett, az orvosok által mára inkább fonendoszkópnak nevezett eszközt egy francia sebész találta fel a 19. század elején. Az orvosi hivatás egyik jelképévé is vált készülék használata gyakorlatot, képzettséget igényel. A lézeres eszköznél nincs ilyen elvárás, így egy ilyen készüléket akár odahaza is használhatnák az emberek. A rendszer kamerája 2000 képkocka/másodperces sebességgel tud képeket rögzíteni. A lézerfényt az ember bőrére vetíti, a visszaverődés segítségével pedig megméri, hogy mennyire emelkedik vagy süllyed a bőr, miközben a fő artériája összehúzódik vagy kitágul. Egy ilyen orvostechnológiai eszközzel nemcsak a hagyományos sztetoszkópok válthatók ki, de akár egy bevásárlóközpontban is fel lehet állítani egy diagnosztikai fülkét.

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


4 * négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 23. péntek, Alfréd napja van.
Az év 08. hete és 54. napja.
Holnap Szökőnap napja lesz.

1839. Kossuth Lajos elítéltetése. A kir. tábla Kossuth Lajost a "Törvényhatósági Tudósításoknak" kéziratban levelezés alakjában közlése miatt, 21 havi vizsgálati fogságán túl még 4 évi börtönre ítélte.


1539. János király menyegzője, Zsigmond lengyel király leányával.


Fazekas Mihály:
/ 1766.jan.6. - 1828. febr.23. /
Esti dal
"...Oh dalolj rá csendes este
Nyugtató lehelletet,
Hogy törődött vére, teste
Újra nyerjen életet:
Szállj le rám is sátorozva
Szenderítő nyúgalom,
Közbe közbe szunnyadozva
Csendesedj le kis dalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com