Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


35
hallgató

A vakvezető is legyen ápolt!

- 2020. február 23. 19:24 - 396 megtekintés

A látássérülteknek sem szabad visszaélniük a jogszabályokkal, hívta fel a figyelmet a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke.

Bár az elmúlt hónapokban több büntetést is kiszabtak hazánkban amiatt, mert nem engedték be a vakvezető kutyát a bevásárlóközpontba vagy nem engedték felszállni gazdájával a repülőre, a megyénkben élő vakok és gyengén látók inkább kedvező változásokat észlelnek a velük való bánásmód terén. – Szerencsére nincs rossz tapasztalatunk azzal kapcsolatban, hogy ne engedtek volna be vakvezető kutyát étterembe vagy üzletbe. Erre még senki nem panaszkodott – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál lapjának Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke. – Hiszen a jogszabályok kimondják, hogy a vakvezető kutya bekísérheti a gazdáját ezekbe a helyiségekbe. Azonban van ennek egy másik oldala is. A gazdának ugyanis gondoskodnia kell kutyája ápoltságáról és természetesen a sajátjáról is. Ha ez nem így van, akkor érthető a cukrászda vagy étterem idegenkedése a kutyától. A látássérült embereknek sem szabad visszaélniük a jogszabállyal – hívta fel a figyelmet az elnök. A kutya felelősség Elmondta azt is, az egyesület tagjai gyakran járnak kirándulni, de még egyik étteremben vagy szállodában sem mondták nekik, hogy a kutyát nem vihetik be. Bár a kirándulásokon olyanok vesznek részt, akik a felelős állattartást komolyan veszik. – Tudomásom szerint a megyében nem közlekednek túl sokan vakvezető kutyával. Nem azért, mert nincs elég ilyen segítőeb, ma már képeznek eleget, hanem azért, mert sok látássérült ember életébe nem fér bele a kutyatartás. Az állatot el kell vinni sétálni naponta többször, gondozni kell, ha valaki kis lakásban lakik, az is probléma. Sok látássérült egyéb eszközöket használ a biztonságos közlekedés érdekében, fehér botot vagy beszélő eszközöket. Miskolcon öt emberről tudok, akinek vakvezető kutyája van, a megyében plusz még ötnek. Persze nincs tudomásom mindenkiről, hiszen nem minden látássérült ember tagja az egyesületnek – jelezte az elnök. Merjék megkérdezni! Hozzátette: egyre jobb a tapasztalatuk az emberek segítőkészségével kapcsolatban is. Fontos, hogy a látó emberek merjék megkérdezni a látássérülteket, hogy miben segíthetnek, és ha esetleg erre nincs szükség, akkor azt fogadják el. Ügyelni kell a zebrán történő helyes átvezetésre is. Tapasztalat, hogy az üzletekben, éttermekben, hivatalos ügyek intézésekor egyre figyelmesebbek az emberek a látássérültekkel. – Ennek valószínűleg az az oka, hogy az elmúlt 10-15 évben egyre több figyelem irányult a sérült emberekre. Sok írás született a problémáikkal kapcsolatban, tudósítás a rendezvényeikről, érzékenyítő, esélyegyenlőségi programok, kitelepülések, esélyórák hívták fel rájuk a figyelmet, és közös megmozdulásokon vettek részt. Ennek köszönhetően, ha egy ép ember meglát egy látássérültet, beugranak neki a korábban hallottak, és bátrabban megy oda, hogy segítséget nyújtson – sorolta kedvező tapasztalatait Barnóczki Gábor. (Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


három * 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com