Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Mindentudás egyeteme - válogatás a legjobb el*adásokból
60
hallgató

A vakvezető is legyen ápolt!

- 2020. február 23. 19:24 - 600 megtekintés

A látássérülteknek sem szabad visszaélniük a jogszabályokkal, hívta fel a figyelmet a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke.

Bár az elmúlt hónapokban több büntetést is kiszabtak hazánkban amiatt, mert nem engedték be a vakvezető kutyát a bevásárlóközpontba vagy nem engedték felszállni gazdájával a repülőre, a megyénkben élő vakok és gyengén látók inkább kedvező változásokat észlelnek a velük való bánásmód terén. – Szerencsére nincs rossz tapasztalatunk azzal kapcsolatban, hogy ne engedtek volna be vakvezető kutyát étterembe vagy üzletbe. Erre még senki nem panaszkodott – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál lapjának Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke. – Hiszen a jogszabályok kimondják, hogy a vakvezető kutya bekísérheti a gazdáját ezekbe a helyiségekbe. Azonban van ennek egy másik oldala is. A gazdának ugyanis gondoskodnia kell kutyája ápoltságáról és természetesen a sajátjáról is. Ha ez nem így van, akkor érthető a cukrászda vagy étterem idegenkedése a kutyától. A látássérült embereknek sem szabad visszaélniük a jogszabállyal – hívta fel a figyelmet az elnök. A kutya felelősség Elmondta azt is, az egyesület tagjai gyakran járnak kirándulni, de még egyik étteremben vagy szállodában sem mondták nekik, hogy a kutyát nem vihetik be. Bár a kirándulásokon olyanok vesznek részt, akik a felelős állattartást komolyan veszik. – Tudomásom szerint a megyében nem közlekednek túl sokan vakvezető kutyával. Nem azért, mert nincs elég ilyen segítőeb, ma már képeznek eleget, hanem azért, mert sok látássérült ember életébe nem fér bele a kutyatartás. Az állatot el kell vinni sétálni naponta többször, gondozni kell, ha valaki kis lakásban lakik, az is probléma. Sok látássérült egyéb eszközöket használ a biztonságos közlekedés érdekében, fehér botot vagy beszélő eszközöket. Miskolcon öt emberről tudok, akinek vakvezető kutyája van, a megyében plusz még ötnek. Persze nincs tudomásom mindenkiről, hiszen nem minden látássérült ember tagja az egyesületnek – jelezte az elnök. Merjék megkérdezni! Hozzátette: egyre jobb a tapasztalatuk az emberek segítőkészségével kapcsolatban is. Fontos, hogy a látó emberek merjék megkérdezni a látássérülteket, hogy miben segíthetnek, és ha esetleg erre nincs szükség, akkor azt fogadják el. Ügyelni kell a zebrán történő helyes átvezetésre is. Tapasztalat, hogy az üzletekben, éttermekben, hivatalos ügyek intézésekor egyre figyelmesebbek az emberek a látássérültekkel. – Ennek valószínűleg az az oka, hogy az elmúlt 10-15 évben egyre több figyelem irányult a sérült emberekre. Sok írás született a problémáikkal kapcsolatban, tudósítás a rendezvényeikről, érzékenyítő, esélyegyenlőségi programok, kitelepülések, esélyórák hívták fel rájuk a figyelmet, és közös megmozdulásokon vettek részt. Ennek köszönhetően, ha egy ép ember meglát egy látássérültet, beugranak neki a korábban hallottak, és bátrabban megy oda, hogy segítséget nyújtson – sorolta kedvező tapasztalatait Barnóczki Gábor. (Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


5 * = negyven öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 2. péntek, Kármen, Anita napja van.
Az év 22. hete és 153. napja.
Holnap Klotild napja lesz.

1247. IV. Béla a János-vitézeknek adományozta a szörényi földet és Kúnországot, azaz: Moldvát, és Havasalföldet az Olt folyóig, következő föltételek alatt: az elpusztult birtokot kötelesek külföldről népesíteni.


1753. A Hódmezővásárhelyen kirobbant fegyveres felkelést a megyei hatóságok katonasággal elnyomják.


Radnóti Miklós: Június

Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz,
az ég derűs, nincs homlokán redő,
utak mentén virágzik mind az ákác,
a csermelynek arany taréja nő
s a fényes levegőbe villogó
jeleket ír egy lustán hősködő
gyémántos testű nagy szitakötő.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com