Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
25
hallgató

A vakvezető kutya nem taxi vagy öleb!

- 2021. április 29. 20:08 - 527 megtekintés

Nem sajnálni, hanem elfogadni és segíteni kell a vak és a látássérült embereket, ahogyan teszik ezt a vakvezető kutyák is. Tőlük nem kell félni, hiszen alapos kiképzést kapnak, de jobb, ha nem vonjuk el figyelmüket a munkájukról. Egy vakvezető kutya kiképzése 3,5 millió forintba kerül, de a gazdája számára értéke felbecsülhetetlen.

Fotó: METROPOL

Egyszer játékból mindenki kipróbálja, milyen becsukott szemmel közlekedni, csak hangok vagy illatok után tájékozódni. Vannak, akik a látásuk elvesztése vagy súlyos romlása miatt mindig így élnek. Számukra óriási segítség egy vakvezető kutya.

–Arra törekszünk, hogy a társadalommal elfogadtassuk a vakvezető kutyák és látássérült emberek jelenlétét, hiszen nekik is el kell jutniuk munkába, bevásárolni vagy ügyeket intézni – mondta a Ripost7-nek dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke. Szeretnék elérni, hogy a „vakvezetőkutya” fogalom legyen, és ilyen módon egybeírják. – Ha megszűnik a járvány miatti veszélyhelyzet, ismét járunk majd iskolákba, intézményekbe, ahol azt mutatjuk meg, hogyan kell bánni ezekkel a felelősségteljes munkát végző kutyákkal.

Magyarországon körülbelül 82 ezer személy vallja látássérültnek magát, közülük 10 ezer teljesen vak, a nagyon súlyos látássérült emberek száma 45 ezerre tehető. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) jelenleg 80 vakvezető kutya–gazda párost tart nyilván az utógondozási programjában. Egy vakvezető kutya kiképzése 3,5 millió forintba kerül, a látássérült azonban díjmentesen jut négylábú segítőjéhez, és a szövetség az állatorvosi kezelések díjához is hozzájárul. Újabb kutyák kiképzését bárki támogathatja.

A 36 éves Benedek Zoltán látóként született, de már 11 hónapos korában rövidlátó volt. 8 évesen elvesztette jobb szeme látását, 12 éves korától fokozatosan romlott a bal szeme is. 14-15 éves korára teljesen megvakult.

– Gyerekként könnyebb ezt feldolgozni, mint egy felnőttnek – véli. Zoltánt szerető család és barátok vették körül. – A szüleim ugyanúgy elengedtek sátorozni, és bár nyilván rettentően aggódtak, ezt nem éreztették velem. Hagyták, hogy olyan életet éljek, mint a látó társaim, amiért örökké hálás leszek.

Zoltán leérettségizett, majd a vakok szövetségénél gyógymasszőri képesítést szerzett. Néhány év múlva elvégzett egy non-profit menedzser és ügyintéző képzést is, ez utóbbinak köszönheti, hogy a vakok szövetségébe került, mint pályázatíró, most pedig ugyanott ügyfélszolgálati munkakörben dolgozik.

2003-ban kapta első vakvezető kutyáját, amit öt év után elvitt egy betegség. Több mint tíz év telt el, mire rászánta magát egy másik kutya igénylésére.

– Megjelent a modern technika, az okostelefonok, az utcán mindenki a képernyőjét nézi, az emberek füle be van dugva. Nem telt el úgy nap, hogy ne ütköztem volna 6-8 emberbe. A kutya kikerüli az embereket, ha már ők nem figyelnek rám. Így került hozzám Rylie, aki egy csokiszínű labrador kislány, lassan 3 és fél éves. A vakvezető kutya nem taxi, nem mondhatom neki, hogy például menjünk a VII. kerület, Wesselényi utca 8-ba. De amikor kiadom a vezényszót, hogy keress zebrát vagy lépcsőt, akkor azt fog keresni. Mindig parancsokkal irányítjuk, de hogy hová szeretnék menni, azt nekem kell tudni – tette hozzá Zoltán, aki azt tapasztalja, hogy a bevásárlóközpontokban, közértekben szívesen segítenek neki.

Nyolc hetes korban kezdődik a tanításuk

A kiválasztott kutyakölykök önkéntes kölyöknevelőkhöz kerülnek. Ez az előnevelés segíti, hogy 1 éves korban el tudják kezdeni a valódi kiképzést és még 2 éves kor előtt a gazdájukhoz kerülhessenek.

– Az első hónapban felmérjük a kutya képességeit, azt, hogyan reagál a hang- és optikai ingerekre, különböző helyzetekre – avat be a kutyák kiképzésének szakmai fortélyaiba Schiff Mónika, a MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetője. – Fegyelmező gyakorlatokat tanítunk, így a megfigyelés végére Engedelmes vizsgát tesz a kiképző a kutyával.

A kiképzés a járvány idején sem állt le, csak fokozott óvatossággal folytatódott.

Minilakásban tanul a gazdi

A leendő gazdájuk nem vesz részt a kiképzésben. Mindig a kiképzett kutyához választanak gazdát, aki 5 napos bentlakásos tanfolyamon szokik össze négylábú segítőjével, egy erre a célra kialakított szimulációs minilakásban. Meg kell tanulnia kezelni és ápolni a kutyust, gondoskodni róla. A kutya munkáját megfelelő minőségű élelemmel, jó tartási körülményekkel és szabadidővel kell a meghálálni. A bentlakásos tanfolyam után 2 hónapig még a lakóhelyén segíti a gazdit a kiképző. Még hátravan a közlekedésbiztonsági vizsga, melyet a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) képviselői előtt kell letenniük.

Legalkalmasabb a labrador retriev

A Vakvezetőkutya-kiképző Központnak saját tenyészete van, ami megkönnyíti a leendő társak kiválasztását.

– Labrador retrieverekkel foglalkozunk, de nem zárjuk ki más fajta egy-egy egyedét sem, amelyik alkalmas lehet erre a munkára. A labrador könnyen tanítható, szívesen dolgozik a kiképzőn kívül más személynek is, megfelelő méretű, habitusú, és a rövid szőre miatt könnyen kezelhető. A vakvezető kutyának nem lehet tériszonya, nem lehet agresszív, nem félhet, könnyen oldódónak kell lennie, és még egy sor követelménynek meg kell felelnie. Még az is előfordul, hogy felülbírálja a gazdája rossz döntését, és megtagadja a parancs végrehajtását azért, hogy megvédje őt a sérüléstől, balesettől.

Mindenhova bemehet

A magyar törvények szerint a vakvezető kutya mindenhová bemehet, az alábbi feltételekkel:

a kutyán hámnak kell lennie, a kiképző szervezet logójával,
rendelkeznie kell a szükséges oltásokkal,
ápoltnak kell lennie,
rendelkeznie kell a MATESZE által nyilvántartott vakvezetőkutya igazolvánnyal,
szájkosárra nincs szükség, a vakvezetőkutya nem harap.

Csak annak segítsünk, aki kéri!

Ha vakvezető kutyával és a gazdájával találkozunk, ajánljunk fel segítséget de ne sértődjünk meg, ha nem kéri.
Ha segítünk, soha ne a kutya felől ajánljuk fel karunkat, hanem a másik, szabad oldalról.
Soha ne ragadjuk meg a látássérült személy karját, hagyjuk, hogy ő karoljon vagy tegye a kezét a vállunkra.
Ha a látássérült ember kéri, szóljunk a gyalogátkelőhelyen, amikor szabad az átkelés. Tömegközlekedési eszközök érkezésénél megmondhatjuk, hányas számú jármű érkezik.
Nem kell megérinteni egy látássérült embert, ha hozzá szólunk, hiszen hall minket. Ha nem figyel, akkor a kézfejünkkel óvatosan érjünk hozzá a karja külső részéhez.
Tökéletes segítség, ha a tömegközlekedési eszközökön előre engedjük a kutyát és gazdáját, és mindkettőjüknek helyet biztosítunk.
Csak a gazdája engedélyével érjünk a kutyához, és ne etessük! Bármi, ami elvonja a figyelmét a feladatáról, veszélybe sodorhatja a gazdáját és őt magát.vezetőmunka a sikeres Engedelmes vizsga után kezdődik

– A kutyákat vakvezetőkutya-hámban tanítjuk fokozatosan, nehezített pályán. Feladatuk, hogy a felmerülő akadályokat megállással jelezzék vagy biztonságosan kikerüljék. A vakvezető kutya megtanulja, hogy méretei megnövekedtek egy ember méretével. Objektumokat is megkeresnek, jeleznek megállással például a megállótáblánál, ajtónál, gyalogátkelőhelynél – magyarázza Schiff Mónika.

(Forrás: METROPOL)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ hét = 14

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 21. kedd, Benedek napja van.
Ma van a(z) Rasszizmus elleni világnap, Szent Benedek napja.
Az év 12. hete és 80. napja.
Holnap Beáta, Izolda napja lesz.

1079. VII. Gergely tisztelete I. Szent László iránt. "Te a legnagyobb királyok nyomdokait követed, mert kész vagy Szent Péter szolgálatjára, mint azzal egy vallásos fejedelem tartozik, és a pápa iránti engedelmességre, mint egy szabad férfiúhoz illik."


1229. A besenyők polgárosodása. IX. Gergely megdicsérte ifjabb Béla királyt, hogy elment a besenyőkhöz és az esztergomi érsekkel együtt fáradozott azok megtérítésén.


Dayka Gábor / 1769. márc.21. - 1796. okt.20. /

A tavasz

"Nyájasb arculattal arany szekerére felülvén,
Ünnepi fényt ereget Phoebus az ékes egen.
A fagyos éjszaknak zúgó fúvallati szünnek
A bágyadt zefirek lengedezési között...."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com