Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


52
hallgató

Agyba beültetett chip segíthet a lebénult betegeknek

- 2021. május 25. 12:38 - 692 megtekintés

A mesterséges intelligencia segítségével percenként 90 karaktert tudott leírni egy férfi, akinek egyik karja sem mozgott.

Ez megközelíti azt a 115-ös átlagot, amelyet kortársai átlagosan produkálnak egy okostelefonnal.

Újabb jelentős lépésnek lehetünk tanúi a súlyos mozgáskorlátozottak kommunikációjának helyreállításában. Létrehoztak egy olyan mesterséges neurális hálózatot, amely képes értelmezni az agyból érkező jeleit egy olyan embernek, aki elképzeli, hogy tollal ír és ezeket szöveggé tudja átalakítani.

Az eszköz percenként 90 karaktert „fordít le”, kétszer annyit, mint a korábbi fej- vagy szemkövető rendszerek.

A korábbi megoldásokkal az érintettek mozgatni tudták ugyan az egér kurzorját, de a folyamat rendkívül lassú és kimerítő volt. Szemkövetéskor az illető tekintete valósággal hozzá van láncolva a számítógéphez: azt sem engedheti meg magának, hogy máshová nézzen, tehát rendkívüli koncentráció és önfegyelem kell hozzá.

Jaimie Henderson, a Stanford egyetem kutatója azonban most kidolgozott egy alternatív megoldást.

Henderson és kollégái két kis sornyi szenzort építettek be egy 65 éves férfi agyába közvetlenül annak felszíne alá, az úgynevezett premotoros agykéregbe. Erről a zónáról feltételezik, hogy részt vesz a mozgási szándékok kialakításában.

Ha e szándékokat sikerül tetten érni, sokkal valószínűbb, hogy tisztább jeleket produkálnak, mintha magukat a mozdulatokat ragadnák meg, amelyek sokkal összetettebbek és a körülményektől, céloktól is függenek.

A páciens egy 14 évvel ezelőtti gerincvelő-sérülés után nyaktól lefelé megbénult. Minden szenzorsor mintegy 100 neurontól érkező jelek észlelésére volt képes – ez persze csupán töredéke az emberi agyban lévő becslések szerint 100 milliárd neuronnak. Amikor a férfi elképzelte, hogy szavakat ír egy papírlapra, a jeleket betáplálták egy mesterséges neurális hálózatba. A kutatócsoport tagja, Krishna Shenoy a New Scientistnek elmondta, hogy a szenzorok nem bizonyos neuronokat céloznak meg, mert egy kézmozdulatban több ezer, vagy akár millió neuronnak is szerepe lehet. A 200 követett neuronban elég a támpont ahhoz, hogy a mesterséges neurális hálózat ezekből megbízhatóan értelmezni tudja az agyi jeleket.

A neurális hálózatokat gyakran több ezer példaadattal képezik ki. Ebben az esetben egy levelet író ember agyi jeleit kellene regisztrálni. Ez akkor működik jól, ha már létezik egy nagy adathalmaz, vagy automata rendszerek szolgáltatják őket. Itt azonban nem praktikus egy nagy archívumot létrehozni, mert az embernek több ezer levél megírására kellene gondolnia. Ehelyett a csapat mintákat vett a férfi agyából, miközben bizonyos leveleket írt és ezekről másolatokat készítettek véletlenszerű zajokkal, hogy egy szintetikus adattárat hozzanak létre.

E rendszerrel a páciens percenként 90 karaktert „írt le”, ez megközelíti azt a 115-ös átlagot, amelyet kortársai átlagosan produkálnak egy okostelefonnal. A betű a képernyőn a gondolatot követően kb. fél másodperccel jelent meg. Az eredmény 94,1%-osan pontos nyelvezetű volt, egy önjavító program ráküldése után pedig már több mint 99%-os.

Az első teszteket előre kitalált mondatokkal végezték. Miután kiderült, hogy a rendszer működik, a kutatók azt kérték a kísérleti alanytól, hogy írjon egy szabad kérdezz-felelek szöveget. Itt egy kicsit lelassult – egy perc alatt 75 karaktert írt – a hibaszázalék pedig az önjavító program után is 2%-os lett, de ezt az eredményt is kielégítőnek találták.

A jelenlegi modell még prototípusnak sem nevezhető, megismételhetetlen, mert egy emberhez kötődik. Az ábécét is csak leegyszerűsített változatban használja, nincsenek nagybetűk, írásjelek. Ezen kívül a tudósok úgy látják, hogy az implantátumok helyzete is változhat idővel, ezért rendszeresen, legalább hetente egyszer újra be kell őket állítani, hogy fenntarthassák ezt az alacsony hibaszázalékot.

A korábbi agy-komputer interfészek a nagyobb jelek értelmezésére voltak képesek, mint például a karok mozgására, eddig azonban nem sikerült az olyan finom, nagy ügyességet igénylő mozgásokat megragadni, mint a kézzel való írás. Elon Musk Neuralink-projektjéből egyelőre csak az implantátumok technológiai oldalát ismerjük, az azonban még nem derült ki, hogy miként lehet használni azokat.

A stanfordi csapat célja, hogy megalkossanak egy beszéd-dekódert azoknak, akik már nem tudnak beszélni, de a neurális útjaik még épek. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- négy = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. október 2. hétfő, Petra napja van.
Az év 40. hete és 275. napja.
Holnap Helga napja lesz.

1844. A nem-nemesek minden közhivatalokra alkalmazása. A követek háza e napon a nem-nemeseket csak a közigazgatási hivatalok viselésére kívánta joggal felruházni; de a főnemesek e kérdésben több szabadelvűséget tanúsítottak.


1950. Közzéteszik a földművelésügyi miniszter 16121-16129/1950. sz. rendeleteit 9 mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről. (Ezek: Budapesten: Agrokémiai Kutató Intézet, Kertészeti Kutató Intézet, Szőlészeti Kutató Intézet; Növénytermelési Kutató Intézet: Martonvásár; Öntözési és Talajjavítási Intézet: Szarvas; Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek Debrecenben, Keszthelyen, Mosonmagyaróvárott és Szegeden.)


Petrőczi Éva: Ősz

A gyümölcs-óra
októbert mutat:
birs-perc,
alma-perc,
körte. perc
az őszt kondító
fák alatt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com