Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Polyák Lilla és Homonnay Zsolt - Te meg én
49
hallgató

Agyba beültetett chip segíthet a lebénult betegeknek

- 2021. május 25. 12:38 - 795 megtekintés

A mesterséges intelligencia segítségével percenként 90 karaktert tudott leírni egy férfi, akinek egyik karja sem mozgott.

Ez megközelíti azt a 115-ös átlagot, amelyet kortársai átlagosan produkálnak egy okostelefonnal.

Újabb jelentős lépésnek lehetünk tanúi a súlyos mozgáskorlátozottak kommunikációjának helyreállításában. Létrehoztak egy olyan mesterséges neurális hálózatot, amely képes értelmezni az agyból érkező jeleit egy olyan embernek, aki elképzeli, hogy tollal ír és ezeket szöveggé tudja átalakítani.

Az eszköz percenként 90 karaktert „fordít le”, kétszer annyit, mint a korábbi fej- vagy szemkövető rendszerek.

A korábbi megoldásokkal az érintettek mozgatni tudták ugyan az egér kurzorját, de a folyamat rendkívül lassú és kimerítő volt. Szemkövetéskor az illető tekintete valósággal hozzá van láncolva a számítógéphez: azt sem engedheti meg magának, hogy máshová nézzen, tehát rendkívüli koncentráció és önfegyelem kell hozzá.

Jaimie Henderson, a Stanford egyetem kutatója azonban most kidolgozott egy alternatív megoldást.

Henderson és kollégái két kis sornyi szenzort építettek be egy 65 éves férfi agyába közvetlenül annak felszíne alá, az úgynevezett premotoros agykéregbe. Erről a zónáról feltételezik, hogy részt vesz a mozgási szándékok kialakításában.

Ha e szándékokat sikerül tetten érni, sokkal valószínűbb, hogy tisztább jeleket produkálnak, mintha magukat a mozdulatokat ragadnák meg, amelyek sokkal összetettebbek és a körülményektől, céloktól is függenek.

A páciens egy 14 évvel ezelőtti gerincvelő-sérülés után nyaktól lefelé megbénult. Minden szenzorsor mintegy 100 neurontól érkező jelek észlelésére volt képes – ez persze csupán töredéke az emberi agyban lévő becslések szerint 100 milliárd neuronnak. Amikor a férfi elképzelte, hogy szavakat ír egy papírlapra, a jeleket betáplálták egy mesterséges neurális hálózatba. A kutatócsoport tagja, Krishna Shenoy a New Scientistnek elmondta, hogy a szenzorok nem bizonyos neuronokat céloznak meg, mert egy kézmozdulatban több ezer, vagy akár millió neuronnak is szerepe lehet. A 200 követett neuronban elég a támpont ahhoz, hogy a mesterséges neurális hálózat ezekből megbízhatóan értelmezni tudja az agyi jeleket.

A neurális hálózatokat gyakran több ezer példaadattal képezik ki. Ebben az esetben egy levelet író ember agyi jeleit kellene regisztrálni. Ez akkor működik jól, ha már létezik egy nagy adathalmaz, vagy automata rendszerek szolgáltatják őket. Itt azonban nem praktikus egy nagy archívumot létrehozni, mert az embernek több ezer levél megírására kellene gondolnia. Ehelyett a csapat mintákat vett a férfi agyából, miközben bizonyos leveleket írt és ezekről másolatokat készítettek véletlenszerű zajokkal, hogy egy szintetikus adattárat hozzanak létre.

E rendszerrel a páciens percenként 90 karaktert „írt le”, ez megközelíti azt a 115-ös átlagot, amelyet kortársai átlagosan produkálnak egy okostelefonnal. A betű a képernyőn a gondolatot követően kb. fél másodperccel jelent meg. Az eredmény 94,1%-osan pontos nyelvezetű volt, egy önjavító program ráküldése után pedig már több mint 99%-os.

Az első teszteket előre kitalált mondatokkal végezték. Miután kiderült, hogy a rendszer működik, a kutatók azt kérték a kísérleti alanytól, hogy írjon egy szabad kérdezz-felelek szöveget. Itt egy kicsit lelassult – egy perc alatt 75 karaktert írt – a hibaszázalék pedig az önjavító program után is 2%-os lett, de ezt az eredményt is kielégítőnek találták.

A jelenlegi modell még prototípusnak sem nevezhető, megismételhetetlen, mert egy emberhez kötődik. Az ábécét is csak leegyszerűsített változatban használja, nincsenek nagybetűk, írásjelek. Ezen kívül a tudósok úgy látják, hogy az implantátumok helyzete is változhat idővel, ezért rendszeresen, legalább hetente egyszer újra be kell őket állítani, hogy fenntarthassák ezt az alacsony hibaszázalékot.

A korábbi agy-komputer interfészek a nagyobb jelek értelmezésére voltak képesek, mint például a karok mozgására, eddig azonban nem sikerült az olyan finom, nagy ügyességet igénylő mozgásokat megragadni, mint a kézzel való írás. Elon Musk Neuralink-projektjéből egyelőre csak az implantátumok technológiai oldalát ismerjük, az azonban még nem derült ki, hogy miként lehet használni azokat.

A stanfordi csapat célja, hogy megalkossanak egy beszéd-dekódert azoknak, akik már nem tudnak beszélni, de a neurális útjaik még épek. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


2 + hat =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 17. szerda, Rudolf napja van.
Az év 16. hete és 108. napja.
Holnap Andrea, Ilma napja lesz.

1330. Zach Felicián leányának, Klára udvarhölgynek a királyné testvére, Kázmér herceg által a királyné közreműködésével történt meggyalázását megbosszulandó, Visegrádon a királyi ebédlőbe rohant, Erzsébet királyné négy ujját kardjával leszelte, s a királyt karján megsebesítette.


1721. A protestánsok vallásügye országos bizottságban, mely több hónapos viszálykodás után önmagát föloszlatta.


Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügyekhez

"...De szépek vagytok, tavaszi rügyek,
de bátrak vagytok! Nem kérdezitek,
mi vár rátok- ha itt az ideje,
mint a barna földből a rét füve,
a barna
ágból kicsaptok ti is,
akármilyen hideg az április."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com