Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Republic - Repül a bálna
57
hallgató

Akár kreditet is érhet az önkéntesség!

- 2024. május 31. 10:37 - 142 megtekintés

Egyetemi önkéntes irodák nyitásával erősíti a fiatalok társadalmi felelősségvállalását a NIT

Magyarországon az elmúlt években fokozatosan emelkedett az önkéntesség iránti érdeklődés és elköteleződés. Tavaly hazánkban az önkéntesek száma megközelítette a 340 ezret, ugyanakkor a mutatók még elmaradnak az uniós átlagtól.

 

2022-ben csaknem minden ötödik magyar vett részt valamilyen önkéntes tevékenységben, míg az uniós polgárok közül majdnem minden harmadik. Itthon a legaktívabbak az 50 és 59 év közöttiek, bár ma már a fiatalok is egyre többet önkénteskednek. A 2024 őszétől induló Egyetemi Önkéntes Pont (KÖZÖS.) program célja, hogy az egyetemi hallgatók önkéntes aktivitása tovább növekedjen. Ennek keretében pilot jelleggel 5 nagyváros egyetemén nyílik KÖZÖS. iroda. A tenni akaró fiatalok itt hasznos tapasztalatokhoz és értékes lehetőségekhez juthatnak, valamint tanulmányaikhoz akár plusz krediteket is szerezhetnek.

 

 

Növekszik az önkéntesség iránti érdeklődés

 

Magyarországon az utóbbi években a középiskolások körében folyamatosan emelkedik az önkéntesek száma. A legfrissebb adatok szerint a fiatalok, különösen az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) bevezetése óta egyre többet önkénteskednek, ám az egyetemeken ez a folyamat megszakad, és felmerül a kérdés, hogy a középiskolai 50 óra elegendő-e a belső motiváció kialakításához. Ahhoz, hogy az egyetemi hallgatóknál is megőrizzük az igényt az önkéntesség és a társadalmi felelősségvállalás iránt, szükség van az érdeklődésük további fenntartására.

„Az önkéntes tevékenységek erősítik a társadalmi kapcsolatokat, építik a társadalmi tőkét és hozzájárulnak a szegénység, valamint a kirekesztés elleni küzdelemhez. A hosszú távú cél az, hogy Magyarországon növekedjen az önkéntesek száma és az önkéntesség kultúrája az élet szerves részévé váljon” – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Önkéntes irodák nyílnak

Az Egyetemi Önkéntes Pont, azaz a KÖZÖS. a Kulturális és Innovációs Minisztérium Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkárságának kezdeményezése alapján, a Nemzeti Ifjúsági Tanács közreműködésével pilot jelleggel 2024 szeptemberétől indul el Magyarország 5 felsőoktatási intézményében, elsőként a kecskeméti Neumann János Egyetemen. A hallgatók körében már ismert más szolgáltató irodák mellett létrejövő Egyetemi Önkéntes Pontokban az egyetemisták egy vezetővel és mentorokkal közösen dolgozva tervezik és koordinálják az önkéntes programokat.

A KÖZÖS. stratégiai koncepciója a hallgatóknak hatékony eszközöket és lehetőségeket kínál az önkéntesség területén. A célkitűzések között szerepel az önkéntesség és társadalmi felelősségvállalás, valamint a fiatalok személyes és szakmai fejlődésének elősegítése, a munkaerőpiaci előnyök növelése, a társadalmi kapcsolatok erősítése és a helyi civil szervezetek támogatása.

 

Május 29-én a kecskeméti Neumann János Egyetemen létrehozott, első önkéntes iroda nyitóeseményén Kovács Péter, a NIT elnöke kiemelte, hogy „a Nemzeti Ifjúsági Tanács több mint egy évtizede elkötelezett az önkéntesség értékeinek népszerűsítése mellett.” Elmondta továbbá, hogy ​ céljuk, hogy „a magyar fiatalok körében a tanulmányok mellett vállalt önkéntes tevékenység trendi legyen. Az Egyetemi Önkéntes Pont hálózat első irodájában egy olyan Közös. jön létre, ahol a közösségükért tenni akaró fiatalok minden lehetőséget megkaphatnak majd ahhoz, hogy segíthessenek.”

Stein Ildikó, NIT elnöki megbízott, az Egyetemi Önkéntes Pont program szakmai vezetője elmondta, hogy a KÖZÖS. kollégái a helyszínen legalább heti 12 órában, online pedig folyamatosan elérhetőek lesznek. Az önkéntes pontban dolgozó vezető elsődleges feladata a kapcsolatok építése és az önkéntes programok szervezése lesz, míg a két mentor – akik maguk is vagy egyetemisták, vagy korban hozzájuk közel állók – a fiatalok körében népszerűsítik a lehetőséget, valamint ők is segítik a szervezést, illetve a programötletek gyűjtését és megvalósítását.

Lesznek az egyetemisták által hozott saját programok is, melyek megvalósítását segíti majd a KÖZÖS., illetve a városi önkéntes lehetőségeket tudja majd összefogni az iroda, hogy egy közös csatornán keresztül továbbítsa azokat az egyetemisták felé.

 

A jó tettért kredit járhat

 

A cél az, hogy az egyetemeken szabadon választható tantárgyként jelenjen meg az önkéntesség – pl. KÖZÖS. önkéntes lehetőség címen. Ha a hallgatók felveszik és teljesítik a „kurzust”, akkor kreditet kapnak érte. Ennek a kidolgozása jelenleg is folyamatban van. Meg kell oldani a beillesztését az egyetemi rendszerbe, de a cél, hogy ősszel már így induljon el a szemeszter.

 

 

A Nemzeti Ifjúsági Tanácsról:
​A 2012-ben, 12 évvel ezelőtt alakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács, a magyarországi ifjúsági szervezetek ernyőszervezete, amely nemzetközi tudás-, kapcsolati- és információs tőkével támogatja Magyarország fiataljait és képviseli érdekeiket a döntéshozók felé. Küldetése az ifjúságügy fejlesztése és a fiatalok közéleti témák iránti figyelmének felkeltése. A Nemzeti Ifjúsági Tanács európai szinten is képviseli a magyar fiatalokat: a szervezet megalakulása megnyitotta az utat a magyarországi fiatalok nemzetközi képviselete, valamint az Európai Ifjúsági Fórumhoz való csatlakozás előtt. A szervezet látja el Magyarországon az Ifjúsági Párbeszéd mechanizmus koordinációját, valamint részt vesz a belga-spanyol-magyar európai elnökségi trió ifjúságpolitikai eseményeit koordináló European Steering Commitee munkájában.

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ öt = 6

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 13. csütörtök, Antal, Anett napja van.
Ma van a(z) Szent Antal ünnepe.
Az év 24. hete és 165. napja.
Holnap Vazul napja lesz.

1867. A Magyar Történelmi Társulat megalakulása. E napon tartott közgyűlésen felolvasták az alapszabályt. Elnökké gróf Mikó Imrét, 2-od elnökké Horváth Mihályt, 3-ad elnökké Ipolyi Arnoldot választották.


1969. Százhalombattán (Fejér m.) felavatták a hőerőművet és az olajfinomítót.


Weöres Sándor: Eresz alól

Eresz alól fecskefia ide néz, oda néz:
van-e hernyó, hosszú kukac, ízesebb, mint a méz?
Csőrét nyitja ám,
buzgón, szaporán.
Kis bendőbe mindenféle belefér igazán.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com