Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
24
hallgató

Alzheimeres, de még munkaképes?

- 2013. július 26. 15:51 - 1707 megtekintés


Az asszony Alzheimer-betegsége nullázott le egy szegedi házaspárt. A tündérmesének induló életút ma inkább rémálomra hasonlít. A hatóság szerint minden törvényesen történt.

A szegedi Zsiga Attila (61) és felesége, Irénke (59) sorsa 8 éve pecsételődött meg. Az asszony kálváriája a munkahelyének elvesztésével kezdődött. Több mint 30 évet dolgozott ugyanannál a vállalatnál textiltechnológusként, megbecsült középvezető volt, amikor egyik napról a másikra lefokozták a törzsgárdát, fizetésüket a felére akarták csökkenteni, majd az utcára került. A felmondás körüli hercehurca Irénke idegösszeomlásával végződött. Talpra állt, tanfolyamot végzett, újra kapott munkát, de átszervezés miatt onnan megint leépítették.

Depressziója miatt állapota gyorsan romlott, 2009-ben 40 százalékos egészségromlást állapított meg nála a hatóság orvosszakértője, de erre pénzbeli támogatás nem járt. Térképész férje vállalkozásában segített még két évet, de 2012 januárjától folyamatosan ápolásra szorul, elért az Alzheimer-kór III. fázisába. Ekkor Attila feladta az utazással járó munkáját, hogy gondozhassa, azóta munkanélküli, eseti megbízásokat kap. Jó, ha átlagosan havi 30 ezer forintja összejön. Irénke másfél éve járt soros felülvizsgálaton, ahol megint 40 százalékos egészségkárosodást, fellebbezés után 64 százalékos rokkantságot állapítottak meg nála. Neki havi 58 ezer 805 forintot folyósítanak. A férj csak jövőre mehet nyugdíjba. A feleségnek hiába igazoltak vissza 41 év szolgálati időt, nem jár öregségi nyugdíj a nők 40 éves munkaviszonyra járó kedvezménye alapján, mert abba az iparitanuló-évei nem számítanak be.

Két fia azzal tudja segíteni a Zsiga házaspárt, hogy őket már nem kell támogatni. Egyikük Szegeden él, de munkája miatt állandóan utazik, a másik a Dunántúlra költözött a feleségével, hogy állást kapjon. Irénke ottjártunkkor szótlanul mosolygott, a hatóság megkereséséhez szükséges meghatalmazást aláírni nem volt képes, hosszas rábeszélésre csak a neve kezdőbetűjét tudta papírra vetni. – Nem jön szóba intézet a hazai egészségügyet látva, ápolom én, mindent megteszek, amit kell. Rövid időre, amíg boltba megyek, vagy hivatalba szaladok, még magára tudom hagyni úgy, hogy előtte és utána ellátom. Csak hagyjanak élni, jobban jár az állam, mivel már a teljes vagyonomat feláldozom az ápolása érdekében – meséli Attila a mindennapjaikról. – Irénke annyira leépült, hogy a háztartás is rám maradt, vajas kenyeret sem tud kenni, képtelen egyedül fürdeni, felöltözni, mert összekeveri a bugyit a hosszú nadrágjával. Nem tud közlekedni, a lakásban sem tájékozódik jól, a vécé használata is gondot okoz neki. Ha nyilvános helyen vagyunk, és vécézni akar, akkor mások megrökönyödésére bekísérem a megfelelő helyiségbe. Ápolási díjra nem vagyok jogosult, mert a közgyűlési többség eldöntötte, hogy az csak súlyosan fogyatékos után jár. Fogyatékossági támogatás sem jár az államtól, mert a feleségem a Magyar Államkincstár által kért szakértői bizottság vizsgálat nélkül, első fokon hozott döntése alapján, látatlanban önálló életvitelre képesnek bizonyult, emiatt nem lehet fogyatékos. Fellebbeztünk, hiszen a kért IQ-tesztet sem lehet nála elvégezni, mert nem kommunikál. Kezdeményeztem a gyámság alá helyezését.

Attila és Irénke súlyos anyagi gondokkal küzd, a gázt már jó ideje kikapcsolták náluk, egyedül a villany- és a telefonszámlát fizetik. Adótartozásuk van, és bedőlt bankhitel terheli a házukat, azt árulják, ha elkelne, talán pár millióból újrakezdhetnék az életet Irénke nyírségi édesanyjánál. Már azt is átgondolják, vesznek-e buszjegyet, volt olyan hónap, amikor 25-én már csak 500 forintjuk maradt. Attila elkeseredettségében azt írta a közösségi hálóra, hogy az államot szeretné végrehajtani, az államot szeretné gondoskodás elmulasztása miatt becsukni.

A hatóság szemszögéből. – A megállapított 36 százalékos egészségi állapot (össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke: 64 százalék) egy ténylegesen súlyos fokú egészségkárosodást igazol, azonban az ügyfél nem teljesen munkaképtelen (ez 30 százalékos egészségi állapot alatt lenne). A minősítése szerint rokkantsági ellátásra kapott javaslatot, vagyis az ügyfél foglalkozási rehabilitációját a bizottság nem javasolta – tájékoztatott Bényi Krisztina, a megyei kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervének (RSZSZ) igazgatója. Az asszony össz-szervezeti egészségkárosodásának megítélése orvosszakmai szempontból megfelelően, a jelenleg hatályban lévő jogszabály alapján történt. A döntés ellen a jogorvoslati rendszer szerint bárkinek jogában áll bírósághoz fordulni, ahol igazságügyi szakértők végeznek külön vizsgálatot. A súlyos fogyatékosság megállapításának elutasítása szintén a jelenleg hatályban lévő jogszabály alapján történt, amely 2003-ban lépett hatályba. Ez a jogszabály súlyos értelmi fogyatékosságot csak azoknak enged megállapítani, akiknek károsodása 14. életévük betöltése előtt keletkezett. Ez indokolja, hogy igénylő nem lett súlyos értelmi fogyatékos, ugyanis Alzheimer-betegsége már az 50. életéve betöltése után keletkezett.

Forrás: delmagyar.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


9 * = hetven kettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com