Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Oldboy vendége Sz*cs Judith énekes -
66
hallgató

Áron és Boldizsár négykezese: A szadai Szentgáli-Tóth fiúk

- 2019. november 12. 13:20 - 1490 megtekintés

Két fiatal férfi mackós termettel, gyors, határozott mozgással. Átkelnek a hosszú gödöllői aluljárón, de a főtéren lassítanak. Melléjük lép egy asszony, a fülükbe súg, mosolyog, megsimogatja őket. Ők pedig átrendeződnek egymás mögé, a hátul haladó ráteszi a kezét az elöl álló vállára, aki fehér botot tart a kezében. Hangosan nevetnek, aztán elindulnak. Ők a szadai […]

Két fiatal férfi mackós termettel, gyors, határozott mozgással. Átkelnek a hosszú gödöllői aluljárón, de a főtéren lassítanak. Melléjük lép egy asszony, a fülükbe súg, mosolyog, megsimogatja őket. Ők pedig átrendeződnek egymás mögé, a hátul haladó ráteszi a kezét az elöl álló vállára, aki fehér botot tart a kezében. Hangosan nevetnek, aztán elindulnak. Ők a szadai Szentgáli-Tóth fiúk.

A kávézóban a felszolgálólány üres asztalhoz kíséri őket. Négy kéz vizsgál széktámlát, négy kéz mér szék- és asztaltávolságot, négy kéz tapint ülőfelületet. Letelepszenek.

– A látásom teljes elvesztése nem okozott különösebb traumát, belenőttem,

Két fiatal férfi mackós termettel, gyors, határozott mozgással.
Áron és Boldizsár négykezese: A szadai Szentgáli-Tóth fiúk

megszoktam. Vakok, gyengén látók közt szocializálódtam, és én talán szerencsésebb vagyok, mint a bátyám, mert nekem van látásemlékem.

Miközben dr. Szentgáli-Tóth Boldizsár beszél, jobbja óvatosan végigtapogatja az ablak párkányát, a rajta álló görög stílusú vázát, ujjai a vastag, nehéz függöny selymét simítják, finoman pödör egyet a függönyzsinóron. Beszél, lassan előredől, baljával Áron bátyója jobbját keresi, maga elé húzza a kezét, egészen a párkányig, a függönyig.

– Beszélgethetünk tovább nyugodtan – hoz zavarba Boldizsár, mintha észrevenné csodálkozó tekintetemet. – Csak akartam, hogy ő is lássa, hol vagyunk -mosolyodik el. – Lássa. Ezt mondtam, jól hallod, nekünk ez így természetes.

ELTŰNŐ FÉNYEK ÉS ÁRNYAK

A szadai testvérpár – harmincegy és huszonnyolc évesek – szembetegséggel születtek. Áron soha nem látott mást, csak fényt és árnyat, Boldizsár fokozatosan, hétéves korára vesztette el teljesen a szeme világát.

– A szüléink vittek bennünket orvostól orvosig, Debrecentől Groningenig, átestünk számos műtéten, de ezek inkább rontottak, mint javítottak a helyzeten. Kaptunk diagnózisokat, emlegettek Csernobilt, zöldhályogot, de máig nem tudjuk, mi okozta a bajt pontosan. De már nem is fontos. Teljes életet élünk, boldogok vagyunk, és ez a lényeg – mondja Áron, aki a Vakok Iskolájába járt, versenyszerűen úszott, érmeket szerzett, Piacenzából például egy nemzetközi versenyről több ezüstérmet is hazahozott.

– Felnőttként úgy gondolom, édesanyámnak nem csupán a betegségemmel okoztam gondot, fájdalmat, hanem a kamaszkori lázadásaimmal is. Nehezen élhette meg, hogy hátat fordítok az úszásnak, hogy fölvettek a Bartók Konzervatóriumba, mégis otthagytam – folytatja Áron, és elkomolyodik. – Mára talán sikerült kárpótolnom. Zenész vagyok, bárzenész. Weszely Ernő volt a mesterem. Tudom, sokan lenézik a bárzenét, pedig igényes, magába foglalja a dzsesszt, a latint, a filmzenéket és az örökzöldeket. Később esti gimnáziumban Veresegyházán leérettségiztem, közben egyre magabiztosabban kezeltem a tangóharmonikát, érettségi után pedig a gödöllői Premontrei Gimnázium Egyházzenei Szakközép-iskolájában megtanultam orgonálni, kántori diplomát szereztem.

Azt, hogy Áron a szadai egyházi életben teljesít rendszeresen szolgálatot, hogy zarándokokat kísér külföldre, például Czestochowába, Medugorjébe és Mariazellbe, hogy az ELTE-re jár történelem-ének-zene tanári szakra, hogy nyaranta Balatonfüreden, Tihanyban és Káptalantótiban „turnézik” térzenét szolgáltatva, az öccse meséli el.

A fiúk felnőttek, saját lábukon állnak, ki-ki éli a maga életét, de a szülőkhöz való kötődés örök. Évek óta nyaranta négyesben is járják a világot, a Baltikumtól Törökországig. Sok mindent tudnak: történelemről, stílusokról, műemlékekről. Azt mondják, készülnek, már indulás előtt szinte látják a hegyeket, segít a tapogatható domborzati térkép, a számítógép, ami mindent fölolvas. Az itthon töltött hétvégéken pedig a sport adja a közös élményt. Legalább egy évtizede mindketten edzőterembe és uszodába járnak, és sokszor előveszik a tandembiciklit, amit elöl az édesapa irányít, a jó kondiban lévő srácok valamelyike pedig erősen teker hátul a dimbes-dombos környéken.

– És hát ott a nagy szerelem, a foci! Az udvarunk füves részét gyakran kitapossuk, igaz, ebben a kutyák is segítenek -nevet Áron. – Ne nézz ránk csodálkozva!

Lehet szem nélkül is focizni. A labdára ráhúzunk egy nejlonzacskót, megkötjük, levágjuk a zacskó végét, hogy könnyen guruljon, és rúgjuk. Rúgjuk, futunk, halljuk, mikor, hol zörög, merre gurul.

A szülők életét nyilván befolyásolta gyerekeik vaksága, de áldozathozatalról, nehézségekről semmit nem hallani. Pedig bizonyára volt áldozat. Az édesanya a gödöllői egyetemen dolgozott, de félretéve a karrierrel kapcsolatos álmait, tizenhét éven át csak a fiaiért élt, naponta vitte őket a fővárosba, iskolába, végül belső ellenőrként ment nyugdíjba. Az édesapa agrár végzettségű. Szarvasmarhákkal foglalkozott, és állatkereskedőként teremtett biztos hátteret az öttagú családnak. Marhákat vett és adott el, kamionnal vitte az élő állatokat Olaszországtól Oroszországig, a piac igénye szerint. Az áldozatos, kitartó munka eredménye három klassz fiúgyerek, mind sikeres, a legidősebb látó, Bécsben élő informatikai fejlesztő, és a két vak srác egyaránt.

BIZONYÍTANI KELLETT

Az édesanya biztosan meghatódott azon a napon, amikor a legkisebb fiú, Boldizsár jogi doktor lett. Az a Boldizsár, aki, mint mondja, őriz látási emlékeket, színesen álmodik.

– Másodikos koromig, ha egyre erősebb nagyítókkal is, de láttam. Mindössze az tűnt szokatlannak, hogy a faluban a kortársaimat öt-hat évesen már elküldték a boltba tejért, kenyérért. Engem soha. A nagyítós korszaknak hirtelen lett vége, nagyon gyorsan meg kellett tanulnom a Braille-írást, olvasást, és beilleszkedni, elfogadtatni magam egy teljesen más közegben. Sikerült. A Gyengénlátók Általános Iskolájában kitűnően tanultam, túlzás nélkül mondhatom, én voltam a király. Gyakran hallottam, a kitörésnek egy módja létezik, ha a legjobb középiskolák egyikében tanulok tovább. Nyolcosztályos gimnáziumba jártam: az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumába. Ez okozott némi törést, egy lettem a másik harminc-egynéhány, szintén igen jófejű gyerek közt. Bizonyítani kellett, hiszen eleinte nem kedveltek, mert én mindig szóban feleltem, másképp írtam, különböztem a társaimtól. Tizenhárom-tizennégy lehettem, amikor berobbant a számítógépes világ, attól kezdve könnyebben ment minden – meséli mosolyogva, a bátyja pedig időről időre bólint.

Érettségi után Boldizsárnak egyenes útja vezetett az ELTE Jogi Karára, ahol 2014-ben szerzett diplomát. A mesterdiplomáját Párizsban kapta meg, majd mindezek után egy évig a CEU Összehasonlító Alkotmányjog posztgraduális mesterképzését végezte el. Négy éve dolgozik, volt a Miniszterelnökség Köz-beszerzési Szabályozási Főosztályának jogi referense, nevelőtanár az ELTE Bibó István Szakkollégiumában, de fő érdeklődési területe mindvégig az alkotmány-jog maradt. 2018 novemberében védte meg doktori disszertációját, amely a sarkalatos törvényekről szólt, ez a munkája idén szeptemberben könyv formában is megjelent. Ma főállásban az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Jogtudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa, ahol alkotmányjoggal, azon belül a sarkalatos törvényekkel foglalkozik. Emellett az igazgató szakmai tanácsadója az ELTE Bibó István Szakkollégiumban, és kutatóként dolgozik az egyetem Alkotmányjogi Tanszékén is. Járja a világot, számos előadást tartott Európa-szerte, de részt vett már előadóként nemzetközi konferenciákon Botswanában és Dél-Koreában is, jövőre pedig Kenyába készül.

– Nem halmozom az állásokat, csak szeretem, amit csinálok, érdekel a kutatás. Hála istennek, munkám van, és nem munkaidőm. Ha az ember maga gazdálkodhat az idejével, sokkal hatékonyabb. Amellett, hogy megtalálja az alkalmat a pihenésre, kikapcsolódásra is, kötetlenül dolgozhat sokat, ha kell, kedden délután kettőkor, ha kell, szombaton éjfélkor – állítja, majd mesél a zuglói otthonáról. Itt időnként egyedül, időnként a testvérével él együtt, a szülei pedig hetente meglátogatják.

– Jönnek, szétnéznek, kitakarítanak, és kedvenc ételeimet pakolják a hűtőbe. A szülői szeretet és aggódás örök. Mindig számíthattam rájuk, de sosem korlátoztak semmiben. Egy jó ideje persze már teljesen fölösleges is lenne minden ilyen próbálkozás: egyeztetünk, amiben szükséges, egyébként meg mindannyian éljük a magunk életét. Emlékszem, amikor kollégiumba kerültem, mennyit aggódott édesanyám, nehogy baj érjen egy buliban, nehogy elvigyenek a barátok olyan helyre, ahol bajba keveredhetek. Ma ezen túl vagyunk, külföldre is járok rengeteget olyan emberekkel, akiket a szüleim egyáltalán nem, vagy alig ismernek – mondja, aztán érthető módon a főzés kerül szóba, meg a lányok.

MÁSKÉPP LÁTOTT VILÁG

– Mondhatom a nevedben? – fordul Áron Boldizsár felé, és már mondják is egyszerre: Gondolkodunk a családalapításon, már itt az ideje!

– Mindkettőnknek voltak és vannak lányok az életében, szerencsére nem panaszkodhatunk ezen a téren sem. Az összesített kisugárzás az, ami számít: ennek része a hang, a hangszín, a mozgás, ahogyan és amit mond valaki, a viszonyulása a világ dolgaihoz, és persze a külsejüket is elképzeljük. Mindezekből talán biztosabb képet alkotunk a bennünket körülvevő emberekről, a lányokról, mint bármiféle vizuális élmény alapján. Ha néhány év múlva beszélgetünk, majd mesélek – nevet rám Boldizsár, mintha az arcomat figyelné.

Áron dünnyög, és bólogat. A búcsúnál pedig megjegyzi:

– Kevés vak ismerősünk van, ami egyáltalán nem tudatos. Egyszerűen úgy alakult, hogy főként látók közt élünk, dolgozunk, mint bárki más. Hogy mégis mi a különbség? Az, hogy ha én valakivel együtt sétálok, arról valószínűleg kicsit más benyomások alapján, más képet fogok kialakítani, mint te.

(megjelent: Nők Lapja, 2019.  11. 06.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


nyolc + 8 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 5. hétfő, Fatime napja van.
Ma van a(z) Környezetvédelmi világnap.
Az év 23. hete és 156. napja.
Holnap Norbert, Cintia napja lesz.

1443. Nagy földrengés hazánkban. Nagy károkat tett az épületekben például Selmecen és Lőcsén.


1848. Megindul a Nép Barátja című hetilap: célja a parasztság tájékoztatása. Szerkesztője: Arany János és Vas Gereben.


Simon István: Virágzó cseresznyefa

"...Két holdfénybe burkolt alak
épp a cseresznyefa alatt
állt meg és összebújt.
S a csillagos fehér szirom
ott pettyegett a vállukon,
ahogy libegve hullt.
...
Holdfényben ballagtam tovább,
s a szívemből a számon át
hullt ki pár tiszta szó;
hogy szorosan így álljanak
negyven év múlva is, ha majd
fejökre hull a hó."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com