Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


V-tech - Homokba írt szerelem
36
hallgató

Artúr, a négylábú segítőtárs

- 2018. március 6. 15:09 - 729 megtekintés

Kriszta, Marci, Kristóf, Bea és Viki izgatottan készülődtek a szakkörükre tegnap délután a RIDENS-iskola tornatermében, de legalább ennyire várta a foglalkozást nevelőtanáruk, Paulik Anikó és négylábú társa, Artúr is.

A vizsgázott terápiás kutya kilenc éve tartozik az intézmény tanári karához, segítségével a megyeszékhelyen egyedülálló módszerrel, az állatasszisztált terápiával bővült az intézmény képzési palettája.

Imádják a foglalkozásokat

A golden retrivert kölyök korában képezték ki, és mivel nem csak a szavakat érti, hanem a kézjeleket is, azokkal a diákokkal is megtalálja a közös hangot, akik nehezen, vagy egyáltalán nem beszélnek. Rajta keresztül még a legzárkózottabb gyermekhez is vezet út, az állat simogatása, érintése pedig már önmagában is terápia, hiszen feltétel nélkül adja vissza a felé irányuló szeretetet. A szakkörre járó diákok – van közöttük mozgássérült, autista és tanulásában akadályozott fiatal is – hetente egyszer találkoznak Anikóval és Artúrral, és minden mozdulatukon látszik: imádják ezeket az együttléteket. A köszönés, feladat, játék, elköszönés-tematikát követik, csütörtökön például zsámolyokon és padokon kellett átvezetniük a kutyát a már sokszor gyakorolt vezényszavak használatával, Anikó instrukcióinak megfelelően.

Ül, fekszik, forog

Mindannyiuk nyakában lóg egy kis zsákocska, a bennük lévő jutalomfalatkákat Artúr egy-egy elvégzett feladat után kaphatja meg. A diákok tudják: ha egy sípszót hallanak, le kell ültetni, ha tapsot, le kell fektetni a kutyát, a két dobbantás után pedig a forgás következik. Mindannyian végigcsinálják a feladatokat, és ha nem sikerül elsőre, akkor kétszer, de akkor sincs baj, ha háromszor vágnak bele.

Az eredmény nem marad el

– A foglalkozások legfőbb ereje ebben rejlik: itt nem baj, ha valaki ront. Nem számítanak a hibák, azt a gyereket, aki sokadszorra csinál meg valamit, ugyanúgy szeretjük, mint aki elsőre elkészül. Fontos, hogy a fiatalok érezzék ezt és annak megfelelően éljék a mindennapjaikat, hogy tudják: értékesek – mondja Anikó, aki kezdetektől Artúr terápiás fejlesztője. – Gazdaként nem könnyű betartatni a szabályokat, de tudjuk, hogy ezzel a kutya érdekeit szolgáljuk és elég egy év, utána már rögzülnek az intelmek. A gyerekek tisztában vannak azzal, hogy nem nekik kell alkalmazkodniuk Artúrhoz, hanem a kutyának hozzájuk, de azt is tudják, mikor jutalmazhatnak. Artúrnak mindenkivel együtt kell dolgoznia, és ezt meg is teszi, de pontosan érzi, hogy ki tart tőle vagy ki viszolyog például a nyálától vagy a szőrétől. Én arra törekszem, hogy a diákok pozitív tulajdonságait előtérbe helyezve alkalmazzam ezt a módszert, az eredmények pedig nem maradnak el. Ezeken az órákon tanulják meg a fiatalok, mi a tolerancia, a gondoskodás, a törődés. Nem egyszer előfordul, hogy valamelyik diák rosszkedvűen, szomorúan jön be a szakkörre, de olyan még nem volt, hogy ne mosolyogva távoznának.

Keretes anyag: Nyitottabbá válnak

– Kilenc évvel ezelőtt egy pályázat segítségével nyílt lehetőségünk arra, hogy ezt a módszert alkalmazzuk – mesélte a kezdetekről lapunknak Demeterné Fekete Marianna, a Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium intézményvezetője és hozzátette: az eredmények magukért beszélnek. – A programban autista, hallás-, látás és mozgásszervi gondokkal élő fiatalok vesznek részt. A foglalkozás segít felkelteni a figyelmüket, motiválja és ösztönzi őket a kommunikációra, segíti beilleszkedésüket. Azt tapasztaljuk, hogy a szakkörön részt vevő diákok nyitottabbá, együttműködőbbé válnak.

Artúr jelenléte nyugtató hatással van a túlmozgásos és agresszívabb gyerekekre is: megnyugtatja őket, csillapítja a fokozott reakcióikat. A szakember és a kutya segítségével kialakíthatóak a helyes viselkedésmódok, és leépíthetők a helytelenek.

Forrás:szon.hu http://www.szon.h…rs/3782784

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* hét = 56

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com