Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Korál - Hazafelé
34
hallgató

Az akadálymentesítés aktuális kérdéseiről rendezett konferenciát az MVGYOSZ

- 2021. szeptember 3. 12:58 - 472 megtekintés

Közel száz érdeklődő vett részt augusztus 30-án a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége akadálymentesítési konferenciáján, amelyen többek között a JKJ vokális taktilis burkolatairól, a MÁV Zrt. akadálymentesítési stratégiájáról, a kapcsolódó jogszabályokról és szabványokról, valamint az MVGYOSZ taktilis burkolati jelzések kialakítására vonatkozó új állásfoglalásáról hangzottak el előadások.

A Vakok Általános Iskolája Nádor-termébe meghirdetett tanácskozás apropóját az adta, hogy napjainkban jelentős fejlődés, illetve sok változás tapasztalható a látássérült emberek érdekében történő akadálymentesítés területén: 2021 tavaszán új nemzetközi szabvány jelent meg a témában, amely magyar szabványként is elismert, illetve az MVGYOSZ is megújította állásfoglalását a taktilis burkolati jelzések kialakításával kapcsolatban. Szintén aktualitást adott az eseménynek, hogy augusztus végén átadásra került az első olyan budapesti helyszín, a Nyugati pályaudvar, ahol az olasz JKJ “okos” taktilis burkolati jelzéseit telepítették.

A konferencia vendégeit dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszöntötte, majd elmondta, hogy a szövetség meghatározó feladata, hogy hozzájáruljon a látássérült emberek számára élhető társadalom megteremtéséhez, melyben a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésnek kiemelt szerepe van. Az MVGYOSZ már a kétezres éveket megelőzően is gyűjtötte a vak emberek közlekedését segítő nemzetközi jó gyakorlatokat, de az 1998-ban elfogadott Esélyegyenlőségi törvény új lendületet adott az akadálymentesítési fejlesztéseknek. A technológiai újításoknak köszönhetően nemcsak mennyiségi, hanem minőségi fejlődés történt, amelynek egyik jó példája az olaszországi JKJ vokális taktilis burkolatcsaládja, amely nemcsak a fizikai akadálymentesítést szolgálja, hanem az okostelefonokon elérhető applikáció és az okosbotok segítségével többletinformációkat is nyújt a környezetről.

Szemerei Éva, a Vakok Általános Iskolája Módszertani Központjának vezetője tolmácsolta Somorjai Ágnes igazgató asszony üdvözletét. Örömét fejezte ki, hogy az akadálymentesítési konferencia egy olyan helyszínen valósul meg, ahol a rehabilitációs tanárok már egészen kis kortól oktatják a gyerekeket a fehérbotos közlekedésre, az önálló tájékozódásra. A szakember fontosnak tartja, hogy munkatársai is megismerkedjenek a legkorszerűbb taktilis burkolatokkal, hiszen az oktatás során maguk is szembesülnek az akadálymentesítés terén tapasztalható anomáliákkal.

A köszöntőket követő első előadásként Mariano Iervolino, a világ számos pontján jelen lévő taktilis burkolati jelzést gyártó cég, a JKJ Srl ügyvezetője, és dr. Linczényi Endre, a JKJ magyarországi képviselője előadását hallgathatták meg a résztvevők. „Történelem és szakértelem találkoznak ma a teremben” – kezdte mondandóját dr. Linczényi Endre, majd azzal folytatta, hogy az egyenlő hozzáférés megteremtésében mérföldkő a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény, melyhez Magyarország az elsők között csatlakozott. A JKJ termékek ismertetését követően az előadó példákat hozott a nagyvilágból, azok szakszerű alkalmazására, majd fotókkal illusztrálva mutatta be, hogy miként valósult meg mindez Magyarországon a Nyugati pályaudvar felújítása során.

Puszpán János, a MÁV Zrt. beruházási igazgatója a MÁV hosszú távú akadálymentesítési stratégiájával kapcsolatban elmondta, közel ötvenéves lemaradást kell bepótolni a területen. Ismertette a cég munkatársainak szervezett szemléletformáló képzések főbb célcsoportjait és a bevont munkatársak számát, valamint azt a felmérést, amelyben megtörténik a MÁV létesítményeinek akadálymentesítési szempontokat figyelembe vevő átfogó vizsgálata. A fejlesztésekhez azonban nemcsak forrásokra, hanem még több olyan szakemberre, például rehabilitációs környezettervező szakmérnökre van szükség, akik rendelkeznek releváns szaktudással az akadálymentesítési beruházások tervezéséhez, megvalósításához. Előadása befejezéseként a MÁV személyes segítségnyújtást biztosító szolgáltatásait ajánlotta a hallgatóság figyelmébe és válaszolt a megjelentek által feltett kérdésekre.

Olasz Norbert, a JKJ magyarországi forgalmazójának, a FAL 2001 Kft. ügyvezetőjének előadásából a résztvevők megismerhették a húszéves gyártói tapasztalattal rendelkező JKJ Srl, és az általuk forgalmazott termékcsalád történetét, valamint a FAL 2001 Kft. csúszásgátló és akadálymentesítésben alkalmazható megoldásainak kínálatát. A korlátolt felelősségű társaság 2019 óta kizárólagos forgalmazója Magyarországon a JKJ vokális taktilis burkolati jelzéseinek. A Nyugati pályaudvaron 11060 folyóméternyi taktilis burkolat kerül kiépítésre, amelyből 1176 méter „okos” vezetősáv – mondta az ügyvezető.

Az előadásokat követő szünetben a résztvevőknek lehetősége nyílt a JKJ termékek gyakorlati megismerésére és kipróbálására, valamint közvetlenül feltehették a témával kapcsolatos kérdéseiket is a gyártó és a forgalmazó képviselőinek.

A konferencia következő előadója, Szabó Henriett építész, rehabilitációs környezettervező szakmérnök volt, aki ismertette a látássérült emberek számára történő akadálymentesítéshez kapcsolódó hazai jogszabályi környezetet, valamint a területre vonatkozó szabványokat. Mint mondta, a magyar jogszabályi környezet teljesen egyértelműen megteremtette azokat a kereteket, amelyeknek alapján ma Magyarországon mindenki számára akadálymentes környezetet kell megvalósítani. Az egyetemes tervezés elvét mind az új épületek, építmények, épített környezet megvalósítása, mind a meglévő épületek felújítása során alkalmazni kell. Az irányadó jogszabályok között említette többek között A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény, Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet, valamint A közbeszerzési eljárásokban az alkalmasság és a kizáró okok igazolásának, valamint a közbeszerzési műszaki leírás meghatározásának módjáról szóló 321/2015. (X. 30.) kormányrendelet vonatkozó előírásait. Szabó Henriett felhívta a figyelmet arra is, hogy az MSZ EN 17210 Accessibility and usability of the built environment. Functional requirements (Az épített környezet hozzáférhetősége és használhatósága. Funkcionális követelmények) európai uniós szabvány 2021. áprilisa óta egyben magyar nemzeti szabvány. Előadásában kitért a taktilis burkolati jelek méretezésére, a jelzések szabványos geometriájára, valamint a megfelelő kontraszthatás elérésére, amely a visszaverődő fény mennyiségével, vagyis az L R V értékkel mérhető.

A konferencia záró előadásában Németh Orsolya, az MVGYOSZ szakmai vezetője a szövetség taktilis burkolati jelzések kialakítására vonatkozó, 2021-ben megújított állásfoglalását ismertette. Előadásában elmondta, hogy Magyarországon a taktilis burkolati jelzések alkalmazása alig húszéves múltra tekint vissza. Az MVGYOSZ első vonatkozó állásfoglalását 2011-ben adta ki, melyet 2016-ban módosított, de a technológia fejlődésével és a nemzetközi szabványok változásával gyorsan felmerült egy új állásfoglalás kidolgozásának szükségessége. A munka 2018-ban elkezdődött, a jelenleg hatályos állásfoglalást 2021 májusában fogadta el a szövetség elnöksége. A néhány hónapja hatályba lépett állásfoglalás a taktilis jelzések elfogadott és szabványos geometriájának meghatározásán túl lefekteti az alkalmazás alapvető szabályait, illetve követelményeket fogalmaz meg a taktilis jelzések kontrasztos kialakításával kapcsolatosan is, hogy a rendszer az alig- és gyengénlátó közlekedőknek is segítséget nyújtson. Kiemelte, a dokumentum azonban nemcsak az érdekképviseleti munka során tesz majd jó szolgálatot, hanem hasznos anyaga a leendő építészek és rehabilitációs szakmérnökök oktatásának, illetve a már gyakorló szakemberek továbbképzésének is. A szakmai vezető előadása zárásaként köszönetet mondott azoknak a szakembereknek, akik sokat tettek azért, hogy az állásfoglalás megszülethessen, köztük a 2016-ban elhunyt Igali Zsófia rehabilitációs szakmérnöknek, aki az MVGYOSZ első taktilis burkolati jelzésekre vonatkozó állásfoglalásához nagyban hozzájárult szakértelmével. Megköszönte továbbá Szabó Henriett rehabilitációs környezettervező szakmérnök, a Rehabilitációs Környezettervező Szakmérnökök és Rehabilitációs Környezettervező Szakemberek Országos Egyesülete (REKORE) együttműködő tagjainak, valamint Erhart Péter, az MVGYOSZ akadálymentesítési ügyekért felelős munkatársának az elmúlt években nyújtott segítségét.

(Hegedűs Katalin MVGYOSZ. kommunikációs munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


3 - = kettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. április 2. vasárnap, Áron napja van.
Az év 13. hete és 92. napja.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.

1819. Gróf Festetich György halála Keszthelyen. Kazinczynak reá vonatkozó szavai a valót fejezik ki: "Azért örült a nagybirtok nagy hasznának, hogy sokból sokat adhasson a hazának."


1945. Megválasztják az Ideiglenes Nemzetgyűlés budapesti tagjait.


Csukás István / 1936. ápr. 2. -

Gyerekarcom visszanéz rám

Gyerekarcom visszanéz rám a tükörből,
nem tudok mit kezdeni vele, de azért
próbálkozom: rávigyorgok, kacsintok, semmi,
mintha jég mögül nézne rám, elég hűvösen,
ahogy grimaszolok és idétlenkedek egyre
fáradtabban, elszálló hittel, öregedő bohóc,
hogy kicsaljak legalább egy irgalmas mosolyt,
egy rezzenést, egy rebbenést, valami kis fényt,
onnan, honnan, kitől, kinek, lehunyom
a szemem, lassan felnyitom: eltűnt, s eltüntem
én is, csak a tükör, csak a tükör.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com