Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 90 - Zenék a 90-es évekb*l
67
hallgató

Az akkumulátorokkal kapcsolatos problémák miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek az elektromos kerekesszéket használók

- 2023. november 29. 15:29 - 219 megtekintés

A közelmúltban egy mozgáskorlátozott férfi fordult a MEOSZ-hoz, aki a 2 éves elektromos kerekesszékének a használhatatlanná vált akkumulátorát szerette volna támogatással kicserélni.

Elmondta, hogy a 2021 márciusában közgyógyellátás keretében kapott elektromos kerekesszék használatba vételét követően annak egyik akkumulátora hamarosan meghibásodott, ezért azt még 2021 decemberében kicserélte a szervizelést végző cég munkatársa. Az akkumulátorral azonban idén tavasszal ismét problémák adódtak. Rendkívül rövid idő alatt lemerült, így kerekesszékét még arra sem tudta használni, hogy a néhány száz méterre lévő boltba elmenjen vele. Az akkumulátor cseréjét a kezelőorvos ugyan felírta, azonban a vény birtokában is hónapok teltek el eredménytelenül. A szervizelést végző cég – akit több alkalommal megkeresett – megtagadta az akkumulátor kicserélését és szóban arról tájékoztatta, hogy a cserére legkorábban 2024. márciusában, azaz a korábbi akkumulátor 2 éves kihordási idejének lejártakor lesz lehetőség. Az akkumulátor cseréjére ugyanis a NEAK nem kívánt támogatást nyújtani, mivel jogértelmezése szerint 3 évig a kötelező jótállás alapján a forgalmazó köteles helytállni.  Az  érintett a forgalmazót is megkereste, aki – szintén csak szóban – arra hivatkozott, hogy a kötelező jótállás az akkumulátorra nem vonatkozik. A NEAK-tól is több alkalommal próbált segítséget kérni, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy az akkumulátor cseréjét megtagadó forgalmazóval szemben kizárólag a fogyasztóvédelmi hatóság tud fellépni.

Az elektromos kerekesszéket használó férfi ezután a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságát is megkereste. Itt megerősítették, hogy – mint közgyógyellátott – a kerekesszék javítására valóban térítésmentesen jogosult, azonban az ezzel kapcsolatos panaszával a NEAK-hoz irányították. A hosszas huzavona vége az lett, hogy a forgalmazó egy használt, de még működő akkumulátort biztosított az érintettnek azzal, hogy az talán a következő 2 éves kihordási idő kezdetéig, azaz a jövő év márciusáig használható lesz.

E példa is jól szemlélteti az akkumulátorokkal kapcsolatos jelenlegi áldatlan helyzetet, ami az érintettek számára rendkívüli kiszolgáltatottságot eredményez.

Problémás a meghibásodott akkumulátorok cseréje

Kihordási idő

A gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről rendelkező 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet (a továbbiakban: EüM rendelet) 10. melléklete alapján elektromos meghajtású kerekesszékekhez, mopedekhez akkumulátor legfeljebb 2 évente írható fel, és azok kihordási idejét 24 hónapban határozza meg a szabályozás legyen szó akár 50 Ah alatti, akár e feletti teljesítményű akkumulátorról.

Az elektromos kerekesszékek esetében a megfelelő használhatóságot komolyan befolyásolja az azokhoz biztosított akkumulátorok minősége, élettartama. Az elektromos kerekesszéket, mopedet használók rendszeresen arról számolnak be, hogy eszközeikhez évről-évre egyre kisebb kapacitású, ebből adódóan alacsonyabb hatótávú, valamint gyengébb minőségű akkumulátorokat biztosítanak a forgalmazók. A csökkent kapacitású akkumulátor hamarabb merül le, ezért azt gyakrabban kell tölteni ahhoz, hogy általa az elektromos kerekesszék megfelelő működése biztosítható legyen. A gyakori töltés viszont azt eredményezi, hogy az akkumulátor hamarabb eléri élettartama végét. Az elektromos kerekesszéket használók egybehangzó tapasztalata szerint a támogatással biztosított akkumulátorok kb. 1 évig használhatók megfelelően. Az akkumulátorokat érintő egyik probléma tehát, hogy a jelenleg 24 hónapban meghatározott kihordási idő a támogatással rendelhető akkumulátorok esetében jóval meghaladja ezek műszaki paramétereit. Emiatt az elektromos kerekesszéket használók – amennyiben az akkumulátor a kihordási idő letelte előtt használhatatlanná válik, vagy kénytelenek saját költségen vásárolni maguknak megfelelő kapacitású, illetve minőségű akkumulátort, vagy -ha ezt anyagi helyzetük alapján nem engedhetik meg maguknak – elektromos kerekesszéküket, mopedjüket a kihordási időből még meglévő időtartam alatt nem tudják rendeltetésének megfelelően használni. Mindez viszont komolyan korlátozza önálló életvitelhez, hozzáférhetőséghez való jogukat.

Ki köteles helytállni? – Jogértelmezési bizonytalanság

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról rendelkező 151/2003. (IX. 22.) kormányrendelet alapján a rendelet mellékletében felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre, így a 10.000 forintot elérő eladási árú, legalább egyéves kihordási idejű gyógyászati segédeszközök és készülékek, valamint ezek tartozékai és alkotórészei esetében e rendelet szerinti jótállási kötelezettség terheli azt a vállalkozást, amelyet a fogyasztóval kötött szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez. A jótállás időtartama 250.000 forint eladási ár felett 2021. január 1-je óta 3 év, melyet a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő átadása napjától kell számítani.

A gyógyászati segédeszközök kihordási idejére vonatkozó fent hivatkozott EüM. rendelet, valamint a tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállásával kapcsolatos kormányrendeleti szabályok együttes értelmezésével a NEAK az alábbi gyakorlatot folytatja. Habár az akkumulátorokra vonatkozó 24 hónapos kihordási idő elteltével járna az érintettnek tb támogatás újabb akkumulátor beszerzéséhez, a kerekesszékekre vonatkozó kötelező jótállás alapján 3 évig a forgalmazónak kell helytállnia, vagyis az akkumulátort támogatás nélkül is kicserélni, a NEAK csak ezt követően biztosít támogatást annak beszerzéséhez, cseréjéhez.

A forgalmazó – habár őt a kerekesszék és annak tartozékai vonatkozásában 3 évig terheli a kötelező jótállási kötelezettség – a fent ismertetett ügyben először arra hivatkozva tagadta meg a helytállást, hogy az akkumulátorra maga a gyártó is legfeljebb 1 évig vállal garanciát.

Hiába tehát a tb támogatásra, valamint a gyártók kötelező jótállására vonatkozó szabályozás, a valóságban mégis előfordul, hogy az érintettek vagy egyáltalán nem, vagy csak sok utánajárással juthatnak hozzá az őket egyébként támogatással megillető akkumulátorokhoz.

A MEOSZ fellépett a helyzet rendezése érdekében

A MEOSZ a konkrét ügyben történt segítségnyújtás mellett levélben fordult a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárához. Az akkumulátorokkal kapcsolatos fent részletezett problémák ismertetésén túlmenően javasoltuk, hogy az akkumulátorokra vonatkozó kihordási időt azok tényleges teljesítménye, műszaki paraméterei figyelembevételével állapítsák meg.  Csak így biztosítható ugyanis a kihordási idő végéig történő megfelelő használhatóságuk.  A szervezet javasolta továbbá, hogy orvosolják a szabályozásból eredő jogalkalmazási bizonytalanságot.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 6 = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 23. péntek, Alfréd napja van.
Az év 08. hete és 54. napja.
Holnap Szökőnap napja lesz.

1839. Kossuth Lajos elítéltetése. A kir. tábla Kossuth Lajost a "Törvényhatósági Tudósításoknak" kéziratban levelezés alakjában közlése miatt, 21 havi vizsgálati fogságán túl még 4 évi börtönre ítélte.


1539. János király menyegzője, Zsigmond lengyel király leányával.


Fazekas Mihály:
/ 1766.jan.6. - 1828. febr.23. /
Esti dal
"...Oh dalolj rá csendes este
Nyugtató lehelletet,
Hogy törődött vére, teste
Újra nyerjen életet:
Szállj le rám is sátorozva
Szenderítő nyúgalom,
Közbe közbe szunnyadozva
Csendesedj le kis dalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com