Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorajánlat
58
hallgató

Az akkumulátorokkal kapcsolatos problémák miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek az elektromos kerekesszéket használók

- 2023. november 29. 15:29 - 294 megtekintés

A közelmúltban egy mozgáskorlátozott férfi fordult a MEOSZ-hoz, aki a 2 éves elektromos kerekesszékének a használhatatlanná vált akkumulátorát szerette volna támogatással kicserélni.

Elmondta, hogy a 2021 márciusában közgyógyellátás keretében kapott elektromos kerekesszék használatba vételét követően annak egyik akkumulátora hamarosan meghibásodott, ezért azt még 2021 decemberében kicserélte a szervizelést végző cég munkatársa. Az akkumulátorral azonban idén tavasszal ismét problémák adódtak. Rendkívül rövid idő alatt lemerült, így kerekesszékét még arra sem tudta használni, hogy a néhány száz méterre lévő boltba elmenjen vele. Az akkumulátor cseréjét a kezelőorvos ugyan felírta, azonban a vény birtokában is hónapok teltek el eredménytelenül. A szervizelést végző cég – akit több alkalommal megkeresett – megtagadta az akkumulátor kicserélését és szóban arról tájékoztatta, hogy a cserére legkorábban 2024. márciusában, azaz a korábbi akkumulátor 2 éves kihordási idejének lejártakor lesz lehetőség. Az akkumulátor cseréjére ugyanis a NEAK nem kívánt támogatást nyújtani, mivel jogértelmezése szerint 3 évig a kötelező jótállás alapján a forgalmazó köteles helytállni.  Az  érintett a forgalmazót is megkereste, aki – szintén csak szóban – arra hivatkozott, hogy a kötelező jótállás az akkumulátorra nem vonatkozik. A NEAK-tól is több alkalommal próbált segítséget kérni, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy az akkumulátor cseréjét megtagadó forgalmazóval szemben kizárólag a fogyasztóvédelmi hatóság tud fellépni.

Az elektromos kerekesszéket használó férfi ezután a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságát is megkereste. Itt megerősítették, hogy – mint közgyógyellátott – a kerekesszék javítására valóban térítésmentesen jogosult, azonban az ezzel kapcsolatos panaszával a NEAK-hoz irányították. A hosszas huzavona vége az lett, hogy a forgalmazó egy használt, de még működő akkumulátort biztosított az érintettnek azzal, hogy az talán a következő 2 éves kihordási idő kezdetéig, azaz a jövő év márciusáig használható lesz.

E példa is jól szemlélteti az akkumulátorokkal kapcsolatos jelenlegi áldatlan helyzetet, ami az érintettek számára rendkívüli kiszolgáltatottságot eredményez.

Problémás a meghibásodott akkumulátorok cseréje

Kihordási idő

A gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről rendelkező 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet (a továbbiakban: EüM rendelet) 10. melléklete alapján elektromos meghajtású kerekesszékekhez, mopedekhez akkumulátor legfeljebb 2 évente írható fel, és azok kihordási idejét 24 hónapban határozza meg a szabályozás legyen szó akár 50 Ah alatti, akár e feletti teljesítményű akkumulátorról.

Az elektromos kerekesszékek esetében a megfelelő használhatóságot komolyan befolyásolja az azokhoz biztosított akkumulátorok minősége, élettartama. Az elektromos kerekesszéket, mopedet használók rendszeresen arról számolnak be, hogy eszközeikhez évről-évre egyre kisebb kapacitású, ebből adódóan alacsonyabb hatótávú, valamint gyengébb minőségű akkumulátorokat biztosítanak a forgalmazók. A csökkent kapacitású akkumulátor hamarabb merül le, ezért azt gyakrabban kell tölteni ahhoz, hogy általa az elektromos kerekesszék megfelelő működése biztosítható legyen. A gyakori töltés viszont azt eredményezi, hogy az akkumulátor hamarabb eléri élettartama végét. Az elektromos kerekesszéket használók egybehangzó tapasztalata szerint a támogatással biztosított akkumulátorok kb. 1 évig használhatók megfelelően. Az akkumulátorokat érintő egyik probléma tehát, hogy a jelenleg 24 hónapban meghatározott kihordási idő a támogatással rendelhető akkumulátorok esetében jóval meghaladja ezek műszaki paramétereit. Emiatt az elektromos kerekesszéket használók – amennyiben az akkumulátor a kihordási idő letelte előtt használhatatlanná válik, vagy kénytelenek saját költségen vásárolni maguknak megfelelő kapacitású, illetve minőségű akkumulátort, vagy -ha ezt anyagi helyzetük alapján nem engedhetik meg maguknak – elektromos kerekesszéküket, mopedjüket a kihordási időből még meglévő időtartam alatt nem tudják rendeltetésének megfelelően használni. Mindez viszont komolyan korlátozza önálló életvitelhez, hozzáférhetőséghez való jogukat.

Ki köteles helytállni? – Jogértelmezési bizonytalanság

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról rendelkező 151/2003. (IX. 22.) kormányrendelet alapján a rendelet mellékletében felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre, így a 10.000 forintot elérő eladási árú, legalább egyéves kihordási idejű gyógyászati segédeszközök és készülékek, valamint ezek tartozékai és alkotórészei esetében e rendelet szerinti jótállási kötelezettség terheli azt a vállalkozást, amelyet a fogyasztóval kötött szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez. A jótállás időtartama 250.000 forint eladási ár felett 2021. január 1-je óta 3 év, melyet a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő átadása napjától kell számítani.

A gyógyászati segédeszközök kihordási idejére vonatkozó fent hivatkozott EüM. rendelet, valamint a tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállásával kapcsolatos kormányrendeleti szabályok együttes értelmezésével a NEAK az alábbi gyakorlatot folytatja. Habár az akkumulátorokra vonatkozó 24 hónapos kihordási idő elteltével járna az érintettnek tb támogatás újabb akkumulátor beszerzéséhez, a kerekesszékekre vonatkozó kötelező jótállás alapján 3 évig a forgalmazónak kell helytállnia, vagyis az akkumulátort támogatás nélkül is kicserélni, a NEAK csak ezt követően biztosít támogatást annak beszerzéséhez, cseréjéhez.

A forgalmazó – habár őt a kerekesszék és annak tartozékai vonatkozásában 3 évig terheli a kötelező jótállási kötelezettség – a fent ismertetett ügyben először arra hivatkozva tagadta meg a helytállást, hogy az akkumulátorra maga a gyártó is legfeljebb 1 évig vállal garanciát.

Hiába tehát a tb támogatásra, valamint a gyártók kötelező jótállására vonatkozó szabályozás, a valóságban mégis előfordul, hogy az érintettek vagy egyáltalán nem, vagy csak sok utánajárással juthatnak hozzá az őket egyébként támogatással megillető akkumulátorokhoz.

A MEOSZ fellépett a helyzet rendezése érdekében

A MEOSZ a konkrét ügyben történt segítségnyújtás mellett levélben fordult a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárához. Az akkumulátorokkal kapcsolatos fent részletezett problémák ismertetésén túlmenően javasoltuk, hogy az akkumulátorokra vonatkozó kihordási időt azok tényleges teljesítménye, műszaki paraméterei figyelembevételével állapítsák meg.  Csak így biztosítható ugyanis a kihordási idő végéig történő megfelelő használhatóságuk.  A szervezet javasolta továbbá, hogy orvosolják a szabályozásból eredő jogalkalmazási bizonytalanságot.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


7 + négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 25. kedd, Vilmos napja van.
Ma van a(z) Barlangok napja.
Az év 26. hete és 177. napja.
Holnap János, Pál napja lesz.

1311. Csák Máté annyira elbízottá lett, hogy e napon Budát, hol I. Károly király feleségével, Katalinnal időzött, hadaival háborgatta.


1741. Mária Terézia királynő koronáztatása Pozsonyban nagy ünnepéllyel és a szokott szertartástól csak annyiban különbözve tarttatott meg, hogy őfelsége az eskütérre és a királydombig nem lovagolt, hanem kocsizott, a 4 kardvágást azonban lóháton tette.


Gyóni Géza / 1884. jún. 25. - 1917. jún.25. /

Sírvers

Hazai domb lesz vagy idegen árok,
Bús sírom füve amelyen kihajt,
Kopott fejfámon elmosódó írás
Bolygó vándornak ezt hirdesse majd:

Boldog, ki itt jársz, teéretted is
Megszenvedett, ki lent nyugszik, a holt;
Véres harcok verték fel hírét,
De csak a béke katonája volt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com