Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


nagy sándor - Kérlek várj
32
hallgató

Az autisták 95 százaléka nem kap megfelelő ellátást

- 2018. május 13. 13:20 - 694 megtekintés

Alig jut megfelelő ellátás az autista gyerekeket nevelő családok számára. A hosszú várólisták és a szakemberhiány miatt akár évekig is eltarthat az elhelyezés. A szakma a kis létszámú otthonokat támogatná, de azok többsége is fenntartási gondokkal küzd. Kérdés, hogy a nagy intézmények kiváltása után lesz-e elég többletforrás az új rendszer fenntartására. Ahogyan az is, hogy mennyiben segít mindez azoknak, akik most sem kapnak helyet az intézményekben.

Egy zalai otthonban járt a Hír TV stábja, ahol tucatnyi olyan gyerek lakik, akinek speciális ellátásra van szüksége. Legtöbbjük autista.

Összesen 600 autista személy kap ellátást, miközben a családokban sokkal többen vannak. Ugye ez az adat önmagában beszédes és nem azt jelenti, hogy nincs szükség szociális ellátásra, hanem azt, hogy ezt nem tudja biztosítani a rendszer jelenleg mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke.

Sőt, még a zalaihoz hasonló alapítványi otthonok is nehezen tudják kigazdálkodni a költségeket. A ház vezetője azt mondta: megfelelő állami támogatás hiányában csak adományokra számíthatnak.

Ha a saját példánkat nézzük, akkor körülbelül bejön 3-3,2 millió forint, ha van egy működési pályázat, ha azt is hozzászámolom, akkor sincs 3 és fél milliónál több. De akkor már nagyon-nagyon bőre számítottam, viszont 5 milliós költségünk van, ebből csak 4 millió a bérköltség mondta Jakab Mariann.

Egy autista kislány családja évekig kereste a megfelelő ellátást. A kudarcoknak sokféle oka van. Volt olyan, hogy a család volt bizalmatlan az intézménnyel szemben nem alaptalanul, de olyan is, hogy a kiszemelt ház képtelen volt több gyerek befogadására.

Szerintem ezt senki nem tudja, csak aki ezt megpróbálja. Be kellene lássák, hogy szükségünk van segítségre. Ők is emberek és nekik is meg kellene adni, azt a minimálisat, amit megtehetünk értük, hogy az életük jobb legyen. Mert mi szülők mindent megteszünk és az otthonban is, ők is erő fölött, de ehhez az kell, hogy mások is belássák. Ehhez akarat kellene. Mert azt hallom, hogy Ausztriában úgy működik autista otthon, hogy egyáltalán nem kell fizetni. Meg azt hallom, hogy az ápolási díj Lengyelországban 170 ezer forint, én a 24 év alatt 33 ezer forintig jutottam el mesélte Kordéné Puska Zsuzsanna, a kislány édesanyja.

Az otthon vezetője azonnali fellépést sürget. Szerinte a helyzet rendezésével nem csak az érintettek nyernének.

Nem humánumból kell tenni, hanem ez össztársadalmi érdek. Ugyanis, ha megvan a megfelelő oktatás, a megfelelő szociális ellátás, akkor ha születik egy fogyatékos gyerek, a szülőnek lesz jövőképe, hogy mi fog történni az gyerekével. És mondjuk nem muszáj kimaradnia a munkából és mondjuk adófizető polgár marad, mentálisan nem megy tönkre, nem fogja a pszichiátriát, onkológiát, tehát az egészségügyi ellátórendszert terhelni tette hozzá Jakab Mariann.

Magyarországon ma az autizmussal élő emberek kevesebb, mint 5 százaléka részesül megfelelő gondozásban.

Forrás: hirtv.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hat - = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com