Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Neoton Família - Pago Pago
52
hallgató

“Hibázni mindenki szokott, nem csak az értelmi fogyatékos emberek”

- 2023. május 12. 7:24 - 246 megtekintés

Beszámoló az Önálló Életvitel Európai Napjáról

2023. május 5-én az ÉFOÉSZ önérvényesítő konferenciát tartott Budapesten az Önálló Életvitel Európai Napja alkalmából. Személyesen 70 fő értelmi fogyatékossággal élő személy és segítő ünnepelte ezt a napot, és online is sokan követték az eseményt. A rendezvény különlegessége az volt, hogy a felszólalók önérvényesítők, azaz értelmi fogyatékossággal élő érdekvédők voltak. Sőt, idén a hazai önérvényesítőkön túl külföldről, Ausztriából is érkeztek előadók.

Az Európai Önálló Életviteli Hálózat (ENIL) tagjai -, így az ÉFOÉSZ is, – május 5-én ünneplik az Önálló Életvitel Európai Napját. Ezen a napon a fogyatékossággal élő emberek szervezetei Európa-szerte rendeznek eseményeket, hogy felhívják a figyelmet az önálló életvitel fontosságára. Idén az ÉFOÉSZ önérvényesítő konferenciát szervezett, ahol az érintett személyek arról beszéltek, milyen támogatásra van szükségük az önálló életvitelhez és az önálló döntésekhez. Ezen belül az önérvényesítés és a támogatott döntéshozatal témaköreit jártuk körbe az egész országból érkező, 70 fő önérvényesítővel és segítővel.

A konferencia első felében előadásokat hallhattak az érdeklődők. Elsőként Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke és az Európai Önérvényesítő Platform (EPSA) elnöke beszélt az önérvényesítés különböző formáiról, valamint az ehhez szükséges támogatásról. „Az önérvényesítés azt jelenti, hogy az értelmi sérült emberek kiállnak magukért és egymásért. Elmondják milyen nehézségekkel szembesülnek és minek kell megváltoznia, hogy teljes, boldog életet tudjunk élni.” – fejtette ki László. A megfelelő támogatás kapcsán elmondta, hogy az önérvényesítéshez – többek között – szükség lehet könnyen érthető információra, hiszen a jogok és érdekvédelem témakörei gyakran nagyon bonyolultak. Ezután hozzátette: „Nagyon fontos az önállóság is.  Akkor tudunk fejlődni, ha a körülöttünk lévő emberek támogatnak minket, de nem csinálnak meg mindent helyettünk.” Az általa vezetett EPSA tevékenységeit bemutatva László elmondta, hogy a szervezet folyamatosan továbbítja az európai önérvényesítők véleményét és szükségleteit az uniós döntéshozók felé. A közös, nemzetközi igények között pedig szintén felmerült az önálló életvitel megfelelő támogatása, például a személyi asszisztencián keresztül, valamint a támogatott döntéshozatal erősítése a gondnokság helyett.

Oswald Föllerer, az Bécsi Önérvényesítő Centrum egyik vezetője elmondta, hogy szervezetük fő céljai között szintén szerepel az érintettek önálló életvitelének és társadalmi részvételének támogatása. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a politikai munkára. Ez magában foglalja a döntéshozókkal történő együttműködést, valamint más önérvényesítők bevonását a kapcsolódó szakpolitikák kialakításába. Részt vettek például a Bécsi Esélyegyenlőségi Rendelet és a gondnokságról szóló törvény helyébe lépő Felnőttvédelmi Törvény megalkotásában. „Semmit ne döntsenek el rólunk a megkérdezésünk nélkül!” – hangsúlyozta beszédében Oswald Föllerer, aki nem csak Ausztriában, de az EPSA vezetőségi tagjaként a nemzetközi érdekvédelemben is kiemelt szerepet tölt be.

Andreas Zehetner, a Lebenshilfe Austria Önérvényesítő Bizottságának tagja elmondta, hogy az Ausztriában korábban működő gondnoksági rendszer korlátozta az értelmi fogyatékossággal élő embereket az önálló döntéshozatalban. A 2018-ban elfogadott Felnőttvédelmi Törvény ezzel szemben a megfelelő támogatást igyekszik biztosítani az érintett személyek önrendelkezéséhez. Elmondta, hogy a felnőttképviseletnek négy lehetséges módja van, attól függően, hogy a képviselt személynek mennyi támogatásra van szüksége. A különböző képviseleti formák részletes bemutatása során kiemelte, hogy egy valami az összes változatban azonos: „Az érintettek csak akkor kapnak képviseletet, támogatást, ha ezt ők maguk szeretnék vagy, ha ez mindenképpen szükséges, nehogy kárt szenvedjenek.”

Az az előadások után számos kérdés és észrevétel érkezett a résztvevőktől. A magyar önérvényesítők lelkesen érdeklődtek a felnőttképviselet rendszerének működéséről és szívesen osztották meg saját tapasztalataikat is osztrák kollégáikkal. A nehéz szakmai témák után pedig egy kis zenével és közös énekléssel lazítottak a résztvevők. Berkes József önérvényesítő gitáron játszott, így fokozva az ünnepi hangulatot.

A konferencia második felében egy kerekasztal beszélgetés zajlott „Tapasztalatok a támogatott döntéshozatalról és a jó támogatásról” címmel. A beszélgetés felvezetéseként Kovács Melinda, az ÉFOÉSZ ügyvezetője így határozta meg a támogatott döntéshozatal jelentését: „A támogatott döntéshozatal az, amikor valaki segít nekünk a döntések meghozatalában. Ez bármilyen döntés lehet, amely számunkra fontos. Például a családunkkal, a tanulással, a munkákkal, a pénzügyeinkkel vagy az egészségünkkel, – egyszóval az életünkkel kapcsolatban. A jó támogatáshoz jól kell kiválasztani azt a személyt vagy személyeket, akik segíteni tudnak.”

A kerekasztal beszélgetésben résztvevő önérvényesítők részletesen is kifejtették, mit jelent számukra a jó támogatás, amelyre szükségük van a döntéseikhez és a minél önállóbb élethez. Molnár Éva így fogalmazta meg gondolatait: „Nekem az önálló életvitel azt jelenti, hogy dönthetek a sorsomról. Az önálló élethez jó támogatás kell. A jó segítő hagyja, hogy hibázzak, mert abból is tanulhatok. Hibázni mindenki szokott, nem csak az értelmi fogyatékos emberek.” Éva elmesélte, hogy nagyon sokáig gondnokság alatt állt, ami miatt korlátozva érezte magát. Néhány éve viszont a támogatott döntéshozatalt gyakorolja. Azóta szabadabbnak és önállóbbnak érzi magát. Régebben nem gondolta, hogy ilyen sok feladatot meg tud oldani egyedül is, hiszen korábban nem kapott lehetőséget rá, hogy kipróbálja, mire képes.

Szabó Margaréta intézményben él és gondnokság alatt áll. A beszélgetés során elmondta, hogy nem csak a gondnokától kap segítséget, hanem az intézmény dolgozóitól, a helyi ÉFOÉSZ munkatársaitól, valamint a barátaitól is. Kiegészítésként hozzátette: „Olyan embertől kérek szívesen segítséget, akiben megbízok száz százalékosan. Aki odafigyel és segítőkész. Aki azt is megmondja, ha valamit jól csinálok és azt is, ha valamit rosszul csinálok.”

Molnár Mercédesz szintén intézményben él, de nem áll gondnokság alatt. Rendszeresen utazik a közeli városba egyedül vagy a lakótársaival és több hivatalos ügyet is önállóan intéz. Elmondta, hogy többen is támogatják ebben. Mercédesz számára a jó támogatás része az is, hogy a környezete lehetőséget ad neki az önállóságra. A segítői megbíznak benne és elhiszik róla, hogy egyedül is képes megoldani helyzeteket. Abban támogatják, hogy ez sikerüljön is.

Cziráki Zsolt, aki szintén intézményben él, így kapcsolódott az előtte szólókhoz: „Az intézményi létre jellemző, hogy sok a kötöttség. Egy lakóközösségben különösen fontos, hogy alkalmazkodjunk egymáshoz. Ugyanakkor az is fontos, hogy megismerjük a jogainkat és lehetőségeinket, kiálljunk magunkért és a társainkét.” Zsolt, a jó támogatás tekintetében a könnyen érthető kommunikáció szerepét hangsúlyozta. „A könnyen érthető kommunikáció fontos szerepet játszik a döntéshozatalban. Ha az információk nehezen érthetőek vagy túl bonyolultak, akkor az értelmi sérült embereknek sokkal nehezebb meghozni egy döntést. Hogyan is dönthetnénk valamiről, amit nem is értünk?”

A beszélgetést Sallai Ilona, az ÉFOÉSZ Központ önérvényesítő munkatársa moderálta. Ilona a beszélgetés végén hozzátette: „Időnként mindenkinek szüksége van mások támogatására. Fontos, hogy merjünk segítséget kérni.”

A beszélgetés zárásakor több résztvevő is jelezte, hogy nagyon sokat tanult önérvényesítő társaitól. A konferenciát jó lehetőségnek tartották, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat.

A teljes konferencia anyagát megnézhetik az ÉFOÉSZ Központ Facebook oldalán. Az esemény első felét itt, a második felét pedig itt lehet elérni. Az eseményről készült fotókat itt tudják megnézni.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


egy + 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 26. vasárnap, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 147. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com