Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


AD Stúdió - Valami nagy szerelem
59
hallgató

“Rendes fizetést akarunk, nem pedig zsebpénzt.” – Beszámoló a Skills – Europe in Action konferenciáról

- 2021. június 14. 18:01 - 570 megtekintés

A foglalkoztatás és a társadalmi befogadás összefüggéseiről tartott előadást az ÉFOÉSZ. munkatársa, Bercse László a Skills – Europe in Action elnevezésű konferencián.

Az online eseményen a vírus utáni helyreállítás lehetséges irányairól is szó esett.

László az EPSA, vagyis az Európai Önérvényesítők Szervezetének (eredeti nevén European Platform of Self-Advocates) elnöke és az Inclusion Europe alelnöke. Ez utóbbi szervezet az értelmi fogyatékossággal élő személyek és családjaik esélyegyenlőségéért és elfogadásáért küzd és a nemrégiben lezajlott Skills – Europe in Action nevű konferencia szervezéséért is ők felelnek. A 2003 óta minden évben megtartott eseményen értelmi fogyatékossággal élő emberek, azok családjai és szakemberek gyűlnek össze, hogy megvitassák a fogyatékossággal élők társadalmi befogadásának lehetséges irányait, fejlődési lehetőségeit.

Idén a foglalkoztatással kapcsolatos kérdések kerültek a középpontba. László az előadás elején kifejtette, hogy miért alapvető szükségletű, hogy egy fogyatékossággal élő ember is jól fizető munkához tudjon jutni. Mint említette, az alapvető szükségleteken és a szórakozás – pl. mozi, színház – finanszírozásán túl az önálló élethez szükséges támogatási formát is meg kell fizetni, az ilyen szolgáltatások pedig meglehetősen nagy összegeket emészthetnek fel. Mindezen túl a munkavállalás alapvető fontosságú a társadalmi befogadás terén. Egy munkakörnyezetbe kerülve új képességeket sajátíthat el és új kapcsolatok építhet ki az ember.

“Mi is hozzá akarunk járulni a társadalom gyarapodásához.” – jelentette ki László, majd így folytatta:

„Igazi munkát akarunk, a nyílt munkaerőpiacon. Hasznos munkát akarunk végezni! Rendes fizetést akarunk, nem pedig zsebpénzt.”

Az értelmi fogyatékossággal élő személyek alacsony foglalkoztatottságának több oka is lehet. Sok esetben az, hogy nem rendelkeznek a szükséges készségekkel és tapasztalattal. Másrészt jelenleg nincs elegendő, az ő igényeiket is figyelembe vevő, inkluzív munkakörnyezet. Mégis, a legnagyobb problémát az jelentheti, hogy sokan soha nem kapták meg a megfelelő támogatást. László szerint, ahhoz, hogy az önérvényesítők munkát találjanak, hozzá kell férniük a szakképzéshez. Arról nem is beszélve, hogy a munkaerő-közvetítés terén is sokat kell fejlődni. Több olyan szervezetre lenne szükség, amely összeköti a munkavállalót és a munkáltatót.

Ahhoz, hogy egy munkahelyet megfelelőnek mondhassunk elengedhetetlen az adott egyén képességeihez alkalmazkodó, befogadó közeg.

„Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, olyan munkáltatókra és kollégákra van szükségünk, akik felkészültek és nyitottak.”

– foglalta össze László, majd kiemelte, hogy a családtagoknak is szükségük van támogatásra a foglalkoztatásban. Sok családtag nem tud dolgozni, mert a magas támogatási szükségletű családtagjukról gondoskodnak. Ennek eredményeként, sok családot ér diszkrimináció, kirekesztés és szegénység. Ezt az aspektust is vizsgálni kell a fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatását illetően és dolgoznunk kell a családok befogadásáért is.

László szerencsésnek érzi magát, mivel azon túl, hogy van munkája, még szereti is, amit csinál. Ráadásul más önérvényesítőkkel ellentétben ő a koronavírus alatt sem vesztette el a munkahelyét. A járvány idején home office-ból folytatta a teendőit, a találkozókon pedig rendszeresen online vett részt. A pandémia sok, eddig is létező problémát erősített fel, számos önérvényesítő vált munkanélkülivé. „Éppen ezért – hangsúlyozta László – az európai uniós és nemzeti forrásoknak, amelyek a gazdasági újraindulást, a válság utáni helyreállítást célozzák, el kell érniük az értelmi fogyatékossággal élő személyeket és családjaikat. Költeni kell támogatásra, különösen az értelmi fogyatékossággal élő emberek inkluzív oktatása és foglalkoztatása területén. Ne feledkezzenek meg rólunk!”

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* kettő = 14

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 29. péntek, Mihály napja van.
Az év 39. hete és 272. napja.
Holnap Jeromos napja lesz.

1848. Eötvös József br. elhagyja Magyarországot. (Bécsbe, majd Münchenbe megy.)


1850. A pesti József Ipartanoda és a bölcsészkari Mérnöki Intézet egyesítése.


Fazekas Mihály: Csokonai nevenapjára

"...Hadd távozzanak a lengeteg és ravasz
Emléknek repeső képei. Nézd druszám,
Bacchus régi barátunk
Most hirdet jeles innepet.

Vivát! érjen azért annyi Mihály-napot,
Amennyit csak akar, jó drusza, mink pedig
Amennyit lehet, és azt
Vígasságba fecsérljük el."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com