Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


hallgató

Az ombudsman közleménye a fogyatékos sportolók elismeréséről

- 2013. szeptember 18. 18:39 - 1940 megtekintés


A fogyatékossággal élő sportolók elismeréséről és az olimpiai járadék szabályairól

A biztos egy panaszbeadvány vizsgálata kapcsán állapította meg, hogy a Speciális Olimpián szerzett helyezés feltétlen állami elismerésre méltó eredmény, a jogalkotó ugyanakkor mérlegelheti, hogy az elismerést milyen formában, egyszeri jutalommal, életjáradék jellegű kedvezménnyel kívánja-e kifejezni. Az ombudsman szerint indokolt az olimpiai járadék megállapítása szabályainak folyamatos felülvizsgálata, mivel az egyes világversenyek elismertsége, az olimpiai mozgalomhoz való kötődése is változhat.

Egy fogyatékossággal élő korábbi sportoló kifogásolta a biztosnál a sporttörvény olimpiai járadék megállapítására vonatkozó szabályainak alkotmányosságát. A panaszos korábban több Speciális Olimpián is érmes helyezést ért el, ennek nyomán pedig 2012-ben olimpiai járadék iránti kérelemmel fordult az illetékes minisztériumhoz. Ott azonban közölték vele, hogy a hatályos sporttörvény alapján nem jogosult a járadékra. A panaszos szerint hátrányos megkülönböztetés tilalmát sérti, hogy az értelmi fogyatékossággal élő sportolók előtt nyitva álló Speciális Olimpia a hagyományos Olimpiai Játékokkal, a Paralimpiával, illetve a Siketlimpiával szemben nem szerepel a járulékra jogosító törvényi felsorolásban.

Szabó Máté ombudsman vizsgálatot indított az ügyben és a szabályozás hátterével, indokaival kapcsolatban tájékoztatást kért a sportért felelős helyettes államtitkártól. A válaszban a helyettes államtitkár a megkülönböztetést pedig jogi és sportszakmai indokokkal magyarázta. Rámutatott, hogy a Speciális Olimpia versenyzőinek körét különböző szintű, jellemzően középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő sportolók alkotják, a versenyrendszerben a sportoló teljesítményét elsősorban saját képességeihez és nem a többi versenyző eredményeihez mérik. A sporteredmények így mind egymással, mind az épek sportjában mért teljesítményekkel nehezen vethetők össze. Utalt arra, hogy a fizikai és az értelmi fogyatékossággal élő sportolók részére az 1989-ben alakult Nemzetközi Paralimpiai Bizottság négyévente rendezi meg a paralimpiai játékokat, erre külön kvalifikáló versenyeken lehet részvételi jogot szerezni.

A biztos jelentésében a sporttörvény az olimpiai járadékra való jogosultság megállapítására vonatkozó szabályozása kapcsán nem állapította meg az egyenlő bánásmód követelményének sérelmét. Az ombudsman szerint az olimpiai járadék egyfelől nem egy alanyi jogon járó kedvezmény, másfelől nem igazolható az önkényes megkülönböztetés sem. A járadékra jogosultak körének megállapításakor igazolható sportszakmai szempontokra, a Speciális Olimpia sajátosságaira, lebonyolítási rendjére, szervezésére figyelemmel lehet a jogalkotó.

Az alapjogi biztos kiemelte, hogy a Speciális Olimpián szerzett helyezés feltétlenül állami elismerésre méltó eredmény, ugyanakkor azt a jogalkotó mérlegelheti, hogy a hivatalos állami elismerést egyszeri tárgy vagy pénzjutalommal, esetleg további, életjáradék jellegű kedvezménnyel kívánja biztosítani. Az ombudsman ebben a körben külön is értékelte, hogy a 2013-től a Speciális Olimpián 1-8. helyezést elérő sportolók immár pénzjutalmat kapnak. Mindez a biztos szerint arra mutat, hogy hazánk fokozottabban kívánja elismerni a Speciális Olimpián résztvevőinek teljesítményét, e világszintű sportrendezvény fontos célkitűzéseit.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201302223.pdf oldalon olvasható.

A Hobby Rádióval közölte Bernát György Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Sajtóosztályának osztályvezetője

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


7 + = tíz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van.
Az év 23. hete és 160. napja.
Holnap Margit, Gréta napja lesz.

1436. Zsigmond király pénzzavarai haláláig tartottak. Ez évben 4 községet zálogosított el, majd Sopront adóztatta meg, s e napon Késmárktól vett kölcsön.


1763. A selmecbányai bányászati akadémián felállították az ásványtani és vegytani tanszéket.


Pinczési Judit: Nyári dal

Egy kislány kék lepkét fogott.
Szebb volt, mint egy szálló madár.
Fénylő szárnyát szétnyitotta,
azt mondta, ő lepkekirály.

"Nem koronámat adom én,
a szabadságért kevés, tudom,
de ha röptömben felkiáltok,
a hangom megül az arcodon."

Lepke táncol a szélben,
a tó ezüst tükör.
Egy kislány játszik a réten,
s az arca tündököl.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com