Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nox - Eskü
53
hallgató

Az önérvényesítést segítjük a design eszközeivel

- 2023. június 26. 6:58 - 137 megtekintés

 2023. év eleje óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói és oktatói, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) munkatársaival együtt keresik a design és az érdekérvényesítés kapcsolódási pontjait.

A projekt célja, hogy vizuális és tárgyi eszközökkel támogassa az értelmileg akadályozott emberek jogtudatosságát, valamint a magukért és egymásért történő kiállást.

Jelenleg Magyarországon közel 58 ezren állnak a cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt, köztük kiemelten értelmi fogyatékossággal élő emberek. A gondnokság alatt álló emberek nem, vagy csak korlátozott területeken dönthetnek az életükről. Ezzel szemben azok a személyek, akik az úgy nevezett támogatott döntéshozatalt veszik igénybe, önálló döntéseket hozhatnak, de ehhez megkapják a megfelelőt támogatást. A támogatott döntéshozatalt az egész országban alig több, mint 200 fő veszi igénybe.

A MOME és az ÉFOÉSZ – „Disability design – Én is meg tudom csinálni! Önérvényesítés a design eszközeivel” című kurzusának célja egy olyan eszközcsomag megtervezése volt, amely vizuális és tárgyi eszközökkel támogatja az értelmi fogyatékossággal élő emberek önérvényesítését, valamint a támogatott döntéshozatal népszerűsítését. A tantárgy oktatói az ÉFOÉSZ munkatársai – köztük önérvényesítők -, és az egyetem doktorandusz hallgatói voltak. Résztvevői pedig alap- és mesterszakos hallgatók, több különböző területről: divat- és textiltervező, tervezőgrafika, formatervező, média design, valamint animáció szakokról. Ez a sokszínűség izgalmassá tette a közös gondolkodást és előrevetítette a készülő termékek összetettségét is. A közös munka során a hallgatók elsőkézből találkoztak az önérvényesítés és a „Semmit rólunk, nélkülünk!” elv gyakorlati megvalósulásával. Megismerték azt a szemléletet, amely szerint a fogyatékos emberekkel együttműködve, igényeiket és véleményeiket középpontba állítva kell kidolgozniuk a termékeket. Ez lehetővé teszi, hogy későbbi munkáik során inkluzív módon, a fogyatékossággal élő emberek igényeit is figyelembe véve tervezzenek különböző tárgyakat és eszközöket.

2023. június 16-án nyilvánosan bemutatták –, majd a célcsoport bevonásával tesztelték – a projekt eredményeit. Ezek közül az egyik egy önérvényesítést népszerűsítő és az önérvényesítő csoportok munkáját támogató eszközcsomag. Ennek részét képezik többek között olyan kártyák, amelyekkel az önérvényesítő csoportok résztvevői könnyebben kifejezhetik gondolataikat. Készültek kitűzők, matricák és vászontáskák is, amelyekkel a többségi társadalom tagjai felé is hirdethetik, hogy kiállnak saját érdekeikért.

A másik termék a KÉP-TÁR nevű kártyajáték, amely elősegíti az önálló életvitelről és önálló döntésekről szóló beszélgetéseket az érintett emberek csoportjaiban. A játék emellett felhasználható majd a többségi társadalom felé folytatott kommunikációban is, például érzékenyítő, tudatosságnövelő foglalkozásokon. A bemutató során elhangzó visszajelzések alapján, hamarosan tovább fejlesztik és nagyobb mennyiségben többszörösítik az eszközöket.

Bercse László önérvényesítő, az ÉFOÉSZ társelnöke a bemutatón elmondta: „Úgy gondolom, hogy a most elkészült termékek segítenek majd abban, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek tanuljanak a jogaikról és támogassák ebben egymást. Remélem, hogy sokan hasznát veszik majd ezeknek az eszközöknek, amikor az önérvényesítés és támogatott döntéshozatal népszerűsítésén dolgoznak.”

Fotók: Marjai Bea

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 - három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 27. szerda, Adalbert napja van.
Ma van a(z) Idegenforgalmi világnap, fehérkendő napja.
Az év 39. hete és 270. napja.
Holnap Vencel napja lesz.

1527. János király tokaji veresége.


1709. Bottyán János tábornok halála. 1640 táján született Esztergomban szegény nemes szülőktől. Rákóczi többször magasztalta őt emlékirataiban. A tarnaőrsi táborban agyszélhűdés oltá ki életét.


Kisfaludy Sándor
/ 1772.szept.27. - 1844. okt.28. /

A boldog szerelemből

Alig nézi magát körül
Az ember e világban,
Ittlétének alig örül,
Sírja immár tátva van.
Benne van a mulandóság
A föld minden porában:
Barátim hát! ne henyéljünk
A kevésből sokat éljünk,
Míg a tátott sír befal;
Rövid éltünk, mint e dal.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com