Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Prince - Gold
35
hallgató

Az országban egyedülálló érzékenyítő program Veszprémben

- 2021. július 12. 18:47 - 315 megtekintés

– Már el tudjuk képzelni a tapogatás és az információk alapján, hogy milyen a Nap, amelynek sugarait a bőrünkön érezzük, de a fényét soha nem láthatjuk meg, fogalmazták meg a látássérültek.

Fotó: Pesthy Márton/Napló/Veszprém megyei hírportál

A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és az ajkai székhelyű Bakonyi Csillagászati Egyesület által július 10-én az Agorában tartott Tapintható univerzum programon Veszprém megyei és székesfehérvári látássérültek ismerkedhettek a Naprendszerrel, az égitestekkel, a Föld domborzati viszonyaival. A 3D nyomtatással műanyagból készült modelleket az egyesület tagjainak segítségével megtapogathatták, okostelefon segítségével meghallgatták, hogy mely égitestet tartanak a kezükben, mit kell azokról tudni. A kérdéseikre az amatőr csillagászok válaszoltak. Ivanics Ferenc elnök a veszprémi kötődésű Nagy Anikót vezette végig a bemutatón.

Anikó kérdésükre elmondta, hogy komoly tudásanyaggal gazdagodott, amelyeket majd rendszereznie kell. Kiváló ötletnek tartja a bemutatót, hiszen anélkül esélyük sem lenne megismerkedni a távoli égitestekkel.

Anikó, aki fokozatosan veszítette el a látását, nyitott, érdeklődő, elvégezte a jogi egyetemet, jelenleg gyógypedagógiát tanul. Csehné Huszics Márta, a gyengénlátók egyesülete elnöke kérdésükre megfogalmazta, hogy az ismeretek átadásán túl a program érzékenyítést és az elfogadást is szolgálta. Vakok, gyengénlátók és látók vettek részt ugyanazon a programon, jól érezték magukat. Több kisgyermekes család is érkezett, a néhány évesek is elfogadták, hogy van, aki segítő kutyával közlekedik, mások bottal. Az elnök elmondta, néhány hete az egyesület tagjai már kipróbálták a maketteket, és a csillagászok kérésére véleményezték is azokat. Az ország első olyan interaktív csillagászati programján, amely vakok és látók számára egyaránt élvezhető, 15 személy dolgozott, valamint több cég támogatásával fedezték annak költségeit. A programot szeretnék az ország más részein is bemutatni, már kaptak meghívást Békéscsabára augusztus 7-ére. Terveznek egy nagyobb rendezvényt Ajkán is.

A szombati programon már kipróbálhatták a látók a Mystery boxot, a dobozba helyezett égitestről tapogatás után kellett megmondani, hogy a bemutatott 4 képből melyik ábrázolja a modellt. Ezzel mindenki átérezheti, milyen érzés tapintás útján tájékozódni.

(Forrás:Veszprém megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- 1 = három

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com