Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Blog 27 - Wid Out Ya
68
hallgató

Az országban egyedülálló érzékenyítő program Veszprémben

- 2021. július 12. 18:47 - 844 megtekintés

– Már el tudjuk képzelni a tapogatás és az információk alapján, hogy milyen a Nap, amelynek sugarait a bőrünkön érezzük, de a fényét soha nem láthatjuk meg, fogalmazták meg a látássérültek.

Fotó: Pesthy Márton/Napló/Veszprém megyei hírportál

A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és az ajkai székhelyű Bakonyi Csillagászati Egyesület által július 10-én az Agorában tartott Tapintható univerzum programon Veszprém megyei és székesfehérvári látássérültek ismerkedhettek a Naprendszerrel, az égitestekkel, a Föld domborzati viszonyaival. A 3D nyomtatással műanyagból készült modelleket az egyesület tagjainak segítségével megtapogathatták, okostelefon segítségével meghallgatták, hogy mely égitestet tartanak a kezükben, mit kell azokról tudni. A kérdéseikre az amatőr csillagászok válaszoltak. Ivanics Ferenc elnök a veszprémi kötődésű Nagy Anikót vezette végig a bemutatón.

Anikó kérdésükre elmondta, hogy komoly tudásanyaggal gazdagodott, amelyeket majd rendszereznie kell. Kiváló ötletnek tartja a bemutatót, hiszen anélkül esélyük sem lenne megismerkedni a távoli égitestekkel.

Anikó, aki fokozatosan veszítette el a látását, nyitott, érdeklődő, elvégezte a jogi egyetemet, jelenleg gyógypedagógiát tanul. Csehné Huszics Márta, a gyengénlátók egyesülete elnöke kérdésükre megfogalmazta, hogy az ismeretek átadásán túl a program érzékenyítést és az elfogadást is szolgálta. Vakok, gyengénlátók és látók vettek részt ugyanazon a programon, jól érezték magukat. Több kisgyermekes család is érkezett, a néhány évesek is elfogadták, hogy van, aki segítő kutyával közlekedik, mások bottal. Az elnök elmondta, néhány hete az egyesület tagjai már kipróbálták a maketteket, és a csillagászok kérésére véleményezték is azokat. Az ország első olyan interaktív csillagászati programján, amely vakok és látók számára egyaránt élvezhető, 15 személy dolgozott, valamint több cég támogatásával fedezték annak költségeit. A programot szeretnék az ország más részein is bemutatni, már kaptak meghívást Békéscsabára augusztus 7-ére. Terveznek egy nagyobb rendezvényt Ajkán is.

A szombati programon már kipróbálhatták a látók a Mystery boxot, a dobozba helyezett égitestről tapogatás után kellett megmondani, hogy a bemutatott 4 képből melyik ábrázolja a modellt. Ezzel mindenki átérezheti, milyen érzés tapintás útján tájékozódni.

(Forrás:Veszprém megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három + 8 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 24. péntek, Eszter, Eliza napja van.
Az év 21. hete és 145. napja.
Holnap Orbán napja lesz.

1707. Rákóczi fejedelem pompázása az ónodi országgyűlésen. "A felséges fejedelem szép pompás török paripán, királyszínű bársony köntösben és fekete kócsagtollasan jött, kétfelől nemes seregből való ifjak és gavallérok párducbőrösen és forgósan." Mindez olyan időben, midőn a közpénztár üres és a rézpénzt devalválni kellett.


1924. Megalakult a Magyar Nemzeti Bank. Elnöke Popovics Sándor, kormánybiztosa Szabóky Alajos pénzügyi államtitkár. Ugyanekkor megszűnt az Állami Jegybank.


Május 24. / Eszter, Eliza /

Sebők Éva: Tavasz Eszterke

Egy órácska óta
szól az Eszter-nóta.
Szálló sárkányorkán
hozta el az orrán.
Ihol zeng!...Ahol zeng,
nincs ott már sehol csend.
Piros pikulákat
hajtanak az ágak
Kövér bolondgomba
fölmászik a dombra.
Lába kel a bágyadt
pitypang- pagodának.
Fenn meg csodapókok,
ébredő pirókok,
ciróka-maróka,
hat rigó-fióka,
s egy fatetőn-alvó
kócos pityipalkó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com