Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Reklám
56
hallgató

Bárkinek lehet majd robotlába havi 400 ezerért

- 2008. október 15. 6:30 - 1236 megtekintés

Hamarosan bárki bérelhet magának olyan felcsatolható motoros segédeszközt, amely segíti a járásban. A robotlábat, melyet közvetlenül az agyhullámok irányítanak, Japánban fejlesztették ki, és mozgássérülteknek, valamint időseknek szánják. Havi bérleti díja 410 ezer forintnyi jen lesz havonta.

A HAL (Hybrid Assistive Limb- hibrid segédeszköz) nevű „robotöltözéket” idős és mozgássérült emberek számára fejlesztették ki. Az érzékelőkkel, vezérléssel, energiaellátással és motorokkal együtt szerelt öltözéket 410 ezer forintnak megfelelő összegért bárki kibérelheti egy hónapra Japánban. A Cyberdyne nevű vállalkozás gyártja az eszközt Tokióban.

A 22 font (10 kg) tömegű, akkumulátorral meghajtott, számítógép-vezérelt rendszert a derékra erősítik. Egy érzékelő a gerincen keresztül közvetlenül az agy jeleit fogja, és azoknak megfelelően mozgatja a lábszárra szerelt motoros alkatrészeket. Ezek részt vesznek a láb izmainak munkájában (vagy helyettesítik azokat), így segítik a járást.

Forrás: getty
Sankai professzor bemutatja a hamarosan bérelhető modellt

Yoshiyuki Sankai professzor, aki 1992 óta tevékenykedik a HAL-on (és egyben a cég vezérigazgatója) azt nyilatkozta, hogy már dolgoznak a teljes test mozgását segítő berendezésen, de egyelőre nem lehet még tudni, hogy az mikor kerül kereskedelmi forgalomba. A HAL három méretben jelenik meg, és készül belőle egylábas változat is, az utóbbi havidíja 839 font (274 ezer forint) lesz.

A Cyberdyne nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe került az eszköz kifejlesztése, ez az információ nem fér össze a cég politikájával. A technológiát széles körben alkalmazni lehetne, de egyelőre kifejezetten szociális felhasználásra szánják.

Sankai professzor erre hivatkozva zárta ki a katonai célú használatot, pedig állítólag megkeresték ilyen céllal. Az amerikai és az európai piac részéről is érdeklődtek már a cégnél, a kontinensen állítólag nemsokára kapni is lehet a robotlábat.

Közben arról is tudni lehet, hogy a világ több pontján kísérleteznek hasonló eszköz kifejlesztésével. A japán társadalomban is sok problémát okoz a társadalom elöregedése, mint a világ minden részén.

Ezért is fontos tudományos és társadalmi szempontból egyaránt minden olyan tárgy, melynek segítségével tovább lehet aktív az idős vagy beteg ember.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 2 = kilenc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 24. péntek, Eszter, Eliza napja van.
Az év 21. hete és 145. napja.
Holnap Orbán napja lesz.

1707. Rákóczi fejedelem pompázása az ónodi országgyűlésen. "A felséges fejedelem szép pompás török paripán, királyszínű bársony köntösben és fekete kócsagtollasan jött, kétfelől nemes seregből való ifjak és gavallérok párducbőrösen és forgósan." Mindez olyan időben, midőn a közpénztár üres és a rézpénzt devalválni kellett.


1924. Megalakult a Magyar Nemzeti Bank. Elnöke Popovics Sándor, kormánybiztosa Szabóky Alajos pénzügyi államtitkár. Ugyanekkor megszűnt az Állami Jegybank.


Május 24. / Eszter, Eliza /

Sebők Éva: Tavasz Eszterke

Egy órácska óta
szól az Eszter-nóta.
Szálló sárkányorkán
hozta el az orrán.
Ihol zeng!...Ahol zeng,
nincs ott már sehol csend.
Piros pikulákat
hajtanak az ágak
Kövér bolondgomba
fölmászik a dombra.
Lába kel a bágyadt
pitypang- pagodának.
Fenn meg csodapókok,
ébredő pirókok,
ciróka-maróka,
hat rigó-fióka,
s egy fatetőn-alvó
kócos pityipalkó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com