Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


37
hallgató

„Bőröndnyi” feladat hozta közelebb a vakok világát

- 2020. július 9. 21:04 - 394 megtekintés

Optikában tartott szemléletformáló interaktív rendezvényt a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete. A Bőröndbe zárt sötétség elnevezésű programot még 2007 őszén indították el azzal a céllal, hogy rávilágítsanak, miként élik napjaikat a látássérültek, milyen nehézségekkel kell szembesülniük. Az elmúlt évek alatt több mint ötven megyei településen jártak érzékenyítő programjukkal.

A Széchenyi Optikába szervezett minapi programjukon különféle játékos feladatok, kirakók, tapintás alapján végzett műveletek révén ismerhették meg az érdeklődők, milyen nehéz egy-egy feladat elvégzése, ha nem támaszkodhatnak a látásukra. Találgathattak, mire való egy-egy, kimondottan a látássérültek részére készült használati eszköz. A programra hoztak látássérültek, vakok számára készült beszélő eszközöket, például vérnyomásmérőt, ami szóban tájékoztat a mért értékekről.

A betérők kipróbálhatták a vakok számára fejlesztett írógépet is, mellyel a pontokból álló, tapintható Braille-írásjeleket üthetik a papírra. A résztvevőknek segítettek leírni a nevüket a mindössze nyolc billentyűvel rendelkező készülékkel. Az utcán pedig megpróbálhattak csukott szemmel, a fehér bottal tapogatózva megtenni valamennyi távolságot.

Az eseményre több gyereket is elhoztak, akik élvezték a kirakós játékokat, és ügyesebbnek is bizonyultak a felnőtteknél.

– Azt gondolom, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre, ellentétben a többséggel, akik sok esetben figyelmen kívül hagyják azt  emelte ki Pesti Zoltánné egyesületi elnök.

– Negyvenéves kor felett például évente illene megejteni egy szemészeti vizsgálatot, már csak azért is, mivel nagyon sokan csak akkor eszmélnek rá, hogy baj van, amikor már nem biztos, hogy lehet rajta segíteni. Egyesületünk ezzel a programmal is a prevenció fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet – tette hozzá.

Húsba vágó élményben volt része

– Számomra kettős érzés volt, egyrészt egy jó játékélmény, másrészt húsba vágó felismerés, hogy milyen suta az ember, ha nem lát – összegezte tapasztalatait Taupert Szilvia optometrista.

– Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy járjanak szűrővizsgálatokra az emberek, így megelőzve a visszafordíthatatlan látásproblémák kialakulását. Mi is találkoztunk olyasvalakivel, aki erősebb és erősebb szemüveget kapott, és mégsem látott jól. Kiderült, szürkehályogja van, így voltaképp fölöslegesen adott ki pénzt a szemüvegre.

(Forrás:a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


3 * = kilenc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com