Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Dixie's Gang - Party Time
33
hallgató

Bosszúság

- 2020. január 23. 10:00 - 667 megtekintés

Csámcsogás? Legyek? A repülő késése, automata telefonhívás? A neten kéretlenül felbukkanó hirdetés?

Képzeljük csak el: egy repülőtéren állunk, már a beszállókapu előtt. Hatalmas a tömeg, a repülőgép máris húsz perc késéssel indul, bár a táblán ezt még az égvilágon semmi nem jelzi.

Balra egy nő hangosan csámcsogva eszik valami éktelenül büdöset. A tévén a tömeg fölött celebek locsognak, aztán szörnyű zenék jönnek Justin Biebertől a Despacitóig. A jobb oldali szomszédod ordibál a mobiljába, az ő jobb szomszédja meg, ha minden igaz, éppen pedikűrözni készül.

Nos, ha valakinek nem lehet fát vágni a hátán, a fentiek egyike-másika (ha nem is mindegyik) biztosan bosszantja is. A bosszúság ismerős érzés mindenkinek. Azonban az is meghatározható-e tudományos alapon, mi tesz valakit vagy valamit bosszantóvá? Vannak-e eredendően idegesítő dolgok, míg mások meg egyénenként változnak? Van-e válas

Bosszúság

Bosszúság

za a tudománynak arra a kérdésre, hogyan lehet a bosszantás ellen védekezni?

A fenti három kérdésre a három válasz: nem tudjuk, nem tudjuk, nincs. A bosszúság talán a legáltalánosabb, mégis a legkevésbé tanulmányozott emberi érzelem. Hogy ezt miből gondolom? Abból, hogy ezt már jó egy évtizede leszögeztük újságíró kolléganőmmel, Flóra Lichtmannal együtt írt, Annoying: The Science ofWhcit Bugs Us (Bosszúság: Mi miért zavar bennünket?) című könyvünkben, és azóta senki sem vette magának a fáradságot, hogy megcáfolja a kijelentéseinket. Rámutattunk, hogy ezt a jelenséget senki sem vizsgálja. Nos, ezek alapján vajon mohón rávetették magukat a kutatók a témára? Felállítottak bosszúságvizsgáló tanszéket akár egyetlen egyetemen is? Kapott bárki katedrát kiemelkedő teljesítményért ebben a tárgykörben? Egy fenét! Nem történt semmi ilyesmi.

Nem mintha kevesebb lett volna a bosszantó dolgokból az elmúlt évtizedben. Ellenkezőleg. Vegyük csak a Twitter elburjánzását: ami kezdetben látszólag jóindulatú társadalmi fórumnak indult, ma már betüremkedik létezésünk minden zugába, és arra csábít, hogy olyasmivel foglalkozzunk haladéktalanul, amihez a világon semmi közünk sincs. Aztán a nyakunkra ültették az újabban influen-szernek nevezett véleménydiktátorokat. És persze mindenhonnan áradnak a kéretlen telefonos és írott üzenetek és hirdetések, internetes böngészőnkön egyre-másra ugornak fel a különböző termékeket reklámozó ablakocskák.

Személyes kedvenceim a motoros rollerek, amelyek mozgás közben a gyalogosok testi épségét veszélyeztetik, leparkolva meg az autósoknak vannak útban.

Aki kíváncsi a további részletekre, annak ajánljuk a National Geographic online felmérését a bennünket bosszantó dolgokról.

Bosszantó dolgok:

Amerikai anyalapunk közvéleménykutatást végzett az olvasók körében a legbosszantóbb dolgokról, különböző kategóriákban. íme néhány gyakori válasz, hazai példákkal kiegészítve.

Technika

Automata telefonhívások – internetes felugró hirdetési ablakok – szelfizés -mások mobiltelefonja – motoros rollerek

– az úgynevezett személyi asszisztensek -„minden új találmány a kerék óta”

Zajok

Rovarzümmögés – kutyaugatás – csámcsogás – autóduda – hamis éneklés -fűnyíró – flexelés- építkezés – lármás szomszédok

Személyek

Levakarhatatlan ügynökök – jegyellenőrök – akik a szavadba vágnak -harsányak – önimádók – motyogok

– celebek – hittérítők – csoszogok.

Egyszóval: mitől is bosszantó valami? Az adatok elemzése során három lényeges dolgot találtunk. Először is: zavarónak kell lennie, de anélkül, hogy a testi épségünket veszélyeztetné. Ha például egy légy betéved a hálószobába, az ugyan igen kellemetlen, de kárt aligha tehet bennünk. Kettő: kiszámíthatatlannak és szabálytalannak kell lennie. A vekker ketyegése vagy a macskaalom szaga is kellemetlen, de idővel mindkettőt meg lehet szokni. Azt viszont nem, ha a szomszéd időnként hirtelen elkezd hamisan hegedülni, méghozzá teljesen esetleges időpontokban. Ha az ember már jó előre tudja, hogy dugóba fog kerülni az autójával, vihet magával valamit, amivel el tudja ütni az időt, viszont ha a veszteglés váratlan, az már hallatlanul zavaró lehet. Három: ami igazán bosszantó, az beláthatatlan ideig tart. Ha például kiírják, hogy a repülőgép egy órát késik, és aztán csakugyan annyit késik, az elviselhető, de ha egy óra múlva még egy órát írnak ki, aztán még egyet, az már borzasztóan bosszantóvá válik.

Ha pedig a fenti bekezdés olvastán azt mondta magában, kedves Olvasó: „Álljon meg a menet!

Nem a világvége, ha késik az a repülőgép! Hiszen ha vittem magammal egy jó könyvet, mit bánom én, hogy mennyit kell várnom” – nos, ez rávilágít a bosszankodás egy újabb sajátosságára, éspedig a „tartalomfüggőségre”, mint azt Russell Shilling, az Amerikai Pszichológiai Társaság egyik vezető kutatója megfogalmazza. Igen nagy különbségek tapasztalhatók, ami az egyes embereket és kultúrákat illeti. Például a repülőgépek időnkénti, megmagyarázhatatlan késése igen bosszantó lehet egy utasnak, egy pilótának viszont állandóan föl kell rá készülnie. Ami pedig a kulturális különbségeket illeti: ha egy amerikai család megérkezik egy strandra, ahol rajtuk kívül csupán egy másik család van jelen, tőlük tisztes távolban telepednek le. Bizonyos mediterrán országokban viszont az a szokás, hogy egymáshoz a lehető legközelebb (ami az amerikaiakat erősen zavarná).

Ott vannak aztán az egyéni különbségek, amelyek miatt Shilling szerint igen nehéz megállapítani a bosszantóság általános ismérveit. Ez a fajta egyediség azonban bizonyos körülmények között egyenesen hasznos is lehet: egy pszichiáter barátomtól tudom, hogy míg a páciensei a saját sötét gondolataikról nem szívesen számolnak be, az őket bosszantó személyeket és helyzeteket hajlandók részletesen is ecsetelni, illetve viselkedésüket jellemezni. Ha ilyesmire biztatjuk az embertársainkat, könnyebben megnyílnak előttünk.

érdekes az is, hogyan változik idővel a bosszúság természete. Tíz esztendeje végzett felmérésünk szerint az emberek mások hangos mobilbeszélgetését tartották a legbosszantóbbnak. Ezt azzal magyaráztuk, hogy egy adott helyzetet általában szeret az ember egészében átlátni, és amikor csak a feléhez férhet hozzá, akkor a hiány zavarja. Akkor úgy tűnt, hogy a mobilos telefonálás elsősorban a kívülállókat bosszantja, ma azonban már inkább a hívottakat. Bizony, én nemrég hallottam egy huszonéves ismerősömtől, hogy kifejezetten idegesítik a váratlan hívások. Miért nem üzent inkább az illető? Vagy miért nem kérdezte meg üzenetben, hogy most bátran felhívhatja-e?

Ha létezik egyáltalán valami az életben, ami egyetemesen bosszantó, arra az ember biológiája világíthat rá leginkább. Néhány reflexünk a valóban veszélyes dolgok ellen szolgál hathatós védelemül. Az öklendezés például megakadályozhatja, hogy valami ártalmasat nyeljünk le. A pislogási reflex a szemünket védi a sérülésektől. A középfülben is működik egy reflex, amely az erős zaj ellen védelmez bennünket. Valakinek az erős parfümje talán az öklendezési reflex miatt bosszanthat bennünket, a vuvuzela fülsértő lármája meg a középfülben tapasztalható reflex miatt.

A bosszúság általános jellemzőit segíthet felderíteni az olyan emberek tanulmányozása, akik valamiért különösen sok bosszantó dolgot tapasztalnak. Ahogyan a koleszterinérzékenység problémája elvezetett az első koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek kikísérletezéséhez, a mizofóniások (a kellemetlen, bántó zajokra túlérzékeny emberek) révén talán eljuthatunk a bosszúság csökkentésének általános eszközeihez.

Az öröklött, illetve ritka betegségekkel foglalkozó amerikai GARD információs központ szerint a mizofóniások igen intenzíven reagálnak mások számára közömbös hangokra is. Számukra nagyon bosszantó lehet valaki másnak a csámcsogása vagy akár ásítása, szuszogása is. Ha a kutatók kitalálják, hogyan lehet az ilyeneket megnyugtatni, az talán mindenkinek hasznára válhat.

A szerkesztő jegyzete: Ennek a cikknek a maximális terjedelmét szigorúan megszabtuk, ám a szerző ezt túllépte, így kénytelenek vagyunk közbelépni, és ezen a ponton megszakítani a szöveget. Rettenetesen sajnáljuk, ha ez esetleg bosszantja a kedves Olvasót.

(megjelent: National Geographic, 2020. január)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


8 + kettő =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com