Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Manhattan - Rossz vagyok
30
hallgató

Csak a lenyúlást vitték végig nyugdíjügyben

- 2012. augusztus 15. 16:18 - 2252 megtekintés

Teljes a fejetlenség nyugdíjügyben; újabbnál újabb ötletekkel áll elő a kormány, ám amit egyik nap kijelentenek, azt a másik nap már cáfolják. Legutóbb Révész Máriusz, a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója például azt mondta, a nyugdíjak meghatározásánál figyelembe kell venni a gyermekek számát.

Kijelentése azért érdekes, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma néhány nappal korábban egyértelművé tette: ebben a ciklusban nem változik a nyugdíjrendszer, és változatlan marad az ellátás kiszámításának módja is.

Még nem derült ki pontosan, hogy a kormány tagjai nem beszélnek egymással és a szaktárca vezetőit sem tájékoztatják az ötleteikről, vagy pedig a kabinetnek nincs fogalma arról, hogy mit akar nyugdíjügyben. Valószínűleg mindkettő igaz lehet, mint ahogy az is, hogy a szakértőket messze elkerülik.

Múlt héten, az Emberi Erőforrások Minisztériumának válaszából kiderült, nem változtatnak a nyugdíjrendszeren, pedig Selmeczi Gabriella volt nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott többször kiemelte: 2012. végére kiderül, mire számíthatnak a jövő nyugdíjasai. Orbán Viktor is arról beszélt áprilisban, ha nem hoznak létre egy új rendszert, a jelenlegi összeomlik. Most a szaktárca válaszából mégis az derült ki, hogy ebben a ciklusban nem vezetik be az egyéni számlát, miközben a magánkasszák lenyúlásakor ezzel kampámnyoltak, és többek között Orbán Viktor aláírásával politikai nyilatkozat is született az ügyben. Erre emlékeztetett Mesterházy Attila is. A szocialisták elnöke Giró-Szász András kormányszóvivőt idézte, aki egy interjúban azzal védekezett, hogy az egyéni számlák kialakítására idén ugyan nem kerül sor, de később meg fog történni.

Csakhogy a minisztérium válasza nem erre az évre, hanem erre a ciklusra vonatkozott. Mesterházy szerint nyomós oka van annak, hogy a kormány letett az egyéni számlák kialakításáról. Nincs ugyanis mit vezetni rajtuk – fogalmazott az ellenzéki párt elnöke. Az államadósság törlesztésére hivatkozva ugyanis elköltötték a nyugdíjvagyon nagy részét. A szörnyű valóság az – mondta -, hogy az adósság nem csökkent, és a pénz sincs már meg. Szerinte a kormány először hazudott az embereknek, amikor azt állította, hogy a magán-nyugdíjpillér rosszul működik.

Aztán megzsarolta őket, hogy a többség kilépjen ebből a pillérből. Majd ismét becsapta őket, mert nem megőrizte a pénzüket, hanem rekordidő alatt felelőtlenül felélte és ostoba gazdaságpolitikája finanszírozására fordította – fogalmazott.

Hosszú ideig a gyermekvállalás és a nyugdíj között akart párhuzamot vonni a kormány. Alapelvük az volt, hogy a gyermekvállalás nemzetgazdasági érdek, minden gyerekkel leendő adófizető születik, és a szülőket ezért jutalmazni kell idős korukban. Büntették volna a gyermekteleneket és magas nyugdíjjal jutalmazták volna a legalább három gyereket vállalókat. A hasonló végzettségű és munkát vállaló emberek ellátása között kétszeres is lehetett volna a különbség. Azzal, hogy a szaktárca kijelentette: nem változik a nyugdíjrendszer, ez az ötlet is a feledés homályába merülhetett volna.

Sokan fellélegeztek emiatt, és a szakértők állították, a gyermekvállalásnak semmi köze a nyugdíjrendszerhez. Ám Révész Máriusz, Orbán Viktor családpolitikai tanácsadója néhány nappal később újra előhúzta a témát, mondván, a nyugdíjak meghatározásánál is figyelembe kellene venni a felnevelt gyerekek számát, hiszen az ő gazdasági teljesítményük tartja fenn a nyugdíjrendszert. Mint mondta, nem arról van szó, hogy “büntetem azokat, akik nem neveltek gyereket, csupán a hasznosságát kell elismerni a gyermekvállalásnak”. Most ugyanis – Révész szerint – jelentős hátrányban vannak a gyermeket nevelők, különösen az édesanyák.

Ez csak két példa arról, milyen káosz uralkodik a témában, de egyik esetben sem lehetett arról hallani, kivel, melyik nyugdíjszakértővel ült le beszélgetni a miniszterelnök, ki és miért támogatja vagy veti el az ötleteket. Amit következetesen végigvittek, az kizárólag a nyugdíjak szigorításával, elvételével kapcsolatos ötletük volt. Többek között a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások elvétele, a korai- és rokkantnyugdíjak megszüntetése.

Önmagukat cáfolják

– Állítás: A nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer (Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2012. július 31.)
Öncáfolat 1: 2012 közepére derülhet ki pontosan, hogy a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány (Selmeczi Gabriella, 2012. január 7.)
Öncáfolat 2: A magyar nyugdíjrendszer pillanatokon belül össze fog omlani. Ezért nekünk egy új nyugdíjrendszert kell létrehoznunk (Orbán Viktor, 2012, április 26.)

– Állítás: Ebben a ciklusban a nyugdíj-jogosultsági és kiszámítási szabályok is a jelenlegiek maradnak (Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2012. július 30.)
Öncáfolat 1: A gyermekvállalást el kell ismerni a nyugdíjrendszerben, ez olyannyira nem elméleti törekvés, hogy már törvényjavaslat is készül erről. (Mészáros József, a nyugdíjfolyosító főigazgatója, 2012. június 29.)
Öncáfolat 2: Garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak. (Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János politikai nyilatkozata, 2010.)

– Állítás: A nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, ehhez az úgynevezett egyéni számlás rendszer a lehető legalkalmasabb, amely Svédországban kiválóan, Olaszországban és Lengyelországban már kevésbé jól működik. (Varga Mihály, 2010 január 8.)
Öncáfolat 1: a Fidesz semmiféle modell bevezetését nem tervezi. Egy fontos dolog van a párt számára: a nyugdíjak értékállóságának, a nyugdíjasoknak a megvédése. (Varga Mihály, 2010 január 9.)
Öncáfolat 2: Nem fogjuk alkalmazni a svéd modellnek nevezett valamit, illetve nem vezetjük be és nem fogadjuk el a 70 éves nyugdíjkorhatárt. (Iván László fideszes képviselő, 2010 január 20.)

Adta hírül a nepszava.hu és a meosz.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


6 - egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com