Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Besh-O-Drom - Amikor én még kissrác voltam
29
hallgató

Egyedülálló kezdeményezés: akadálymentes turizmust ajánlanak a sérülteknek

- 2018. július 17. 13:47 - 668 megtekintés

Az akadálymentes turisztikai lehetőségek közt nem igazán bővelkedik hazánk. Megyénkben sem számottevő az olyan attrakciók száma, amelyek kimondottan a fogyatékkal élők részére nyújt aktív kikapcsolódást.

– Isten hozott mindenkit a csend és a friss levegő településén – nyitotta meg a III. Mátrai Nemzetközi Egészségturisztikai Konferenciát a házigazda település polgármestere. Holló Henrik ismertette: a falu törekvése, hogy a jövőben teljes mértékben akadálymentesített övezetté váljanak, ahová a mozgáskorlátozott vagy fogyatékkal élő turisták is szívesen ellátogatnak és könnyedén meg is tudnak majd közelíteni.

– Mindössze négyszáz állandó lakosa van a településnek, ám ez a turisztikai szezonban mindig magasabb – kezdte ismertetőjét a vezető. – Nagyon jó adottságokkal rendelkezünk. A Károlyi-kastély az egykori nemesi család rezidenciája volt, szomszédságában az Ivócsarnok áll, amelyben a kénes gyógyvíz a „parádi víz” található. A vizet a helybeliek csak cseviceként emlegetik. Emellett a klíma is kitűnő, jó a levegő, nincs parlagfű. Bár nem turisztikai látványosság, de hozzánk tartozik a ma már romos és elhagyatott üveggyár, amely valamikor világhírűvé tette a falut és nemcsak presztízs volt itt dolgozni, hanem számos család megélhetést biztosította a sokszor apáról fiúra öröklődő szakma. Ma már csak a múzeum őrzi a megmentett értékeket. Az önkormányzat döntött: a falut átállítják a turizmusra, az egészségturizmuson belül a paraturizmust fejlesztenék – hangsúlyozta a vezető.

Dr. Zsarnóczky Martin, a Matra Resort ­projektvezetője a tanácskozáson kifejtette, tanulmányokat, felméréseket készítettek és kidolgozták az akadálymentes turizmus tervezésének folyamatait. Ez azt eredményezi, hogy fizikai, illetve értelmi képességeiben akadályozottak számára is elérhetővé és élvezhetővé teszi az ép társadalom utazóinak kínált turisztikai szolgáltatásokat.

Mozgáskorlátozottak ­számára jól járható tanösvényt építenek augusztusban, majd terveik szerint rendszeresített akadálymentesített autóbuszjáratok közlekedését is biztosítanák a jövőben. Hozzátette, a fogyatékkal élő személyek turizmusának alapvető feltétele, hogy az abba bekapcsolt szálláshelyek is akadálymentesek legyenek, hisz az utazás, az élményszerzés és a pihenés iránti vágy bennük is él.

A Mátrai Nemzetközi Egészségturisztikai Konferencia témája volt többek között a parasport és az akadálymentes turizmus kapcsolata-integrációja is, amelynek apropójaként a településen rendezték meg a néhány napos edzőtáborukat a karate parasportolók – tudatta Hodunov Edvárd, a Magyar Karate Szakszövetség Parasport Bizottság vezetője. Elmondta, hogy a családi és szakmai segítségen túl a társadalmi elfogadás, a megfelelő környezet kialakítása is nagyon fontos és a mátrai falu ebben kiemelkedő. Országosan egyedülálló kezdeményezése pedig a többi település számára is példaértékű.

——————————————————————————————————
Kerekesszékben is biztonságban

A rendezvényen jelen volt Kalmár Árpád, a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke is, akinek nevéhez fűződik a fogyatékkal élő emberek ­önvédelmi módszerének kitalálása. Dr. Garamvölgyi László, a Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy bár nagy a látencia, de évente több mint kétezer olyan bűncselekmény történik, amelyben kerekesszékesek, vagy fogyatékkal élők az áldozatok. – A nemzeti bűnmegelőzési stratégiába szervesen illeszkedik az a program, amelynek az egyik része épp az, hogy az elesettek, a fogyatékkal élők is meg tudják magukat ­védeni. A programban nemcsak a kerekesszéket használók vesznek részt, hanem például látássérültek is. Tavaly Siófokon rendeztek hasonló, önvédelmi technikát is tanuló parasportolók számára tábort. Számukra szükséges a megfelelő felkészülési helyszín is és Parádsasvár jövőre otthont adhat egy nagyszabású nemzetközi edzőtábornak, vagy akár egy rangos versenynek is – közölte rendőr dandártábornok.

Forrás:Heves megyei hírportál

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


nyolc - = 5

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com