Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Napi Evangélium - István atya rovata
32
hallgató

A hullámvasút neve: Lyme

- 2019. augusztus 21. 11:43 - 1259 megtekintés

Egy apró fényfolton kívül semmit sem lát. Járni nem tud. Pedig nagy valószínűséggel láthatna. Járhatna. Olyan egészséges lehetne, amilyen nyolcéves koráig, addig a bizonyos kullancscsípésig volt. Ha az orvosok foglalkoztak volna azzal, hogy Lyme-betegségre utaló borrelia baktériumot mutattak ki a véréből. Sok sorstársa van. Hogy ne legyen ennyi, Czikoráné Szabó Éva létrehozta a Lyme Betegekért […]

Egy apró fényfolton kívül semmit sem lát. Járni nem tud. Pedig nagy valószínűséggel láthatna. Járhatna. Olyan egészséges lehetne, amilyen nyolcéves koráig, addig a bizonyos kullancscsípésig volt. Ha az orvosok foglalkoztak volna azzal, hogy Lyme-betegségre utaló borrelia baktériumot mutattak ki a véréből. Sok sorstársa van. Hogy ne legyen ennyi, Czikoráné Szabó Éva létrehozta a Lyme Betegekért és Magyar Emberekért Családokért Alapítványt.

Kicsi ez a lakás, kicsi ez a szoba. Egyszerű az egész, semmi fakszni, egy kép az ágy felett. Én látom csak. Egy férfi tesz-vesz a konyhában, szinte lábujjhegyen, halkan, mint a macska, nehogy zavarjon, ahogy beszélgetünk. Itt minden hangnak jelentősége van, hangok vannak a képek helyett is.

Éva ül a kerekesszékben, és mosolyog.

– 1981-ben születtem, teljesen egészségesen – kezdi, és két kezével eligazgatja a combjait a székben. -A szüleim nagyon vártak. Szép gyerekkorom volt, játszottam, nevettem, szerettem, ahogy kell. Máig látom magam előtt a gyerekszobát, a kiságyat, amiben aludtam, a homokozót a kertben, a húgom arcát. Nyolcéves voltam, befejeztem az első osztályt, nyaralni mentem a nagymamámhoz Gödrére, Baranyába. Strandoltunk, játszottunk, csuda jól éreztük magunkat. A nagynénémtől kaptam akkoriban egy naplót, tisztán emlékszem, piros volt, műanyag bőrkötéssel. Abba írogattam, ami történt velem. Felírtam például, hogy fájt a fejem. Hogy hányingerem volt, hánytam, hogy vérzett az orrom. Itt kezdődött minden… Valószínű, hogy azon a nyaraláson csípett meg egy kullancs. Nyár végén elmentünk a családdal Veszprémbe, az állatkertbe. Most is élesen emlékszem arra a pillanatra, amikor beléptünk, és hirtelen elsötétült körülöttem minden. Senki sem tudta, mi történik velem. Én sem.

A legközelebbi kórházba vitték. Gyerekosztály. Először daganatra gyanakodtak, aztán azt mondták, valami gyulladás állhat a háttérben. Át, egy budapesti klinikára. Gerinclumbálás.

– Képtelen voltam feküdni, mert annyira iszonyatosan fájt a hátam. Látni továbbra sem láttam, csak valami összevissza amőbák úsztak a szemem előtt. Akkor jött ki rajtam a mumpsz is. Elkülönítettek. Aztán jött a Heim Pál Kórházban az első szteroidkúra. Óriási adagokat kaptam. Kis, vékony csontú gyerek voltam, de akkor annyira felpuffadtam, hogy amikor hazavittek, a nagyapám nem ismert rám. Viszont a szteroidtól a látásom visszajött, szinte egészen. Újra láttam anyu arcát, a húgomét, a fákon a lombokat… Pár héten belül ki is engedtek. Időközben megérkezett anyuékhoz a levél, hogy a pár héttel azelőtt levett vérből kimutatták a borrelia baktériumot. Vitték is azonnal a leletet a kezelőorvosomnak. Ő ránézett, félrerakta a papírt, és annyit mondott anyuéknak: nem kell a szülőknek mindenről tudni. Elmentünk később egy másik kórházba is, a kezelőorvosom tudta nélkül, mert a szüléimét nem hagyta nyugodni a dolog. Ott is levetették a vért. Lyme. Vittük újra az eredményt a kezelőorvosomnak. Ő elintézte annyival, hogy a lelet álpozitív, és ha még egyszer el merünk menni máshová, őt felejtsük el. Az én életem szinte biztosan itt csúszott el. – Pár pillanatra elhallgat. A folyosóról hangok szűrödnek, félrebillentett fejjel fülel. – Ha akkor megkapom a Lyme-betegség-re a kezelést, akkor nagy valószínűséggel nem veszítem el a látásom. És nem kerülök kerekesszékbe… Mi mást tehettek volna a szüleim, mint hogy az orvosok kezébe teszik az életem? Kétségbe voltak esve. Csak azt szerették volna, hogy valaki végre meggyógyítson. El is kezdték rajtam a Lyme kezelése helyett az újabb szteroidos kezelést.

BELENŐNI A SÖTÉTBE

Az első, szteroidokkal elért látásjavulás csak néhány hónapig tartott. Szteroidkúra, javulás. Újabb romlás. Kórház, haza. Kórház, haza. Tizenkét éves koráig így telt az élet. Akkor már csak fényeket, foltokat látott, az iskolapadba már nem tudott visszaülni.

– Anyu naponta odaült az ágyam szélére, felolvasta nekem a könyvet, és én próbáltam visszamondani. Annyiszor olvasta újra, amíg sikerült. Így tanultam.

Tizenkét éves korára kiderült, hogy sosem fog már újra látni. Hogy a szteroiddal csak a tüneteket nyomták el, az okot nem szüntették meg. így lett a sorozatos látóideg-gyulladásokból látóideg-sorvadás. Azt mondja, valahogy úgy belenőtt az egészbe. A fokozatosan növekvő és elsötétülő homályba, a tapogatózásba, a fülek hegyezésébe, a hangok, a szagok, az ízek megizmosodásába.

– Közben ott voltak az ízületi meg a szörnyű mellkasi fájdalmak is. De amikor ezek épp nem voltak, játszottam a szomszéd gyerekekkel, mintha mi sem történt volna. Aztán egyszer csak játék közben begörcsölt a lábam ujja. Megálltam, elmúlt, szaladtam tovább. Aztán a görcs már óránként jött. Aztán negyedóránként… Kórház. Felmerült, talán szklerózis multiplex. Kaptam rá gyógyszert. Akkor már az egész testem begörcsölt, mindenem. A gyógyszert továbbra is adták, hátha mégiscsak jó lesz. A kezemet addigra annyira szétszurkálták, hogy eltűntek a vénáim. Már morfiumot is adtak, olyan brutális fájdalmaim voltak. Tizenhárom éves voltam. – Szenvtelenül beszél, mint aki becsomagolta, és a szoba túlfelébe zárta a múltat. Ott van valahol, de megérinteni nem tudja, vagy nem akarja.

– Egy ponton aztán a szüleim már nem bírták nézni a szenvedésem, és átvittek egy újabb kórházba. Éjjel volt. Emlékszem, a nővér a karjaiban vitt be a kocsiból az épületbe. Pár nap múlva hirtelen megszűntek a görcseim… Kiderült, azért, mert a nővérke elfelejtette kiadagolni a nem létező szklerózis multiplexemre kapott gyógyszeremet. Két nap múlva már szaladtam a folyosón.

Nem sokkal ezután lebénult deréktól lefelé. Megint a megszokott szteroid és a megszokott javulás. És a visszaesés. Évekig jártak orvostól orvosig.

– 2011 volt, hűvös ősz, amikor újra lebénultam. Gondoltam, jön megint a szteroid, és én újra talpra állok. Csakhogy akkor, újabb kísérletként kaptam plazma-ferezist is. Azt mondták, szerintük ettől gyorsabb lesz

a gyógyulás. Nem lett. Azóta nem tudok kiszállni a kerekesszékből.

2012-ben, amikor már ott volt az internet, és vele a sok-sok információ, világossá vált számukra, hogy ez az, amire gyanakodtak már: Lyme… Akkor keresték meg Esztó Klára doktornőt, Lyme-specialistát. Akkor, az első tünetek megjelenése után húsz évvel kapott életében először célzott, antibiotikumos kezelést a krónikus Lyme-betegségre. A látását az idegsorvadás miatt már nem tudja semmi visszahozni, de azóta az állapota nem rosszabbodott. Azt mondja, ez is óriási eredmény. Közben azért leérettségizett. Aztán tizenkilenc évesen felkerült Budapestre, a Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportjába, ahol megtanították mindenre, ami ahhoz kellett, hogy önállóan élhesse az életet. Fehér bottal közlekedni, ellátni magát, Braille-t tanult és azt, hogyan használja a számítógépet. Felvették az egyetemre, 2010-ben meg is kapta a diplomáját: szociális munkás lett. Egy ismerős révén került aztán el a Nem Adom Fel Alapítványhoz, a mai napig ott dolgozik, pályázatokat figyel, és ír.

A konyhában a férfi már a mosogatásnál tart. Néha odalép Évához, és finoman a vállára teszi a kezét. A férje. Ő nem lát, még apró fényeket sem. Évi még egyetemre járt, amikor megismerkedtek, tizenegy éve. Három év múlva volt az esküvő. Akkor még mentek mindenfelé, akkor még tudtak, nyakukba vették a várost. Két nemlátó még elboldogul a kinti világban együtt. Két nemlátó, úgy, hogy az egyik székben ül, már nem. Nem adja fel, bár látni sosem fog, a lábra állásért küzd, amíg csak bír. Van orvos, aki azt állítja, a kulcsszó az izomépítés. Csak eljutni bárhova, az a bravúr.

– Nem úgy van, hogy fogom magam, és elindulok. Segítség kell hozzá. Ha én itt egyedül megpróbálnék kimenni az ajtón, egy percen belül leesnék a járdaszigetről…

POZITÍV-ÁLPOZITÍV

De most boldog. Mondja, talált egy helyet, ahol elektródákkal stimulálják az izmokat. Ebben bízik, ebben hisz. Az utóbbi időben akadt egy támogató szolgálatos segítség is, aki hetente kétszer elviszi őt erre a helyre. Ez a két nap ünnep neki.

– Vannak még jó dolgok. Amikor például nagy bulikat csapunk itt, ezen a kis harminchat négyzetméteren. Nagy társaság, tánc, ének, röhögések! Utazunk is néha. Hétvégén például Pilismaróton voltunk. Minden nyáron felkerekedünk, és nekiállunk lábat lógatni valahol a barátainkkal. És mindig megoldjuk, hogy bekerüljek a vízbe, nem hagynak ám szárazon! Ahol nincs beemelő, ott jön a férfierő! – nevet.

Közben meg mennek a hétköznapok. Azok hullámzanak a krónikus Lyme hátán. Követhetetlen, kiszámíthatatlan az egész, önmagának is, a körülötte lévőknek is. A tünetek jönnek-mennek, ezerfélék, a kiújulok és az újonnan felbukkanok. Lesben vannak, támadnak, visszavonulnak őrült ritmustalanságban.

– Nagy baj, hogy Magyarországon az orvosok többsége nem ismeri még el a Lyme-ot, főleg nem a krónikus változatát – magyarázza. – Rengeteg orvost jártam én is végig, akiknek, ha csak megemlítettem, hogy ez a betegségem, már belém is fojtották a szót azzal, hogy tévedek. Ragaszkodnak ahhoz, hogy ez csakis autoimmun-betegség lehet. Mert az is… Nagy valószínűséggel a kezeletlen Lyme idővel beindít egy autoimmun-problémát is. De a baj gyökere ugyanaz. Ezért tartok én is itt, ahol tartok. Az orvosok többsége azt mondja, csak akkor Lyme a Lyme, ha előjön a tipikus piros, kokárdaszerű folt a kullancscsípés körül. És hogy akkor is elég egy néhány hetes antibiotikumos kezelés a teljes gyógyuláshoz. Aztán, ha továbbra is fennállnak tünetek, és a teszt is pozitív marad, rámondják, hogy álpozitív. Pedig más orvosok már régóta egyetértenek abban, hogy a Lyme-borrelia baktérium több mint háromszáz másik betegség tüneteit képes produkálni. Ezek közül csak az egyik a bőrpír… Ráadásul az is előfordulhat, hogy a még élő baktérium elbújik hónapokra, évekre a szervezetben. A kórházakban pedig, mivel a pontos okot nem találják – sok-sok kivizsgálás után tünetileg kezelik az illetőt. Jobban mondva, rendszerint félrekezelik. És elindul az ördögi kör.

Évi beleásta magát a témába, mindent elolvasott, rengeteg sorstársával beszélt. Majd azt mondta, ez így nem mehet, tenni kell valamit. Akkor, 2015-ben lett az alapítvány, amit ketten hoztak létre a férjével.

– Fel szeretnénk erre a betegségre hívni a figyelmet. Segíteni a Lyme-betegeknek, akik sokszor elmondhatatlanul tanácstalanok és kétségbeesettek. És ami talán a legfontosabb: párbeszédet akarunk indítani a szakemberekkel. Szervezünk szeptember 28-án egy Lyme-borreliozis konferenciát, ebben a témában Magyarországon ilyen konferencia, képzés még nem volt. Azt szeretnénk elérni, hogy az országban az összes orvos legyen tisztában azzal, mi van akkor, mit kell tennie, ha felmerül a Lyme gyanúja. Hogy ne az legyen, amit már átéltünk párszor, hogy az orvos azt mondja, nem tudja pontosan, hogyan kell kezelni ezt a betegséget, de majd felmegy az internetre és megnézi. Azt szeretnénk elérni, hogy a legújabb Lyme-betegséggel foglalkozó kutatási eredményeket, tanulmányokat beemelnék az orvosi képzésbe. Hogy ne kerüljenek emberek olyan helyzetbe, amilyenbe én is kerültem.

Mosolyog. Megjegyzi, ideje, hogy főzzön valamit. Szeret főzni. Meg be kell fejeznie egy pályázatot. A férje odahajol hozzá, összekeveredik a nevetésük. Mondja, már csak két nap a tornáig. A friss levegőig.

– …és visszafelé ott a zöldséges. Akkor egész olyan, mintha újra egyedül vásárolnék. Mint egy felnőtt, önálló ember. Megveszem a barackot, a főznivaló kukoricát. És én döntöm el, hogy mit, és melyiket. Hiányzik ez… nagyon. De nem adom fel.

(megjelent: Nők Lapja, 2019. 08. 21.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


2 + = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 1:00: Katapult DJ - Lipóczi Csaba és Bozóki andor mix-műsora
 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 9:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 10:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 11:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: UK fever show - listavezető dalok Angliából
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás) -
 • 20:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 21:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 22:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 23:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 2. szombat, Ottó napja van.
Ma van a(z) Sportújságírók napja.
Az év 26. hete és 183. napja.
Holnap Kornél, Soma napja lesz.

1462. Mátyás király Budáról meghagyta Pozsony városnak, hogy a törökök elleni hadjáratra ágyúkat, kocsival lovakkal, lőporral és ágyúmesterrel küldjön Váradra. - Régen a városok ostromszekerekkel rendelkeztek, és a fejedelem a fölszerelési eszközöket így kérette össze.


1957. Képernyőre kerül az első magyar tévé-híradó.


Szilágyi Domokos
/ 1938. júl. 2. - 1976. okt. 27. /

Napszakok

"...Nem vágyom már útra, tájra,
Sem örömmel és se fájva,
nem vágyom se rigófüttyöt,
tavaszi fát, amely rügyköd,
törzses tölgyet, bütykös bükköt,
hóhullást, fenyőszagot.
Csak egy békés napszakot."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com