Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Edda - Utolsó érintés
27
hallgató

Egyénre szabott rehabilitációval segítik a koronavíruson átesetteket Debrecenben

- 2021. január 12. 21:06 - 308 megtekintés

Légzőtornából, erőfejlesztési tréningekből álló programot állítanak össze a szakemberek, s ha szükséges, kardiológus és pszichológus segítségét is igénybe veszik a betegek mielőbbi felépüléséhez.

A koronavírus-fertőzés hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, melyek alapján egyértelműen látszik, hogy a fertőzés szövődményei nem csak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkeznek. A panaszok olykor több hétig vagy akár hónapig azoknál az érintetteknél is elhúzódhatnak, akiknél enyhébb lefolyású volt a betegség. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, a légszomj, a köhögés és a lelki panaszok sora, vagyis egyértelmű, rehabilitációra van szükség. Hogyan és miként? Erről beszélt a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában dr. prof. Szilasi Mária tüdőgyógyász, rehabilitációs szakorvos és dr. Takács Erzsébet Mária tüdőgyógyász szakorvos.

Szilasi Mária tüdőgyógyász, rehabilitációs szakorvos Fotó: Dehir

Szilasi Mária elmondta, a koronavírus többségében tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel zajlik, de vannak olyanok, akik intenzív terápiára vagy gépi lélegeztetésre szorulnak. Hozzátette, a tapasztalatok alapján sok betegnél visszamarad valamilyen tünet, ez különösen a kórházi kezelésre szorultak esetében jellemző.

„Ez magában foglalja, hogy nagyon gyengék a betegek, izomvesztésük van, de akár mentálisan is érintettek lehetnek. Elhúzódó bizonytalan tünetei vannak hosszú ideig, és ezekkel a betegekkel foglalkozni kell, segíteni kell rajtuk. Itt jön szóba a rehabilitáció” mutatott rá a szakorvos.

Hozzátette, a betegeket – főként ha kórházban kezelték – visszahívják kontrollvizsgálatra, ahol az orvos eldönti, hogyan tovább, rehabilitációs szakorvossal, társszakmák képviselőivel konzultál és összeállítanak egy olyan rehabilitációs programot, amellyel segíteni tudnak a betegeknek.

Szilasi Mária rámutatott: a koronavírus gyulladást okoz a szervezetben, és különösen a tüdő funkciója károsodik, de más szerveknél is okozhat eltéréseket, így az egész szervezetet érintő megbetegedésről van szó. Mint mondta, általában a gyógyulást követően hat hét után szükséges a konzultáció, és egy egész csapat – rehabilitációs szakembert, tüdőgyászt, akár kardiológust vagy pszichológust is bevonhatnak – állítja össze a beteg állapota és a tünetek alapján a megfelelő programot.

„Állapotfelmérés történik, és egyénre szabottan alakítjuk ki ezt a rehabilitációs programot, ami légzőtornából, légzőizomerősítésből, állóképességi és erőfejlesztési tréningekből áll. Fontosak a légzőgyakorlatok, a váladék eltávolítása”– magyarázta a szakember.

Takács Erzsébet Mária arról beszélt, hogy az orvosok, egészségügyben dolgozók számára is teljesen új volt a koronavírus, sok mindent meg kellett tanulniuk. A tüdőgyógyász szakorvos elmondta, volt olyan beteg, akivel az aktív időszakban naponta konzultáltak telefonon, a vészhelyzet miatt pedig belekényszerültek abba, hogy nem hivatalos módon, de elkezdjenek a betegekkel egyfajta rehabilitációs programot is. Hozzátette, jelenleg huszonöt beteg jár hozzájuk, akiket a tünetektől függően egyénre szabottan próbálnak segíteni.

Takács Erzsébet Mária tüdőgyógyász szakorvos Fotó: Dehir

„Sikerélményeink vannak: azok a betegeink, akiket decemberben elkezdtünk rehabilitálni, januárban már kontrollra jöttek vissza, és az a beteg, aki akkor a székről nem tudott felállni és visszarogyott, most már szépen jár járókeret nélkül. Nagyon nehéz dolog, mert nekünk is tanulni kell, mert a Covid új dolog, nem hasonlítható össze egy régi influenzajárvánnyal vagy bármi hasonló vírusos betegséggel. Mi is tanulunk, folyamatosan konzultálunk egymással, olvassuk a szakirodalmat!” – mutatott rá a szakember.

A koronavírus nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is gondot okozhat. Takács Erzsébet Mária elmondta, van olyan beteg, akinek mióta légszomja volt, nem tud sálat viselni vagy a blúzát sem képes teljesen begombolni, mivel fulladásérzete van. A kórházi állapotok megviselik a betegeket, az otthon lévők esetében pedig a bizonytalanság érzése okoz egyfajta szorongást, mivel nem tudják, kihez forduljanak, mit csináljanak.

„Már csak azért is, hogy megnyugodjon és ne maradjon benne semmilyen negatív érzés, érdemes elmenni ahhoz a szakorvoshoz, amilyen tünete van, és akkor legalább megnyugszik. Mert ha bizonytalanságban él, nem jó hosszú távon, abból később pszichoszomatikus betegség lehet” – javasolta a tüdőgyógyász szakorvos.

A teljes beszélgetést megtekinthetik itt:https://www.dehir.hu/videogaleria/esti-kozelkep-2021-01-11

(Forrás: Dehir)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* 5 = harminc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 24. péntek, Iván napja van.
Az év 25. hete és 175. napja.
Holnap Vilmos napja lesz.

1487. Mátyás király sohasem rovott ki a jobbágyokra önkényesen adót. Ha szorultsága nagy volt és az idő rövidsége miatt országgyűlést nem tarthatott, akkor oly eljárást követett, hogy az egyházi és világi országnagyok által szavaztatta meg a kapunként egy arany forintot kitevő adót.


1833. Gróf Széchenyi István a vaskapui sziklarepesztéshez szánt kormánybiztos. Végre erre is szántak Bécsben némi költséget. Az irányításra Széchényi Istvánt választották. Naplója szerint július 8-án indult rendeltetési helyére az I. Ferenc nevű gőzhajó, s október 8.-án érkezett Pestre.


"Tüzit megrakatta világos Szent János.
Fehirhaju Magyar Ilona
haján fölyü gyöngykoszorú, gyöngy.

Jelenti magát Jézus
három esztendőben.
Jézus magát úgy jelentgeti már...."

népköltés

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com