Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


22
hallgató

Egyénre szabott rehabilitációval segítik a koronavíruson átesetteket Debrecenben

- 2021. január 12. 21:06 - 586 megtekintés

Légzőtornából, erőfejlesztési tréningekből álló programot állítanak össze a szakemberek, s ha szükséges, kardiológus és pszichológus segítségét is igénybe veszik a betegek mielőbbi felépüléséhez.

A koronavírus-fertőzés hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, melyek alapján egyértelműen látszik, hogy a fertőzés szövődményei nem csak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkeznek. A panaszok olykor több hétig vagy akár hónapig azoknál az érintetteknél is elhúzódhatnak, akiknél enyhébb lefolyású volt a betegség. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, a légszomj, a köhögés és a lelki panaszok sora, vagyis egyértelmű, rehabilitációra van szükség. Hogyan és miként? Erről beszélt a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában dr. prof. Szilasi Mária tüdőgyógyász, rehabilitációs szakorvos és dr. Takács Erzsébet Mária tüdőgyógyász szakorvos.

Szilasi Mária tüdőgyógyász, rehabilitációs szakorvos Fotó: Dehir

Szilasi Mária elmondta, a koronavírus többségében tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel zajlik, de vannak olyanok, akik intenzív terápiára vagy gépi lélegeztetésre szorulnak. Hozzátette, a tapasztalatok alapján sok betegnél visszamarad valamilyen tünet, ez különösen a kórházi kezelésre szorultak esetében jellemző.

„Ez magában foglalja, hogy nagyon gyengék a betegek, izomvesztésük van, de akár mentálisan is érintettek lehetnek. Elhúzódó bizonytalan tünetei vannak hosszú ideig, és ezekkel a betegekkel foglalkozni kell, segíteni kell rajtuk. Itt jön szóba a rehabilitáció” mutatott rá a szakorvos.

Hozzátette, a betegeket – főként ha kórházban kezelték – visszahívják kontrollvizsgálatra, ahol az orvos eldönti, hogyan tovább, rehabilitációs szakorvossal, társszakmák képviselőivel konzultál és összeállítanak egy olyan rehabilitációs programot, amellyel segíteni tudnak a betegeknek.

Szilasi Mária rámutatott: a koronavírus gyulladást okoz a szervezetben, és különösen a tüdő funkciója károsodik, de más szerveknél is okozhat eltéréseket, így az egész szervezetet érintő megbetegedésről van szó. Mint mondta, általában a gyógyulást követően hat hét után szükséges a konzultáció, és egy egész csapat – rehabilitációs szakembert, tüdőgyászt, akár kardiológust vagy pszichológust is bevonhatnak – állítja össze a beteg állapota és a tünetek alapján a megfelelő programot.

„Állapotfelmérés történik, és egyénre szabottan alakítjuk ki ezt a rehabilitációs programot, ami légzőtornából, légzőizomerősítésből, állóképességi és erőfejlesztési tréningekből áll. Fontosak a légzőgyakorlatok, a váladék eltávolítása”– magyarázta a szakember.

Takács Erzsébet Mária arról beszélt, hogy az orvosok, egészségügyben dolgozók számára is teljesen új volt a koronavírus, sok mindent meg kellett tanulniuk. A tüdőgyógyász szakorvos elmondta, volt olyan beteg, akivel az aktív időszakban naponta konzultáltak telefonon, a vészhelyzet miatt pedig belekényszerültek abba, hogy nem hivatalos módon, de elkezdjenek a betegekkel egyfajta rehabilitációs programot is. Hozzátette, jelenleg huszonöt beteg jár hozzájuk, akiket a tünetektől függően egyénre szabottan próbálnak segíteni.

Takács Erzsébet Mária tüdőgyógyász szakorvos Fotó: Dehir

„Sikerélményeink vannak: azok a betegeink, akiket decemberben elkezdtünk rehabilitálni, januárban már kontrollra jöttek vissza, és az a beteg, aki akkor a székről nem tudott felállni és visszarogyott, most már szépen jár járókeret nélkül. Nagyon nehéz dolog, mert nekünk is tanulni kell, mert a Covid új dolog, nem hasonlítható össze egy régi influenzajárvánnyal vagy bármi hasonló vírusos betegséggel. Mi is tanulunk, folyamatosan konzultálunk egymással, olvassuk a szakirodalmat!” – mutatott rá a szakember.

A koronavírus nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is gondot okozhat. Takács Erzsébet Mária elmondta, van olyan beteg, akinek mióta légszomja volt, nem tud sálat viselni vagy a blúzát sem képes teljesen begombolni, mivel fulladásérzete van. A kórházi állapotok megviselik a betegeket, az otthon lévők esetében pedig a bizonytalanság érzése okoz egyfajta szorongást, mivel nem tudják, kihez forduljanak, mit csináljanak.

„Már csak azért is, hogy megnyugodjon és ne maradjon benne semmilyen negatív érzés, érdemes elmenni ahhoz a szakorvoshoz, amilyen tünete van, és akkor legalább megnyugszik. Mert ha bizonytalanságban él, nem jó hosszú távon, abból később pszichoszomatikus betegség lehet” – javasolta a tüdőgyógyász szakorvos.

A teljes beszélgetést megtekinthetik itt:https://www.dehir.hu/videogaleria/esti-kozelkep-2021-01-11

(Forrás: Dehir)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három - 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 20. hétfő, Klaudia napja van.
Az év 12. hete és 79. napja.
Holnap Benedek napja lesz.

1688. Zrínyi Ilona, Thököly Imre hitvese, gyermekeivel Júliával és Ferenccel Munkács várából Bécsbe kísértetett.


1824. Özvegy gróf Széchényi Ferencné, szül. gróf Festetich Juliána halála.


A tavaszi szép időnek ,
Lám, hogy mindenek örülnek:
Erdők, mezők megzöldülnek,
A madarak zengedeznek.

Kisütött a nap sugára
Az én rózsám ablakára:
Tündöklik gyémánt orcája:
Ragyog szép csillag módjára.

Repülj fecském ablakára!
Kérjed, nyissa meg szavadra!
Mondd: ezüstös laput vevék,
Rá arannyal írom nevét.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com