Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Blondie - Heart Of Glass
44
hallgató

Egyre több tévéműsort akadálymentesítenek

- 2013. január 22. 10:56 - 2525 megtekintés

Nagyobb figyelmet fordítanak a műsorok elérhetővé tételére a siketek és nagyothallók számára.

kép

Ezt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke jelentette ki pénteken, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten. Szalai Annamária úgy fogalmazott: egyre nagyobb a jeltolmáccsal vagy felirattal ellátott műsorok száma – tavaly az érintett tévék műsorainak 38 százaléka volt ilyen -, és a műfaji kínálat is bővült.

„Egy egészséges társadalomnak gondoskodnia kell arról, hogy minden tagja teljes életet élhessen” – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve: annak érdekében, hogy biztosítható legyen az egyenlő hozzáférés a televíziós műsorokhoz, a médiatörvény megkülönböztetett figyelmet fordít az akadálymentesítésre.
Beszámolt arról is, hogy az NMHH a Sinosz-szal partnerségben végzi a műsorok ellenőrzését.

Kósa Ádám, a Sinosz elnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője elégedett az infokommunikációs akadálymentesítés szintjével, és célnak nevezte, hogy a hatóság továbbra is szigorúan ellenőrizze a feliratozást.

A szövetség vezetője előrelépésnek nevezte a médiatörvény tavaly nyári módosításának azon elemét, amely a többi közt a kábelszolgáltatókat is arra kötelezi: pontosan továbbítsák a feliratokat. Egy 2012-es felmérés szerint Magyarországon három év alatt jelentősen bővült a tévéműsorok feliratozása.

Mint mondta, az 1907 óta létező szövetség egyik legfontosabb célja az infokommunikációs akadálymentesítés, további kívánalmaik között szerepel a tematikus televíziók feliratozása. A médiatörvény a négy közszolgálati, valamint két országos nagy kereskedelmi televíziós csatorna számára fogalmaz meg kötelezettségeket, ezen televízióknak 2015-ig fokozatosan a teljes műsoridőben biztosítani kell az akadálymentesítést, feliratokkal vagy jeltolmáccsal. Az idén napi 8 órában kell biztosítaniuk ezt. Kvótától függetlenül kötelező elérhetővé tenni a tájékoztató műsorokat, és meghatározott időtartamban kulturális és más műsorokat. Míg 2011-ben a műsorok 22 százaléka, tavaly már 38 százaléka volt akadálymentesített. 2012-ben az M2, míg egy évvel korábban a TV2 mutatta a legnagyobb arányt e téren.

Az asztalnál: Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke (b), Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke (k) és Kiricsi Karola, az NMHH szóvivője (j) a közösen tartott sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A napi műsorkvóta – a hatóság által vizsgált 198 nap alatt – 97 százalékban teljesült. A televíziók 95 százalékban feliratozással és 5 százalékban jeltolmács alkalmazásával tettek eleget a törvényi előírásoknak.

A segédlettel ellátott műsorok legtöbbje hírműsor volt, de számos sorozatot, ismeretterjesztő műsort, mozifilmet, magazint, gyermekműsort és dokumentumfilmet is követhettek a siketek és nagyothallók.

Bár a törvény erre nem tér ki, az NMHH azt is vizsgálta: a hallási fogyatékkal élők megjelenése a médiában 0,3 százalékos volt, annak ellenére, hogy társadalmi arányuk 5,7 százalékos.

Forrás: MTI

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt + 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 6. szerda, Miklós napja van.
Az év 49. hete és 340. napja.
Holnap Ambrus napja lesz.

1847. Az úrbériségek örökös megváltása. Ezt december 3,-án Lónyay Gábor indítványozta, és december 6.-án el is fogadtatott.


1962. A Népszabadság közölte, hogy nemzetközi szerződés keretében megalakult a magyar űrkutatási bizottság, melynek elnöke Bognár Géza lett.


Veress Miklós: Mese a Mikulásról

"Hókastélyban jéglakás:
ott lakik a Mikulás -
Szél a szánja - mégse fázik,
úgy röpül egy messzi házig.

Csengője a hópehely.
Szánkójának énekelj.
mintha dallal idehúznád,
s tedd ki ablakba a csizmád.

Ne lesd meg a Mikulást,
rajta a varázs palást,
leshetsz reggelig magadban,
mert ha eljön, láthatatlan.

Mert ha tudnád, hol lakik,
s odaérnél hajnalig,
jutnál mesebeli tájra -
elolvadna palotája..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com