Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter m*sora
57
hallgató

Együtt érezzük jól magunkat – ismét akadálymentes tábor a máltaiak szervezésében

- 2017. augusztus 26. 20:54 - 1122 megtekintés

Balatonfenyvesen a református gyermek- és ifjúsági üdülő ad otthont a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) negyedik Kárpát-medencei mozgássérült magyar fiatalok nyári táborának. Augusztus 21. és 27. között háromszáz táborozó éli át együtt a nyár örömeit a Balatonon.

Családias hangulatú, a résztvevők szabad mozgásának biztosítására kialakított táborba érkezünk Balatonfenyvesen. A kavicsos, füves területeken fekete, nagy teherbírású műanyaglapokból – quadra floor – összeállított járdán gurulnak a kerekesszékek, a házakba rámpák vezetnek fel, a szabadstrandon saját platform épült fel, rajta a vizes világbajnokság műugró tornyáról lebontott szőnyeg. A terület központi részén 375 négyzetméter nagyságú óriássátor véd az időjárás viszontagságaitól. A táborban kék táblák jelzik a szabad utat, pirosak hívják fel a figyelmet a veszélyekre, a nem biztonságosan járható utakra.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, önkéntesei egy héten át készítették elő és tették alkalmassá tábort, hogy akadálymentes egy hetet biztosítsanak a Kárpát-medence minden részéből érkezett mozgássérült fiatalnak és segítőiknek. Augusztus 23-án látogattuk meg őket.

Mintegy 270 táborozót fogad a MMSZ Balatonfenyvesen: fehérben a vendégek – a mozgáskorlátozottak – és segítőik: az önkéntesként bekapcsolódó fiatalok. Narancssárgában a szeretetszolgálat munkatársai, önkéntesei, kékben a bárhol bevethető, „jolly joker” segítők.

Ma van a tábor harmadik napja, már oldott a hangulat. A hétfői nyitó szentmisén Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat elnöke már megadta a legfőbb feladatot: „Ünnepeljünk, örüljünk egymásnak!”

A kedd az ismerkedésé volt. Élményakadémia – így határozták meg a szervezők az első, egymás megismerését célzó programot. A szeretetszolgálat régióinak megfelelően összeálló csapaton belüli kapcsolatot, bizalmat megalapozó játékok az önismeretet is erősítették, hogy a tagok, akár mint régi, akár mint új ismerősök jól tudjanak együttműködni, és mindenki megtalálja a helyét. „Egymásra figyeltünk, megnéztük, hogyan néz ki a másik. Könnyebb lesz így nyitni. Nagyon jó délelőtt volt” – fogalmazta meg örömét Andi. A napot gasztroélményt nyújtó „tájkonyha” zárta, ahol minden csapatnak saját régiója ízvilágát kellett étellel-itallal bemutatni.

Egy így megalapozott, mozgalmas nap kezdetére érkeztünk a táborba. Az aszfaltozott központi tér körül sátrakat állítottak fel. Fafaragók, nemezelők, fazekasok, bőrösök, tábori konyha, kürtöskalácssütő, népi játékok foglalták el a nagy teret. És körülöttük nyüzsgő fiatalok. Készültek a karkötők, a pénztárcák, edények, szappantartók, nyakláncok, állt a sor a friss kürtöskalácsért. Merész kezdeményezés kézműves asztalhoz ültetni azt, aki nem vagy alig tudja mozgatni a kezét – vetem fel Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnöknek.

Kockázatos, valóban. A cél éppen a határok feszegetése. Mi az, amiben a mozgássérült fiatal el tud érni valamit? Otthon általában nagyon óvják ezeket a fiatalokat, néha már túl is óvják őket. A héten szeretnénk minél nagyobb szabadságot adni, sok „megcsináltam” élményt adni – mondja a szervező. A táborban párban vesznek részt a mozgáskorlátozott vendégek és az önkéntes fiatalok, így együtt a segítővel élnek át olyan kalandokat, amikre a hétköznapokban nincs mód, ráadásul segítenek, hogy a határok táguljanak.

A programok sokasága kínálja tehát a határtágítás kockázatát. Lesz autóvezetés Nagyberek területén: Balatonfenyvestől Pálmajorig vezethetik el az automataváltós terepjárókat a táborlakók. „Olyan fiatalok, akiknek az életben nem lesz jogosítványa, kipróbálhatják, hogy terepen autót vezetnek.” De ezt szolgálja a sportnap is, a tánc és az akadálymentesített Balaton, ami az egyik legnagyobb élmény a táborozóknak.

Hasonló népszerűségnek örvend az esti diszkó. „Nem igazán van olyan szórakozóhely, ahova egy mozgássérült fiatal szívesen bemegy. Nálunk ép és sérült fiatal együtt táncol” – mondja Parák Eszter, az MMSZ kommunikációs referense. Hozzáteszi: a táborban DJ Domonique a lemezlovas. Évről évre visszatér, sehol nem tapasztalta még meg, hogy sérült és ép fiatalok ilyen felszabadultan tudnak együtt mulatni.

A táborban a hétköznapokra is gondolnak. Előadók, szakértők vezetésével néznek rá a magyar valóságra: mik ma a munkavállalás lehetőségei, mit kínál a turizmus a mozgáskorlátozottaknak, és lesz jogi tanácsadás is. Szó lesz emellett az önkéntességről, szerelemről, párkapcsolatról, családról, az álmokról.

Fontos a tábor lelki programja: nyitó, záró szentmise, taizéi est – a MMSZ életének vezérlő elve a hit – mondja el az ügyvezető alelnök. „Küldetésünk a hit védelme és a rászorulók segítése. Táborozóink lelkesen vesznek részt ezeken a programokon is. Önfeledt együttlétet szeretnénk nyújtani, de ennek az is része, hogy időnként megállunk, elgondolkodunk, beszélgetünk. Ezt szolgálják a lelki programok. A szentmiséken Imre atya meg tudja szólítani a résztvevőket, be tudja őket vonni a liturgiába. Öröm, hogy olyan fiatalok vannak együtt velünk az imában, akik életének nem része a vallásosság.”

Szerdán nem csak mi látogattunk el a táborba. Herczegh Anita, Áder János felesége, a MMSZ jószolgálati nagykövete a média képviselőinek arról beszélt, miért vesz részt szívesen a szeretetszolgálat életében. Kiemelte, mennyire örül a sok fiatal önkéntes jelenlétének, akik azt bizonyítják, a fiatalok képesek és hajlandók segíteni. A tábor rávilágított arra, mik egy mozgássérült életében a problémák, és utat mutatott arra, hogyan tudunk segíteni. „Sok a feladat – állami szinten kell foglalkozni az infrastrukturális fejlesztéssel –, de először fejben kell akadálymentesíteni” – mutatott rá a szemléletváltás szükségességére.

Keressük a régi ismerősöket, Krisztit és Ádit tavalyról. Nem kevés félelemmel. Él-e még a kapcsolat a 33 éves mozgássérült lány és az egészséges fiú között, nem súlyosbodott-e Kriszti állapota. Örömmel fedezzük fel őket az egyik asztalnál. Kriszti most is kicsinosítva, mosolyogva, Ádi azonban lehangoltabb, mint tavaly. „Sokat dolgozom, augusztusra fizetés nélküli szabadságot vettem ki, hogy Krisztivel lehessek” – magyarázza. Voltak együtt Erdélyben, Tiszakécskén rokonoknál, és most itt a táborban.

„Nappal hullafáradt vagyok” – mondja Kriszti, aki számára a fő program a diszkó. Mindkettőjüknek tetszenek a programok, élvezték az ismerkedési estet; tesztelték, mennyit tudnak egymásról. Elégedettek az eredménnyel: „mi egymás gondolataiban olvasunk”. Kriszti és Ádi jól érzik magukat együtt. Sok köztük a nevetés, „az kell egy párkapcsolatban, hogy tudjunk egymás dolgain nevetni” – mondja Kriszti. Mindkettőjüknek sokat adott a tábor. Ádi azon gondolkozik, szívesen lenne szakápoló. „Örülök, hogy van ez a kihívás, hogy meg kell oldanom.” Kriszti, „aki a saját testébe van zárva”, arra mutat példát, hogyan kell kifelé nézni, észrevenni az élet örömeit.

Nagy szeretettel fordulnak egymáshoz, az öt éve tartó kapcsolatban mégis nehéz beszélni a jövőről. „Én lennék a legboldogabb, ha feleség lehetne. Az Égiek majd megmutatják az utat.”

Forrás Trauttwein Éva cikke amely a Magyar Kurírin 2017. augusztus 24-én jelent meg .

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kettő - 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 4. vasárnap, Bulcsú napja van.
Az év 22. hete és 155. napja.
Holnap Fatime napja lesz.

1189. III. Béla nagylelkűen látja el I. Fridrik kereszteshadát. A királyné bíborral bevont és gazdagon bútorozott sátort ajándékozott a császárnak. Béla pedig úgy itt, mint az ország déli határánál, nagymennyiségű élelmiszerrel látta el ingyen a hadat.


1508. Az egy éves és tizenegy hónapos II. Lajos koronázása Fehérvárott, Bakacs Tamás bíbornok érsek által. Az ez évi rákosi országgyűlés föltételesen engedte meg a csecsemő Lajos koronáztatását.


Vidor Miklós: Labda

Bokorsövény fölött
a labda átszökött,
a kőrakásra ugrott,
s abban a pillanatban
átrúgtatta a partot,
s a gyors folyóba csattant:
az ár csobogva
továbbsodorta.

Úszott a labda, útra kelt,
a víz alatta
énekelt,
hullám dobálta,
elkapta hab,
forgó lökött rajt
jó nagyokat.

De ő nem bánta.
Hej, bántam én!
A parton állva
sirattam én!
Kértem is volna
békítve már,-
hullámsodorban
rég messze jár!

Még egyre látom:
föl-le bukik,
habtaraj-háton
tengerekig,
úsztatja tőlem
a gyors folyó,
tűnő időben
kalandozó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com