Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


51
hallgató

Elnökségi üléssel indította az őszt az MVGYOSZ

- 2022. szeptember 18. 16:57 - 258 megtekintés

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2022. szeptember 8-án, csütörtökön 9:00 órai kezdettel online elnökségi ülést tartott. A beszámolók áttekintése és elfogadása mellett az elnökség döntött a sajtótermékek 2023. évi előfizetési díjainak módosításáról is.

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke a vezetőség részére előre megküldött beszámolójában a 2022. június 29. és a 2022. szeptember 8. közötti időszak elnöki teendőit tekintette át, valamint a dokumentumban felsorolta az érdekképviseleti munka eredményeként bekövetkezett pozitív változásokat is.

Ilyen eredmény volt többek között az, hogy MVGYOSZ kérésére az OTP Bank felülvizsgálta a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló üzletszabályzatát, melynek következményeként annak 2022. augusztus 1-jétől érvényes szövege már nem tartalmazza azt a rendelkezést, hogy ha a meghatalmazó írni, olvasni nem tud, vagy nem képes (pl. vak), akkor a meghatalmazást közokiratba kell foglalni. Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy az MVGYOSZ kezdeményezése nyomán változott a postai szolgáltatásokról szóló kormányrendelet, az írni nem tudó vagy egyéb ok miatt írásában gátolt címzettek már tanúk közreműködése nélkül is átvehetik küldeményeiket.

Az elnök beszámolt arról is, hogy az MVGYOSZ együttműködései két partnerrel bővültek a tárgyidőszakban. A szövetség az adó- és vámhatósági hatáskörbe tartozó ügyek intézését támogató partnerség kialakítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), míg a másik együttműködés a fehérbotok akkreditációját segíti, melyet az Alko-soft Nonprofit Bt.-vel kötött a szövetség.

Ez utóbbit a sopronkőhidai fehérbotok megszűnése indokolta, annak érdekében, hogy a megszűnő segédeszköz helyett minél hamarabb legyen olyan fehérbot, ami vényre feliratható. Az MVGYOSZ vezetősége úgy döntött, hogy az Alko-Soft Nonprofit Bt.-vel együttműködve akkreditálja a cseh fehérbotokat, melynek folyamatát már el is indította.

A beszámolójában az elnök arról is részletes tájékoztatást adott, hogy miként képviselték a fogyatékossággal élő embereket képviselő országos szervezetek az általuk képviselt célcsoport helyzetét a rezsicsökkentés bevezetését követően.

Dr. Verdes Zsuzsanna gazdasági vezető előre megküldött beszámolójában az eltelt időszak főbb gazdálkodási adatait mutatta be. Tájékoztatta az elnökséget, hogy a járulék- és áfabevallások és az összesítő nyilatkozatok az Európai Közösség területén történő termékbeszerzésekről időben beküldésre kerültek a NAV számára, valamint a Központi Statisztikai Hivatal részére is elkészültek a negyedéves munkaügyi és a negyedéves beruházásstatisztikai jelentések. A szövetség vezetőivel folytatta a 2021. évi költségvetési támogatás elszámolásának és a szempontrendszernek az ellenőrzését, a nyár folyamán öt megyei tagegyesület ellenőrzésére került sor.

Ollé-Németh Orsolya leköszönő szakmai vezető a megküldött beszámolójában részletesen kitért a nyári időszak érdekképviseleti tevékenységére, az akadálymentesítési tanácsadás eredményeire, az adományszervezéssel kapcsolatos feladatokra és sikerekre, a szolgáltatások működésére, valamint beszámolt a kapcsolódó egyeztetésekről és szakmai eseményekről is.

Mint mondta, július 1-jén előadást tartott a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete éves konferenciáján Miskolcon, a Látássérültek pedagógiája szakosztály ülésén. Előadásában az MVGYOSZ vak és gyengénlátó gyermekek és fiatalok oktatásban történő részvételét segítő érdekképviseleti tevékenységét és szolgáltatásait mutatta be.

Dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető írásban küldte meg a szolgáltatások zavartalan működtetését átfogóan bemutató, valamint a székházfelújítás újabb mérföldköveit ismertető és rendszerező beszámolóját.
A szolgáltatásvezető elmondta, szinte teljesen elkészült a Hermina úti villaépület tetőszerkezetének felújítása és a pala cseréje, a külső homlokzat megkapta végleges színét, és az aula is a végleges antik hatású színében pompázik. A következő hónapokban újabb látványos részekkel gazdagodik a villa, és hamarosan elkezdik az új szolgáltatóközpont belső burkolását is.

Az MVGYOSZ elnöksége az ülés zárásaként elfogadta a sajtótermékek 2023. évi előfizetési díjainak módosításáról szóló előterjesztést, ezt a papír- és nyomdai árak, valamint a munkadíjak növekedése tette indokolttá, valamint az a tény, hogy a szövetség évek óta nem emelte az előfizetési díjait.

A 2023-ra érvényes előfizetési díjak:
-Vakok Világa sík: 5500 Ft
-Vakok Világa Braille: 8000 Ft
-Vakok Világa elektronikus: 2000 Ft
-Vakok Világa hangos (mp3): – megszűnik
-RTV Braille: 8000Ft

Az előterjesztés arra is rámutatott, hogy a Vakok Világa hangos változata gazdaságossági okok miatt szűnik meg, mivel már csak három előfizetője volt 2022-ben, illetve azért, mert a felolvasott változat kis csúszással ugyan, de bekerül az MVGYOSZ hangoskönyvtár alkalmazásába.

Az elnökségi ülés végén dr. Velegi Dorottya, az MVGYOSZ megbízott szakmai vezetője megköszönte a bizalmat és a lehetőséget a vezetőségnek. Kinevezésére Ollé-Németh Orsolya életében bekövetkező örvendetes magánéleti események miatt került sor. (Hegedűs Katalin – MVGYOSZ. kommunikációs munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét + = 15

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. október 2. hétfő, Petra napja van.
Az év 40. hete és 275. napja.
Holnap Helga napja lesz.

1844. A nem-nemesek minden közhivatalokra alkalmazása. A követek háza e napon a nem-nemeseket csak a közigazgatási hivatalok viselésére kívánta joggal felruházni; de a főnemesek e kérdésben több szabadelvűséget tanúsítottak.


1950. Közzéteszik a földművelésügyi miniszter 16121-16129/1950. sz. rendeleteit 9 mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről. (Ezek: Budapesten: Agrokémiai Kutató Intézet, Kertészeti Kutató Intézet, Szőlészeti Kutató Intézet; Növénytermelési Kutató Intézet: Martonvásár; Öntözési és Talajjavítási Intézet: Szarvas; Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek Debrecenben, Keszthelyen, Mosonmagyaróvárott és Szegeden.)


Petrőczi Éva: Ősz

A gyümölcs-óra
októbert mutat:
birs-perc,
alma-perc,
körte. perc
az őszt kondító
fák alatt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com