Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Tilinger Attila - Boldogság merre jársz
39
hallgató

Énekléssel több krónikus betegség tünetei enyhíthetők

- 2011. szeptember 23. 15:58 - 666 megtekintés

A kórusban éneklés segíthet enyhíteni néhány krónikus betegség, köztük a Parkinson-kór, a tüdőproblémák és a depresszió tüneteit – állítják a brit Sidney De Haan kutatóközpont munkatársai.

A kutatóközpont legutóbb Parkinson-kórosokból szervezett kórust, de a kórusban éneklés hatásait krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD-ben), illetve mentális betegségekben szenvedőknél, valamint idős emberek egészségének megőrzésében is vizsgálják.

Az énekléstől enyhül a szorongás, javulnak a kognitív képességek

Depresszióval és egyéb mentális betegségekkel küzdőknek 2009 szeptemberében hét kórusból álló hálózatot állítottak fel. A kutatás 2010 júniusáig tartott, a kórusok azonban nem szűntek meg a vizsgálat végeztével. Az eredmények szerint egy év közös éneklés után a résztvevők 60 százaléka kevesebb szorongásról számolt be, és sokan közülük legyőzték a klinikai depresszió tüneteit.

Az intézet az elmúlt évben indított kórust 60 év felettieknek, valamint időskori szellemi hanyatlással küzdőknek is. A rövid bemelegítés után a kórustagok légzőgyakorlatokat végeznek, majd jól ismert, illetve korábban nem hallott spirituális, népi és világi dalokat énekelnek. Az új dalok megtanulása fejleszti a kognitív képességeket, a régiek felidézése pedig emlékeket hív elő a hosszú távú memóriából. Ráadásul az énekléshez szükséges egyenes állás a törzs tartásában szerepet játszó has- és hátizmokat is erősíti, ami szintén jótékony hatással van a páciensekre.

A kutatóintézet legújabb kutatási területe a COPD, valamint a Parkinson-kór. A légúti szűkülettel járó COPD-ben szenvedőknek szervezett kórus 2011 májusában indult, és a kutatás előreláthatólag 2012 szeptemberéig tart. A Dunhill-projektnek nevezett kutatás során a szakemberek folyamatosan figyelik a száz önkéntes tüdőműködését. Az első tapasztalatok szerint az éneklés segít a COPD-ben szenvedő betegeknek, hogy nagyobb uralmat gyakoroljanak a fulladásos rohamok felett. A kórustagok továbbá biztosabb kilégzésről, csökkenő tüdőfertőzés okozta problémákról és az alvási légzésszünet javulásáról számolnak be.

Ugyancsak figyelemreméltó kezdeményezés a canterbury intézmény Pacsirták (Skylarks) elnevezésű kórusa, amely kizárólag Parkinson-kóros betegekből áll. A központi idegrendszerre ható betegség a mozdulatok lelassulásával, valamint az arcizmok és a hangszalagok degenerálódása miatt a hang gyengülésével jár együtt. A szakemberek reményei szerint a hangszálak erősítésével megfékezhető, illetve lassítható a betegséggel együtt járó hangremegés.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* kilenc = 72

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com