Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
26
hallgató

Érzékenyítő foglalkozásokat tartanak a halasi óvodásoknak

- 2021. június 15. 7:37 - 511 megtekintés

Három éve vesz részt a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai tagintézménye a Lélekmozgató Montázspályázaton, ami az együttérzésre, szolidaritásra, elfogadásra ösztönözi már a legkisebbeket is.

Az intézmény idén harmadik helyezést ért el pályázatával, de ettől sokkal többet is nyertek az elmúlt években.

Az Országgyűlés döntése alapján 2018 óta február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. Ennek apropóján a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén negyedszer hirdette meg a Lélekmozgató Montázspályázatot óvodák részére.
A kiskunhalasi katolikus óvoda 2019-ben pályázott először, mert a kiírás nagyon illeszkedik intézményük lelkületébe, mentalitásába.

– Úgy éreztem, amikor elolvastam a pályázati kiírást, hogy ez az érzékenyítés benne van a mindennapjainkban, így könnyedén tudnánk csatlakozni. Ugyanakkor

a pályázatnak köszönhetően koncentráltabban, színesebb programokkal tudjuk a fogyatékossággal élők elfogadására tanítani a gyerekeket

– mesélt intézményük motivációjáról Tallér Erzsébet óvodavezető.

Kiemelte továbbá, hogy a legmeghatározóbb élményeik az érzékenyítés kapcsán hívott vendégeikhez kötődnek. Első alkalommal Ábrahám Krisztina halasi szájjal festő művészt fogadták az óvodában.

– Volt bennem izgalom, mert tudtam, hogy a mai gyerekek és felnőttek a másság elfogadását furcsán élik meg, sokszor inkább elnézünk, esetleg megjegyzést teszünk. Minden várakozásomat felülmúlta azonban, ami történt. Csodásan sikerült az a nap, a gyerekek akkora szeretettel, olyan mély megértéssel fogadták Krisztinát, hogy a mai napig elérzékenyülök, ha rágondolok. Megmutatta az a délelőtt, hogy a gyerekekben bőven van szolidaritás és jóság, inkább belőlünk, felnőttekből hiányzik ez – emlékezett vissza meghatódva a találkozásra az óvodavezető, aki hozzátette: ez a pályázatuk három évvel ezelőtt első helyezést érdemelt.

Azóta mindig benyújtják a pályázatukat, mert megerősítést nyert az a törekvésük, hogy létfontosságú megalapozni az együttérzés képességét óvodáskorban. A következő évben az ovisokhoz egy fiatalembert, Horvát Benőt hívták meg, aki egy baleset miatt nem tudja használni a lábát.

– A gyerekek bátran, nyíltan kérdezgették Benőt a mindennapjairól. Kíváncsiak voltak például arra, hogyan végzi a bevásárlást, milyen nehézségekbe ütközik mosdóhasználatkor. A beszélgetés után pedig Benő, aki egyébként kürtöskalács-készítő, ezzel az édes finomsággal lepte meg az ovisokat – számolt be a második pályázat egyik programjáról Tallér Erzsébet.

Idén a világjárvány miatt nem volt lehetőségük személyes találkozót szervezni egy fogyatékossággal élővel. A Magyar Parasport Napjához kötődő pályázat kapcsán azonban a vendégek fogadása mellett minden februárban egy héten keresztül érzékenyítő foglalkozásokat szervez az ovisoknak a halasi intézmény.

A gyerekek szájjal festettek, csukott szemmel végeztek a tornafeladatokat vagy épp így ebédeltek, de van, hogy a kezeik mozgatása nélkül kellett boldogulniuk.

A csoport másik fele pedig, akik szabadon mozoghattak, segítették korlátozott társaikat. Emellett parasportolókról beszélgettek velük a pedagógusok, és Bartos Erika Őrangyal – Mesék az elfogadásról című történeteiből is olvastak fel nekik.

– Nem szeretném ezt a hetet elengedni, beépítettük a programjainkba és folytatni fogjuk – ha lesz még pályázat, ha nem –, mert azt tapasztaltuk, hogy nagyon elgondolkodtak a gyerekek. Láthatták, hogy bármelyikünkkel történhet baj, de az életet tovább lehet élni. Az ember hite nagy megtartó erő, ugyanakkor fontos az is, hogy olyan kapaszkodókat adjunk a gyerekeknek, amikhez vissza tudnak nyúlni felnőttként. Nem nevelhetünk olyan generációt, aki elfordítja a fejét, ha fogyatékossággal élőt lát – hangsúlyozta céljukat Tallér Erzsébet. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- három = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 31. péntek, Árpád napja van.
Az év 13. hete és 90. napja.
Holnap Hugó napja lesz.

1625. Bethlen Gábor követeket küld Berlinbe, hogy megkérjék a brandenburgi választófejedelem húgának, Katalinnak kezét.


1849. A magyar hadsereg felállítása.


Szabó Lőrinc
/ 1900. márc. 31. - 1957. okt.3. /

Szél hozott, szél visz el

Köd előttem, köd mögöttem,
isten tudja, honnan jöttem,
szél hozott, szél visz el,
minek kérdjem: mért visz el?

Sose néztem, merre jártam,
a felhőkből kiabáltam,
erdő jött: jaj, be szép!
-megcibáltam üstökét.

Jött az erdő: nekivágtam,
a bozótban őzet láttam,
kergettem, ott maradt,
cirógattam, elszaladt.

Ha elszaladt, hadd szaladjon,
csak szeretőm megmaradjon,
szeretőm a titok,
ő se tudja, ki vagyok.

Isten tudja, honnan jöttem,
köd előttem, köd mögöttem,
szél hozott, szél visz el,
bolond kérdi, mért visz el?

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com