Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Herczeg Flóra - Kézen fogsz és hazavezetsz
37
hallgató

Érzékenyítő foglalkozásokat tartanak a halasi óvodásoknak

- 2021. június 15. 7:37 - 334 megtekintés

Három éve vesz részt a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai tagintézménye a Lélekmozgató Montázspályázaton, ami az együttérzésre, szolidaritásra, elfogadásra ösztönözi már a legkisebbeket is.

Az intézmény idén harmadik helyezést ért el pályázatával, de ettől sokkal többet is nyertek az elmúlt években.

Az Országgyűlés döntése alapján 2018 óta február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. Ennek apropóján a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén negyedszer hirdette meg a Lélekmozgató Montázspályázatot óvodák részére.
A kiskunhalasi katolikus óvoda 2019-ben pályázott először, mert a kiírás nagyon illeszkedik intézményük lelkületébe, mentalitásába.

– Úgy éreztem, amikor elolvastam a pályázati kiírást, hogy ez az érzékenyítés benne van a mindennapjainkban, így könnyedén tudnánk csatlakozni. Ugyanakkor

a pályázatnak köszönhetően koncentráltabban, színesebb programokkal tudjuk a fogyatékossággal élők elfogadására tanítani a gyerekeket

– mesélt intézményük motivációjáról Tallér Erzsébet óvodavezető.

Kiemelte továbbá, hogy a legmeghatározóbb élményeik az érzékenyítés kapcsán hívott vendégeikhez kötődnek. Első alkalommal Ábrahám Krisztina halasi szájjal festő művészt fogadták az óvodában.

– Volt bennem izgalom, mert tudtam, hogy a mai gyerekek és felnőttek a másság elfogadását furcsán élik meg, sokszor inkább elnézünk, esetleg megjegyzést teszünk. Minden várakozásomat felülmúlta azonban, ami történt. Csodásan sikerült az a nap, a gyerekek akkora szeretettel, olyan mély megértéssel fogadták Krisztinát, hogy a mai napig elérzékenyülök, ha rágondolok. Megmutatta az a délelőtt, hogy a gyerekekben bőven van szolidaritás és jóság, inkább belőlünk, felnőttekből hiányzik ez – emlékezett vissza meghatódva a találkozásra az óvodavezető, aki hozzátette: ez a pályázatuk három évvel ezelőtt első helyezést érdemelt.

Azóta mindig benyújtják a pályázatukat, mert megerősítést nyert az a törekvésük, hogy létfontosságú megalapozni az együttérzés képességét óvodáskorban. A következő évben az ovisokhoz egy fiatalembert, Horvát Benőt hívták meg, aki egy baleset miatt nem tudja használni a lábát.

– A gyerekek bátran, nyíltan kérdezgették Benőt a mindennapjairól. Kíváncsiak voltak például arra, hogyan végzi a bevásárlást, milyen nehézségekbe ütközik mosdóhasználatkor. A beszélgetés után pedig Benő, aki egyébként kürtöskalács-készítő, ezzel az édes finomsággal lepte meg az ovisokat – számolt be a második pályázat egyik programjáról Tallér Erzsébet.

Idén a világjárvány miatt nem volt lehetőségük személyes találkozót szervezni egy fogyatékossággal élővel. A Magyar Parasport Napjához kötődő pályázat kapcsán azonban a vendégek fogadása mellett minden februárban egy héten keresztül érzékenyítő foglalkozásokat szervez az ovisoknak a halasi intézmény.

A gyerekek szájjal festettek, csukott szemmel végeztek a tornafeladatokat vagy épp így ebédeltek, de van, hogy a kezeik mozgatása nélkül kellett boldogulniuk.

A csoport másik fele pedig, akik szabadon mozoghattak, segítették korlátozott társaikat. Emellett parasportolókról beszélgettek velük a pedagógusok, és Bartos Erika Őrangyal – Mesék az elfogadásról című történeteiből is olvastak fel nekik.

– Nem szeretném ezt a hetet elengedni, beépítettük a programjainkba és folytatni fogjuk – ha lesz még pályázat, ha nem –, mert azt tapasztaltuk, hogy nagyon elgondolkodtak a gyerekek. Láthatták, hogy bármelyikünkkel történhet baj, de az életet tovább lehet élni. Az ember hite nagy megtartó erő, ugyanakkor fontos az is, hogy olyan kapaszkodókat adjunk a gyerekeknek, amikhez vissza tudnak nyúlni felnőttként. Nem nevelhetünk olyan generációt, aki elfordítja a fejét, ha fogyatékossággal élőt lát – hangsúlyozta céljukat Tallér Erzsébet. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


8 * = hetven kettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com