Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


lola - mama
59
hallgató

Évi 320 ezer vizit a szemorvoshoz

- 2017. október 22. 15:46 - 1158 megtekintés

A felmérések szerint világszerte 2,5 milliárd embernek van látásproblémája, s évente egymillióval nő a vakok száma. Ukrajnában ötvenezer világtalan él, évente háromezren válnak rokkanttá ebből kifolyólag. A látássérültek és a fehér bot nemzetközi napján, melyet október 15-én méltatnak világszerte, a szakemberek igyekeznek felkelteni a közvélemény figyelmét az érintettek sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját- írja a Kárpáti Igaz Szó online.

A látó ember számára az ingerek 90 százaléka vizuális. Hogy van ez a vakoknál? – kérdeztük Oleg Morozt, a megyei klinikai kórház oftalmológiai osztályának vezetőjét, az oftalmológusok megyei szövetségének elnökét.

A látóknak sokkal kevésbé van szükségük a többi érzékszervre, kevésbé támaszkodnak rájuk, ám ez azt is jelenti, hogy a többi érzékük kevésbé kifinomult. Azok számára, akik nem látnak, megnő a jelentősége a hallásnak és a tapintásnak, így ezek jóval fejlettebbé válnak.

Jelenleg milyen technikai eszközök segítik a gyengén látókat és a vakokat?

Már létezik olyan okos fehér bot, amely a betáplált fotók alapján felismeri a közeledő ismerős arcokat, ráadásul az érkező térbeli helyzetéről is tájékoztatja a gazdáját. Egyéb okos technikai eszközök kifejlesztése is folyamatban van a vakok megsegítésére. Ilyen például a Vaknavi – a Google térkép „vaktérkép” változata annak érdekében, hogy útvonalat is tervezhessen az, aki nem lát. Több mint egy éve létezik a Lapról hangra alkalmazás, amiben önkéntesek olvassák fel a sajtótermékek híreit. Fontos eszköz lehet a vakok tájékozottsága és hírfogyasztása szempontjából. Külföldön már használják az amerikai eSight szemüveget, amely a gyengén látók számára biztosítja a tárgyak nagymértékű felnagyítását. Ám az ára miatt sajnos egyelőre kevesen engedhetik meg maguknak, de a teljes vakságban élőknek nem is tud segíteni az eszköz. Remélem, a közeljövőben is sok ilyen fejlesztés születik a látássérült emberek akadálymentesítése érdekében.

A páciensek milyen panaszokkal keresik fel leggyakrabban a szemészeket?

Míg külföldön a látásromlás egyik vezető oka az úgynevezett szemfenéki meszesedés, ami időskorban fordul elő, nálunk első helyen a zöld hályog, másodikon a retinaleválás és a szemidegek rendellenességei, harmadikon a sérülések közben keletkezett problémák állnak. Évente átlagosan 320 ezer ember keresi fel szakembereinket. Fekvőbeteg-ellátás keretében osztályunkon évi hétezer páciens fordul meg, közülük három és fél ezer szorul műtéti beavatkozásra.

S hogy mi áll szemünk fénye gyengülésének a hátterében? A szakember szerint elsősorban a technológiai eszközök túlzott elterjedése és használata: a mobiltelefon, a táblagép, a számítógép, a notebook stb. a ludas. A civilizáció fejlődéséért meg kell fizetnünk, ez esetben a látásunkkal. Negyvenéves kor felett a szembetegségek, a látásromlás és a vakság előfordulásának esélye minden egyes eltelt évtizeddel megháromszorozódik. Szintén negyvenéves kor körül kezd kialakulni az úgynevezett presbyopia, e folyamat során a szem fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét. Ennek legfőbb jele, hogy az apró betűk összefolynak, elmosódnak és a könyvet, újságot egyre távolabb kell tartanunk ahhoz, hogy el tudjuk olvasni.

Pedig egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk szemünk védelmében – fejti ki a szakember. – Először is, rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálaton, hogy a lappangó betegségekre időben fény derüljön. Számítógépes munka során fontos a rendszeres szünetek beiktatása, a kialakuló szemszárazság leküzdése. Figyeljünk az egészséges táplálkozásra is. A káros UV-sugarak kiszűrése érdekében viseljünk megfelelő napszemüveget, UV-szűrős gyógyszemüveget, kontaktlencsét.

Forrás: karpatinfo.net

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt * 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 6. szerda, Miklós napja van.
Az év 49. hete és 340. napja.
Holnap Ambrus napja lesz.

1847. Az úrbériségek örökös megváltása. Ezt december 3,-án Lónyay Gábor indítványozta, és december 6.-án el is fogadtatott.


1962. A Népszabadság közölte, hogy nemzetközi szerződés keretében megalakult a magyar űrkutatási bizottság, melynek elnöke Bognár Géza lett.


Veress Miklós: Mese a Mikulásról

"Hókastélyban jéglakás:
ott lakik a Mikulás -
Szél a szánja - mégse fázik,
úgy röpül egy messzi házig.

Csengője a hópehely.
Szánkójának énekelj.
mintha dallal idehúznád,
s tedd ki ablakba a csizmád.

Ne lesd meg a Mikulást,
rajta a varázs palást,
leshetsz reggelig magadban,
mert ha eljön, láthatatlan.

Mert ha tudnád, hol lakik,
s odaérnél hajnalig,
jutnál mesebeli tájra -
elolvadna palotája..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com