Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Gépház - Informatikai magazin
35
hallgató

Film a siketek világáról és lehetőségeiről szól

- 2012. december 4. 17:27 - 2140 megtekintés

Tudtam, hogy a forgatás nemcsak rólam szól, hanem az emberek felvilágosításáról és a társadalmi tudat formálásáról is – mondta hétfőn Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő, a Fogyatékkal Élők Világnapján, az Uránia Nemzeti Filmszínházban Siklósi Beatrix és Matúz Gábor Némafilm című alkotásának DVD-megjelenéséről tartott sajtótájékoztatóján. Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő ugyanitt egyedülálló eredménynek nevezte, hogy Magyarországnak két hallássérült képviselője is van, de mint mondta, szükség volna arra, hogy más fogyatékossággal élők is bekerülhessenek a politikai életbe.
kép

Matúz Gábor, a film egyik rendezője arról beszélt, a sajtótájékoztatót a ?fogyatékkal élők művészet-fogyasztása? gondolatának jegyében hívták életre, amelynek központi kérdése, hogy a filmkészítők miként segíthetik a fogyatékkal élőket abban, hogy ők is élvezhessék ugyanazokat a filmalkotásokat, amiket a többségi társadalom.

A rendező felhívta a figyelmet, hogy egy külföldi filmet hamarabb tekinthetnek meg feliratozva a hallássérültek, mint egy magyar filmalkotást. Arra gondoltunk, érdemes beszélni arról, mennyiben megvalósítható az az elképzelés, hogy már premiervetítéskor legyen lehetőségük a siketeknek arra, hogy egy játékfilmet feliratozva tekintsenek meg ? vetette fel Matúz Gábor.

Siklósi Beatrix, a film társrendezője felidézte, egy brüsszeli látogatásuk alkalmával, Kósa Ádám beszédét hallgatva merült fel bennük, hogy szívesen bemutatnák a politikus mindennapjait, s az elképzelést csak megerősítette bennük a Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselővel való találkozás élménye.

A rendező szavai szerint a siketek és nagyothallók világa érdekes és különleges, ők pedig rendkívül értékes emberek, akiket sajnálatosan a társadalom nagy része még nem ismer. Olyan filmet szerettünk volna készíteni, ami elsősorban a halló társadalomnak szól, hogy lebontsuk azokat a gátakat, amelyek sokszor közöttünk, valamilyen előítélet miatt létrejönnek – fogalmazott Siklósi Beatrix.

Kósa Ádám a film forgatásáról szólva elmondta, meg kellett tanulnia megélni a mindennapokban, hogy közszereplővé vált, hogy munkájának és a magánéletének eseményeit egész nap kamerák kísérik. Elmondása szerint mindez először zavaró volt számára, de idővel sikerült megszoknia. Tudtam, hogy a forgatás nem csak rólam szól, hanem az emberek felvilágosításáról és a társadalmi tudat formálásáról is, és ez a film megfelelő eszköz ezen célok elérésére ? fogalmazott a fideszes európai parlamenti képviselő.

Kitért rá, büszke arra, hogy kedden Brüsszelben találkozni fog mind a négy Európában dolgozó siket képviselő, akik közül ráadásul kettő magyar és fideszes politikus. Hangsúlyozta, ez az arány így is egyedülálló, de szükség volna arra, hogy más fogyatékossággal élők is bekerülhessenek a politikai életbe, mert ők tudják a leghitelesebben közvetíteni a fogyatékosok üzenetét és céljait.

Kósa Ádám köszönetet mondott a rendezőknek a film elkészültéért, és reményét fejezte ki, hogy az alkotás a jövőben nemzetközi szinten is bemutatkozhat. Elmondta, a bemutatót követően sokan érdeklődtek, mikor jelenik meg a film DVD-n, s ez azt bizonyítja, láthatóan nagy igény van arra, hogy minél több helyen, például hallássérült fiatalok előtt is bemutassák.

Ezáltal segíthetnek

Tapolczai Gergely felidézte, amikor megkapta a felkérést a rendezőktől, hamar tudatosult benne, mennyire fontos, hogy a közéleti szereplők részesei legyenek egy effajta alkotásnak, mert ezáltal segíthetnek a társadalom egészséges tudatformálásában. Ez a film nem elsősorban rólunk, hanem a siketek világáról és lehetőségeiről szól ? emelte ki a kormánypárti politikus.

Beszélt arról is, gyorsan sikerült megszoknia a kamera jelenlétét, mivel munkájából adódóan gyakran szerepel a médiában, azonban ügyelt arra ? családja és az alkotók kérését egyaránt figyelembe véve – hogy magánélete bemutatásánál legyen egy egészséges határ, amit ne lehessen átlépni. Nem mindennapi jelenség, hogy Magyarországnak két hallássérült képviselője is van ? jelentette ki Tapolczai Gergely, hozzátéve, maga is nagyon várja a többi siket képviselővel való találkozást. Elmondta, örül annak, hogy megjelent ez a DVD, hiszen nagy igény van rá, és köszönetét fejezte ki a rendezőknek amiatt, hogy a filmben megszólalók szavait felirat és tolmács is kíséri. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, reméli, hogy a DVD minél több társadalmi réteget képes lesz megszólítani.

Háttér: Az alkotók, Siklósi Beatrix és Matúz Gábor filmjükben a két siket (hallássérült) közéleti személyiségről rajzoltak portrét azzal a szándékkal, hogy közelebb hozzák őket, illetve rajtuk keresztül a legkülönfélébb fogyatékkal élőket a mindennapok emberéhez.

Forrás: fidesz.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hat - = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com