Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


V-tech - Miért
30
hallgató

Fogyatékossággal élők szolgáltak fel tíz napig a Pécsen

- 2018. május 4. 18:14 - 664 megtekintés

A fogyatékossággal élők ugyanolyan emberek mint bárki más, ők is értéket képviselnek, mind tehetségesek valamiben, azonban ezt családjuk, illetve az alapítványok szűk körén kívül máshol nem sok lehetőségük van megtapasztalni.

Április 18-tól 28-ig a pécsi Reggeliben fogyatékossággal élő fiatalok serénykedtek. A reggelizővel egybekötött kávézó vendégei szórakozás, beszélgetés, kiszolgálás közben megtapasztalhatták a résztvevő fiatalok a jelenlétét úgy, hogy nem a fogyatékosságuk ténye, hanem emberi értékeik kerültek a középpontba. Az Ability Café élő kapcsolatot teremt a fogyatékkal élők és a társadalom szélesebb rétege között, elősegítve ezáltal a társadalmi el- és befogadásukat. A kávézókban dolgozó sérült fiatalok örülnek, hogy ebben az új helyzetben kipróbálhatták magukat. A kiszolgálással, egy kedves szóval, vagy mosollyal ők is adhattak valami értékeset a vendégeknek, mely által nem csak ők, de a kávézó vendégei is gazdagabbak lettek.

A Fogd a Kezem Alapítvány régóta tervezte egy érzékenyítő program elindítását a szegregáció enyhítése érdekében, azonban a konkrét ötlet 2013-ban fogalmazódott meg bennük. Létrehozták az Ability Café programot, amely során a fogyatékos személyt nem önmagában, hanem egy adott feladat, munka, példa elvégzésének rendszerében lehet szemlélni. Arra jutottak, hogy erre a vendéglátó helyek a legalkalmasabbak. Összeállítottak egy fejlesztési csomagot a fiatalok részére, melyet az alapítványon belül meghirdettek, és felmérték a fogyatékossággal élők között felmérték miért szeretnének dolgozni illetve milyen képességekkel rendelkeznek.

Az alapítványon belül sok fiatal jelentkezett, azonban tíz főt találtunk alkalmasnak. Ezután kilenc hónapos elméleti és gyakorlati idő következett, majd egy vizsgán kellett helytállniuk a leendő felszolgálóknak mondta Szvacsekné Jahn Margit, a Fogd a Kezem Alapítvány vezetője. Hat fiatal 2014 nyarán a Nappali Bárban dolgozott először az Ability Café keretein belül. Azóta számos alkalommal dolgoztak már különböző pécsi kávézókban a fogyatékkal élő fiatalok.

Álmuk egy saját kávézó létrehozása

A 90-es években Nyugat-Európában már megjelentek a sérültek által vezetett vendéglátó egységek. Azóta Magyarországon is több olyan egység nyílt, ahol részben fogyatékossággal élők szolgálják ki a vendégeket. Ma már hét-nyolc olyan szervezet van, amely ezzel foglalkozik, és pozitív eredményeket értek el a sérültek foglalkoztatásában. Az első a Nem Adom Fel kávézó volt Budapesten, mely egy olyan a fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézó, ahol maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat,és közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában. A Fogd a Kezem Alapítvány távlati terve, hogy a jövőben ők is kialakítsanak egy olyan egységet, ahol nem csak időlegesen, két hétig, hanem rendszeresen is dolgozhatnának a sérült emberek. A fiatalok, akikkel a Reggeliben találkoztunk mindenképp örülnének neki, szívesen kipróbálnák magukat egyszer egy ilyen helyen is.

Forrás: Baranya megyei hírportál

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


három - 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com