Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorajánlat
56
hallgató

Génterápia veleszületett siketség kezelésére – OTSZ Online

- 2024. július 4. 9:05 - 197 megtekintés

Siketen született gyermekek váltak hallóvá kétoldali DFNB9-génkezelést követően.

A Nature Medicine folyóiratban június 5-én jelent meg a Fudan University (Shanghai, Kína) kutatóinak cikke, amelyben az örökletes siketség egyik formájában (OTOF-génmutáció) szenvedő siket kisgyermekek váltak hallóvá kétoldali génterápiát követően. Ilyen génterápiás beavatkozást már korábban is végeztek, de csak az egyik fülön. A mostani vizsgálat újdonsága, hogy most először hajtottak végre nagyobb kockázattal járó, de nagyobb sikerrel kecsegtető kétoldali, mindkét fület érintő kezelést.
Világszerte több mint 430 millió embert érint a fogyatékosságot okozó, súlyos mértékű halláskárosodás, ebből körülbelül 26 millióan veleszületett siketségben szenvednek. A gyermekkori siketség akár 60%-át genetikai tényezők okozzák. A DFNB9-ben (9-es típusú autoszomális, recesszíven öröklődő siketség) szenvedő gyermekek az OTOF gén mutációival születnek, amelyek megakadályozzák a hallás alapjául szolgáló és az idegi mechanizmusok működéséhez szükséges otoferlin fehérje termelődését. Ez a kórkép csak akkor jelentkezik, ha a gén mindkét kópiájában mutáció van. Ritka kivételektől eltekintve a beteg a mutáns allélokat a két hordozó szülőtől örökli. Statisztikailag a két hordozó szülő gyermekeinek fele szintén betegséghordozó, negyedrészük egészséges, negyedrészük pedig beteg lesz.
A mostani cikkben leírt kutatás volt az első olyan klinikai vizsgálat, amely a DFNB9 kezelésére kétoldali génterápiát alkalmaz. A tanulmány az egykarú vizsgálat időközi eredményeinek elemzését mutatja be. A vizsgálatban öt DFNB9-ben szenvedő gyermek vett részt, akiket 13 vagy 26 héten keresztül figyeltek meg a Fudan Egyetem fül-orr-gégészeti klinikáján. A kezelés során egy speciális, minimálisan invazív műtéttel a betegek belső fülébe injektálták az adeno-asszociált vírus (AAV) vektor által hordozott humán OTOF transzgén működő példányait. Az első kétoldali kezelésre 2023 júliusában került sor. Az utánkövetés során 36 nemkívánatos eseményt figyeltek ugyan meg, de dóziskorlátozó toxicitás vagy súlyos esemény nem fordult elő. Mind az öt gyermek mindkét fülén hallásjavulás mutatkozott, a beszédészlelés és a hangok lokalizációjának drámai javulásával. Két gyermek képessé vált arra, hogy élvezze a zenét, egy sokkal összetettebb hallási jelet, és a vizsgálathoz készített videókon azt figyelték meg, hogy a gyerekek zenére táncolnak. A vizsgálat még nem zárult le, a résztvevőket továbbra is figyelemmel kísérik.
Ugyanez a kutatócsoport alkalmazta 2022-ben a világon elsőként a DFNB9 génterápiát Kínában hat, szintén gyermekkorú siket betegen, de ekkor még csak az egyik fülön végezték el a kezelést. Ez a vizsgálat, amelynek eredményeit a The Lancet című folyóiratban 2024 januárjában tették közzé, azt mutatta, hogy a hat gyermek közül ötnek javult a hallása és a beszéde is. Az eredményeket a kutatók már az Európai Gén- és Sejtterápiás Társaság (ESGCT) Brüsszelben megrendezett kongresszusán bemutatták 2023 októberében, és ezzel a világon elsőként számoltak be klinikai vizsgálat keretein belül a génterápia hallásrekonstrukciós célú alkalmazásáról.
“A vizsgálatok eredményei megdöbbentőek” – mondta a tanulmány társszerzője Zheng-Yi Chen. “Továbbra is azt látjuk, hogy a kezelt gyermekek hallásképessége drámai fejlődést mutat, és új vizsgálatunk a kétoldali génterápiás kezelés további előnyeit mutatja, többek között a hangforrás térbeli lokalizálásának képességét és a beszédfelismerés javulását zajos környezetben.”
A kutatók megjegyezték, hogy csapatuk célja mindig is az volt, hogy mindkét fülön kezeljék a gyermekeket, hogy elérjék a térbeli, háromdimenziós hanghallás képességét, amely képesség fontos a kommunikáció és az olyan mindennapi feladatok, mint például a vezetés szempontjából.
A szerzők megjegyzik, hogy további munkára van szükség a terápia hosszabb távon megfigyelhető hatásainak tanulmányozásához és a kezelési módszer finomításához. A kétoldali alkalmazás nagyobb óvatosságot igényel az egyoldali terápiához képest, mivel a mindkét fülön végzett műtétek során az AAV vírusvektorok kétszeres dózisban kerülnek a szervezetbe, ezért az immunválasz valószínűleg erősebb lesz, és nagyobb lehet a mellékhatások kockázata.
forrás: OTSZ Online

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


egy * 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 18. csütörtök, Frigyes napja van.
Az év 29. hete és 200. napja.
Holnap Emília napja lesz.

1671. A bujdosókat a szultán nem pártfogolja.


1703. Rákóczi Naményből fegyverbe szólította az ország lakosait.


Karinthy Frigyes: Előszó

" Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

Próbáltam súgni, szájon és fülön,
Mindnyájatoknak, egyenként, külön.

A titkot, ami úgyis egyremegy
S amit nem tudhat más, csak egy meg egy.

A titkot, amiért egykor titokban
Világrajöttem vérben és mocsokban,
A szót, a titkot, a piciny csodát,

Hogy megkeressem azt a másikat
S fülébe súgjam: add tovább..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com