Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live world - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
30
hallgató

Gyötrelmes utaztatással kínozzák a rokkantakat

- 2013. augusztus 21. 13:23 - 1720 megtekintés

Több azonos témájú olvasói levelet is kapott a Hírhatár szerkesztősége, melyekből kiderül, hogy az érintettek kilátástalan helyzetbe kerültek. Nem értik, hogy súlyos betegen miért kell nekik akár több száz km-es vándorútra kelni egy felülvizsgálat miatt? Nem értik, mert máskor, ha fellebbeztek, akkor a lakóhelyükön, vagy ahhoz közel elvégezték a minősítésüket.

Nem értik, mi ez a váratlan utazás. Nem értik, miért olyan időpontot jelölnek ki számukra, hogy a legelső vonattal, busszal utazva is kétséges a megadott időpontra megérkezésük vidékről a fővárosba. Az utazás tetemes költségét nekik kell megelőlegezniük, mert az utazási költségtérítést az OEP utólag, 30 napon belül fizeti ki. A célállomás utáni helyi közlekedést viszont a beteg a saját pénzéből kell, hogy állja.

Az ország különböző részein élő panaszos betegekben az a közös, hogy rehabilitálható rokkantként napi 4 órát dolgoznak. Az ilyen betegek után az első évben 100%, a második évben 90% és a harmadik évben 80% járulékkedvezményt kaphatnak az olyan munkahelyek, akik őket rehabilitációs kártyával foglalkoztatják. Sőt, a munkáltató még bértámogatásban is részesülhet az ilyen betegek után, ha pályázik rá.

A panaszkodó betegek leírták, hogy soros és rendkívüli felülvizsgálatokon vettek részt, ahol mindegyiküket visszaminősítették úgy, hogy 40% körüli egészségkárosodási mértéket állapítottak meg náluk. A betegek közül kettőnél kiderült, ők nem bírják a munkát, egyre gyakrabban betegeskedtek, így, mire megfellebbezték az I. fokú szakhatósági határozatot, addigra már a munkahelyük sem volt meg.

Azt javasolták nekik a munkahelyükön, hogy ha nem bírják a tempót, akkor ne erőltessék a dolgot, inkább maradjanak végleg otthon, mert más betegek is szeretnének dolgozni, hátha azoknak jobban megy majd betegen is a rehabilitációs munka. Volt, akinek a soros felülvizsgálati időpontja 2014 év május hónapra szólt, de a munkavégzés miatt korábbi dátumot kapott a felülvizsgálatra, majdnem egy évvel előbbre szólót.

A betegek sorsában az is közös, hogy a fellebbezésük után megkapták az értesítést, hogy mikor és hol kell megjelenniük a felülvizsgálatokon. Meglepődve tapasztalták, hogy hiába laknak ők olyan régiós felülvizsgálati központok közelében, ahol a fellebbezések utáni II. fokú felülvizsgálatokat is végeznek, számukra Budapesten a III. kerület, Lajos u. 160-162. alá szólt a felülvizsgálati helyszín megjelölése.

Az egyik beteg azt az információt kapta a hivatali ügyintézőtől – amikor érdeklődött, hogy miért kell ennyire messzire utazni -, hogy ?ez van elrendelve?. Három helyszínt nevezett meg, de a beteg csak a budapesti és a debreceni helyszínre emlékezett már, a harmadik helyszínre nem. Sőt, panaszolták, hogy olyan kora reggeli időpontok voltak kijelölve számukra, hogy kétségbeesetten keresték a lehetőségét annak, hogy a helyismereti hiányosságokkal is megbirkózva, hogyan is lehetne eleget tenni a kötelező megjelenésnek.

A fővárosban ezreket el lehet utazni ismeretlen tájakon, akár tömegközlekedés igénybevételével, akár egy felpörgetett taxióra segítségével, pláne egy kiszolgáltatott vidéki betegnek, aki azt sem tudja, hol jár éppen. Viszont, ha időre kell menni, ha nem lehet elkésni, akkor ez a cél lebeghet a beteg előtt csak, és semmi más. Az ellátása áll vagy bukik azon, ha elkésik.

Nem értik a betegek, miért is kell nekik több száz kilométert utazni egy fellebbezés utáni II. fokú felülvizsgálatért, amikor a lakóhelyükön, vagy annak közelében végezték el eddig ezeket a felülvizsgálatokat.

Ennyire megnehezítik a jogorvoslati útjukat azoknak, akik odáig merészkednek, hogy élni is szeretnének ezzel a jogukkal? Ez minden felülvizsgálandó rokkantnál így van, vagy csak azokat diszkriminálják ezzel, akik még meg akarnának próbálni betegen is dolgozni? A rokkantakat ért intézkedések hemzsegnek a diszkriminációktól, még a saját társadalmi csoportjukon belül is, állítják a betegek. Feleslegesnek, pazarlónak, rendkívül költségesnek és teljesen értelmetlennek ítélik meg ezt a rengeteg felülvizsgálatot. Régen is dolgozhattak a rokkantak, ha bírtak, de nem pár havonta, félévente, vagy évente vizsgálták őket felül.

Aki súlyos beteg volt, azt 3-5 évenként vizsgálták felül, akiknek olyan betegségeik voltak, hogy az állapotukban semmilyen javulás nem volt várható, azokat végleges státusba helyezték. A lába nem nő ki a betegnek, de a karja sem. A súlyos genetikai betegségben szenvedők betegségei nem válnak kámforrá, ha nem gyógyíthatók. Azokat a betegeket, akiket már 10-20 alkalommal rengeteg orvos szakértő véleményezett, és mindig rokkantnak találták, ők most hirtelen a komplex felülvizsgálattal meggyógyulnak? Sajnos csak ?papíron?. Az ilyen ?papíron? gyógyult betegek pedig nem értik, miért költenek értelmetlenül, bődületes pénzeket arra, hogy csak ?papíron? játszanak a beteg minősítésével.

Sokkal fontosabb feladatot kellene végezni e helyett, az orvosoknak is. Valódi, értékteremtő tevékenységet kellene folytatniuk, gyógyítani a betegeket, nem pedig végrehajtóként ellehetetleníteni azok sorsát. Rengeteg pénzt meg lehetne spórolni a teljesen felesleges felülvizsgálatok elhagyásával. Egyes országokban, ha egy betegről 3-5 egymást követő felülvizsgálat során megállapítják, hogy állapotában lényeges javulás nem várható, az végleges státust kaphat.

Nálunk a rokkantak nagy része már a sokadik felülvizsgálaton is túl van. Még a véglegeseket is újra felülvizsgálják. Na, de még hányszor? Még hányszor, feleslegesen? Az orvosok maguk is feleslegesnek tartanak ennyi felülvizsgálatot, de nekik ezt feladatba adták ki. Ez a munkájuk, hogy feleslegesen ?dolgozzanak? mindaddig, amíg el nem érik a betegek létszámának megtizedelését? Tizedelődik az magától is, hiszen a rokkantak fele pár éven belül a nyugdíjkorhatárhoz ér, illetve meghal. A rokkantak átlagéletkora nem haladja meg az öregségi korhatárt. Miért nem lehet tőlük tisztességgel elbúcsúzni? A megtakarított milliárdokat a betegek megmaradt egészségének megőrzésére lehetne fordítani, vagy a betegnél hagyni, hogy emberi módon élhessen élete utolsó éveiben, ne pedig koldusként, hajlék nélkül kelljen eltávoznia az élők sorából.

A kormányprogram erőltetett menetet diktál nemcsak a betegeknek, hanem az orvosoknak is. Ezzel sokkal többet árt társadalompolitikailag is, mint használ az egész rokkantügynek. Az meg egyenesen elképesztő, hogy komoly betegséggel küszködőket több száz km-re utaztatnak felülvizsgálatra csak azért, mert a jogorvoslatát kereső beteg megérdemli a ?váratlan utazást??! Utazzon csak, ha fellebbezni mert!? Majd legközelebb meggondolja, hogy teszi-e, vagy inkább nem meri?! Ez az egész ingyen-cirkusz valóban a betegek érdekét szolgálja? – ezt kérdezték a panaszos betegek, de ezt kérdezzük mi is: hol van a határ? Mikor lesz már megállj? Vagy ekkora örömet okoz, ha még jobban kibabrálhatnak a betegekkel? Micsoda szemlélet! A döntéshozókban nincs semmi empátia a rokkantak iránt? Szégyen!

Forrás: hirhatar.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


négy * = 12

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 5. kedd, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 186. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com