Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Michael Mind - Don't Walk Away
37
hallgató

Hallássérülteknek készítettek videót az újraélesztésről

- 2018. január 28. 16:37 - 710 megtekintés

A helyes újraélesztés technikájáról készítettek oktató videót a szegedi sürgősségi osztályon dolgozók. A kisfilm jelnyelvi tolmács segítségével a hallássérülteknek is próbál segíteni, de bemutatják a félautomata defibrillátor használatát is.

https://youtu.be/…

Laikusoknak szóló videóban mutatják meg a szegedi klinika sürgősségi osztályának szakemberei, hogyan kell újraéleszteni valakit hirtelen szívmegállás esetén. A négyperces kisfilm az Országos Mentőszolgálat pályázatára készült.

A történet szerint a szegedi egyetem könyvtárában valaki rosszul lesz, de két Superman-pólós férfi szakszerű szívmasszázsba kezd,hívják a mentőket, majd bevetik a félautomata defibrillátort is, a beteg pedig megmenekül. A segítségnyújtás bemutatása közben részletes elmondják, mit hogyan kell csinálni, és arra biztatnak mindenkit, hogy legyenek hősök, mentsenek életet.

“Azt tapasztaljuk, hogy az emberek nagyon félnek az újraélesztéstől. Attól tartanak, hogy ártani fognak a betegnek, pedig annál nagyobb baj nem lehet, mint hogy valakinek leáll a szíve. Azzal ártunk, ha nem kezdjük el az újraélesztést” – mondta Buresch Györgyi intenzív és sürgősségi szakápoló, a film ötletgazdája.

A videó a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) dolgozó szakember öt kollégája és a Szeged TV munkatársainak segítségével készült el. Buresch Györgyi szerint a kisfilm annyira élethű lett, hogy többen azt hitték, kollégájuk mellkasát nyomják,pedig csak ráadták az ingét az újraélesztéshez használt bábura.

Újdonság, hogy a videó elkészítése során a hallássérültekre is gondoltak, nekik a jelnyelvi tolmács és a feliratok közvetítik a tudnivalókat. Buresch Györgyi azt mondta, azért tartotta ezt fontosnak, mert eddig a hallássérülteknek nem készült hasonló videó, pedig ugyanúgy életet menthetnek, mint halló társaik.

Az újraélesztés menetét is nekik megfelelően magyarázzák el, a tolmács például nem az mondja, hogy halld a lélegzését, hanem figyeld a mellkasát.

A másik újítás, hogy az egyre több intézményben megtalálható félautomata defibrillátor használatát is bemutatják a videóban. Gyakori ugyanis az olyan kóros ritmuszavar miatt szívmegállás is, amelyen csak ezekkel a készülékekkel lehet segíteni.

„Ha már egy életet megmentettünk ezzel a kisfilmmel, akkor egy világot mentettünk meg” – tette hozzá Buresch Györgyi. Azt is elmondta, hogy Pető Zoltán, a szegedi sürgősségi osztály vezetője azt szeretné, ha a videót a szegedi buszokon, villamosokon és trolikon is vetítenék, hogy minél több emberhez eljussanak az információk.

Forrás:ORIGO

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


5 + = tizenhárom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com