Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
28
hallgató

Hazai vak diák is a Google ösztöndíj nyertese

- 2013. június 21. 16:00 - 2619 megtekintés

A rádiónkat is működtető Net-média Alapítvány önkéntese, Ócsvári Áron, a Neumann János SZKI-ban végzett, jelenleg az ELTE. programtervező informatika szakára járó látássérült diák nyert ösztöndíjat a Google tehetségkutató programjában.

A keresőóriás rendszeresen ír ki projekteket, melyek segítségével keresik azon tehetséges, de hátrányos helyzetű szakembereket, akik számára felemelkedést jelenthet a cég által biztosított szakmai segítség. 2013. júniusában 84 pályázó munkáját méltatta a zsűri. Két kategóriában osztottak díjat, hazánkból három nyertes is részt vehet a Google nyáron tartandó képzésében is, ahol a cég szakemberei tartanak számukra előadást.

egyik ösztöndíjat Anita Borg, a 2003-ban elhunyt informatikus emlékére alapította a Google egy évvel a halála után, és mivel a mérnök egész életében küzdött azért, hogy minél több nő válasszon informatikai pályát, az ösztöndíj is őket támogatja. Ebben a programban az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet, Afrika) kategóriában Varga Virág, a Pannon Egyetem hallgatója jutott ösztöndíjhoz.

A kereső cég fontos hangsúlyt fektet Európában, a Közel-keleten és Afrikában a fogyatékos emberek felzárkóztatásának előmozdítása érdekében is, így az idén két hazai pályázót is ösztöndíjban részesített. Kormányos Balázs (BME.) és Ócsvári Áron (ELTE.) pályamőveit értékelték úgy, hogy bejuthatnak a Google Zürichi konferenciájára, mely képzést is ad számukra.

Ócsvári Áron neve már ismerősen cseng alapítványunk tevékenységét figyelemmel kísérők számára, hiszen az ingyenes képernyőolvasó (NVDA.) honosításáért felel önkéntes munkában a rádiónkat is működtető alapítványon belül. A Neumann Számítástechnikai Szakközép Iskolában érettségizett, majd az ELTE-n kezdte el felsőfokú tanulmányait.

– A Google ösztöndíj pályázatának 3 követelménye volt – mondja Áron kérdésünkre. – Az egyik, hogy írnom kellett 3 fogalmazást (természetesen angolul. Az elsőben fel kellett vázolnom egy már elkészített projektemet röviden. Hogy mi is ez pontosan. Én ennél a Tilitoli audiojátékomat választottam. (a Tilitoli játékkal nyert helyezést a Magyar Innovációs Versenyen. A játékprogram hangfelvételei rádiónk stúdiójában készültek – szerk.) – A második fordulóban a projekt vezetési tapasztalataimról kellett írjak. Itt említettem meg, hogy évek óta egy képernyőolvasó honosítási projektjének vagyok a vezetője, melyhez ajánlást is kaptam a Net-média Alapítványtól. A harmadik “esszében” fel kellett vázolnom egy projektet, amit megvalósítanék ha megnyerném a pályázatot. Én egy hangos térkép alkalmazást szeretnék készíteni. Maguk a hangos térképek (amelyek leírják egy látássérült számára szövegesen, hogy pontosan hogyan lehet eljutni a-ból b-be, vagy hogy néz ki valamelyik forgalmas kereszteződés) teljesen lineárisak. Így pl. ha van egy térképem ami leírja a deák téri metróállomást, én csak úgy juthatok el a felszínről a 3-as metróhoz, ha végigjárom a térkép által megadott útvonalat. Ez sokszor nagy kerülőkkel járhat, a programommal ezt szeretném megkönnyíteni. A szoftver tulajdonképpen egy útvonal tervet adna (főleg gyalogosoknak, de a tömegközlekedéssel összekötve), az aktuális úthoz szükséges látássérülteknek elkészített információkkal. Egy sima útvonal tervező nem minden esetben ad elég információt ahhoz, hogy egy vak felhasználó önállóan eljuthasson egyik helyről a másikra.

A második dolog ami kellett, az két ajánló levél kérése tanáraimtól, vagy olyan személytől aki ismeri a képességeimet. A harmadik feltétel pedig az önéletrajzom angol nyelvű verziójának elkészítése.

A Google egyik célja hogy megkeresse a tehetséges fiatalokat, legyen az a tehetség sérült, vagy “egészséges”, valamint olyan projekteket karoljon fel, amely érdemes lehet a tovább fejlesztésre.

A cég dolgozói is munkaidejük egy részét saját projektek megvalósítására használhatják fel, amelyből jó néhányat később megvesz tőlük a Google, mert lát bennük innovációt, újítást, lehetőséget.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


5 * négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 24. péntek, Iván napja van.
Az év 25. hete és 175. napja.
Holnap Vilmos napja lesz.

1487. Mátyás király sohasem rovott ki a jobbágyokra önkényesen adót. Ha szorultsága nagy volt és az idő rövidsége miatt országgyűlést nem tarthatott, akkor oly eljárást követett, hogy az egyházi és világi országnagyok által szavaztatta meg a kapunként egy arany forintot kitevő adót.


1833. Gróf Széchenyi István a vaskapui sziklarepesztéshez szánt kormánybiztos. Végre erre is szántak Bécsben némi költséget. Az irányításra Széchényi Istvánt választották. Naplója szerint július 8-án indult rendeltetési helyére az I. Ferenc nevű gőzhajó, s október 8.-án érkezett Pestre.


"Tüzit megrakatta világos Szent János.
Fehirhaju Magyar Ilona
haján fölyü gyöngykoszorú, gyöngy.

Jelenti magát Jézus
három esztendőben.
Jézus magát úgy jelentgeti már...."

népköltés

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com