Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bon Bon - Holnaptól...
35
hallgató

I. Képernyőolvasó felmérés – eredmények

- 2013. április 15. 18:16 - 2493 megtekintés

Egy nem reprezentatív felmérést indítottunk még január végén, melynek a célja az volt, hogy felmérje a képernyőolvasó szokásokat. Túl nagy meglepetés nem ért minket, eléggé hasonló eredményt kaptunk mint amit a külföldi felmérések is mutattak.

Magyarországon főleg két képernyőolvasó dominál (NVDA és Jaws). Első két kérdésünk erre irányult. A legtöbben a Jaws for Windows programot használják (60%), második az NVDA (36 %).
A Jaws felhasználók nagy része az NVDA-t használja másodlagos képernyőolvasóként (elenyészően az Orca-t), de ez fordítva sokkal kevésbé igaz, az NVDA-t főképernyőolvasóként használók nagy része nem használ másodlagos programot.
A kitöltők 45%-a tartja lehetségesnek, hogy a másodlagos képernyőolvasó a későbbiekben az elsődleges helyére lép (ezt főleg a Jaws felhasználók jelölték meg).
Kérdőívünk nem volt teljesen egyértelmű a képernyőolvasóra való pénzkiadással kapcsolatban, így ez sokaknál jelentette egy kiegészítő (pl. beszédszintetizátor) megvásárlását, ami nem összehasonlítható egy program árával. Így pontos százalékot nem tudunk írni, de a Jaws felhasználók nagy része (nemcsak aki elsődleges képernyőolvasóként használja) pályázat útján szerezte be a szoftvert.
A válaszadók 76%-a adna jelképes összeget a képernyőolvasó honosítóknak (ebbe az igen és a talán válaszadók tartoznak, az igennel voksolók lefedik a válaszadók felét). Az viszont nagyon érdekes, hogy akik elhatárolódtak a támogatástól, mind elsődleges képernyőolvasóként a Jaws programot használják. Mivel a válaszadás önkéntes alapon, teljesen névtelenül történt, így ebből nem szabad messze menő következtetéseket levonni.
Az viszont egy nagyon jó hír, hogy a képernyőolvasó támogatásáról pozitívak (vagy tartózkodóak) a válaszok, nem volt olyan kitöltő, akinek nem segítettek/próbáltak segíteni egy probléma megoldásában.
A böngészők háborúja érdekesen alakul a vak felhasználók körében. Legtöbben az Internet Explorer és Firefox párosítást használják, elenyésző azoknak a száma (kb 5%), akik valamelyik egyéb böngészőt (pl. Chrome). Olyan felhasználó is kevés van, aki csak egy böngészőt használ.
Nem meglepő módon senki nincs megelégedve az akadálymentesítés jelenlegi állapotával, a legtöbb válaszadó úgy gondolja, hogy ezen van még mit változtatni.
Az oldalak áttekintését legtöbben a címsorok, a nyilak, és a tabb billentyű használatával teszik meg. Sokan nem ismerik a jelzőpontokat (ez a megoldás pár éve lett csak bevezetve, így nem meglepő), ami külföldön sincs másképp. Ezt nem mindegyik képernyőolvasóban hívják jelzőpontnak, így pl. a Jaws for Windows szoftverében szakasz jelzőnek lett fordítva, ezért a kérdés nem volt mindenki számára egyértelmű.
Kicsit kitértünk a mobil akadálymentesítésre is, aminek a későbbiekben egy külön felmérést szeretnénk készíteni. A vak felhasználók körében a Simbian operációsrendszerű telefonok vezetnek (ez ellentétben van az általános statisztikákkal), viszont ez köszönhető a rendszer kiforrottságának (akadálymentesítési szempontból). A második helyre az Apple telefonjai kerültek (ami azért érdekes, mert az áruk jóval több mint az egyéb telefonoké). A harmadik helyen lévő Androidnak viszontt vitathatatlan, hogy sok gyermekbetegsége van, amiket az előtte lévők már levetkőztek. A kitöltők nagy része már nem csak telefonálásra használja mobilját, hanem használatba veszi annak egyéb funkcióját is (pl. böngészés, navigáció, stb).
A felmérés rávilágított arra, hogy mi a helyzet hazánkban a képernyőolvasói szokások terén. Voltak még gyermekbetegségei, de épp ezért az év vége felé szeretnénk ezt megismételni, így képet kaphatunk a két felmérés között történt változások hatásairól is. Köszönjük mindenkinek a kitöltést, és az építő jellegű kritikákat is, amit következő alkalommal igyekszünk beleépíteni a kérdőívbe.
Forrás: NVDA – az ingyenes képernyőolvasó magyar oldala.
(A képernyőolvasó honosítását és a Hobby Rádió üzemeltetését a Net-média Alapítvány támogatja.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


7 * = hatvan három

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com