Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zsédenyi Adrienn - És megindul a föld
23
hallgató

„IGAZI CSODA HOGY MI EGYMÁSRA TALÁLTUNK!”

- 2022. június 22. 12:26 - 199 megtekintés

„IGAZI CSODA HOGY MI EGYMÁSRA TALÁLTUNK!” Nem kell más, csak egy kis emberség. Hogy észrevegyük a környezetünkben élő rászorulókat. Segíteni pedig nem csak pénz vagy tárgyak formájában lehet. Van úgy, hogy a személyes figyelem, a gondoskodás többet jelent. Hegyes Annamária és párja, Szilveszter egy világtalan édesanyát, Papp Évát és beteg kislányait karolta fel négy évvel […]

„IGAZI CSODA HOGY MI EGYMÁSRA TALÁLTUNK!”

Nem kell más, csak egy kis emberség. Hogy észrevegyük a környezetünkben élő rászorulókat. Segíteni pedig nem csak pénz vagy tárgyak formájában lehet. Van úgy, hogy a személyes figyelem, a gondoskodás többet jelent. Hegyes Annamária és párja, Szilveszter egy világtalan édesanyát, Papp Évát és beteg kislányait karolta fel négy évvel ezelőtt. Utólag azt mondják, ez volt életük legjobb döntése.

Két szöszi négyéves lóg fejjel lefelé az óvodai mászókán. Hajfonatuk a földet verdesi, egymásra néznek, és tele szájjal kacagnak. Felhőtlen pillanatok. A feje tetejére állt világba hirtelen beúszik egy ismerős piros tűsarkú képe. Anya! A két kislány versengve kapaszkodik lefelé a mászóka fokain, és egy perc múlva már boldogan szaladnak keresztül az óvoda udvarán.
— Kicsikéim! hajol le hozzájuk Éva, hangjából búg a szeretet, és óvatosan megtapogatja a két buksit. – Indulás befelé, megyünk haza!
Ekkor valami különös történik.
Az ikrek ahelyett, hogy viháncolva berohannának az oviba, közrefogják az édesanyjukat, és nagy odafigyelés mellett odavezetik az ajtóhoz.
Vigyázz, küszöb! — figyelmezteti Lara, Flóra pedig a karját tartja óvón elé, nehogy elessen. Ekkor válik világossá, hogy a fiatalasszony nem lát…

„NEM ÉRZEM MAGAM VILÁGTALANNAK”
Hazaérve – a lakótelepi szociális lakás az óvoda tőszomszédságában van – a gyerekek azonnal birtokba veszik a szobájukat, a csatasorba állított ezernyi plüssjátékot. Mi Évivel ezalatt ismerkedni kezdünk. Ahogy beszélgetés közben igazgatja a tincseit, feltűnnek trendi műkörmei.

– Soha nem vettem tudomást arról, hogy vak vagyok – mosolyodik el kislányosan. – írjunk inkább „nem látót”, a vak olyan csúnya szó. Nem akarok ilyen lenni, a fehér botot is mellőzöm, ha lehet. Nem tudom, miért büntet a sors, talán az előző életemben követtem el valamit — felsóhajt. — Sokat töröm ezen a fejem… Néhány hónapos koromban rosszindulatú ideghártya-daganat kezdett nőni mindkét szememen. Szegény anyukámnak fogalma sem volt, mi lehet ez, és nem fordult időben orvoshoz. Két és fél esztendősen már üvegszemmel éltem. Szerencsére nem látszik — fűzi hozzá zavarában, talán megérezte rajtam a csodálkozást. – Anyukám nem tudott velem mit kezdeni, és lemondott a nevelésemről, ami nem is volt olyan rossz döntés. A vakok intézetébe kerültem, bentlakásos óvodába. Hétévesen ugyan megkeresett, és ettől kezdve hétvégenként hazavitt magával Debrecenbe, de ne tudd meg, milyen szörnyű életünk volt. Bár jó körülmények között laktunk, soha nem érezhettük magunkat biztonságban az élettársától. Amikor vasárnaponként anyukám visszavitt az intézetbe, nem lehettem biztos abban, hogy valaha újra találkozunk. Kezelhetetlen, szorongós gyerekké váltam. Nehezen is tanultam, mert képtelen voltam koncentrálni, folyton le voltam maradva. Nem csoda, ha a nevelőim nem rajongtak értem. Nyolcadikban azonban megfordult a sorsom: a matektanárnőm, fantasztikus nő, máig a mentorom, leült velem beszélgetni. Arra biztatott, próbáljam meg a gimnáziumot, különben nem lesz belőlem semmi.

Igazi csoda hogy mi egymÁsra talÁltunk!

Igaza volt, megpróbáltam, és ennek köszönhetem, hogy vittem valamire. Még egy főiskolát is elkezdtem, de végül nem fejeztem be, dolgoznom kellett. De nem adom fel, ha a gyerekek nagyobbak lesznek, szociálpedagógiát fogok tanulni… Várj csak, a segítőimtől érkezett egy sms!

„ÉN IS CSAK BOLDOGSÁGRA VÁGYTAM!”
Évi matatni kezd az okostelefonján, és már hallgatja is le az írott szöveget. Öt perc múlva itt lesz Hegyes Annamária és Szilveszter, hogy segítsenek a gyerekek körül jelenti. Addig összefoglalja nekem az utóbbi tíz évét. Huszonkét évesen egy call centerben kezdett dolgozni, majd 2013-tól a csepeli önkormányzatnál alkalmazzák mint jegyzőkönyvvezetőt. Jelen van minden testületi ülésen, és vakon begépeli a felvett hanganyagot. Soha nem ejt helyesírási hibát! Igyekszik mindent megtanulni, jól csinálni, a lakást is ő tette rendbe, mielőtt jöttem, mondja büszkén. Csak a külvilágban nehéz, hajtja le a fejét szomorúan, a bejáratott utakon már egyedül is eltalál, de a játszótérre nem tudja levinni az ikreket, mert nem tudna ügyelni rájuk. Többek között ezért szorul segítségre. Meg még sok minden másért…
Nem tudom, a sors miért szánta nekem az anyaszerepet — folytatja elmélázva —, hiszen Annamari sokkal csodálatosabb édesanya lett volna… Amikor harminchárom évesen várandós lettem a lányokkal, egy ideje már Szilárddal éltem az édesanyja lakásában. Nagyon szeretem a mamáját is, őt is. Sziszi végtelenül okos, érzékeny fiú, máig jókat tudunk beszélgetni. De sajnos gyengénlátó, egész életében túlféltették, megértem, hogy nem tudott felelősséget vállalni a lányainkért. Becsületére legyen mondva, ezt előre közölte is, de ettől még nagyon nehéz volt. Végül négy hónapig bírta velünk, már ebben a lakásban, majd összepakolt. Nem haragszom rá, több törődésre lett volna szüksége, én meg éjjel-nappal szoptattam, rettenetesen fáradt voltam… De nagyon előreszaladtam. Amikor megéreztem, hogy gyermeket várok, felkerestem egy fiatal nőgyógyászt, ő azt mondta, szívesen elveszi a babát, elég nekem a magam baja. Már majdnem meggyőzött, amikor az ultrahangvizsgálaton kiderült, ikreket hordok a szívem alatt. Ez már Isten ujja, gondoltam, és eldöntöttem: megtartom őket. Arra nem számítottam, hogy két hónaposán a gyerekeim ugyanúgy megbetegednek, mint annak idején én. Mondd, mennyi az esélye, hogy az az ötven százalék, ami ennek a daganatos betegségnek az öröklődési aránya, mindkét gyereknél bejöjjön? Ráadásul kétpetéjű ikrek.
Döbbenet! – szakad ki belőlem.
Az orvos is ezt mondta, amikor diagnosztizálta a betegséget a kicsiknél. Tudnád, milyen megalázó volt. Mindenütt engem, az anyjukat hibáztattak, hogy miért vállaltam őket. — Évi elmorzsol egy könnycseppet a szeme sarkában. – Miért? Én is csak boldogságra vágytam, mint mindenki más. És nézd meg, két gyönyörű kislány! Hát nem érte meg?! Kétségkívül nagy ára volt. Hat kemoterápián vagyunk túl, némelyiket altatásban végezték, az artérián keresztül, egy kanülön át nyomták fel a gyerekek szeméhez a gyógyszert. Utána nyomókötést kaptak, és napokig üvöltöttek a fájdalomtól. Éjszakákon át nem aludtunk, a végén már közeljártam ahhoz, hogy véget vessek az életemnek. Szerencsére nem tettem meg. Már egy éve jobban vannak a lányok, és reménykedem, hogy nem esnek vissza. Szilveszteréknek rengeteget köszönhetek, nem tudom, nélkülük hogy boldogultam volna. Akadt ugyan más segítőm is, az önkormányzat küldött dadusokat, egyikük, Márti ma is velünk van, reggelenként ő viszi óvodába a lányokat. De Szilveszterék valami mást tudnak. Kinyitották a lányok számára a világot.

„TALPRAESETT VAGY!”
Csengetnek. Flóra és Lara felkapják a fejüket, és szaladnak az ajtóhoz. Szilveszternek szó nélkül a nyakába ugranak, Annamarinak pedig cuppanós puszikat osztanak. Nem vendégek az életükben Hegyesék. Annál sokkal többet jelentenek: igazi családot.
Annamari elkezdi készíteni a vacsorát, bolognai tésztát főz, mert Évi ahhoz vásárolt hozzávalókat. Lara felkéredzkedik mellé a konyhapultra, mert szeretné látni, mit csinál. A fiatal nő szívesen magyaráz neki, és amikor nem találja a tésztaszűrőt, úgy tesz, mintha meglepődne azon, hogy a kislány megmutatja.
Te aztán talpraesett vagy!
Te meg a legjobb szakács! dobja vissza a labdát az okos Lara. Miközben tüsténkedik, Annamari elárulja nekem, hogyan ismerkedtek meg a családdal. A cég, ahol dolgozik, a BSH Háztartási Készülék Kereskedelmi Kft. rendszeresen támogatja az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítványt. Négy évvel ezelőtt, karácsonykor is kértek egy listát arról, hogy a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán fekvő gyerekek családjának mire lenne szüksége.
A szülők különböző háztartási gépeket kértek, Évi például porszívót. Annamarira esett a választás, hogy elhozza Éviéknek az adományt. Dr. Bakó Katalintól, az alapítvány kurátorától már értesült arról, hogy a világtalan anyukának elsősorban nem anyagi, hanem fizikai segítségre lenne szüksége, de csak amikor betoppant ide, vált megfoghatóvá számára, mit is jelent ez pontosan.
Amikor megpillantottam a két kilenc hónapos babát, megdobbant a szívem. Olyan picik voltak, hogy alig mertem őket megfogni — meséli elszoruló torokkal. – Nekünk nem lett gyerekünk, hiába próbálkoztunk, hat lombikon vagyunk túl, mára megbékéltem vele. Bár egy örökbefogadási kérelmet azért kitöltöttünk két éve, de azóta is hiába várjuk a telefonhívást. Ez azonban valami más volt. A kicsik szemlátomást ránk voltak szorulva, és Évinek is sokat jelentett, hogy itt egy férfi, ráadásul Szilveszter sofőr, időnként segít elvinni őket a kezelésekre, én pedig jól főzök, és remélem, be tudom tölteni a pótanya szerepét. Ha nem haragszol, most le kell szűrnöm a tésztát!

„SZERETNÉNK NEKIK MINDENT MEGMUTATNI!”
Besurranok Szilveszterhez és Flórához a gyerekszobába. A kislány kacagva követeli, hogy a pótapja tornáztassa meg. Átfordulás, fejen állás, békaügetés – Flóra fáradhatatlan.
Leviszel minket a játszótérre?
kérdezi, Szilveszter pedig elolvad: Vacsora után indulhatunk! Biciklizhettek is, ha akartok. Vagy vegyek nektek fagyit?
Világos, hogy Szilvesztert az ujjuk köré csavarták a lányok. Két tornagyakorlat között avat be megismerkedésük történetébe:
Életünk legjobb döntése volt, amikor felvállaltuk Évát meg ezt a két kis tüneményt! A feleségemnek csak egyszer kellett mondania, hogy itt vannak ezek a beteg kislányok egy nem látó anyukával, és én azonnal ugrottam, hogy segítsünk nekik. Láttad volna őket annak idején bedagadt szemmel! Egészen máshogy festettek! Különben Évi mindent megcsinál, hihetetlenül ügyes, a porszívót is kipróbálta volna, de nem engedtem. Mégiscsak én látom, hol vannak porcicák! Néha elbeszélgetünk, és megkérdezi, látszik-e a lakáson, hogy ő nem lát. Megnyugtatom, hogy nem, mert ez az igazság. Múltkor meg arról érdeklődött, szerintem talál-e ő társat két kislánnyal, világtalanul. Miért ne találna?! Hiszen gyönyörű, fiatal nő. Legalább akkor többet lehetünk a gyerekekkel. Kezdetben csak kedden délután hoztuk el őket az oviból, meg vacsoráztak, aztán irány a közeli játszótér. Este fürdetés, Annamari levágta a körmüket, mert azt Évi nem látja, én megszárítottam a hajukat, és elköszöntünk. De a pandémia idején este nyolctól már kijárási tilalom volt, semmi nem fért volna bele az időnkbe, ezért megbeszéltük Évivel, hadd vigyük a lányokat egyenesen hozzánk. Nálunk is aludhatnak, hiszen van egy berendezett gyerekszobánk, meg az udvar, a trambulin, a medence, kitombolhatják magukat. Kipárnáztam nekik az ágyat körbe, nehogy véletlenül leessenek róla, és minden este mesélünk nekik. Mellettük szoktam maradni még egy kicsit, amikor elszunnyadnak, olyan békés a hangulat. Mostanában hétvégeken is elvisszük őket, megyünk kirándulni, barátokhoz, a főnököm úgy hívja őket, „lízinggyerekek”. Sajátunk nincs, de ha lenne is, elvinném a lányokat világot látni. Mesélek nekik a vizekről, a patakokról, a madarakról. Ha mégis balul ütne ki a betegségük, hiszen Flóra már most is csak harmincszázalékosán lát, legyenek emlékképeik. Nyáron elutazunk Erdélybe is, mi onnan származunk. Amíg felnőnek, kísérni fogom a lányok életét.
Mire meg vacsorázunk és megjárjuk a játszóteret a két kislánnyal, bealkonyodik. Már dagad a fürdőhab a kádban. Flóra és Lara egymásra hajtják a ruháikat, ahogy az édesanyjuktól látták, és egymás után ugranak be a vízbe. Amikor behúzom magam után az ajtót, még kihallatszik a boldog lubickolás. Meg egy kedves hang, Évié:
Gyerekek, lehetne kicsit halkabban?
Mint egy átlagos magyar családban.
(megjelent: Nők Lapja, 2022.06.22.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három * = 18

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. február 7. kedd, Tódor, Rómeó napja van.
Az év 06. hete és 38. napja.
Holnap Aranka napja lesz.

1643. I. Rákóczi György azt írta Esterházy Miklósnak: "Hazánkat és nemzetünket bizony szeretjük. Ha szabadságunkért fáradnunk kelletik, mi azt kívánjuk, hogy annak minden statusok egyaránt érezhessék hasznát."


1850. Lenkey János honvédtábornok halála Aradon. Síremlékén, mely szürke márványból való obeliszk, ily felirat: "Lenkey N. János honvéd-tábornok, szül. 1807. szept. 7-én Egerben. Meghalt az aradi vár börtönében 1850. február 7-én. Béke hamvaira."


Héra Zoltán: Ó-kalendárium költőknek

"... A Vízöntő havában minden a képzelet,
a végletes és végtelen: a lenni képes képtelen.
Hárfás Dávid és papírtrombitás Harlekin,
dionüzoszi öröm és prométheuszi kin
ilyenkor egyformán megkeresnek.
Fogadd pompával őket.

BKK Információk

06:46Február 7. KEDDszerkeszti: Szép Csilla
RENDKÍVÜLI HÍREK  Megszűnt a forgalmi akadály, a 2B és az 52-es villamos ismét a teljes vonalon közlekedik.   Baleset nehezíti a közlekedést a Pesti alsó rakparton északi irányban az Erzsébet híd után a belső sávban.   Erős a forgalom az M3-as autópálya bevezető szakaszán a Szerencs utcáig, a Kerepesi úton befelé a Fogarasi út előtt, a 10-es főúton befelé az Óbudai temetőig, a 11-es főúton befelé a Pünkösdfürdő utca előtt, a Rákóczi úton befelé.  
 
FRISS HÍREK  Ma 9 és 13 óra között nem működnek a jelzőlámpák az Alkotás utca–Krisztina körút csomópontban, a Krisztina körúton a Maros utcánál, illetve a Kék Golyó utcában a Városmajor utcánál áramszünet miatt.   Ma 16 órától 22 óráig lezárják a XIII., Fáy utcát a Béke utca és a Röppentyű utca között, valamint a Csizma utcát is labdarúgó-mérkőzés miatt.   A II., Bimbó úton a Gábor Áron utca és a Tüske utca között egy rövid szakaszon lezárták a fél útpályát, mert javítják a vízvezetéket.   A XVI., Georgina utcában a Lassú utcánál útszűkületen kell áthajtani burkolatjavítás miatt.   A XIX., Jahn Ferenc utcában a Tartsay Vilmos utcánál útszűkületre számítsanak csatornajavítás miatt.   Lezárták a buszsávot a Váci úton befelé a Katona József utcánál, mert tart a közműjavítás.   Tart az V., Arany János utcában a felújítás: lezárták azt az Október 6. utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között. Az Október 6. utca és a Nádor utca között ideiglenesen megváltozott a forgalmi rend: ez a szakasz a Széchenyi rakpart felé egyirányú lett. A Sas utca a Szabadság tér felől zsákutca. A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik ezen a szakaszon: nem érinti a Hercegprímás utca megállót.   Az V., Magyar utcában a Ferenczy István utca és a Reáltanoda utca között, valamint a VI., Zichy Jenő utcában a Nagymező utca közelében útszűkületre számítsanak gázvezeték javítása miatt.   A VIII., Orczy úton a Kőbányai út felé a Nagyvárad térnél lezárták a külső sávot távhővezeték-javítás miatt.   A VIII., Kálvária téren a Diószeghy Sámuel utcánál útszűkület nehezíti a közlekedést csatornajavítás miatt.   Lezárták a IX., Viola utcát a Balázs Béla utca után, mert vízvezetéket javítanak.   Szakaszos sávlezárásra kell készülni a XIV., Szugló utcában a Lőcsei út és a Miskolci utca között mindkét irányban vízvezeték-építés miatt.   A XVIII., Batthyány Lajos utcát lezárták a Baross utca közelében, mert csatornát javítanak.  
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Deák Ferenc tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254E autóbusz a Népligetig, a 254M autóbusz a Boráros térig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com