Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bon Jovi - Always
29
hallgató

INTERJÚ VARGA KATA ESZTER PARAKAJAKOSSAL

- 2018. május 14. 4:19 - 757 megtekintés

A JÓRA KONCENTRÁLOK, ÉS ÍGY JÖNNEK BE AZ ÉLETEMBE A JÓ DOLGOK

Április végén megjelenő útikalauzunkban olvasható majd egy rövid interjú Varga Kata Eszter parakajakossal arról, milyen is Budapesten a habokat szelni. A beszélgetés hosszabb verziójában azonban rengeteg minden másról is szót ejtettünk, a felépülés és újrakezdés mellett arról is, milyen a fővárosban kerekesszékesként élni. A 32 éves parasportoló 21 éves volt, mikor az Árpád hídon sávot akart váltani, az előtte lévő autó azonban lefékezett, ő pedig megcsúszott a jeges úton. A baleset következtében kerekesszékbe kényszerült.

We Love Budapest: Budapesten élsz, de az interjú után már indulsz Szegedre, ahol az NKM SZEGED VE klubjában edzel. Hogy kerültél oda?

Varga Kata Eszter: A 2015-ös világbajnokságon nem szereztem kvótát a riói paralimpiára, de a 2016-ban a pótkvalifikációs világkupán úgy átrendeződött a kategóriám az egészségügyi állapotra vonatkozóan, hogy a 2015-ös időeredményem ezt mégis lehetővé tette. A szakágvezető engedélyével kerülhettem a szegedi csapathoz a paralimpiai felkészülés idejére, amire három hónapom volt. Szegeden ott egy kisebb létszámú csapatban tudtam dolgozni, kiemelt figyelmet tudtak nekem szentelni. Az évértékelő vacsorán megbeszéltük a szakmai igazgatóval, hogy maradhatok, meglátjuk, hogyan alakul a közös munka. Leginkább a lakhelyem és az egyesület közötti távolság miatt volt kérdéses, de megoldottuk.

WLB: Milyen volt Rióban versenyezni? Sokat jelentett ez önbecsülésednek?

V.K.E: A paralimpián szerepelni nagy dolog. A világbajnokságok is magas színvonalúak, a paralimpia egészen más: átélni, hogy ugyanott vagy, ahol az épek, ugyanazon a pályán mész, ahol ők, ugyanúgy visszük be közösen a zászlót… Ezek fenomenális dolgok. Sokat köszönhetek a parasportnak, mert nagyon sok országba eljutottam, rengeteg ismerősöm lett. Egyébként is nyitott személyiség vagyok, de így szárnyalok. A sport egy olyan nyelvezet az épek és a fogyatékkal élők között, ami kiegyenlíti az akadályokat.

WLB: Elkezdtél-e volna versenysportolni, ha nincs a baleseted?

V.K.E: Szerintem nem. Kiskoromban a vesebetegségem miatt le voltam tiltva a sportolásról, pedig édesapám szikár, sportos testalkatát örököltem, és rengeteg mozgásfajtát ki akartam próbálni. 18 éves koromig állandó jelleggel vesemedence-gyulladásom volt, valószínűleg később se sportoltam volna. Nem tudni, hogyan múlt el, mindenesetre rengeteg vért kaptam a baleset után, ami le is állíthatta volna az egyik vesét. Mikor a versenyengedély miatt sportorvoshoz kellett mennem, kiderült, hogy rendbe jöttem. Elbőgtem magam: mégis hogyan történhetett? Újraindult a rendszer a sporttól és a fokozott terheléstől? Vagy a vérátömlesztéstől? Nem tudom megmagyarázni, de az életemben sok ilyen történik. Imádom az életet, főleg olyankor, ha ilyen váratlan dolgokat rak elém.

WLB: A kajakozás előtt még mással próbálkoztál, te lettél például Magyarország első kerekesszékes szépségkirálynője 2012-ben. Hogy jutottál el a kajakig?

V.K.E: Posta- és bankforgalmi szakközépiskolát végeztem 2005-ben, épp egy motorkereskedésben dolgoztam 2007 novemberében, mikor az autóbalesetem történt. Két év alatt regenerálódtam mentálisan, de továbbra is üresnek tűnt minden. A szépségkirálynő-választás igazság szerint nem áll hozzám annyira közel, de arra gondoltam, hogy az integrációban hatalmas lépést jelenthet, ha részt veszek egy, az épek számára hétköznapi dologban.

WLB: Fontos volt a visszajelzés feléd, mint nő?

V.K.E: A nőiesség hatalmas kérdés volt bennem a baleset után, de viszonylag gyorsan megoldódott, mert a barátnőm bátyja bejárt a rehabra, és már ott elkezdett érdeklődni irántam. Együtt is voltunk másfél évig, és én vetettem véget neki, mert állandóan a számítógép előtt dolgozott, sablonossá váltak a hétköznapjaink. Úgy éreztem, hogy nem kell beragadnom a kapcsolatba csak azért, mert kerekesszékes vagyok. De a lényeg, hogy a szépségkirálynő-választásba öt évvel a balesetem után inkább a kapcsolatépítés miatt vágtam bele, mert akkor csak egy internetes, otthonról végezhető munkám volt, és aktívabb, mozgékonyabb állást szerettem volna, ami végül nem jött össze. 2013-ban volt egy térdműtétem, emiatt kerültem vissza a budakeszi rehabilitációs intézetbe. Itt évente tartanak sportágválasztót a betegeknek, akkor láttam először a kajakosokat. 2015 elején próbáltam ki először, és maradtam is mellette. Gyerekkorom óta szemeztem vele.

WLB: Mit élvezel benne?

V.K.E: Egyéni sportág, nekem ez áll igazán jól. Tudok csapatban is mozogni, de jobb szeretem, ha az eredmény csak rajtam múlik, és csak magammal kell elszámolni, felelősséget vállalni. Valamint imádok a természetben egyedül lenni. Télen is edzünk, de a szabadban csak tavasztól; ha ilyenkor vízen vagyok, minden probléma megszűnik a városi zajokkal együtt, és csak a tavasz illatát érzem és a madarakat hallom. A versenyhelyzetet is imádom. Van olyan sportág, ahol kevesebb edzéssel is lehet eredményeket elérni, a kajakozás viszont nagy erőt igényel fizikálisan és mentálisan is. Ez nekem nagyon imponál, szeretem megugrani a határaimat.

WLB: Elég komoly felsőtesti munkát igényel. Hogyan láttál neki a felkészülésnek?

V.K.E: Alapvetően erős, atletikus alkat vagyok. Korábban, 2014 körül még az erőemelést is kipróbáltam, mert egy paraedző ismerősöm ránézésre úgy találta, nagyon jók hozzá az izmaim. Olyan jól ment, hogy bőven pakolt is súlyt rám, amiket jó katona módjára ki is toltam, 40-42 kilós súly alatt viszont részleges szakadás lett a rotátorköpenyemben, ami féléves felépülést vont maga után. Akkor úgy döntöttem, nem ez lesz az én sportágam.

WLB: A lesérülés bizonyára eléggé megviselt.

V.K.E: Igen, állandóan nyilallt, fájt, sírásközeli állapotokba kerültem. De sok sorozatot néztem (nevet). Átvészeltem azt is. Nagyon gyorsan telik az idő. A balesetemnek is már 10 éve, csak pislogok, hova tűnt az a sok idő. Minden elmúlik, a jó is és a rossz is.

WLB: Hogy érzed, 10 év távlatában sikerült megbékélni a történtekkel?

V.K.E: Azt gondolom, igen. Persze vannak kisebb dühkitöréseim, mikor sok lépcsővel találom szembe magamat, de mindig pillanatnyiak. Nem pörgök rá, a jóra koncentrálok, és így jönnek be az életembe a jó dolgok. A balesetemben nemcsak én voltam érintett, hanem két barátnőm is. Ha ők nem segítettek volna, nem lennék az, aki ma vagyok, lehet, itt se lennék. Én vezettem az autót, amivel balesetet szenvedtünk, egyikkőjüknek szintén maradandó károsodása lett. Jelentős bűntudatom volt, élni se akartam, a saját problémámmal nem is foglalkoztam, csak az övéikre voltam kihegyezve, annyira rosszul éreztem magam attól, hogy jóformán tönkretettem az életüket. Hála Istennek ezt már nem így gondolom, de velük sikerült ezt feldolgozni. Az ő megbocsátásukon keresztül lehetek ma egy ép szellemű, ép lelkű ember. Egyikük szintén kerekesszékbe kényszerült, vele a mai napig nagyon szoros a kapcsolat. Együtt néztük végig a tűzoltók felvételeit is, hogy semmi ne maradjon a tudatalattinkban.

WLB: Miből tudtál még erőt meríteni?

V.K.E: Mikor a rehabon voltam, feküdtem az ágyon, és sirattam magam, hogy milyen lesz az életem, lehet-e férfi az életemben valaha. Ha egy addig viszonylag normális élet szó szerint derékba törik, akkor elég nehéz elképzelni, hogyan tovább. Mikor felkelhettem, akkor láttam meg a rehabon lévő többi sérültet, a koponyasérülteket, a végtaghiányosokat. Akkor kezdtem el hálát adni, hogy nem lett sokkal rosszabb a végkimenetel, például nem lettem mentálisan sérült. Annyi mindenért hálát lehet adni egy nap. Amíg az ember nem kerül olyan helyzetbe, hogy ezt tudja értékelni, addig csak élünk, és természetesnek veszünk mindent. Milyen jó például, hogy látok, te jó ég. Például kajakozás közben a csodálatos dolgokat. Az én karmakerekem ezt dobta ki. Mindig egy csomó mindenért hálát tudok adni.

WLB: Korábban is ilyen voltál? Mert úgy vélem, nagyon nehéz ilyenné válni.

V.K.E: Igen, rátapintottál egy lényegi pontra. Kell egy alapvető személyiség ehhez. A rehabon volt olyan gerincsérült, aki nálam sokkal jobb helyzetben volt, mankóval tudott járni. Annyira nem tudta feldolgozni a megváltozott élethelyzetét, hogy öngyilkos lett. Én pozitív és nyitott voltam régen is, de azért voltak gondjaim, 12 éves voltam például, amikor az édesapám meghalt, és ötévesen derült ki a vesebetegségem, éveket töltöttem a Heim Pál Gyerekkórházban anyám után sírva. Mikor a balesetem történt, éppen egy rossz kapcsolatból próbáltam kitörni, sokat buliztam, össze-vissza életet éltem. Lehet, sokkal rosszabbul alakult volna a sorsom, ha nem történik ez a baleset.

WLB: Mik a kilátások, meddig lehet űzni a parasportot?

V.K.E: Van olyan kanadai versenyző, aki bőven 45 fölött van. Egyébként attól függ, milyen egészségi állapotban van a sportoló. Nálunk ugye nem mindenki gyerekkorban kezdi, mint a profi épek, az egyébként sérült testnek hozzá kell szoknia a fokozott terheléshez. Van, aki sokkal előbb kiesik, mert megadja magát a szervezet. Csak remélni tudom, hogy sokáig fogom bírni. A paralimpián ötödik lettem három hónapos felkészüléssel, amiből maradt is vissza csúnya sérülés a jobb csuklómban meg a könyökömben, a 2017-es évet ezzel nyomtam le. Most volt az első normális téli felkészülésem az idei szezonra, meglátjuk, mi lesz. Ha a karom nagyon nem bírja, akkor figyelembe veszem azért, hogy idősebb koromban ne legyek még rokkantabb.

WLB: Mennyit kell edzened egy héten?

V.K.E: A kajakozásban három kategória van, én középen vagyok, ahol a hátközépi sérültek és a végtaghiányosok. Nálunk még van törzsizomzat bőven, tudjuk használni a hasunkat, nálam erre is kell edzeni. Hetente ötször edzem Pesten funkcionális trénerrel, Szegeden háromszor napi kettőt, és ott inkább állóképességet erősítő- és az erőedzést.

WLB: Budapesten van már speciális edzőterem fogyatékkal élőknek, ilyenbe jársz edzeni?

V.K.E: Nem, megyek az edzőm után, aki háromszor cserélt termet az utóbbi időben, és nagyon nagy szerencsémre mindenhol meg tudtuk oldani a bejutást. Jelenleg Zuglóba járok ki hozzá taxival, vagy a párom visz ki, mert saját autóm nincsen.

WLB: Mi a helyzet a tömegközlekedéssel?

V.K.E: Nagyon ritkán találok olyan járatot, ami akadálymentesített, úgyhogy leginkább már meg sem próbálom. Az V. kerületben, ahol élek, jók a járatok, csak azon túlmenően nem annyira. Nem lehet tudni, melyik busz lesz alacsonypadlós, kivárni pedig sok idő. Nem kísérletezek, mert csak kikészíteném magam idegileg. Szerencsére a klubnak tudok számlákat leadni az ilyen jellegű költségekről, ami jelentős segítség.

WLB: Budapestet hogyan látod akadálymentesítés szempontjából? Sok kritika éri a 3-as metró felújítását is.

V.K.E: Csak az V. kerületről tudok nyilatkozni, itt születtem, a párommal a Ferenciek terén lakunk. Itt minden klappol. A legtöbb hely akadálymentesített, a kutyákat is elviselik. A járdák alacsonyítva vannak. Mindent meg szoktunk oldani, nagyon nem szoktam figyelni a nehézségekre, inkább a megoldásokra. A belváros közlekedésre alkalmas, legalábbis én elég sokat jövök-megyek, nem állt meg az élet a kerekesszékes létben sem. Ugye keveset tömegközlekedem, mert szeretném az idegeimet megőrizni épségben, de az ismerőseimtől sokat hallom, mi nem működik. Pozitív, hogy a 4-es metróban van lift, de a 3-as metró építése szégyen-gyalázat kategória – miért is nem fér bele a keretbe? Nem akarom szapulni a várost, de van még hova fejlődni.

WLB: Említetted a kocsit. Tudnál vezetni?

V.K.E: Részleges bénulásom van, térdtől lefelé van teljes, a többi „foltos”, vagyis gyengébb-erősebb. Elméletileg tudnék lábbal vezetni, ha van a bokámon rögzítő, de a pályaalkalmasságin a kézigázost engedélyezték. Ez egy automata váltós autót jelent, amiben egy átalakításnak köszönhetően kézzel tudom a pedálokat irányítani. Egyszer már vettem egy kocsit, hogy tudjak edzésekre járni, de akkor jött a csípőműtét, és kicsit abba is hagytam a kajakozást. Most anyagilag nem fér bele a keretbe. Ha jól teljesítek, esetleg majd szponzort is össze tudok szedni, és összejöhet egy autó. Ez a cél idénre.

WLB: Mik a további terveid?

V.K.E: Májusban lesz a világkupa, augusztusban a világbajnokság. A 2020-as tokiói olimpia után a 2024-es párizsit mindenképp szeretném még végigcsinálni, aztán meglátjuk a gyerekvállalást, vagy az élet hogyan alakul – mert bármikor alakulhat bárhogyan, ezt már azért megtapasztaltam.

Forrás:welovebudapest.com

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kettő * = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 5. kedd, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 186. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com