Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


UK fever show - listavezet* dalok Angliából
44
hallgató

INTERJÚ VARGA KATA ESZTER PARAKAJAKOSSAL

- 2018. május 14. 4:19 - 1009 megtekintés

A JÓRA KONCENTRÁLOK, ÉS ÍGY JÖNNEK BE AZ ÉLETEMBE A JÓ DOLGOK

Április végén megjelenő útikalauzunkban olvasható majd egy rövid interjú Varga Kata Eszter parakajakossal arról, milyen is Budapesten a habokat szelni. A beszélgetés hosszabb verziójában azonban rengeteg minden másról is szót ejtettünk, a felépülés és újrakezdés mellett arról is, milyen a fővárosban kerekesszékesként élni. A 32 éves parasportoló 21 éves volt, mikor az Árpád hídon sávot akart váltani, az előtte lévő autó azonban lefékezett, ő pedig megcsúszott a jeges úton. A baleset következtében kerekesszékbe kényszerült.

We Love Budapest: Budapesten élsz, de az interjú után már indulsz Szegedre, ahol az NKM SZEGED VE klubjában edzel. Hogy kerültél oda?

Varga Kata Eszter: A 2015-ös világbajnokságon nem szereztem kvótát a riói paralimpiára, de a 2016-ban a pótkvalifikációs világkupán úgy átrendeződött a kategóriám az egészségügyi állapotra vonatkozóan, hogy a 2015-ös időeredményem ezt mégis lehetővé tette. A szakágvezető engedélyével kerülhettem a szegedi csapathoz a paralimpiai felkészülés idejére, amire három hónapom volt. Szegeden ott egy kisebb létszámú csapatban tudtam dolgozni, kiemelt figyelmet tudtak nekem szentelni. Az évértékelő vacsorán megbeszéltük a szakmai igazgatóval, hogy maradhatok, meglátjuk, hogyan alakul a közös munka. Leginkább a lakhelyem és az egyesület közötti távolság miatt volt kérdéses, de megoldottuk.

WLB: Milyen volt Rióban versenyezni? Sokat jelentett ez önbecsülésednek?

V.K.E: A paralimpián szerepelni nagy dolog. A világbajnokságok is magas színvonalúak, a paralimpia egészen más: átélni, hogy ugyanott vagy, ahol az épek, ugyanazon a pályán mész, ahol ők, ugyanúgy visszük be közösen a zászlót… Ezek fenomenális dolgok. Sokat köszönhetek a parasportnak, mert nagyon sok országba eljutottam, rengeteg ismerősöm lett. Egyébként is nyitott személyiség vagyok, de így szárnyalok. A sport egy olyan nyelvezet az épek és a fogyatékkal élők között, ami kiegyenlíti az akadályokat.

WLB: Elkezdtél-e volna versenysportolni, ha nincs a baleseted?

V.K.E: Szerintem nem. Kiskoromban a vesebetegségem miatt le voltam tiltva a sportolásról, pedig édesapám szikár, sportos testalkatát örököltem, és rengeteg mozgásfajtát ki akartam próbálni. 18 éves koromig állandó jelleggel vesemedence-gyulladásom volt, valószínűleg később se sportoltam volna. Nem tudni, hogyan múlt el, mindenesetre rengeteg vért kaptam a baleset után, ami le is állíthatta volna az egyik vesét. Mikor a versenyengedély miatt sportorvoshoz kellett mennem, kiderült, hogy rendbe jöttem. Elbőgtem magam: mégis hogyan történhetett? Újraindult a rendszer a sporttól és a fokozott terheléstől? Vagy a vérátömlesztéstől? Nem tudom megmagyarázni, de az életemben sok ilyen történik. Imádom az életet, főleg olyankor, ha ilyen váratlan dolgokat rak elém.

WLB: A kajakozás előtt még mással próbálkoztál, te lettél például Magyarország első kerekesszékes szépségkirálynője 2012-ben. Hogy jutottál el a kajakig?

V.K.E: Posta- és bankforgalmi szakközépiskolát végeztem 2005-ben, épp egy motorkereskedésben dolgoztam 2007 novemberében, mikor az autóbalesetem történt. Két év alatt regenerálódtam mentálisan, de továbbra is üresnek tűnt minden. A szépségkirálynő-választás igazság szerint nem áll hozzám annyira közel, de arra gondoltam, hogy az integrációban hatalmas lépést jelenthet, ha részt veszek egy, az épek számára hétköznapi dologban.

WLB: Fontos volt a visszajelzés feléd, mint nő?

V.K.E: A nőiesség hatalmas kérdés volt bennem a baleset után, de viszonylag gyorsan megoldódott, mert a barátnőm bátyja bejárt a rehabra, és már ott elkezdett érdeklődni irántam. Együtt is voltunk másfél évig, és én vetettem véget neki, mert állandóan a számítógép előtt dolgozott, sablonossá váltak a hétköznapjaink. Úgy éreztem, hogy nem kell beragadnom a kapcsolatba csak azért, mert kerekesszékes vagyok. De a lényeg, hogy a szépségkirálynő-választásba öt évvel a balesetem után inkább a kapcsolatépítés miatt vágtam bele, mert akkor csak egy internetes, otthonról végezhető munkám volt, és aktívabb, mozgékonyabb állást szerettem volna, ami végül nem jött össze. 2013-ban volt egy térdműtétem, emiatt kerültem vissza a budakeszi rehabilitációs intézetbe. Itt évente tartanak sportágválasztót a betegeknek, akkor láttam először a kajakosokat. 2015 elején próbáltam ki először, és maradtam is mellette. Gyerekkorom óta szemeztem vele.

WLB: Mit élvezel benne?

V.K.E: Egyéni sportág, nekem ez áll igazán jól. Tudok csapatban is mozogni, de jobb szeretem, ha az eredmény csak rajtam múlik, és csak magammal kell elszámolni, felelősséget vállalni. Valamint imádok a természetben egyedül lenni. Télen is edzünk, de a szabadban csak tavasztól; ha ilyenkor vízen vagyok, minden probléma megszűnik a városi zajokkal együtt, és csak a tavasz illatát érzem és a madarakat hallom. A versenyhelyzetet is imádom. Van olyan sportág, ahol kevesebb edzéssel is lehet eredményeket elérni, a kajakozás viszont nagy erőt igényel fizikálisan és mentálisan is. Ez nekem nagyon imponál, szeretem megugrani a határaimat.

WLB: Elég komoly felsőtesti munkát igényel. Hogyan láttál neki a felkészülésnek?

V.K.E: Alapvetően erős, atletikus alkat vagyok. Korábban, 2014 körül még az erőemelést is kipróbáltam, mert egy paraedző ismerősöm ránézésre úgy találta, nagyon jók hozzá az izmaim. Olyan jól ment, hogy bőven pakolt is súlyt rám, amiket jó katona módjára ki is toltam, 40-42 kilós súly alatt viszont részleges szakadás lett a rotátorköpenyemben, ami féléves felépülést vont maga után. Akkor úgy döntöttem, nem ez lesz az én sportágam.

WLB: A lesérülés bizonyára eléggé megviselt.

V.K.E: Igen, állandóan nyilallt, fájt, sírásközeli állapotokba kerültem. De sok sorozatot néztem (nevet). Átvészeltem azt is. Nagyon gyorsan telik az idő. A balesetemnek is már 10 éve, csak pislogok, hova tűnt az a sok idő. Minden elmúlik, a jó is és a rossz is.

WLB: Hogy érzed, 10 év távlatában sikerült megbékélni a történtekkel?

V.K.E: Azt gondolom, igen. Persze vannak kisebb dühkitöréseim, mikor sok lépcsővel találom szembe magamat, de mindig pillanatnyiak. Nem pörgök rá, a jóra koncentrálok, és így jönnek be az életembe a jó dolgok. A balesetemben nemcsak én voltam érintett, hanem két barátnőm is. Ha ők nem segítettek volna, nem lennék az, aki ma vagyok, lehet, itt se lennék. Én vezettem az autót, amivel balesetet szenvedtünk, egyikkőjüknek szintén maradandó károsodása lett. Jelentős bűntudatom volt, élni se akartam, a saját problémámmal nem is foglalkoztam, csak az övéikre voltam kihegyezve, annyira rosszul éreztem magam attól, hogy jóformán tönkretettem az életüket. Hála Istennek ezt már nem így gondolom, de velük sikerült ezt feldolgozni. Az ő megbocsátásukon keresztül lehetek ma egy ép szellemű, ép lelkű ember. Egyikük szintén kerekesszékbe kényszerült, vele a mai napig nagyon szoros a kapcsolat. Együtt néztük végig a tűzoltók felvételeit is, hogy semmi ne maradjon a tudatalattinkban.

WLB: Miből tudtál még erőt meríteni?

V.K.E: Mikor a rehabon voltam, feküdtem az ágyon, és sirattam magam, hogy milyen lesz az életem, lehet-e férfi az életemben valaha. Ha egy addig viszonylag normális élet szó szerint derékba törik, akkor elég nehéz elképzelni, hogyan tovább. Mikor felkelhettem, akkor láttam meg a rehabon lévő többi sérültet, a koponyasérülteket, a végtaghiányosokat. Akkor kezdtem el hálát adni, hogy nem lett sokkal rosszabb a végkimenetel, például nem lettem mentálisan sérült. Annyi mindenért hálát lehet adni egy nap. Amíg az ember nem kerül olyan helyzetbe, hogy ezt tudja értékelni, addig csak élünk, és természetesnek veszünk mindent. Milyen jó például, hogy látok, te jó ég. Például kajakozás közben a csodálatos dolgokat. Az én karmakerekem ezt dobta ki. Mindig egy csomó mindenért hálát tudok adni.

WLB: Korábban is ilyen voltál? Mert úgy vélem, nagyon nehéz ilyenné válni.

V.K.E: Igen, rátapintottál egy lényegi pontra. Kell egy alapvető személyiség ehhez. A rehabon volt olyan gerincsérült, aki nálam sokkal jobb helyzetben volt, mankóval tudott járni. Annyira nem tudta feldolgozni a megváltozott élethelyzetét, hogy öngyilkos lett. Én pozitív és nyitott voltam régen is, de azért voltak gondjaim, 12 éves voltam például, amikor az édesapám meghalt, és ötévesen derült ki a vesebetegségem, éveket töltöttem a Heim Pál Gyerekkórházban anyám után sírva. Mikor a balesetem történt, éppen egy rossz kapcsolatból próbáltam kitörni, sokat buliztam, össze-vissza életet éltem. Lehet, sokkal rosszabbul alakult volna a sorsom, ha nem történik ez a baleset.

WLB: Mik a kilátások, meddig lehet űzni a parasportot?

V.K.E: Van olyan kanadai versenyző, aki bőven 45 fölött van. Egyébként attól függ, milyen egészségi állapotban van a sportoló. Nálunk ugye nem mindenki gyerekkorban kezdi, mint a profi épek, az egyébként sérült testnek hozzá kell szoknia a fokozott terheléshez. Van, aki sokkal előbb kiesik, mert megadja magát a szervezet. Csak remélni tudom, hogy sokáig fogom bírni. A paralimpián ötödik lettem három hónapos felkészüléssel, amiből maradt is vissza csúnya sérülés a jobb csuklómban meg a könyökömben, a 2017-es évet ezzel nyomtam le. Most volt az első normális téli felkészülésem az idei szezonra, meglátjuk, mi lesz. Ha a karom nagyon nem bírja, akkor figyelembe veszem azért, hogy idősebb koromban ne legyek még rokkantabb.

WLB: Mennyit kell edzened egy héten?

V.K.E: A kajakozásban három kategória van, én középen vagyok, ahol a hátközépi sérültek és a végtaghiányosok. Nálunk még van törzsizomzat bőven, tudjuk használni a hasunkat, nálam erre is kell edzeni. Hetente ötször edzem Pesten funkcionális trénerrel, Szegeden háromszor napi kettőt, és ott inkább állóképességet erősítő- és az erőedzést.

WLB: Budapesten van már speciális edzőterem fogyatékkal élőknek, ilyenbe jársz edzeni?

V.K.E: Nem, megyek az edzőm után, aki háromszor cserélt termet az utóbbi időben, és nagyon nagy szerencsémre mindenhol meg tudtuk oldani a bejutást. Jelenleg Zuglóba járok ki hozzá taxival, vagy a párom visz ki, mert saját autóm nincsen.

WLB: Mi a helyzet a tömegközlekedéssel?

V.K.E: Nagyon ritkán találok olyan járatot, ami akadálymentesített, úgyhogy leginkább már meg sem próbálom. Az V. kerületben, ahol élek, jók a járatok, csak azon túlmenően nem annyira. Nem lehet tudni, melyik busz lesz alacsonypadlós, kivárni pedig sok idő. Nem kísérletezek, mert csak kikészíteném magam idegileg. Szerencsére a klubnak tudok számlákat leadni az ilyen jellegű költségekről, ami jelentős segítség.

WLB: Budapestet hogyan látod akadálymentesítés szempontjából? Sok kritika éri a 3-as metró felújítását is.

V.K.E: Csak az V. kerületről tudok nyilatkozni, itt születtem, a párommal a Ferenciek terén lakunk. Itt minden klappol. A legtöbb hely akadálymentesített, a kutyákat is elviselik. A járdák alacsonyítva vannak. Mindent meg szoktunk oldani, nagyon nem szoktam figyelni a nehézségekre, inkább a megoldásokra. A belváros közlekedésre alkalmas, legalábbis én elég sokat jövök-megyek, nem állt meg az élet a kerekesszékes létben sem. Ugye keveset tömegközlekedem, mert szeretném az idegeimet megőrizni épségben, de az ismerőseimtől sokat hallom, mi nem működik. Pozitív, hogy a 4-es metróban van lift, de a 3-as metró építése szégyen-gyalázat kategória – miért is nem fér bele a keretbe? Nem akarom szapulni a várost, de van még hova fejlődni.

WLB: Említetted a kocsit. Tudnál vezetni?

V.K.E: Részleges bénulásom van, térdtől lefelé van teljes, a többi „foltos”, vagyis gyengébb-erősebb. Elméletileg tudnék lábbal vezetni, ha van a bokámon rögzítő, de a pályaalkalmasságin a kézigázost engedélyezték. Ez egy automata váltós autót jelent, amiben egy átalakításnak köszönhetően kézzel tudom a pedálokat irányítani. Egyszer már vettem egy kocsit, hogy tudjak edzésekre járni, de akkor jött a csípőműtét, és kicsit abba is hagytam a kajakozást. Most anyagilag nem fér bele a keretbe. Ha jól teljesítek, esetleg majd szponzort is össze tudok szedni, és összejöhet egy autó. Ez a cél idénre.

WLB: Mik a további terveid?

V.K.E: Májusban lesz a világkupa, augusztusban a világbajnokság. A 2020-as tokiói olimpia után a 2024-es párizsit mindenképp szeretném még végigcsinálni, aztán meglátjuk a gyerekvállalást, vagy az élet hogyan alakul – mert bármikor alakulhat bárhogyan, ezt már azért megtapasztaltam.

Forrás:welovebudapest.com

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc - 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 1:00: Katapult DJ - Lipóczi Csaba és Bozóki andor mix-műsora
 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 9:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 10:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 11:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Szilágyi János és Frenkl András szórakoztató műsora két órán keresztül
  Sorozatok, technika, tudományok, közlekedés, zene, bulvár, informatika, egészség, közösségi média, rövid interjúk TV-s celebekkel, énekesekkel, zenészekkel. www.intimreszek.hu
  Keresd Facebook-on is
 • 15:00: Club chart - Frenkl András slágerlistája két órán keresztül
 • 17:00: UK fever show - listavezető dalok Angliából
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás) -
 • 20:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 21:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 22:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 23:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 3. szombat, Klotild napja van.
Az év 22. hete és 154. napja.
Holnap Bulcsú napja lesz.

1239. Az e napi teljes napfogyatkozás miképpen hatott a tudatlan népre, azt az egykori történetíró Tamás spalóti főesperes, ekképp jegyzé föl: "Mindenkit oly rémület fogott el, hogy mintegy ész nélkül kiabálva futkostak ide s tova, azt hívén, hogy a világvége van jelen.


1657. Több tízezer főnyi lengyel sereg betör a fegyvertelenül hagyott Vereckei-hágón, felégeti Munkácsot, és Beregszászt, s Szatmárig, Viskig feldúlja a vidéket, majd a zsákmánnyal kivonul.


Szabó Lőrinc: Szerelmes Június

"...Az élet - hús és ideg a kő is!
Tündöklő mámor a június:
átlátszóan villognak a nők
s testük csillagközi erők
szent delejével koszorús:

jönnek-mennek az édes utcán,
s akinek van rá szeme,
szédülve látja, hogy mind után
kinyúl, bátran vagy tétován,
a mindenség keze."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com