Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


EDDA - Egyedül blues
47
hallgató

Ismét terítéken a web-akadálymentesítés

- 2021. május 1. 9:39 - 1078 megtekintés

Bár látszik már a fény az alagút végén, még sok probléma vár megoldásra.

Az MVGYOSZ részére folyamatosan érkeznek jelzések látássérült felhasználóktól a különféle honlapok, weboldalakon elérhető szolgáltatások akadálymentes hozzáférhetőségének, használhatóságának hiánya miatt.

A problémák mostanában gyakran olyan weboldalak kapcsán merültek fel, amelyekre a közszférabeli honlapok és mobilalkalmazások akadálymentesítéséről rendelkező 2018. évi LXXV. törvény hatálya is kiterjed, és amely honlapoknak már 2020. szeptember 23. óta akadálymentesen elérhetőnek kellene lenniük. Az előrelépés érdekében az MVGYOSZ egyeztetést kezdeményezett a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) akadálymentesítések ellenőrzését végző főosztálya és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány részvételével. A megbeszélésre a múlt héten került sor.

Akadálymentességi ellenőrzés

A KIFÜ feladatai közé tartozik a honlapok, mobilalkalmazások akadálymentes használhatóságának ellenőrzése, illetve az ennek során feltárt hibák, hiányosságok jelzése az oldal fenntartója részére. A KIFÜ viszont kizárólag a közszférabeli honlapok esetében folytathat le ilyen vizsgálatokat. Az ellenőrzéseket elsősorban előre kialakított ellenőrzési terv alapján végzi, ahol a fontosabb, sokak által látogatott honlapok élveznek prioritást. Az ellenőrzési tervet a KIFÜ a szövetséggel, illetve az informatikai alapítvánnyal is egyeztetve alakította ki. A fentieken túl természetesen felhasználók is fordulhatnak a KIFÜ-höz, ha egy közszférabeli honlap üzemeltetője részére jelezték akadálymentességgel kapcsolatos problémáikat, de arra válasz nem érkezett, megoldás nem született.

Közérthető tájékoztatás az akadálymentesítésről

Bár a fent említett törvény akadálymentességi követelményekre vonatkozó rendelkezéseit már évek óta alkalmazni kellene, az egyeztetés résztvevőinek eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy az intézmények, cégek, szervezetek még mindig nincsenek tisztában azzal, mit jelent valójában ez a követelmény a gyakorlatban. Előfordul például, hogy akadálymentesnek jelölnek egy weboldalt vagy annak egy részét, holott csak a háttérszínt, illetve a betűszínt teszik kontrasztosabbá, egyéb tekintetben nem biztosítják a hozzáférhető használatot. Az akadálymentesség nem megfelelő értelmezésével is összefügghet az a jelenség, miszerint a honlapokon szereplő – a törvény által egyébként megkövetelt – akadálymentességi nyilatkozatok gyakran nem akadálymentes weboldalra kerülnek ki, azaz olyan oldalon is szerepel akadálymentesség fennállását hirdető nyilatkozat, amely egyáltalán nem felel meg ezeknek a követelményeknek. Gyakori jelenség az is, hogy egy honlap, amely korábban hozzáférhető volt például a látássérült felhasználók számára, egy fejlesztést követően válik elérhetetlenné számukra, mivel e fejlesztés során már nem vették figyelembe az akadálymentességi szempontokat.

A területen jelentkező legnagyobb probléma talán mégis az, hogy az érintett honlapokat üzemeltető, fenntartó intézmények, szervezetek döntéshozói, illetve akadálymentesítési szakemberei még mindig nem ismerik, illetve nem alkalmazzák az egyetemes tervezés elvét. Ez annak a követelménynek az érvényre jutását jelentené, hogy a weboldalakat és a kapcsolódó szolgáltatásokat már megtervezni, majd pedig kialakítani is úgy kellene, hogy azok minden ember számára a lehető legnagyobb mértékben hozzáférhetőek legyenek anélkül, hogy utólag kellene azokat például a látássérült felhasználók számára használhatóvá tenni.

A területtel foglalkozó szakemberek egybehangzó véleménye, hogy sokkal költséghatékonyabb egy weboldalt minden felhasználó által hozzáférhető módon megtervezni, illetve létrehozni, mint azt később elvégzett átalakítások, módosítások révén akadálymentessé tenni.

Mindezen felismerések arra sarkallták a KIFÜ munkatársait, hogy készítsenek egy 20 részből álló tájékoztató sorozatot, amely közérthető módon mutatja be az akadálymentesítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A videó sorozat, melyhez szöveges leirat is tartozik, a KIFÜ oldalán az alábbi linken érhető el: https://kifu.gov.hu/webakadalymentesites/kisokos

Néha már a részeredmények is nagy segítséget jelenthetnek

Nyilvánvaló, hogy a weboldalak, mobilalkalmazások esetében azok teljeskörű akadálymentesítése az elérendő cél. Az egyeztetés résztvevői azonban egyetértettek abban, hogy vannak esetek, amikor egy honlap komfortosabb használhatóságához már néhány, gyorsan elvégezhető beavatkozás is komolyan hozzájárulhat addig is, amíg a teljes akadálymentesítési folyamat be nem fejeződik.

Jó példa erre az e-papír szolgáltatás, ahol leginkább a kombinált listamező okoz akadálymentességi problémát a képernyőolvasó szoftvert használó látássérült felhasználók számára. Ez az anomália ugyanakkor – az informatikai alapítvány elnöke, Szuhaj Mihály szerint – viszonylag egyszerű módon orvosolható lenne, amelyet követően a szolgáltatás már jórészt használható lenne a látássérült személyek számára is.

Javaslatként merült fel ennek kapcsán, hogy a KIFÜ a vizsgálata lefolytatását követően a weboldal akadálymentességével kapcsolatban kiadott hibalistában jelöljön meg úgynevezett kiemelt prioritású pontokat. Ez alatt olyan hibák kiemelését értjük, amelyeket még a teljes akadálymentesítést megelőzően, soron kívül javítani kellene a honlap fenntartójának annak érdekében, hogy ezzel az esetleg hosszú időt igénybe vevő teljes akadálymentesítés megvalósulásáig is segítse az oldal használhatóságát. A KIFÜ munkatársa ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják a prioritások megjelenítésének lehetőségét.

Konkrét problémák, hiányosságok és ezek kezelése

Több látássérült személy fordult az MVGYOSZ-hoz amiatt, hogy a munkavégzés vagy egyéb ügyintézés során kellene használnia az epapir.gov.hu oldalt, azonban az ügyfélkapus azonosítást követően – belépve az oldalra – látássérültként nem lehet önállóan dokumentumot benyújtani. A problémával részint a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkárát kerestük meg, kérve intézkedését az oldal mielőbbi akadálymentes használhatósága érdekében.

Az e-papír online szolgáltatás a KIFÜ ellenőrzési tervének részét képezi, ezért tőlük is tájékoztatást kértünk ebben a kérdésben.

Az ügynökség munkatársának tájékoztatása szerint a honlap akadálymentességi ellenőrzése lezárult, a hibákat tartalmazó hivatalos anyag elkészült, és azt megküldték az általános célú elektronikus kéreleműrlap szolgáltatás (e-papír) jelenlegi szolgáltatója, a KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft. részére. Az akadálymentességi hibák javítása érdekében az egyeztetés a KIFÜ és a szolgáltató között jelenleg is folyamatban van, illetve a Belügyminisztérium felügyelete mellett ez idő szerint is dolgoznak az oldal akadálymentesítésén, melynek befejezésére vonatkozóan azonban végső határidőt a cég még nem jelölt meg.

A közelmúltban az MVGYOSZ a magyarorszag.hu oldalon elérhető, utólag elvégzett koronavírus elleni ellenanyag-vizsgálaton alapuló védettségi igazolvány kérelme, pótlása, cseréje iránti elektronikus űrlap akadálymentességével kapcsolatosan a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t kereste meg. Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által kérésünkre lefolytatott tesztelés eredménye szerint ugyanis az említett elektronikus űrlap nem használható akadálymentesen képernyőolvasó szoftverrel. Az egyeztetésen ezt a hibát a KIFÜ munkatársának is jeleztük, és kértük ezzel kapcsolatos intézkedésüket.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) kapcsán a KIFÜ-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ennek az oldalnak az akadálymentességi vizsgálata is lezárult, jelenleg is dolgoznak a hibák kijavításán.

A Magyar Államkincstár weboldalával kapcsolatban elhangzott, hogy az jelenleg egyáltalán nem akadálymentes, ezt a tervek szerint teljesen újraépítik, a folyamat jelenleg is zajlik.

Az egyeztetés résztvevői elkötelezettek a weboldalak, mobilalkalmazások akadálymentesítésében, ennek elérése érdekében – a lehetőségeikhez képest – mindent megtesznek.

Továbbra is várjuk olvasóink jelzéseit, amennyiben akadálymentességi problémával szembesülnek. (Gulyásné dr. Bölkény Ágota – MVGYOSZ. jogtanácsos)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 + öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland napja van.
Az év 29. hete és 197. napja.
Holnap Valter napja lesz.

1490. II. Ulászló magyar királlyá választatott.


1606. A király kinevezi Forgách Zsigmondot országbíróvá. (A kinevezés azonban nem lép életbe.)


Reviczky Gyula: Nyári dal

"...Vadvirágokat szedek
S kötözöm füzérbe.
Vagy a fűben heverek,
S felnézek az égre.
S haja hopp!
A madárral dalolok...
Szép világ, te, jó napot!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com