Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A Stáb - Élünk ahogy bárki
27
hallgató

Javult a látássérültek helyzete Szegeden

- 2013. október 21. 14:29 - 2095 megtekintés

Nagyot változott a vakok és gyengénlátók helyzete az elmúlt évtizedekben Magyarországon, kiváltképpen mióta hazánk az Európai Unió tagja lett. Korábban a “kaptok, amit kaptok” elv volt jellemző, az érintettek viszont most azt mondják, az uniós pályázatoknak köszönhetően a korábbinál nagyobb figyelmet kapnak Szegeden. Ezzel együtt vannak nehézségeik, és konkrét javítanivaló is akad.

Leginkább a beszélő lámpák hiánya, a tömegközlekedési eszközök hangos utastájékoztatóinak pontatlansága és a járdán kerékpározók jelentenek problémát a látássérültek közlekedésében Szegeden. Kevesen tudják, de a Braille-írás nem mindig jelent jó megoldást, hiszen akik életük későbbi szakaszán veszítik el látásukat, már nem biztos, hogy meg tudják tanulni a módszert. Arról nem is beszélve, hogy 20-30-40 év fizikai munkavégzés után esetleg az ujjbegyek sem alkalmasak az apró jelek kitapintására.

Konkrétumok

A látássérültek szerint a sípoló lámpák nem jelentik a legjobb megoldást. Szegeden, a Bocskai utcánál vagy az Anna kútnál lévők a közlekedés zaja miatt nem mindig hallhatók rendesen, és az sem mellékes, hogy több lámpa esetén nem egyértelmű, melyik adja a hangot. Ezt a problémát orvosolhatja olyan beszélő lámpák telepítése, amelyek közlik az áthaladás irányának megfelelő utca nevét és azt is, hogy merre mehet a gyalogos. Szegeden például a Rókusi körúton működik ilyen.

Komoly problémát jelent a kerékpárosok járdán közlekedése is. A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete Szegeden a Bocskai utcában található, itt is gyakran bringások riogatják a látássérülteket. Az érintettek szeretnék, ha az utca két végén felfestéssel és táblákkal jeleznék, hogy legalább ezen a járdaszakaszon ne biciklizzenek, ha már egyébként is tilos.

Ami a tömegközlekedést illeti, a szegedi buszokat és villamosokat felszerelték ugyan beszélő utastájékoztató rendszerrel, de ezek sok esetben “csúsznak”, tehát nem a megfelelő megállót mondják – mondja Vaskóné Kiss Éva, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. “Szeretnénk, hogy ha egy kicsit nagyobb figyelemmel lennének, mert így akár balesetveszélyes helyzet is kialakulhat” – teszi hozzá. A helyzet persze nem rossz, sőt, Vaskóné Kiss Éva szerint összességében elégedettek a Szegedi Közlekedési Kft. és a Tisza Volán Zrt. hozzáállásával is.

A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete egy érzékenyítő programot is kezdeményezett, amely során látássérültek tréninget tarthattak a szegedi közlekedési cégek járművezetőinek. Szimulációs szemüveget is felpróbáltattak a sofőrökkel, akik így megtapasztalhatták, hogy milyen a gyengénlátók helyzete a közlekedésben.

Pozitív példák

Vannak persze pozitívumok is. Elsősorban az uniós fejlesztéseknek köszönhetően szinte minden esetben kötelező odafigyelni az akadálymentesítésre. Kikérik a vakok és gyengénlátók véleményét, akik bár saját bevallásuk szerint sem szakértők, olyan felhasználók, akik tapasztalata elengedhetetlen. Szegeden a felújított járdák szinte mindegyike már vezetősávval készül, és a tömegközlekedés-fejlesztés egyik sarokköve az utastájékoztató-rendszer akadálymentesítése. De több térplasztikát is átadtak az utóbbi időben, így tehát valóban elmondható: egyre többet gondolunk látássérült embertársainkra.

A Fehér Bot, azaz a látássérültek nemzetközi napját október 15-én tartják világszerte. A Somogyi-könyvtárban “Érints meg!” címmel egy tapintható kiállítást is szerveztek az alkalomra, immáron negyedik alkalommal. A hónap végéig látható és érinthető tárlat Barta András, Balvinszky Orsolya, Kis Anna és Szemerey-Kiss Balázs alkotásait vonultatja fel.

De lesz rendezvény október 15-én is, méghozzá a Szent-Györgyi Albert Agórában 17 órától is: Balla Mária, aki maga is látássérült énekművész lép fel, de beszélgetést is hallhatnak vele az érdeklődők.

Forrás: szegedcafe.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


öt + = 7

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com