Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter m*sora
59
hallgató

Jó hír a fogyatékossággal élő doktori hallgatóknak

- 2022. május 16. 10:01 - 602 megtekintés

Alaptörvény-ellenes a nyelvvizsga-követelmények alóli mentesítés tiltása azon fogyatékossággal élő doktori hallgatók esetében, akik számára a nyelvvizsga megszerzése objektív akadályba ütközik.

A Magyar Közlöny 70. számában jelent meg az Alkotmánybíróság azon határozata, amely alapján nem alkalmazható többé a nemzeti felsőoktatási törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 87/2015. (IV. 9.) Korm. rendeletének (A továbbiakban: Vhr.) 62. § (11) bekezdése. E bekezdés értelmében a doktori képzés kimeneti követelményei közt szereplő nyelvvizsga-követelmény alól nincs mód mentesülni.

[VHR link: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1500087.kor ]

A határozat alapját képező ügy kezdetén már hatályban volt a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, amelynek 49. § (8) bekezdése alapján a fogyatékossággal élő hallgatót szükség esetén mentesíteni kell a nyelvvizsgának vagy annak része, illetve egy szintje alól, ám ez kizárólag a mentesítés alapjául szolgáló körülménnyel összefüggésben biztosítható és nem vezethet az oklevél által tanúsított szakképzettség megszerzéséhez szükséges alapvető tanulmányi követelmények alóli felmentéshez.

Az ügy főszereplője egy igazoltan diszlexiás és diszgráfiás PhD hallgató volt, aki 2014 tavaszán kérvényezte a doktori iskola dékánjánál, hogy erre, illetve az ezt megalapozó szakértői véleményre hivatkozva mentesítsék őt a nyelvvizsga-kötelezettség alól. A dékán azzal a feltétellel engedélyezte a nyelvvizsga-mentességet, hogy a hallgatónak mindent meg kell tennie nyelvtudásának fejlesztése érdekében.

A hallgató 2018-ban abszolvált, és a korábban számára megítélt mentességre hivatkozva jelentkezett doktori disszertációjának megvédésére. Az egyetemtől azonban azt a tájékoztatást kapta, hogy az idő közben hatályba lépő Vhr., és a doktori cím megszerzéséről szóló rendelet felülírta a dékán korábbi döntését, mivel ezen jogszabályok alapján a nyelvvizsgák meglétének igazolásától nem lehet eltekinteni, ezt pedig az egyetem nem tudja megváltoztatni. Így előfordulhat az a helyzet, hogy, bár a hallgató sikeresen megvédi doktori dolgozatát, a doktori fokozatot azonban mégsem biztos, hogy odaítélik neki, hiszen a kimeneti követelmények meglétét nem igazolta.

A Vhr. 62. § (11) bekezdése értelmében a fogyatékossággal élő hallgató a doktori képzés keretében a nyelvvizsga szintje alól nem mentesíthető. Ezen kógens rendelkezés alól még abban az esetben sem lehetett mentesülni, ha a hallgató objektív indokok miatt nem felelhetett meg a kritériumoknak.

A Fővárosi Törvényszék előtt indult peres eljárás következményeképpen merült fel az a kérdés, hogy a jogforrási hierarchia magasabb szintjén álló törvény rendelkezéseit egy alacsonyabb szintű rendelet mennyiben szűkítheti le, és hogy leszűkítheti-e egyáltalán.

Az Alkotmánybíróság egy alkotmányjogi panasz keretében vizsgálta a kérdést, ennek eredményeképpen arra jutott, hogy a Vhr. ominózus 62. § (11) bekezdése ellentétes az Alaptörvénnyel.

A támadott rendelkezés akként is értelmezhető volt, hogy a doktori képzések esetében soha nem lehet szükséges a mentesítés, ezzel pedig az egyedi jogalkalmazó számára nem biztosított annak lehetősége, hogy egy esetleges objektív indok fennállta (Pl. súlyos diszlexia vagy diszgráfia) esetén legyen mód a szabályozástól eltérni. A Kormány ráadásul ezt a rendelkezést úgy hozta meg, hogy az Nftv. erre nem adott felhatalmazást, ez pedig azt eredményezi, hogy a rendelkezés közjogilag érvénytelen. A helyzetet súlyosbította, hogy alkotmányosan nem lehetne mód arra, hogy egy törvényi rendelkezést egy alacsonyabb szintű rendelet így leszűkítsen. Az Alaptörvény alapján pedig jogszabály nem lehet ellentétes az Alaptörvénnyel, a kormányrendelet pedig a törvénnyel.

Habár a Vhr. támadott rendelkezése 2019 augusztusában kissé megengedőbb lett, a változtatás értelmében csak egyes nyelvvizsgarészek (szóbeli vagy írásbeli) alól kaphattak mentesítést a doktori iskolák hallgatói, a nyelvvizsgák szintje alól azonban nem. Ez pedig egy olyan, diszlexiás és diszgráfiás hallgató esetében, aki számára minden írásbeli feladat megoldhatatlan akadályt jelent, nem ad lehetőséget a követelmények teljesítésére. A szóbeli vizsgarészeknek ugyanis rendszerint részét képezi egy olyan feladattípus, ahol a hallott szöveg alapján kell egy feladatlapra ráírni az egyes feladatok megoldásait.

A hazánkban a 2007. évi XCII. törvénnyel kihirdetett, a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény (a továbbiakban: CRPD) a 25. cikk 5. pontjában kifejezetten azt a kötelezettséget rögzíti, hogy a részes államoknak biztosítaniuk kell, hogy a fogyatékossággal élő személyek hátrányos megkülönböztetés nélkül és másokkal azonos alapon férjenek hozzá az általános felsőfokú oktatáshoz, a szakképzéshez, a felnőttoktatáshoz és az élethosszig tartó tanuláshoz. A CRPD 4. cikk 2. pontja pedig általános kötelezettségként támasztja a részes államok számára a CRPD Egyezményből fakadó jogok fokozatos előmozdítását. Az indítványozó szerint, ha a felsőoktatásban tanuló személyek számára adott a mentesülés lehetősége, a doktori hallgatóktól ezt a lehetőséget kizárólag törvényben volna szabad elvonni. A Vhr. nagyrészt olyan technikai szabályokat tartalmaz, amik kiegészítik és elmélyítik az Nftv. rendelkezéseit, de a Vhr.-nek ez a támadott rendelkezése nem tekinthető ilyennek, mert közvetlenül valósítja meg az érintettek mentesülés alóli lehetőségének kizárását.

Az Alkotmánybíróság hangsúlyozza: a kérdéses rendelkezés megsemmisítése nem azt jelenti, hogy ne lenne szabály az érintettek nyelvvizsga alóli felmentésére vonatkozóan. Továbbá nem jelenti azt sem, hogy az érintett hallgató a jövőben automatikusan mentesülne a nyelvvizsga-kötelezettség alól. A mentesítés csak olyan jellegű fogyatékosság esetében illetheti meg az érintettet, ami objektív akadályt jelent a nyelvvizsga teljesítését illetően, és akkor is csak abban az esetben, ha ez feltétlenül szükséges. Annak megítélése, hogy a hallgató fogyatékossága ellenére képes-e teljesíteni egy nyelvvizsgát, minden esetben szakkérdés.

Másfelől fontos kiemelni, hogy az Nftv. mentesítést lehetővé tévő rendelkezése nem vezethet az alapvető tanulmányi követelmények alóli mentesüléshez. Így ha az adott tudományterület esetében objektíve szükséges a nyelvtudás igazolása, a fogyatékosság ténye sem biztos, hogy megalapozza a mentesülést. Ennek mérlegelésére az érintett felsőoktatási intézmény jogosult. (Velegi Dorottya – MVGYOSZ. jogi munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét + = 13

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 26. vasárnap, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 147. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com