Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


EDDA - A játék véget ér
39
hallgató

Jogerős ítélet szüntette meg az aláírásra és hangzó beszédre képtelen mozgáskorlátozott fiatal gondnokságát

- 2022. március 5. 0:20 - 413 megtekintés

A Siófoki Járásbíróság jogerős ítéletével megszüntette annak az ép értelmű súlyosan mozgáskorlátozott hangzó beszédre képtelen fiatalembernek a gondnokságát, aki a MEOSZ projektjében kapott kommunikációt segítő eszközök révén immár képessé vált kifejezni gondolatait. A MEOSZ által képviselt Gábor Tamás 16 éven át kizárólag beszédképtelensége miatt nem rendelkezhetett a saját életéről. A projektben jutott hozzá a kommunikációját segítő eszközökhöz, melyek a hangzó beszédét pótolják. A bíróság arra alapozta döntését, hogy Tamás beszédre, írásra, aláírásra való képtelensége az általa megkapott informatikai eszközök, számítógépes programok használatával megszűnt. A MEOSZ ezért azt szeretné elérni, hogy a hangzó beszéd pótlását és az akadálymentes számítógép használatot elősegítő eszközök államilag támogatottak és minden érintett számára biztosítottak legyenek.

A 35 éves Gábor Tamás a születésekor fellépő oxigénhiány következtében négy végtag sérült, súlyosan mozgáskorlátozott, beszédében is akadályozott fiatalember. Olvasni tud, beszéde azonban nem érthető. Kézzel írni, aláírni nem képes. Az általános iskolát magántanulóként végezte, mert mozgáskorlátozottsága és kommunikációs nehézsége miatt nem volt olyan oktatási intézmény, ahol érdemben tudtak volna vele foglalkozni.

Tamás ép értelmű, azonban nagykorúvá válása óta, immár 16 éve cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt állt. Kizárólag azért, mert beszédképtelen. A közelmúltig nem tudott a külvilággal érthetően kommunikálni, mert nem állt rendelkezésére olyan eszköz, amellyel a hiányzó beszédét pótolni tudta volna. A magyar állam ugyanis az ilyen eszközökhöz nem nyújt támogatást, holott azok a technika fejlődésének köszönhetően már jó ideje elérhetőek lennének.

Gábor Tamás a számára szükséges úgynevezett asszisztív, valamint alternatív és augmentatív (AAK) eszközökhöz, a tablethez, a rögzítésére szolgáló tartóhoz, a kommunikációs szoftverhez a nagybillentyűhöz és a fejpálcához, a MEOSZ Korlátok nélkül című projektjében jutott hozzá. A fejpálca segítségével írja a tabletbe, amit mondani szeretne, a kommunikációs szoftver pedig felolvassa azt. A fejpálcával tud aláírni is. Miután megtapasztalta, hogy ezekkel az eszközökkel a külvilág számára is érthetően tudja kifejezni gondolatait, kérte, hogy a bíróság szüntesse meg a gondnokság alá helyezését.

A MEOSZ ebben a perben képviselte Tamást. Már a pert megelőző gyámhatósági eljárásban előterjesztettük a gondnokság megszüntetését célzó érveinket, amelynek hatására a gyámhatóság is a gondnokság megszüntetése iránt indított keresetet. Tamás a bíróságon az eszközei segítségével válaszolt a kérdésekre. A bíróság 2021. december 7-én kihirdetett ítéletében megállapította, hogy Tamás beszédre való képtelensége, írásra, aláírásra való képtelensége az általa megkapott informatikai eszközök, számítógépes programok használatával megszűnt, szükségtelen a gondnokság alá helyezésének fenntartása.

Tamás álma az önrendelkező életről valóra vált, saját maga dönthet az őt érintő kérdésekben.

A MEOSZ következetesen küzd azért, hogy mozgáskorlátozottsága, beszédképtelensége miatt egyetlen ép értelmű embert se helyezzenek gondnokság alá. A gondnokság nem lehet megoldás a hangzó beszéd vagy aláírás pótlására, különösen, hogy ép értelmű ember nem állhatna gondnokság alatt. Azt szeretnénk elérni, hogy a beszédében és a számítógép használatában akadályozott mozgáskorlátozott emberek állami támogatással juthassanak hozzá azokhoz az akadálymentes számítógép használatot elősegítő és a hangzó beszéd pótlására vagy kiegészítésére szolgáló  eszközökhöz, melyek lehetővé teszik számukra a külvilággal való kommunikációt, és így bekapcsolódhatnak a társadalmi életbe. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezek az eszközök az oktatás és a rehabilitáció részévé váljanak. Az eszközök biztosítása a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény (CRPD) és a hazai jogszabályok alapján is kötelező állami feladat lenne.

Tamásról bővebben itt olvashat.

(Forrás:MEOSZ)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- öt = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 29. szerda, Auguszta napja van.
Az év 13. hete és 88. napja.
Holnap Zalán napja lesz.

1464. Mátyás király megkoronázása Székesfehérvárott, miután esküt tett az ország szabadságának megtartására, Széchy Dénes esztergomi érsek által avattatott fel.


1918. Vasipari sztrájk-sorozat Budapesten 60000 vasmunkás elbocsájtása miatt.


Kosztolányi Dezső
/ 1885. márc.29. - 1936. nov.3. /

Üllői-úti fák

Az ég legyen tivéletek,
Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek
szagos, virágos fergeteg,
ezer fehér virág.
Ti adtatok kedvet, tusát,
ti voltatok az ifjúság,
Üllői-úti fák..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com