Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélgetős műsora. Szerzők és könyveik.
26
hallgató

Jogsegély gondnokság alá helyezett polgároknak

- 2012. szeptember 29. 14:46 - 2146 megtekintés

A TASZ ingyenes jogsegélyt és jogi képviseletet ajánl olyan gondnokság alá helyezett, választójogukban korlátozott személyeknek, akik választójogukkal élni kívánnak.

Magyarország 2012 január 1-jén hatályba lépett Alaptörvénye megszüntette a gondnokság alá helyezett személyek választójogának automatikus és általános korlátozását. Az új szabályozás azonban továbbra is sérti az érintett állampolgárok választójogát, ugyanis lehetővé teszi azt, hogy egyedi bírósági döntés révén fogyatékosságukra hivatkozva eltiltsák őket a szavazástól.

A Magyarország Alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály 26. cikke (2) bekezdése értelmében az, ?aki az Alaptörvény hatálybalépésekor jogerős ítélet alapján a cselekvőképességét korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll, nem rendelkezik választójoggal a gondnokság megszüntetéséig, vagy amíg választójogának fennálltát a bíróság meg nem állapítja.?

A TASZ szerint a hatályos szabályozás súlyosan sérti a fogyatékos állampolgárok politikai jogait, ugyanis fogyatékosságukra hivatkozva kirekeszti őket a választópolgárok közösségéből. A szabályozás ellentétes a hazánk által kihirdetett a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény 29. cikkével is, amelynek értelmében hazánk is vállalta, hogy “biztosítja, hogy a fogyatékossággal élő személyek másokkal azonos alapon, hatékonyan és teljes körűen vehessenek részt a politikai életben és a közéletben, közvetlenül vagy szabadon választott képviselőkön keresztül, beleértve a fogyatékossággal élő személyek jogát és lehetőségét a szavazásra és választhatóságra.” Mindazonáltal a hatályos szabályozás lehetőséget teremt a választójog elismertetésére egyedi bírósági eljárás során.

Mi a teendője, ha Ön vissza szeretné nyerni választójogát?

A Polgári Törvénykönyv lehetővé teszi, hogy gondnokság alatt álló személy keresetet indítson saját gondnoksági ügyeivel kapcsolatban, s ennek keretében természetesen kérheti választójogának elismerését is. Továbbá lehetőség van arra is, hogy a gondnokság alatt álló személy cselekvőképessége helyreállításáért keresetet indítson.

A TASZ ügyvédei az Ön kérésére személyes egyeztetés során meghatalmazást vesznek fel, és képviselik Önt az eljárásban. Jelentkezni lehet 2012. december 15-ig a TASZ Jogsegélyszolgálatán, időpontegyeztetéshez hívja Polgár Andreát, a TASZ irodavezetőjét a 061 209 0046-os számon!

Adta hírül a tasz.hu és a meosz.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


öt + = 8

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com