Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Sugarloaf - Szervusztok celebek
26
hallgató

Kata, akinek az utazás a hobbija: így járja be mopedjével Európát a mozgássérült magyar lány

- 2022. május 13. 6:25 - 77 megtekintés

Tíz év alatt több mint 100 városban fordult meg Illés Kata, az Utazások kis mopeddel c. blog szerzője. A fiatal nő célja megmutatni a mozgássérült embereknek, hogy nincs olyan akadály, amit ne tudnának leküzdeni, ha az álmok megvalósításáról van szó. Kata maga is mozgássérült, állapota azonban egyáltalán nem zárja ki, hogy hobbijának, az utazásnak éljen. Kis mopedjével gurul keresztül Európa macskaköves utcáin.

Kata egy évtizeddel ezelőtt vágott bele az első buszos túrájába az édesanyjával. Az úti cél Prága volt. A cseh fővárosban derült ki először, hogy Kata nem bírja tartani a tempót. Bár tud járni, izomgörcsök gyötrik, hamar elfárad. Ő azonban mindent látni akart, a végsőkig erőltette a menetelést.

– Rádöbbentem, hogy ez így nem fog menni, segédeszközre lesz szükségem, mert így a felét sem tudom megnézni a látnivalóknak. A prágai út után kezdtem el keresgélni valamiféle praktikus kis járgány után, ami megkönnyíti a barangolást. Fontos szempont volt, hogy egyszerűen tudjam szállítani és elektromos legyen. Ekkor bukkantam rá a mostani mopedemre, amit nem volt egyszerű megszereznem. Tajvanból hozták be, az OEP ráadásul nem támogatta. Végül különös méltányossági kérelemmel sikerült megvásárolnom az árához képest “minimális” önerővel – kezdte Blikknek.

Kata farfekvéses babaként, oxigénhiánnyal született, miután a köldökzsinór rátekeredett a nyakára. Az előzetes vizsgálatokon az orvosok nem vették észre, mekkora a baj, nem is sejtették, hogy a hiba Kata egész életére kihatással lesz.

– Körülbelül 40 percig élesztettek újra. Az oxigénhiányos állapot okozta a mozgássérülésemet, amely kihat a beszédemre és a végtagjaimra egyaránt – árulta el állapotáról.

A nehézségek azonban csak erősítik Katát. Főleg akkor, ha felül négykerekű járgányára, ami soha nem hagyta cserben őt. A mopedutazó sok-sok tapasztalatot szív magába kirándulásai során, leginkább az akadálymentesítésről vagy annak hiányáról. Utóbbi hiánya miatt Kata rendszerint furcsa szituációkba kerül.

 

– Tavaly ősszel Bosznia-Hercegovinában voltunk. A hotelben nem volt lift és két ott dolgozó fiatalember vállalta, hogy felkísér az emeletre. Megfogtak két oldalról, hogy majd felvezetnek a lépcsőkön. Mivel már eléggé el voltam fáradva az aznapi utazástól, kissé nehezen ment a lépkedés. Ezt észrevéve a két férfi hirtelen alám nyúlt és úgy hoztak fel, hogy én a karjukon ültem, miközben nem győztem a nyakukba kapaszkodni! Úgy elkezdtem nevetni, hogy a végén már tényleg majdnem leestem  mesélte nevetve.

Kata alapvetően egy visszahúzódó személyiségnek tartja magát, az igazi szemlélődő típusnak. Nagyon szeret új városokat, helyeket felfedezni és megismerni. Megfigyelni az embereket, hogyan viszonyulnak az állapotához. Az utazásokra olykor kihívásként tekint, vajon az adott úti cél mennyire lesz teljesíthető számára.

– Tapasztalataim szerint Ausztriában és Olaszországban sokkal nyitottabbak és toleránsabbak az emberek a sérültekkel. Gyalog olyan 2-3 kilométert vagyok képes megtenni, így tudom kombinálni a mopedezést a gyaloglással. Például a várak, kastélyok általában nem akadálymentesek, ezek látogatását úgy szoktam megoldani, hogy a bejáratig elmegyek a mopeddel, a recepción leállítom és az épületet gyalog járom be. Lépcsőzni tudok, igaz, lassabban és általában a termekben van lehetőség leülni, akkor megpihenek pár percre – osztotta meg a Blikkel.

Kata blogot is indított annak érdekében, hogy az emberek lássák, mozgássérüléssel is lehet utazni. Az utazó belföldön családjával, ismerőseivel jön-megy, külföldre viszont csoportos utazással egy utazási iroda szervezésében édesanyja kíséretében. Mint mondta: utastársai egytől egyig segítőkészek, a tíz év alatt soha nem érezte, hogy valaki hátráltató tényezőként tekintett volna rá.

– Csak azért, mert valaki sérült, még nem kell a négy fal között ülni. Bátran menjenek emberek közé. Az „átlag” ember is minél gyakrabban találkozik valamilyen fogyatékossággal élő emberrel, annál elfogadóbb lesz. Minden megszokás kérdése – vélekedett.

Kata hamarosan ismét a nyakába veszi a világot. Az osztrák Grinzingbe megy vár és kolostorlátogatásra, egy hetet tölt az Őrségben, emellett az Isztriai-félszigetre és Közép-Olaszország egyik régiójába, Umbriába is ellátogat.

(Forrás:Blikk)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* 9 = harminc hat

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com