Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


AD Stúdió - Valami nagy szerelem
39
hallgató

Kata, akinek az utazás a hobbija: így járja be mopedjével Európát a mozgássérült magyar lány

- 2022. május 13. 6:25 - 330 megtekintés

Tíz év alatt több mint 100 városban fordult meg Illés Kata, az Utazások kis mopeddel c. blog szerzője. A fiatal nő célja megmutatni a mozgássérült embereknek, hogy nincs olyan akadály, amit ne tudnának leküzdeni, ha az álmok megvalósításáról van szó. Kata maga is mozgássérült, állapota azonban egyáltalán nem zárja ki, hogy hobbijának, az utazásnak éljen. Kis mopedjével gurul keresztül Európa macskaköves utcáin.

Kata egy évtizeddel ezelőtt vágott bele az első buszos túrájába az édesanyjával. Az úti cél Prága volt. A cseh fővárosban derült ki először, hogy Kata nem bírja tartani a tempót. Bár tud járni, izomgörcsök gyötrik, hamar elfárad. Ő azonban mindent látni akart, a végsőkig erőltette a menetelést.

– Rádöbbentem, hogy ez így nem fog menni, segédeszközre lesz szükségem, mert így a felét sem tudom megnézni a látnivalóknak. A prágai út után kezdtem el keresgélni valamiféle praktikus kis járgány után, ami megkönnyíti a barangolást. Fontos szempont volt, hogy egyszerűen tudjam szállítani és elektromos legyen. Ekkor bukkantam rá a mostani mopedemre, amit nem volt egyszerű megszereznem. Tajvanból hozták be, az OEP ráadásul nem támogatta. Végül különös méltányossági kérelemmel sikerült megvásárolnom az árához képest „minimális” önerővel – kezdte Blikknek.

Kata farfekvéses babaként, oxigénhiánnyal született, miután a köldökzsinór rátekeredett a nyakára. Az előzetes vizsgálatokon az orvosok nem vették észre, mekkora a baj, nem is sejtették, hogy a hiba Kata egész életére kihatással lesz.

– Körülbelül 40 percig élesztettek újra. Az oxigénhiányos állapot okozta a mozgássérülésemet, amely kihat a beszédemre és a végtagjaimra egyaránt – árulta el állapotáról.

A nehézségek azonban csak erősítik Katát. Főleg akkor, ha felül négykerekű járgányára, ami soha nem hagyta cserben őt. A mopedutazó sok-sok tapasztalatot szív magába kirándulásai során, leginkább az akadálymentesítésről vagy annak hiányáról. Utóbbi hiánya miatt Kata rendszerint furcsa szituációkba kerül.

 

– Tavaly ősszel Bosznia-Hercegovinában voltunk. A hotelben nem volt lift és két ott dolgozó fiatalember vállalta, hogy felkísér az emeletre. Megfogtak két oldalról, hogy majd felvezetnek a lépcsőkön. Mivel már eléggé el voltam fáradva az aznapi utazástól, kissé nehezen ment a lépkedés. Ezt észrevéve a két férfi hirtelen alám nyúlt és úgy hoztak fel, hogy én a karjukon ültem, miközben nem győztem a nyakukba kapaszkodni! Úgy elkezdtem nevetni, hogy a végén már tényleg majdnem leestem  mesélte nevetve.

Kata alapvetően egy visszahúzódó személyiségnek tartja magát, az igazi szemlélődő típusnak. Nagyon szeret új városokat, helyeket felfedezni és megismerni. Megfigyelni az embereket, hogyan viszonyulnak az állapotához. Az utazásokra olykor kihívásként tekint, vajon az adott úti cél mennyire lesz teljesíthető számára.

– Tapasztalataim szerint Ausztriában és Olaszországban sokkal nyitottabbak és toleránsabbak az emberek a sérültekkel. Gyalog olyan 2-3 kilométert vagyok képes megtenni, így tudom kombinálni a mopedezést a gyaloglással. Például a várak, kastélyok általában nem akadálymentesek, ezek látogatását úgy szoktam megoldani, hogy a bejáratig elmegyek a mopeddel, a recepción leállítom és az épületet gyalog járom be. Lépcsőzni tudok, igaz, lassabban és általában a termekben van lehetőség leülni, akkor megpihenek pár percre – osztotta meg a Blikkel.

Kata blogot is indított annak érdekében, hogy az emberek lássák, mozgássérüléssel is lehet utazni. Az utazó belföldön családjával, ismerőseivel jön-megy, külföldre viszont csoportos utazással egy utazási iroda szervezésében édesanyja kíséretében. Mint mondta: utastársai egytől egyig segítőkészek, a tíz év alatt soha nem érezte, hogy valaki hátráltató tényezőként tekintett volna rá.

– Csak azért, mert valaki sérült, még nem kell a négy fal között ülni. Bátran menjenek emberek közé. Az „átlag” ember is minél gyakrabban találkozik valamilyen fogyatékossággal élő emberrel, annál elfogadóbb lesz. Minden megszokás kérdése – vélekedett.

Kata hamarosan ismét a nyakába veszi a világot. Az osztrák Grinzingbe megy vár és kolostorlátogatásra, egy hetet tölt az Őrségben, emellett az Isztriai-félszigetre és Közép-Olaszország egyik régiójába, Umbriába is ellátogat.

(Forrás:Blikk)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


5 + = kilenc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 29. szerda, Auguszta napja van.
Az év 13. hete és 88. napja.
Holnap Zalán napja lesz.

1464. Mátyás király megkoronázása Székesfehérvárott, miután esküt tett az ország szabadságának megtartására, Széchy Dénes esztergomi érsek által avattatott fel.


1918. Vasipari sztrájk-sorozat Budapesten 60000 vasmunkás elbocsájtása miatt.


Kosztolányi Dezső
/ 1885. márc.29. - 1936. nov.3. /

Üllői-úti fák

Az ég legyen tivéletek,
Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek
szagos, virágos fergeteg,
ezer fehér virág.
Ti adtatok kedvet, tusát,
ti voltatok az ifjúság,
Üllői-úti fák..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com