Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bélyegalbum - A MABÉOSZ. műsora (Műsorvezető Turcsányi Éva)
34
hallgató

Kerekes székkel a fedélzeten

- 2013. szeptember 9. 19:11 - 1803 megtekintés

Összefogott egy napra a magyar vitorlástársadalom a LáriFári Alapítvánnyal, és vitorlásversenyt szerveztek mozgáskorlátozott gyerekeknek és fiataloknak a Balatonon. Hogy legalább arra az egy napra úgy érezzék: korlátok ide vagy oda, ők is bármit, tényleg bármit megtehetnek.

Volt, aki a kerekes székét hagyta a parton, volt, aki a mankóját, botját, de előfordult olyan is, hogy valakit a kerekes székével együtt segítettek a fedélzetre. Egy izomsorvadásos kislányt édesanyja ölébe adtak, a szemükben végig jelen lévő izgalom kitörölhetetlen emlék mindazoknak, akik ugyanazon a hajón utazhattak. Az egész napos program különböző kreatív foglalkozásokkal kezdődött, ezt követte a lényeg: egy rövid pályás verseny a vízen. Zárásként kiosztották a díjakat, érmeket, merthogy azok is voltak. Meglepő módon mindenkinek dobogós helyezés jutott…

Kerekesszékkel a fedélzeten

„A mozgássérült gyerekeknek és fiataloknak szervezett, egész napos élményterápiás program egy sorozat része – magyarázza dr. Hosszú Adrienn, a LáriFári Alapítvány elnöke. Idén összesen öt alkalommal viszünk vitorlázni gyerekeket. A sort az SOS Gyermekfalu lakói kezdték a 45. Kékszalagon, illetve az SOS Gyermekfalu regattán, őket követték a mozgáskorlátozottak, és hamarosan érkeznek a rákbeteg és transzplantált gyermekek, végül a rendőrárvák. Mi az utóbbi három esemény megszervezését és lebonyolítását vállaltuk magunkra. A cél minden esetben ugyanaz: felejtsék el egy napra, hogy nehezebb az életük, mint másoknak, és kapjanak egy lehetőséget arra, hogy olyasmit csinálhassanak, amiről korábban azt hitték: ők biztosan nem elég ügyesek hozzá, és hogy az csak mások kiváltsága lehet.”

És hogy kiknek köszönhető mindez?
Mindenekelőtt azoknak a lelkes önkénteseknek, akik odautaztak, beöltöztek, festettek, karkötőt fűztek, ügyeskedtek, majd a gyerekek biztonságára vigyáztak a hajókon. Hozzájuk csatlakoztak a vitorlázók – Litkey Farkas, tizenegyszeres Kékszalag-győztes –, több mint harminc nagyhajóval.

Gabó 24 éves, barna hajú, jóképű fiatalember, szeme csupa vidámság, különösen ha a sportról esik szó. Pedig 16 évesen, a baleset után, sem ő, sem a családja nem gondolta volna, hogy egyszer még bizakodva fognak tekinteni a jövőbe. „16 évesen ugrottam egy fejest a Balatonba anélkül, hogy tudtam volna, milyen mély a tó alattam – idézi fel Gabó annak a bizonyos nyári napnak a történetét. – A vízszint alig volt magasabb 60 centinél. Ahogy a fejes után ott feküdtem teljesen magatehetetlenül, tudtam; az életem nagy valószínűséggel örökre megváltozott.”
Gábor a baleset után nyaktól lefelé azonnal lebénult, az első hónapban ő és a családja abban a hitben éltek, hogy ez visszafordíthatatlan, ráadásul az agykárosodás sem kizárt. Szerencsére nem így lett. „Néhány hónappal később elkezdett mozogni a karom – mosolyodik el a fiú. – Azonnal elkezdtem edzeni, mert a szívem mélyén tudtam, hogy van értelme a küzdelemnek.” Gabó a folyamatos tornának és az idő múlásának köszönhetően hamarosan újra mozgatni tudta az egész felsőtestét, a karizmok közül a bicepszébe tért vissza teljesen az élet. Így már felhívhatta korábbi úszóedzőjét, és a kérése az volt; tanítsa meg őt úszni ismét. Hosszú, edzésekkel teli időszak kezdődött, melyek során a fő nehézséget az okozta, hogy továbbra is csak a felsőtest mozgott, a lábak nem, ezért az eredmény mindenkit megdöbbentett: Gabó idén sikeresen teljesítette a 2500 méteres úszótávot a Balatonon, az úszás napján. „Ez a mostani program is nagyon lelkesítő, ahogy minden, ami a sportról szól – folytatja. – Nem gondoltam volna korábban, hogy én is vitorlázni fogok egyszer. Ráadásul megismerünk egy csomó sportolót, és ez újabb lökést ad. Számomra nem kérdés, hogy fogok én még a két lábamon állni!”

„Ilyen a szabadság!”

Lórinak nincs szüksége mankóra vagy kerekes székre, kissé dülöngélve ugyan, de önállóan elmegy ő mindenhova, és erre felettébb büszke is. Ráadásul azok közé tartozik, akik minden körülmények között optimistán látják a világot. Nézem, ahogy a délelőtti, szárazföldi foglalkozások között bolyong. Messziről kiszúrja, hogy az egyik helyen középkori lovagnak öltözött férfiakkal lehet kardozni, teljesen átszellemül, integet és kiabál: „Velem álljatok ki, engem győzzetek le!” Majd kisebb nehézségek árán ugyan, de kezébe veszi a gumikardot, és véresen komoly csatába kezd az ellenféllel. Önkéntes segítői szerint azt sem lehet elfelejteni, ahogyan magán a vitorlásversenyen részt vesz. „Lóri nem egy könnyű eset, ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy több felnőttet is beültetnek mellé a hajóra, hogy biztonságban legyen – magyarázza Bakóczy Zoltán, a hajó kormányosa. – Ráadtuk a mentőmellényt, és elmondtuk a szabályokat. Megértette, és végig hihetetlenül élvezte az utat. »Ez jobb, mint bármelyik pszichoterápia! Ilyen a szabadság!«; ehhez hasonló aranyköpései voltak, egyszerre volt megható és vicces. Katartikus volt vele az egész út mindannyiunknak.”

Forrás: nlcafe.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* 9 = tizennyolc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com