Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
38
hallgató

Kerekesszékkel a világ körül: a Lena Világa blog szerzőjével beszélgetett Takács Dalma Glamour újságírója

- 2020. november 29. 11:37 - 370 megtekintés

Korábban már olvashattatok a Glamour-ban a Számít a történeted kampányról, aminek hétről-hétre újabb, inspiráló arcait mutat be nektek. Ezúttal Ivanova Daniela, azaz Lena osztotta meg velük sztoriját, aki többek között azt is elmesélte, hogy stoppolt el Olaszországba kerekesszékkel, és milyen tervek szerepelnek még a bakancslistáján.

Fotó: Glamour/ Facebook

Takács Dalma: Először is, kérlek oszd meg velünk a történeted! Hogy éli a mindennapjait egy üvegcsontú ember?

Ivanova Daniela: Ez egy genetikai rendellenesség, születésemkor vették észre. Gyermekkoromban sok csonttörésem volt, így a járás szóba se jöhetett, mert a csontok nem bírták volna el a terhelést. Mire tinédzser lettem ezek enyhültek, így elmondhatom, hogy mára teljesen tünetmentessé váltam: lassan 20 éve nem volt komolyabb törésem vagy műtétem. Persze ez annak is köszönhető, hogy nem terhelem a csontozatom és vigyázok magamra. Kerekesszékkel közlekedem egészen kicsi korom óta, és mivel előtte babakocsiban toltak a szüleim, ezért számomra nagy szabadságot jelentett, amikor végre megkaptam az első kis „hintómat” és önállóan elkezdhettem közlekedni. Míg sokak szemében a kerekesszék egyenlő a korlátozottsággal, nekem a szárnyakat jelentette.

Takács Dalma: Olyannyira, hogy aktívabb és kalandosabb életet élsz, mint sokan kerekesszék nélkül. Újságíróként dolgozol, rengeteget utazol, énekelsz, bulizni jársz. Mi volt az a pont, amikor eldöntötted, hogy belevágsz mindebbe, a hátráltató tényezők ellenére is?

Ivanova Daniela: Nem volt ilyen pont, én ebbe születtem bele, így számomra mindig is ez volt a természetes. Teljesen magától értetődően jöttek az egyes mérföldkövek az életemben. Kívülről nehézségnek tűnhet és valóban tud nehéz lenni, de úgy önmagában az élet az − a maga buktatóival együtt − , nem pedig kifejezetten a kerekesszékes lét. Ezért nem tudok soha arra a kérdésre válaszolni, hogy nehéz-e így élni, mert fogalmam sincs, hogyan lehetne másképp, nincs összehasonlítási alapom. Szeretem ilyenkor az egyik kedvenc példámmal szemléltetni a belső világomat: számomra a járás olyan, mint amilyen sok ember számára lehet a repülés: szívesen kipróbálnám, de nem kelek fel minden reggel sírva, amiért nem vagyok rá képes. Az írás, a zene, az utazás, úgy a fiatalságom megélése, kiélvezése mindig is az életem része volt, és ebben sosem hátráltatott a kerekesszék.

Takács Dalma: Mindig ennyire motivált és bátor voltál, vagy neked is meg kellett küzdened a „démonjaiddal”?

Ivanova Daniela: Szerintem a legtöbben úgy vagyunk ezzel, hogy vannak jobb és kevésbé jó időszakok. Van, amikor sokkal lelkesebbek és motiváltabbak vagyunk, míg máskor kevésbé, van hogy kilépnénk a komfortzónánkból, néha viszont jól esik benne lustálkodni. Nekem is vannak démonjaim: a magánélet, a munka, a szerelem, a sikerek, a kudarcok, azaz az élet útvesztőjében keresem a boldogságom, de folyamatosan dolgozom azon, hogy egyre jobban vegyem az akadályokat és meglássam a mindennapok apró örömeit.

Takács Dalma: Honnan merítesz erőt a nehezebb napokon?

Ivanova Daniela: Régebben a családomra és a barátaimra támaszkodtam ilyen esetekben, mára viszont megtanultam nem csak belőlük, hanem magamból is erőt meríteni. Sokáig nem értettem, hogy miért mondják sokan, hogy önismereti szempontól a 30-as évek a legjobbak, és meg is viselt picit, hogy ilyen fénysebességgel elértem a harmadik X-et, de már értem mire gondolhattak. Sokkal jobban merek a saját kompetenciámra és hitrendszeremre támaszkodni, és képes vagyok magam kihúzni a gödörből. Ehhez persze sok-sok évnyi pofon kellett az élettől és megannyi tapasztalás, tanulás másoktól. Mégis, ami továbbra is az én igazi „érzelmi atomerőművem” az a szeretteim törődése, odaadása. Csodálatos családom, barátaim és kollégáim vannak.

Takács Dalma: Mi volt az eddigi legvadabb élményed, amit majd biztosan elmesélsz az unokáknak?

Ivanova Daniela: Már most bőven lenne mesélnivalóm nekik, szeretnék egyszer könyvet is írni az átélt kalandjaimról. Néhányat említve: tinikorunkban a barátnőmmel az Apám beájulna című film hatására elszöktünk Olaszországba nyaralni: stoppoltunk, a tengerparton kempingeztünk, úgy éltünk mintha nem lenne holnap és sosem tudtuk milyen váratlan fordulatot tartogat számunkra a következő nap. Szintén izgalmas élmény volt, amikor gimnazistaként halasztottam és ösztöndíjjal fél évre kiutaztam Dániába tanulni. Mégis a legőrültebb talán a legújabb „húzásom” volt, amikor kiköltöztem egy számomra teljesen ismeretlen spanyol tengerparti városkába alap nyelvtudással és nulla ismeretségi körrel. Utóbbi kalandom olyannyira jól sikerült, hogy két hét alatt barátokat szereztem, a szállásadóm ma már olyan, mintha a nagynéném lenne. Van egy otthonom Alicantéban, ahová mindig hazavárnak.

Takács Dalma: Mi szerepel még a bakancslistán? Hol látod magad 20 év múlva?

Ivanova Daniela: Még többet szeretnék utazni, írni és zenélni, azaz ugyanazt csinálni, amit eddig, mert ezekben tudok maximálisan kiteljesedni. Az éneklésre szeretnék picit több hangsúlyt fektetni, mert nagy szenvedélyem, de az utóbbi időben kevesebb időt tudtam rászánni. Látom magam 20 év múlva, ahogy a családommal ülünk a tengerparton, és ukulelével a kezemben a saját, spanyol nyelven íródott dalomat énekelem nekik. Az egy álompillanat lenne.

Takács Dalma: Mit tanácsolsz azoknak a sorstársaidnak, akik félnek belevágni egy utazásba?

Ivanova Daniela: Kockázat nélkül nincs nyereség! Sok európai országban az akadálymentesítésnek köszönhetően olyan szabadságot tapasztalhatnak meg kerekesszékesként, ami után inkább az lesz a kérdés bennük, hogy eddig vajon miért nem indultak útnak.

Takács Dalma: Mikor és miért csatlakoztál a Számít a történeted kampányhoz, és mit jelent neked ez a lehetőség?

Ivanova Daniela: Egy volt egyetemista társam, Fenyvesi Zoli is a kampány arca, általa figyeltem fel erre a lehetőségre. Újságíróként és a Lena Világa című blogomon nagyon szeretek emberi történetekről, inspiráló, megható sorsokról írni és rengeteget tanulok ezektől az emberektől. Úgy döntöttem, hogy ezúttal szeretném én megosztani a történetem, hátha ezzel ugyanolyan jó érzéseket ajándékozhatok másoknak, mint amilyeneket én is kapok tőlük nap mint nap. 

(Forrás: Glamour)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


6 + = tizenhárom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com